Optika

Odgovarjajo: Rene Pirc, mojster očesne optike

Nova očala težave

Default avatar
Pozdravljeni,

Pred nekaj dnevi mi je optik naredil dioptrijska očala, vendar leče mi niso ravno po godu. Težava je v tem, da se mi dioptrija čez dan spreminja - iz okolja v okolje! Na primer ko med vožnjo zapeljem v tunel torej v temnejše okolje, se mi vid malenkost poslabša. Lučke postanejo motne, da ne govorimo ponoči... Na razdalji 30-40 m so napisi dobro vidni - kar je dlje, pa slabše. Podnevi so te težave skoraj nezaznavne.
Leče imajo nanos, ki zmanjša bleščanje in so odporne proti praskam.

Pomoč

LP
Default avatar
Klasična težava, če je vaš optik mojster, jo bo znal rešiti. Če ne, se oglasite pri nas, rešitve pa žal ne morem podajat po internetu, saj smo mojstri za to morali precej študirati....

Lp.
Default avatar
Spoštovani
Pred kratkim sem bila pri optiku, kjer sem dobila zelen recept za očala, ker na daleč ne vidim. Sedaj sem očala dobila in jih poskušala nostiti. Vendar imam težave. Mislim, da sem dobila premočno dioptrijo, saj ob hoji, mi stvari preveč približa. Kot kakšen dalnogled. Tako se spotikam po pločniku, pri hoji po stopnicah,.. Ob tem me boli tudi glava in oči. Pri začetku nošenja prejšnjih očal se mi to ni dogajalo.
Zanima me, če mi sedaj pripada brezplačno popravilo, oziroma, ali lahko zahtevam pri okulistu ponoven brezplačen zelen recept, za montažo ustreznih stekelc. Prosila bi za vaš nasvet.
hvala
Default avatar
Ne tako hitro vreči puške v koruzo. Včasih se še da na očalih kaj popraviti (nastaviti). Ključno vprašanje je to, če z novo dioptrijo vidite bolj ostro. Če je odgovor pozitiven, potem poizkusita z optikom narediti še majhne popravke.

Glede reklamacij pa je takole, tu se je pač potrebno dogovriti z optikom za kakšen kompromis. Avtomatsko tu ni reklamacije, saj na koncu dasti vi "žegen" za dioptrijo, ki vam jo je nastavil zdravnik, optik pa jo samo povzame po receptu (on je tu najmanj kriv)....

Lp.
Default avatar
Lepo pozdravljeni.

Pred nekaj dnevi sem pri okulistu dobila nova očala, dioptrija (imam tudi nekaj cilindra) pa je ostala nespremenjena. Ko sem si očala nadela - po obliki so precej podobna prejšnjim, le nekoliko večja - sem naletela na nekaj problem(čk)ov. Pri premikanju sem imela zelo "hecen" občutek, kot da ne morem obvladovati vse okolice naenkrat, tla so bila "drugačna" in podobno. To je v glavnem izzvenelo v par dneh, tako da sklepam, da se je oko moralo samo navaditi na nova stekla (prejšnja sem imela več let in sigurno niso bila več tako "ostra" kot so nova). Me pa vseeno še vedno preseneti, ko dam očala dol ali ko jih zamenjam s kontaktnimi lečami, saj je občutek precej drugačen kot je bil s prejšnjimi - ko sem brez, zdaj vidim veliko bolj megleno, kot sem prej, in ko kontaktne leče zamenjam z očali, se mi skoraj malo "zvrti". Kakšnih posebnih slabosti sicer ob menjavi očal nisem imela, čeprav me je prvi večer malo bolela glava, ampak nisem prepričana, če so zato kriva očala.
Zanima me, če je vse to običajno in se mora oko enostavno navadit na nova stekla (čeprav je dioptrija nespremenjena) ali bi morda morala po strokovni nasvet nazaj k okulistu? Naj povem še, da so stekla enkrat tanjšana (dioptrija pa je -2.75 dcyl -1.25 in -3,75 dcyl -1) in samo z osnovnimi filtri.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Ja, zanimiv primer, kjer je lahko v igri več zadev. Svetujem lahko podobno, kot sem pred vami obiskovalcu.

Lp.
Default avatar
Vsem, ki se odločate za nova očala svetujem, iz svojih slabih izkušenj, naj bodo pozorni na naslednje. V primeru, da boste želeli imeti očala za daleč in blizu v "enem kosu" naj vam razložijo, kakšna stekla vam bodo vstavili (dvožariščna, večžariščna itd.), ali boste z njimi lahko brali in delali tudi na računalniku itd.
Imam namreč nova očala, katera pa ne morem uporabljati za delo na računalniku, pa tudi pri branju imam velike težave.
Ko sem se pozanimala kako in kaj sem dobila odgovor, da bom morala imeti še ena očala!!
Zaposlenim zamerim, da mi niso razložili, kako mi bodo taka očala služila in kakšne težave lahko pričakujem, prav tako mi niso povedali, da mi bodo vstavili večžariščna stekla, ki so najdražja itd. Kakšna stekla sploh obstajajo pa sem zvedela preko interneta, vendar prepozno.
Če bi me o tem podrobno seznanili na začetku, bi se verjetno odločila drugače.
Verjamem, da večina nima slabih izkušenj, a previdnost ni odveč, saj očala danes še zdaleč niso poceni!
Default avatar
Pozdravljeni,

imam vprašanje glede svojih novih očal in sicer: dioptrijo imam -4,5, cilinder -3. Na obeh očeh isto. Ker bi navadno steklo verjetno bilo debelejše, so mi v optiki predlagali, da naročim (baje) najboljše in najtanjše med organskimi stekli. Imenujejo se opal high index, thin and light, super antireflex, hydrophobic, hard coat. Sem se tudi pozanimala preko spleta in so res med najtanjšimi. Ker so bile precej drage, zdaj nisem zadovoljna, da mi jih v optiki niso tako stanjšali. Baje, da zaradi mojega okvira ne morejo (imam takega, ki je okvir samo okrog, spodaj ga pa ni). Pred naročilom me na to niso opozorili. Zdaj me zanima, če na debelino stekla res tako vpliva dioptrija in okvir, saj poznam ljudi, ki imajo še večjo dioptirjo, pa majo za pol tanjša stekla kot jaz.

Hvala za odgovor, lep dan.
Default avatar
pozdravljeni
danes sem dobila nova očala,steklo pa ni enako kot na prejšnjih očalih je skoraj za polovico debelejšo in notranja stran ni brušena le sredina,dioprtija pa je enaka ,ker močnejše kot jo imam tako ni. z temi očali sploh nevidim brati na 1m tako da mam dalje stare.mislim da bi se še moralo bolj zbrusiti saj se mi steklo dotika očesa kar me moti.ali se bi dalo narediti enako kot imam že pri drugih steklih zmanjšati debelino ob straneh tako močno kot je na sredini stekla ,ker pri prejšnjih imam in če bo brušenje brezplačno,ker zdaj nisem rabila plačati nič ,ker imam visoko dioptrijo? lepo prosim za odgovor .hvala
Default avatar
Odgovor txy: Torej prva zadeva, optiki ne tanjšajo stekel ampak jih naročijo v tovarni že stanjšane!
Na dioptrijo vpliva okvir, dioptrija in zenična razdalja, zato se včasih zgodi to, da zadeva ne izpade tako optimalno, kot v vašem primeru in se je ne da vedno predvidet.

Lp.
Default avatar
Odgovor klavdiji23: torej reče se tanjšanje ne brušenje. Stanjšajo v tovarni in jih je potrebno prej naročiti, brusimo pa optiki samo obliko stekel, da vpnemo stekla v okvirje.

Za tanjšanje bo potrebno doplačati.

Lp.
Default avatar
Tudi jaz imam problem z novimi očali, skupaj za daljnovidnost in kratkovidnost. Problem pa je v tem, da ko sem jih nadela že pri optiku sem težko prebrala tretji tekst. Pa mi je oprtik odgovoril, da se bom že privadila in da naj jih nosim najmanj mesec dni. To sem tudi storila, pa ni nič bolje. Šla sem nazaj vprašat kaj naj naredim, pa mi je spet optik odgovoril, naj jih nosim še naprej, da se oči privadijo, zraven pa mi je svetoval, da mi izdela dodatna očala samo za bližino za cca 130 evrov. Pa mi ni dala žilica miru in sem nesla ta nova očala k drugemu optiku, ki je ugotovil, da eno od stekel ni pravilno vstavljeno v očala.
Poleg tega me je toliko časa nagovarjal k nakupu novih okvirjev, da sem pristala, sedaj pa mi sploh niso všeč.
Zanima me, ali lahko zahtevam vračilo denarja in naročim nova očala pri drugem optiku. Hvala za odgovor, LP.
Default avatar
Dobila sem nova očala skupaj za kratkovidnost in daljnovidnost. Problem je v tem, da tudi po enem mesecu skoraj nisem mogla brati, kaj šele klekljati. Optik pa mi zatrjuje, da moram očala nositi, da se oči privadijo. Odnesla sem očala k drugemu optiku, ki je ugotovil, da eno od stekel ni pravilno vstavljeno. Zanima me, ali lahko zahtevam vračilo denarja (tudi za okvir), ker bi rada naročila očala pri drugem optiku. Hvala za odgovor in LP
Default avatar
Lahko zahtevate, da vam to steklo, ki ni vredu vstavljeno v očala popravi-zamenja, za okvirje pa ne morete zahtevati denarja, saj je z njimi vse vredu.

Lp.
Default avatar
Lep pozdrav!

Imam rdeče oči ( že kakšnih 10+ let ), vidim super. Pred pol leta sem vprašal svojo zdravnico, če me lahko napoti k okulistu, saj niso nobene kapljice za oči ( iz lekarne ) pomagale. Nato sem šel k okulistu, preveril mi je dioptrijo in ostalo, ugotovil da je vse v redu, in da mi lahko da samo neke določene kapljice, ki pa mi jih ni priporočal, saj bi v primeru, da bi jih začel jemati že sedaj, čez nekaj let moral jemati veliko dozo. In tako sem odšel.
Sedaj pa sem spet spet prosil zdravnico, če me lahko ponovno napoti, in da poskusim še pri drugem okulistu. Pridem tja, mi meri dioptrijo, vidim vse normalno, nato pa na tabli nisem videl najmanjše črke, ki je bila "G" ( nisem videl če je "G" ali "O" ), Nato mi okulist da gor tista očala, s katerimi nastavlja dioptrijo. Z nobeno nastavitvijo dioptrije nisem videl prav nič boljše ( razložil sem mu tudi, da imam včasih probleme pri izostritvi, ponavadi takrat, ko sem utrujen ). Nato mi predpiše očala z dioptrijo ( čemu ?? ), in sedaj imam ta očala, s katerimi vidim slabše kot brez njih - moram se truditi da izostrim predmete, medtem ko mi brez očal tega skoraj nikoli ni potrebno narediti.

Sedaj pa se počutim tako, kot da me je "nategnil" za 200 eur, dobil pa nisem prav ničesar. Zdel se mi je tudi precej neposlušen - bolj sem mu pravil, da nimam nikoli problemov z vidom, bolj je govoril da potrebujem očala.

Prepozno sem ugotovil, da je tudi on v bistvu prodajalec in ne dohtar, in da bi rad naredil nek promet optiki, v kateri dela.

Kaj v primeru, da povem, da očala/dioptrija niso dobra/dobri ?

Aja pa očala imajo tudi nekakšno odbojno steklo - govoril je, da me bodo pri nočni vožnji avtomobili manj zaslepili.

Star sem 26 let, in najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar
Tu vam težko kaj svetujem, saj ne poznam vseh okoliščin, katere bi najbolj spoznal v moji ordinaciji. Glede dioptrije svetujem še kakšen pregled drugje (drugo mnenje) in tako boste tudi sami prišli zadevi do dna.
Default avatar
Pozdravljeni!!

Dobil sem nova očala (progresivni leči) vendar sta zelo slabo narejeni. Namreč le ozko polje ''na daleč'' je primerno, preostali del leč pa neuporaben t.j. ni ustrezne dipotrije. Prav tako za branje le ozek pas primerne dioptrije. Da bi kaj videl moram premikati celo glavo in ne le očes?? Skratka, očala so neuporabna..

Ker se ne bi rad oglašal pri optiku, kjer sem dobil očala (tujina), me zanima ali je pri nas možno karkoli narediti, da se leče popravijo oz. ali je možna vsaj zamenjava leč na obstoječi okkvir očal?

Hvala za odgovor ter LP
Default avatar
Na obstoječih steklih se ne da nič popraviti.

Zato tudi sami svetujemo, da se korekcijska in sončna očala kupujejo v Sloveniji, kjer je zagotovljen servis in reklamacije. Tudi pri nas sodelujemo z vsemi večjimi multinacionalkami (9 znamk) proizvajalkami stekel, zato ni potrebe po tujini.

V obstoječi okvir je pa zamenjava možna.

Lp.
Default avatar
Pozdravljeni!

Pred kratkim sem bila pri okulistu na pregledu. Od zadnjega pregleda je minilo 4 leta, takrat sem dobila novo dioptrijo in s tem posledično zamenjala očala in začela upoabljati kontaktne leče. Do sedaj sem imela na desno oko dioptrijo - 4.50, na levo pa -4.75. Sedaj pa mi je okulist rekel, da se mi je dioptrija izboljšala in novo dioptrijo imam: desno oko -3.50, levo oko -4.00. Enako dioptrijo mi je predpisal tudi za kontaktne leče, prej sem imela dioptrijo na kontaktnih lečah -4.50. Sama imam občutek, da slaše vidim in sem bila prepričana, da se mi je dioptrija poslabšala.

Zanima me, ali je mogoče, da se mi je dioptrija tako zelo izboljšala? Ali je mogoče, da se je okulist zmotil in mi napačno izmeril?
Res me skrbi in ne vem, kaj naj naredim. Ali naj grem na pregled še h kakšnemu okulistu, ali grem s tem receptom, ki sem ga dobila, po nova očala z manjšo dioptrijo.
Ja, pa še to...oklusit mi je tudi rekel, naj ta stara očala z višjo dioptrijo uporabljam pri nočni vožnji. Ali je za oči to dobro, da se menja dioptrija - čez dan naj imam nova očala z manjšo dioptrijo, pri nočni vožnji pa z večjo dipotrijo.

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar
Torej glede dioptrije je vse možno, lahko se poveča in zmanjša, zato predno si naredite očala, pojdite po drugo mnenje.

Ponoči se spremeni spektralna občutljivost oči, zato potrebujemo malo močnejša, torej tu soglašam z njim.

Lp

Moderatorji

Rene Pirc , mojster očesne optike
Rene