Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

prosim za razlago izvida

Default avatar
Pozdravljeni,

Lepo prosim za razlago izvida sinove EEG preiskave. Naj še povem nekaj podatkov. Sin ima nekaj problemov s hipofizo. Konec aprila je imel prvi epileptični napad v čakalnici pri zobozdravniku, kar zrušil se je in po pripovedovanju ljudi v čakalnici ga je treslo in naj bi napad bil epileptični. Odpeljali so ga z rešilcem na Nevrološko kliniko, kjer so naredili ct glave in preiskave in so ga hoteli odpustiti domov. Zdravnik mi je rekel, da je možno da je imel epi napad, čeprav je bilo meni čudno, saj tega ne poznamo, še nikoli ni nihče imel in sem vseeno mislila, da je to povezano s hipofizo in problemi povezanimi s tem. Ko sva čakala na izvid, da greva domov, je kar naenkrat padel, stal je, in imel še en napad, bil je dolg in grd in k sreči v prisotnosti zdravnika in sester. Ob padcu si je razbil glavo, arkado, uho, pregriznil jezik. Ne morem vam povedati kak šok sem doživela, ko sem videla napad in kasneje ko so ga dvignili mlako krvi. Seveda so ga spet odpeljali na ct glave in zadržali v bolnici na opazovanju. Kasneje tisti dan je imel še tretji napad in zvečer so ga peljali na šivanje glave. Sedaj dela preiskave, zakaj bi lahko do tega prišlo. Strah me je, ker imam skozi pred očmi njegov napad in se bojim, da se mu to zgodi kje, kjer se lahko spet poškoduje. Ne znamo si pojasniti od kje bi se to pojavilo, ker ima v zadnjem mesecu kar več teh napadov. Menite da bi lahko bilo povezano s hormoni? Morda s stresom ob maturi? Moram povedat, da je priden, odličnjak in ne pije, ne kadi, ne živi nezdravo, da bi lahko to vplivalo. In zadnje čase ima hude glavobole, sploh po napadu. Iskrena hvala za razlago izvida in lep dan.
Manca

EEG IZVID: Razmere snemanja: 21-kanalni EEG, bipolarni in unipolarni odvodi, 21 elektrod. Čas snemanja 20 minut.

(sp)
Klinična diagnoza: Stanje po seriji epileptičnih napadov

18 letni dijak je napoten na EEG po seriji epileptičnih napadov z izgubo zavesti in GTKK: Jemlje lamictal 2x 50 mg. Ugotovljen ima panhipopituitarizem.

EEG posnetek v budnosti: osnovna aktivnost je slabše oblikovana, sicer simetrična, frekvence 7-8 Hz, srednje amplitudna. V budnosti se v večjem delu posnetka generalizirano pojavlja počasnejša aktivnost različnih frekvenc v delta in theta spektralnem območju.
Posnetek vsebuje nekaj spanja, ki pa je povsem normalno.
Ob hiperventilaciji in fotostimulaciji ni dodatnih sprememb.
Za epilepsijo značilnih sprememb ne ugotavljam.

Mnenje:
Nenormalen EEG posnetek zaradi mejno upočasnjene osnovne aktivnosti generalizirano, kar je združljivo z blago encefalopatijo. Za epilepsijo značilnih sprememb tokrat ne ugotavljam, svetujem še EEG po deprivaciji spanja.
Default avatar
Pozdravljeni
Po opisu gre za epileptične napade. Teh neposredno zagotovo ni povzročil stres ob maturi, žal pa vam ne znam iz opisanega pojasniti, kaj jih je. Žal vam kaj podrobneje ne znam pojasniti izvida EEG, to vam bo znal razloziti nevrolog
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj