Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Plin, steklokeramika, indukcija?

Default avatar
Menjali bomo kuhinjo. Zdaj imamo plin. Indukcije se nekako še najbolj branim - zaradi zdravja. Tisti, ki ste pred kratkim menjali - prosim, če poveste, če je steklokeramika res toliko počasnejša od plina? Sicer bo pa spet kar plin - samo trenutno delajo (zame) tako grde gorilnike, prav krampaste - jekdo kupil kaj bolj estetskega. Ali pa, če je kdo našel kak res strokoven zapis o (ne)škodljivosti indukcije. Vsi jo hvalijo - nek prodajalec pa mi je povedal, da če ne daš na ploščo dovolj velike posode, se sprosti tako sevanje kot je pod daljnovodom. Gre torej tako sevanje v hrano? Rada bi zdravo kuhala - bojim se principa mikrovalovke, ki vse uniči. Po drugi strani me skrbi počasnost elektrike, po tretji pa je zoprno menjavanje bombe, pa še grdi so ti štedilniki.
Default avatar
Počasnosti steklokeramike se bojiš? Veliko hitreje kot z indukcijo zavrem liter vode z grelnikom vode, ki jo prelijem v lonec in že takoj vržem notri makarone ....potem počasnost ni nikakršen problem...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar
Za indukcijske sem tudi jaz slišala strokovnjaka, da zelo sevajo med kuhanjem.
Default avatar
Mi imamo steklokeramiko pa se mi sploh ne zdi počasna. Se obrneš pa že vre :)))
Default avatar
Jaz še vedno ostajam pri plinu. Je hiter in dobro odziven za povečanje/zmanjšanje toplote. Mislim, da se dobi toliko različnih plošč s plinskimi gorilniki, da gotovo najdeš kaj za sebe. Sama imam 3+1 z navadno električno "rinko", se pa najdejo prav lične kombinacije s steklokeramiko:

Slika



Slika
Default avatar
Meni se zdijo obupno grdi. Skazijo celotno kuhinjo!
Default avatar
Vsak ki o nečem govori, še ni strokovnjak. Po pravici, vsi tisti ki svareče dvigujejo prst in vedo vse o kaki zadevi, običajno ne vedo v resnici o njej ničesar. Samo svoje nezananje poskušajo prikriti z glasno "vsevednostjo". Pravi strokovnjak namreč nikoli ne bo imel potrebe po tovrstnem samopotrjevanju. Resnica pa je taka:

- plinski kuhalnik spušča v kuhinjski zrak škodljivi CO2 in na molekularnem nivoju človeku zelo nevarne nanodelce (saje)
- Steklokeramika oddaja EM valovanje
- Električna plošča oddaja EM valovanje
- Indukcija oddaja EM valovanje

Od naštetih treh električnih ob vklopu edino indukcija ne oddaja ničesar, če na njej ni posode. Ostali dve sevata z ali brez posode. Za nobeno od naštetih sevanj v tako majhni količini ne obstajajo dokazi, da škodujejo človeku. Zaradi dokazano mutagenih in kancerogenih lastnosti ogljikovih nanodelcev je tukaj plin še najbolj sporen.

Tako to zgleda v resnici. Torej ti ostane samo še, da se hranite v restavracijah. Ampak tam vsa bodo pa obremenili s strupenimi dodatki, prežganimi olji in sevanjem instalacij okoli vas. Torej vam ostane samo še selitev na Luno. Ops, tam vas bo pa uničilo kozmično žarčenje.

Ali po domače. Nobena od trenutno znanih tehnologij kuhanja ni popolnoma čista, nobena pa tudi ne zares nevarna. Torej gre samo za tvojo odločitev, kaj ti iz kateregakoli razloga že bolj odgovarja. Če pa misliš v življenju poslušati tiste z dvignjenim prstom si pa raje prej nabavi štrik, da te ne bo vsako sekundo zadelo nekaj smrtonosnega :)

P.S. Zaradi večkratnih izpadov elektrike pri nas, uporabljamo za kuhanje dva energenta. Indukcijo in plin. Zakaj? Ker sta oba hitra, učinkovita in ker ME NE OGROŽATA. Ampak saj vem... ona gospa pa pozna nekoga, ki mu je ob indukciji odpadel uhelj, nohti so mu začeli rasti navznoter, na levo nogo pa je v trenutku postal od rojstva hrom....
Default avatar
Pred dvema letoma sva kupila stanovanje in sem preštudiral vse možne variante.

Na koncu smo se odločili za indukcijo. Indukcijski štedilnik povzroča manj sevanja, kot mobilni telefon. Sevanje pa žal oddaja vsaka elektronska naprava, od televizije, pečice, telefona in seveda tudi štedilnika.

Nekdo je zgoraj napisal, da mu voda hitreje zavre na navadni steklokeramiki, kot pa na indukciji - to je popolna neumnost in mislim, da še nikoli ni kuhal na indukcijskem štedilniku. Dejasnko voda zavre hitreje na indukciji kot pa na plinu - seveda pa se je potrebno zavedati, da mora biti tudi posoda primerna za indukcijski štedilnik.

Poleg tega ima vrsto prednosti - se ne pretirano pregreva, če ni posode na štedilniku, ne dela, če nekaj vzkipi se ugasne in kot sem že omenil - je izredno učinkovit, kar pomeni tudi prihranek na energiji.
Default avatar
Jaz pa sem že vse 3 variante preizkusila. Imela sem plin, potem sem šla na steklokeramiko in pri sestri poskusila že večkrat indukcijo. Steklokeramika je počasna, indukcija je res hitra,.....ampak izkušnje plina nič ne nadomesti. Jaz sem nazaj na plinu in ne zamenjam za nič na svetu.
Default avatar
Iz preventive bi imel kombinacijo plin+ elektrika. Zmanjka elektrike, koristiš plin in obratno.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
boljše živet v lahki diktaturi kot v težki demokraciji
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

več na blogu, http://www.fj-produkt.com/
Default avatar
Midva z ženo sva kupovala pred pol leta in sva se odločila za steklokeramiko. Za plin in napeljavo ni bilo prostora, indukcije pa se malo bojiva, čeprav so me moji kolegi, ki so ravno tako v tehničnih strokah, prepričevali, da ni škodljiva. Sem bral eno raziskavo, da je do 30 cm kar nevarno, tudi nosečnicam se zelo odsvetuje. Saj veš, če nekaj kuhaš in mešaš, si hitro tik ob pultu in torej < 30 cm. Sicer pa steklokeramična ni tako počasna, sploh pa midva za zavret uporabljava grelnik, potem pa normalno kuhava naprej. Naredil sem en test z 1.7 l vode - v grelniku nekaj čez 6 minut, na plinu 11, na steklokeramiki pa malo čez 12. Je pa res, da je najina plošča kar močna.
Pa še nekaj - sprašuješ o sevanju, ki naj bi šlo v hrano. Med ploščo (tako pri steklokeramiki kot pri indukciji) in hrano je posoda, ki je navadno železna in pobere praktično vse sevanje. Gre bolj za to, da npr. indukcija seva v prostor in če stojiš blizu, ni preveč dobro.
Default avatar
Strastna kuharica je napisal/a:
Se popolnoma strinjam! Čeprav moram reči, da mi je zelo všeč ideja od enaNika n. Verjetno je dobro imeti v teh kriznih časih vsaj dva različna.
Pri nas je tako, da če elektriko ven vrže, babica ne more ne kuhati, ne pripravljati... Enkrat smo šli potem k nam in sem na hitro zavrela špagete.
Je pa še nekaj res, da je steklokeramika na pogled lepša. Ampak jaz prijateljev ne vabim v kuhinjo gledat kakšen šporhert imam, ampak se ponavadi zabavamo z pomivalnim strojem.
Default avatar
Ker smo družina, ki še kar precej kuhamo doma, imamo plin + elektriko. Klasika, ki smo je navajeni in ki je ob manjku elektrike ne zmanjka ;) poleg tega mi ni prijetna misel na neke valove, ki ogrevajo hrano, že pred kuhanjem je dovolj uničena in zastrupljena.
BTW., tudi mikrovalovke nimamo ;)
Default avatar
Mislim, da svarilo, ki je napisano v vseh navodilih za indukcijska kuhališča, namreč, da jih ne smejo uporabljati ljudje s srčnim vzpodbujevalnikom, ni kar brez veze napisano. Sicer sem pa jaz navajena kuhati na plin in ne čutim nobene potrebe po prehodu na običajno steklokeramiko (ki je od plina precej počasnejša in se slabše regulira) ali na indukcijo. Oboje sem že večkrat preizkusila pri tašči, ki imajo kombinacijo steklokeramike z dvema indukcijskima kuhališčema in me ni pepričalo.
Default avatar
Ima točno takšno, kot je prva slikca, ki jo je pripela enaNika - Boscheva 3(plin)+1(steklokeramika). Te mreže zgoraj morajo biti dovolj široke, da ti lonec ne pade dol oz. se ti ne polije, če ne postaviš točno na sredino (kot npr. spodnji dve). Sicer pa bi bila zame idealna kombinacija plin + indukcija, ampak takrat, ko sem kupovala, je bila samo ena taka, pa še ta svinjsko draga, tako da smo ostali pri tem. Steklokeramika je obupna,če si od prej navajen plina, počasna,...skratka meni no go. Indukcija je res hitra in bi se mogoče odločila kar za to oz. varianto 3 ind. + 1 plin (če bi bilo to mogoče) :-).
Default avatar
Mi imamo idukcijo. Seva tako in tako vsaka električna naprava v stanovanju. Ne verjamem, da indukcija kaj bolj kot ostale.

Zakaj pa potem sedite za računalniki, pa v žepih ali torbicah nosite mobilne telefone?

Prisegam na indukcijo. Najmanj tako hitra je kot plin, če ne hitrejša, enostavna za čiščenje.
Stekokeramična plošča pa je veliko počasnejša od plina. Pa tudi potratna.
Default avatar
Strastna kuharica je napisal/a:
Kot rečeno - odvisno od posode. Slaba stran indukcije je to, če hočeš popolnoma izkoristiti učinek indukcijskega štedilnika, je potrebno kupiti kvalitetno posodo. Pa tudi vsi indukcijski štedilniki niso enaki, odvisno je tudi, če posoda pokrije celoten kuhalnik, ali ne. Jaz imam izkušnje iz vseh treh variant in trdim, da je indukcija najhitrejša (sploh če uporabiš boost funkcijo) in najbolj čista, brez zažiganja, kot pri plinu. Čiščenje pa je tudi neprimerno bolj enostavno, kot pri plinu, kjer se vse vžge.
Default avatar
jeseni bom kupovala nov štedilnik s pečico. Predvidevam da bom kupovala posebej, čeprav imam zdaj Candy-jev štedilnikin pečico skupaj.

Kakšna je sploh razlika med indukcijo in steklokeramično? V videzu? V funkciji, delovanju? Saj obe delata ne elektriko* In zakaj morajo biti posode pri indukcij povsem, drugačne? Imam ogromno loncev, ki jih ne bi rada menjavala za indukcijske? Se pravi, če nucam navadne (wmf) lonce na indukciji, se zgodi kaj?
Default avatar
plin je zakon, vsaj zame je napisal/a:
No, ti ljudje imajo še kaj drugega na "prepovedani listi" kot samo indukcijo...

Kot je pred mano že nekdo napisal, noben vir ni pretirano škodljiv in noben ni absolutno varen. Ko to enkrat vzameš v zakup, se odločaš po drugih dejavnikih, npr izgled, praktičnost, cena itd.
Jaz indukcije ne dam za noben denar več stran. Skuhano je hitro, nadzor nad temperaturo je kot pri plinu - natančen in takojšen, počiščeno pa je tudi neprimerno hitreje kot plinski štedilnik.
Elektromagnetno sevanje imajo tudi praktično vse druge reči, ki jih brez kakršnih koli zadržkov uporabljamo (računalniki, mobiteli,...)
Default avatar
Čudi me, da nihče ni omenil težave pri kuhanju s plinom, ki je edina realna: ob gorenju plina nastajajo strupeni dušikovi oksidi NO, NO2 itd.

Na primer:
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Sever/PT453.htm


Pri kuhanju s plinom izhajajo nevidni dimni plini v kuhinjo, ki je v bistvu bivalni prostor. Glavna produkta zgorevanja sta vodna para in ogljikov dioksid CO2. Največja dopustna vsebnost CO2 v zraku bivalnih prostorov je omejena in jo iz zdravstvenih razlogov ne smemo presegati. Ob zgorevanju poljubnega goriva pri višji temperaturi nastajajo tudi strupeni dušikovi oksidi NOX. Tako tudi nevidni dimni plini iz plinskih gorilnikov vsebujejo majhne količine dušikovih oksidov. Kuhanje s plinom prostor tudi segreva in povečuje notranjo zračno vlago, kar je zlasti v poletni vročini obremenilno in moteče. Iz zdravstveno higienskih razlogov naj bi med kuhanjem s plinom ves čas delovala odsesovalna napa z odvodom na prosto.

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori