Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Nenadno povišanje tlaka

Nenadno povišanje tlaka

Spoštovani!

Naj povem, da sem Vas na tem forumu pred kratkim že spraševal in bil s hitrim, natančnim in razumljivim odgovorom zelo zadovoljen.

Star sem 55 let, za previsok tlak se zdravim 3 leta. Trenutna terapija: Ampril 10 mg in Nebilet 2,5 mg zjutraj, zvečer pa Lercapress 20 mg. To terapijo jemljem cca. 3 mesece in do sedaj je bilo stanje z manjšimi odstopanji še kar zadovoljivo, večinoma manj kot 140/90. V sredo popoldne, (danes je petek, 25.5.12), pa je pritisk (v mirovanju) nenadoma poskočil na 165/95 in 95 udarcev /min, kar se prej še ni zgodilo. Ko sem zvečer vzel Lercapress 20 mg je takšna vrednost ostala enaka oz. se je po dveh urah povečala na 175/ 95 in približno takšna ostala celo noč. Zjutraj sem vzel Ampril in Nebilet je bila vrednost približno eno uro enaka, po tem pa se je vzdignila na 195/110 in 105 udarcev. Vzel sem Kaptopril 25 mg (1 tabl. pod jezik). Pritisk se je znižal na 155-160/90-100 in takšen ostal ves dan.

Zvečer se je zgodba ponovila. Ob 19. uri (tlak 165/95) sem vzel Lerkapress, ob 22. uri pa je bil tlak že192/105 in 100 udarcev. Zopet sem vzel Kaptopril in zadeva se je znižala na 160/95 in 90 udarcev. Ponoči sem večino prebedel, saj mi srce ob povečanem tlaku oz. pulsu neenakomerno utripa in tako močno tolče, da ni mogoče spati. Večkrat sem vzel Baldrijanove kapljice, katerih učinek pa je bil bolj slab in kratkotrajen. Sedaj, popoldne, je enako kot včeraj popoldne.

Dopoldne sem bil pri osebnem zdravniku, ki pa za napotitev h kardiologu ni videl razloga. »Pomiril« me je, da je zadeva verjetno zgolj kratkotrajna!?! Jaz pa sem ZELO zaskrbljen, zato Vas prosim za Vaše mnenje kolikor hitro je možno!

Hvala!

Odgovarjam z nekajdnevno zamudo. Mislim, da vam je vaš zdravnik pravilno odgovoril. Če je na eni strani zdravljenje visokega krvnega zelo enostavno, je na drugi zelo zamotano: danes ni težko pri bolniku znižati krvni tlak, težko pa je mu zagotoviti ravno pravšen krvni tlak.
Krvni tlak se preko dneva, pri največjem mirovanju, stalno spreminja. Zadostuje že majhen podzavesten vzrok, da za krajši trenutek ali za nekaj dni poraste ali močno pade. Taka nihanja niso nevarna če niso ekstremno visoka ali nizka ali trajajo predolgo. Zato priporočamo bolnikom, da si,ob spremembi počutja, kontrolirajo tlak in po potrebi nekoliko zvišajo ali znižajo odmerke zdravil.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

pozdravljeni,

upam, da boste tudi mene pomirili z vašim nasvetom
letos bom stara 50 let in do zdaj nisem imela večjih zdravstvenih težav,nisem jemala nobena zdravila. Bila sem aktivna športnica, tudi do pred kratkim veteranka, nikoli nisem pila, ne kadim, nimam prekomerne telesne teže, skratka vse je bilo v o.k.
Pred natanko 18 dnevi sem končala na urgenci in potem v bolnišnici. Močno me je bolela glava. vrtelo se mi je in so mi izmerili pritisk 170/103. V bolnišnici so mi nekaj dni regulirali pritisk, dobila sem zdravilo Tenzopril 7,5 mg, ki ga jemljem 2 krat dnevno.
Verjetno sem jaz že dalj časa živela s tem pritiskom vendar sem vse težave ( glavoboli, vrtoglavice, rdečica ) pripisovala menopavzi. Perila so zadnjih par mesecev neredna ( na 25 dni, zadnjič celo na 18 dni ) tudi krvavitve so šibkejše.
Zdaj sem preplašena, nahajam se v novi situaciji in si vsak dan moram meriti pritisk in jemati zdravila ( ne morem se sprijazniti ).
Ne razumem zakaj se dogajajo nihanja v meritvah.Teden dni je pritisk lepo padal in so meritve že bile v mejah normale,okrog 130/80, potem se naenkrat zvečer dvignil na 150/93, spet je šlo dol, ( včeraj dopoldan na 128/87, zvečer pa 173/94 ). Bila sem presenečena ker se sploh nisem počutila slabo. Meritve vedno opravim po navodilih, tudi dvakrat v razmiku nekaj minut in zapišem drugo, ki je vedno nižja.
Ker sem nova na tem področju prosim, da mi razložite kako dolgo telo rabi, da se navadi na zdravila ? So mogoče moje težave povezane z menopavzo ali je tudi dedni dejavnik ( moj oče ima zvišan krvni pritisk)? Ne upam si povečati odmerek zdravil ker so mi v bolnišnici enkrat dali dve tableti in mi je bilo slabo v želodcu, bila sem utrujena in brez moči.
Včeraj sem bila na kontroli pri osebnem zdravniku in on pravi, da je to vse normalno.

Hvala vnaprej za vaš odgovor in lepo pozdravljeni !

nova
Uredništvo priporoča

Očitno bolehate za primarno hipertenzijo, pri pateri so mnogo krat prisotna velika nihanja krvnega tlaka zlasti ob menopavzi. Mislim, da je vsaka zaskrbljenost od več. “Sprijaznite se” z ugotovitvijo, da ste bolnica s hipertenzijo, ki jo morate zdraviti čim bolj dosledno z zdravim načinom življenja in rednim jemanjem zdravil za znižanje tlaka. Ni zadržkov, da po potrebi vzamete tudi blago pomirjevalo. Pomembni sta kontroli holesterola in sladkorja v krvi. Ne zanemarite možnosti nastanka stranskih učinkov zdravil. Če niso hudi ne smejo biti vzrok za takojšnjo opustitev zdravljenja ali zamenjavo zdravila. Priskrbite si osnovno literaturo o visokem krvnem tlaku in opravite rutinske preiskave (pregled krvi, rentgenski pregled pljuč in srca, EKG, UZ-pregled srca, itd. Lah koi miu še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

pozdravljeni,

hvala lepa za res hiter odgovor

moram povedati, da so mi vse te preiskave, z izjemo uz-srca, naredili že v bolnišnici ( tudi test za ščitnico ) in je vse bilo v mejah normale.Živim res zdravo in pazim na prehrano, nobena pomirjevala nikoli nisem jemala, ker so tudi ena vrsta odvisnosti.
Bom se poskušala pomiriti in se sprijazniti. Imam le eno razvado in to je pitje kave. Zdaj tudi v tem več ne uživam. Lahko spijem kak kafe na dan ? Še nekaj me zanima : lahko z zdravili zaužijem tudi kakšne nadomestke za znižanje pritiska ( slišala sem, da koromač, oziroma janež znižuje pritisk, mogoče bi prav prišel janežev čaj )?

Lepo pozdravljeni !

Prebral sem še enkrat najino korespondenco. Morda smo vas zdravniki prehitro vključili v “seznam” bolnikov, ki bolehajo za “primarno hipertenzijo” . To je bolezen, h kateri se nagibajo ljudje, ki imajo v ožjem sorodstvu bolnike z visokim tlakom. Napisali ste, da se vaš oče zdravi zaradi hiperertenzije, vendar ne smemo zanemariti podatka, da se je pri vas pojavila hipertenzija šele sedaj v dobi menopavze in, da se bo pokazala dokončna stvarnost v bližnji bodočnosti. Če boste pred vsako meritvijo krvnega tlaka v strahu “kaj bo pokazal tlakomer” boste težko dobili pravo sliko višine krvnega tlaka. Vsekakor bo prav, da pri vsaki kontroli tlaka opravite 3 meritve v presledkih 2 -3 minut in si sproti napišete prikazane vrednosti. Zadnja vrednost je najbližja dejanskemu stanju. Če se bo pokazalo, da boste imeli tudi pri večini meritev zadnjo prikazano vrednost nad zgornjo mejo normalnih vrednosti (RR nad 140/90 mm Hg) bo potrebno ndaljevati zdravljenje z zdravili uradne medicine eventuelno podprte še z zdravili integrativne medicine: čaji: (bela omela, lipa, itd.), glog, šipek, janež, baldrijan, itd. V mnogih zadnjih raziskavah so dokazali, da gibanje ugodno vpliva na višino tlaka (gibanje niža visok tlak in s tem ko”tonizira žilne stene” zavira nenadne padce tlaka pri bolnikih z nizkim krvnim tlakom. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala lepa za prijazen odgovor. Včasih lepa, spodbudna beseda vpliva pozitivno kot kakšno zdravilo.
Moram priznati, da sem dosti manj zaskrbljena ker so mogoče moje težave res povezane z menopavzo. Bom nadaljevala z zdravili in tudi s kakšnimi nadomestki ( kupila sem tinkturo bele omele ).Potolažili ste me tudi z načinom izvajanja meritev. Tudi sama sem že poskusila trikratne
meritve in kot ste povedali vsaka je bila nižja in tista tretja že v mejah normale.
Bom sporočila kako napredujem.

Še enkrat veliko HVALA !

Odgovor ni pottreben

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani

Stara bom 50 let.Zaradi polinevropatije se zdravim z Medrolom 4mg.Imam dodaten magnezij, kalcij in D3.EKG slikanje pljuč,ščitnica,ledvica,jetra vse b.p.
Ko začutum nekakšno trzanje mišic,zbadanje težko opisujem v glavnem od lopatic do spodnjih reber zgoraj v levem prsnem delu vedno iste točke se mi krvni tlak dvigne iz 107/75 65 na 150/ 80 75.Po omenjem zbadanju mi postane samo toplo v obraz.Vzamem Helex 0,25mg čez kakšno uro Daleron 400mg.Obratno pa mi ne pomaga.Ne pomaga mi niti zdravila za pritisk,ker mišice še kar nekontrolirano delujejo.Spopadam se že 2 meseca pa ne najdem vzroka.Imela sem tudi 24 urni meritveni tlak,takrat ni pokazalo nič posebnega.Zaradi polinevropatije imam omejeno gibanje pa vendar se trudim čim bolj gibati.Neprijetno je ko se prične tudi med spanjem.
Čemu je vzrok vsemu temu ali gre za srce ali je kriva polinevropatija – nogi pa so večji del dneva mravjinčasti in od tega tudi bolijo.
Hvala za odgovor.

Lep pozdrav

Izgleda, da so težave posledica nenadnega porasta tlaka in, da je delovanje zdravila za znižanje tlaka prešibko. Mislim, da bi lahko poizkusila vzeti tableto Helex dva krat na dan in morda tudi zvišati odmerke zdravila za nižanje tlaka.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Izgleda, da so težave posledica nenadnega porasta tlaka in, da je delovanje zdravila za znižanje tlaka prešibko. Mislim, da bi lahko poizkusila vzeti tableto Helex dva krat na dan in morda tudi zvišati odmerke zdravila za nižanje tlaka.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close