Politični čvek

Vasletova pisma s fronte: Črni viri o Janezu Janši in poscana Zofka

Default avatar

sedemnajsti maj

Včeraj je Janez Janša medijem v objavo poslal dokazilo, da je sam plačal letalski prevoz iz Grčije v Slovenijo. Mimogrede: to je storil, ker je njegov sin hudo zbolel in so se morali čim prej vrniti. Primož Cirman iz društva meter in dvajset avtonomije že v današnji številki Dnevnika postavi pod vprašaj – ne dokazilo o plačilu, ampak s svojim virom, ki ne želi biti imenovan, dokazuje, da ni nujno, da je ta račun Janša tudi plačal. Zdaj ne gre več za normalno novinarsko poizvedovanje, ampak za žurnalistično histerijo. Ta je težko ozdravljiva. Gre za sovraštvo do Janše, ki ne more biti novinarska kategorija.

Novinar Dnevnika Primož Cirman se ob sodelovanju in pomoči še ene novinarske moči tudi v nadaljevanju sage o Janezu Janši in njegovem letalskem prevozu sklicuje na vir, ki želi ostati neimenovan. V slovenskem novinarstvu je ta dobro neimenovani vir postal del tako imenovane črne propagande, ko se lahko ob pomanjkanju pravih informacij, ki potrjujejo črne novinarske zarotniške teze, ki se dobro berejo, sklicuješ na nekaj, kar je lahko karkoli.

Poglejmo torej nekaj možnosti, kdo je recimo Cirmanov, pa Karbin, Mekinov in še kakšnega novinarja dobro neimenovani vir, ki ne želi biti imenovan!

Najprej je to lahko črni duh, ki je obsedel posameznika do takšne mere, da ima privide in prisluhe. V tem primeru gre za ne-novinarsko stanje, ki ga tudi z avtonomijo ni mogoče razložiti. Gre za zdravstveni problem. Po informacijah vira, ki ne želi biti imenovan, pri tem tudi obred izganjanja hudiča ne pomaga.

Dobro neimenovani vir, ki ne želi biti imenovan, je lahko namerna izmišljotina, ki jo novinar (ali novinarka) zavestno uporabi, kadar ne glede na velik ego majhne avtonomije ne more citirati samega sebe in za potrditev svoje črne teze pač uporabi vir, ki ga ni in je v njem samem. Tu gre za avtonomno manipulacijo, ki je v nasprotju z münchensko deklaracijo, saj nasprotja s častnim razsodiščem DNS in njihovo etiko ne želim omenjati, ker je to izguba časa.

Tretja možnost je, da je dobro neimenovani vir, ki ne želi biti imenovan, nekdo iz opozicijske sfere, ki iz ideoloških in političnih razlogov ne mara Janeza Janše, kar je legitimno. Problematično zna biti samo to, da gre v tem primeru za anonimno ne transparentnost. Objava identitete tega vira bi namreč lahko bila dokaz, da vir laže zato, da bi nasprotniku škodoval ad personam.

Četrta možnost je, da gre za Marsovca. Ko se novinarju in mediju začnejo kot viri oglašati mali zeleni, je to iskanje izhoda v sili, ki pa ni nujno neprimeren. Zna biti, da bi celo v primeru tožbe prizadetega sodišče v naši pravni državi lahko razsodilo, da se ima novinar pravico sklicevati na male zelene. Sicer ni dokaza, da so, a tudi nasprotnega, da jih ni, ni.

Peta možnost je, da gre pri sklicevanju na dobro neimenovani vir, ki ne želi biti imenovan za grobo, hudo neetično kršitev novinarskega profesionalizma in etike. Vendar pa bi strokovni vir, ki ne želi biti imenovan, lahko rekel, da to ni to, ampak je nekaj povsem običajnega in za levo novinarstvo normalnega. V tem primeru bi bilo možno za argumentacijo povprašati znamenito Dnevnikovo poročevalko Tanjo Lesničar Pučko. Ta se je v včerajšnji proslavi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve videla v liku samo-vira, torej sami v sebi. In iz tega vira, ki je ponotranjen in ne more biti prav imenovan, je izpeljala neverjetno zgodbo o kočevski proslavi. Po domače rečeno: pljuvala je okrog sebe tako hudo kot da bi se spet pojavila poscana Zofka.

http://www.reporter.si/slovenija/vaslet ... zofka/9426