Med.Over.Net

Urologija

Bolezni sečil, ledvični kamni, urolitiaza, ureteralna kolika, rak mehurja, rak prostate, hormonsko zdravljenje raka prostate, povečana prostata, operacije prostate, rak ledvic, uhajanje vode, mokrenje, cistostoma, nefrostoma ... vprašajte in dobili boste nasvet.

Rak mehurja-razlaga izvida

Default avatar

ALINA

Spoštovani,

lepo bi Vas prosila za razlago izvida za svojega dedka, ki so mu diagnosticirali raka na mehurju in mora čez dva tedna na operacijo. Ker je 'stare šole' o sami operaciji ni ničesar vprašal, niti o svojem zdravstvenem stanju, zdravljenju in posledicah, zdravnik pa mu sam od sebe tudi ni ničesar povedal, zato smo svojci precej zaskrbljeni in bi se raje čimprej sprijaznili in spopadli s samo boleznijo in mu predvsem pomagali. Dedek je star 87 let, v odlični fizični in mentalni kondiciji, saj je fizično precej aktiven. Pred približno dvema mesecema je bil zaradi krvavega uriniranja sprejet v bolnišnico, kjer so mu opravili nekakšen poseg skozi sečnico in opravili histološki pregled. Izvid tega pregleda je sledeč: urotelni karcinom visokega malignega potenciala z invazijo v laminomuskularis proprio. Ponovno priporočam TUR.
Edino kar še vemo je, da bo operacija ponovno potekala preko sečnice.
Zanima me kako zelo resno je njegovo boleznsko stanje oz. kakšne so možnosti za okrevanje, glede na to, da mi je znano, da naj bi pri toliko starih ljudeh rak napredoval počasneje kot pri mlajših. Za kakšno operacijo naj bi šlo oz. kakšne posledice naj bi imel?Kaj se v takšnih primerih odstrani? Znano mi je namreč, da v nekaterih primerih odstranijo mehur in še kaj več in vstavijo vrečko za uriniranje. In kaj pomeni TUR? Za Vaš odgovor Vam bom neizmerno hvaležna, saj nas zelo skrbi. Alina
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Žal, glede na napisano, vam ne morem povedati nič zelo vzpodbudnega.

Glede zapisanega, da rak pri starih napreduje počasneje kot pri mlajših - to je zelo odvisno od vrste raka in od tega, kako "hud" - gradus - rak je. Vsekakor to velja za rak prostate nižjega gradusa - npr. Gleason 6. Gleason 6 pri starosti nad 85 praktično v večini primerov nima smisla zdraviti... Prehodnocelični rak mehurja pa je nekaj drugega. Npr. za rak prostate velja, da ne operiramo, če ni pričakovanega preživetja vsaj 10 let. Pri raku mehurja pa nekateri članki pravijo, da je operacija smiselna tudi, če je pričakovano preživetje še samo npr. 5 let, saj obstaja velika bojazen, da bo bolezen stregla po življenju že prej.

Invazija v lamino muskularis proprio pomeni, da rak vrašča v mišico, torej je T2. V takem primeru se vsekakor svetuje odstranitev mehurja v celoti - kot ste že seznanjeni, s posledično urostomo - vrečko. Vendar je ta operacija rizična, lahko pride celo do tega, da v zgodnjem pooperativnem poteku (prvi mesec po operaciji), zaradi zapletov operacije, umre. Zato jo pri strejših od 80 let delamo izjemno redko. Očitno se je njegov urolog odločil, da za to operacijo ni primeren, ker je prestar. Torej je predlagal zgolj ponoviti TUR. TUR pomeni transuretralna resekcija. To je enak poseg, kot ga je že imel. Smisel je, da se poskusi odstraniti vse, kar se da "od znotraj" - morda je šlo za tako velik tumor (kar se ne zgodi tako redko), da ga pri prvem TUR-u niso odstranili v celoti, torej so predlagali "drugo sejo". "Druga seja" pa ne spremeni histološkega izvida - ta je že jasen - T2 rak mehurja - zato je vsekakor potem, ko bodo opravili ta poseg, običajno pri tako starih predstaviti bolnika konziliju onkološkega inštituta in dobiti še obsevanje mehurja, s katerim se poskusi čas do napredovanja bolezni kar se da odložiti.

Pri raku prostate ponavadi napišem (razen če gre za napredovalo bolezen in je PSA npr. nad 100), da se ne mudi in da je za odločitve čas vsaj pol leta... Pri raku mehurja pa je drugače, potek, napredovanje bolezni je pogosteje hitrejše.

Povprečno pričakovano preživetje moškega, starega 87 let, v Sloveniji, je 4 leta (tablice preživetja za leto 2007). Verjetnost smrti zaradi T2 G3 raka mehurja brez velike operacije ali obsevanja v 5 letih je cca. 50%. Tudi smrtnost zaradi operacije se da oceniti, pri starosti 87 let in tako veliki operaciji, kot je odstranitev mehurja in prostate, ni tako majhna. Upoštevaje navedeno je smisel forsiranja ozdravitve za vsako ceno vprašljiva - zato so mu predlagali zgolj TUR, s katerim se blaži simptome - seveda pa v ozadju rak lahko (ni pa nujno - napovedati zagotovo ne moremo) napreduje - zaseva. Z obsevanjem se poskuša še nekoliko zaustaviti napredovanje, prestaviti za nekaj let, ki jih morda ne bo doživel zaradi drugih vzrokov - starost, srce...

Če je res v zelo, izjemno dobri fizični in mentalni kondiciji in se je pripravljen sprijazniti z "vrečko" - stomo - potem bi po mojem mnenju bilo smiselno razmisliti o cistoprostatektomiji z ureterokutano stomo (ne Brickerjem - se pravi brez posega na črevesju). Dandanes lahko ureterokutano stomo vzdržujemo odprto z ustreznim katetrom brez težav. Druga varianta - za katero se zdi, da so mu jo predlagali - pa je zgolj ponovni TUR in nato obsevanje - slednje je vsekakor v primeru navedene diagnoze - T2 - smiselno. Sicer to (obsevanje) ni zdravljenje z namenom ozdravitve, vendar je običajno pri sterejših od 80 let in še v tem primeru se lahko zgodi, da konzilij na OI oceni, da je že prestar za obsevanje. Vendar, če je res v dobri kondiciji, je vsekakor smiselno poskusiti in ga predstaviti. Glede cistektomije in ureterokutane stome - pri 87 letih starosti - je mogoče - vendar je zelo tvegano in skoraj neverjetno, da boste našli koga, ki bi to napravil.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

ALINA

Spoštovani,

želela bi se Vam najlepše zahvaliti za izčrpno obrazložitev diagnoze mojega dedka ter za možnosti zdravljenja in njegove posledice. Kljub slabi prognozi je boljše vedeti za kaj gre kot tiščati glavo v pesek in počakati na 'usodo'. Kljub temu, da mi je nekoliko bolj jasno samo stanje dedkove bolezni, bi Vas vseeno želela vprašati še nekaj stvari. V tem forumu sem zasledila tudi zdravljenje z BCG, ki naj bi bilo sicer primerno za neinvazivne oblike raka. Glede na to, da moj dedek zaradi starosti ni primeren za odstranitev mehurja, se laično sprašujem, če ne bi bila pri njem mogoča vsaj uporaba BCG, v smislu 'bolje kot nič', ali v tako invazivni obliki raka sploh ne bi imela želenega učinka oz. je starost spet problem? Ali obstaja še kakšna podobna alternativna metoda zdravljenja, ali je obsevanje edina možnost, ki bi lahko vsaj deloma zajezila napredovanje raka?
Glede obsevanja me zanima, kakšnim pogojem bi moral moj dedek zadostiti, da bi ga konzilij izbral za primernega za obsevanje? Srčno upam, da ne gre pri tem po principu, da je že star in se zdravljenje ne splača, ker bo itak kmalu umrl zaradi starosti.
Poleg tega me zanima kako se na obsevanje odzivajo toliko stari ljudje, ker je takšno zdravljenje zanje zagotovo težje kot za mladega človeka. Kakšen je sploh učinek obsevanja starejšega človeka v primerjavi z mlajšim?Je sploh smiselno, da ne bi bili vsi napori zaman.
Kot zadnje me zanima še kakšni simptomi (kako hude so bolečine in podobno) se kažejo ob napredovanju bolezni in kako se jih lahko lajša oz. kako hudo je stanje bolnika v zadnjem stadiju bolezni?

Za Vaše odgovore sem Vam izjemno hvaležna, saj so prestrašenemu bolniku oz. sorodniku bolnika, ki ni iz medicinske stroke, v veliko pomoč, saj je s pristojnimi zdravniki zaradi njihove prezasedenosti težko priti v kontakt, predvsem v primerih, ko sam nisi niti bolnik. Najlepša hvala še enkrat in lep pozdrav.
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Tokrat vam žal ne bom mogel natančno odgovoriti, saj sprašutete več stvari, ki spadajo v domeno radioterapevta onkologa in ne urologa.

Glede BCG - če ne gre za mišično invazivni rak - torej če gre za T1G3, potem se rutinsko uporabi BCG, če gre pa za T2 in ni sposoben za operacijo, potem pa obsevanje. Torej po mojem mnenju iz zgoraj zapisanih podatkov menim, da debata o BCG v tem primeru ni smiselna, dokler obstaja možnost, da OI konzilij predlaga obsevanje. Čim je podana diagnoza T2 raka mehurja in ne pride v poštev operacija, menim da je smiselno čimprej na konzilij onkološkega inštituta za obsevanje. Tako imenovani "second look" TURP je na mestu, če urolog meni, da je nekaj tumorja še ostalo po prvi operaciji in bo s tem posegom "počistil" mehur - to je namreč smiselno pred obsevanjem.

Glede kontraindikacij za obsevanje področja male medenice - tu so razne stvari, na primer predhodne operacije na črevesju v tem predelu ali predhodno preboleli ileusi, že predhodno obsevanje v tem predelu... Predvsem pa je pomembno, kako je bolnikova dokumentacija predstavljena na OI konziliju - kako je izpolnjen formular, ki vključuje podatke o bolnikovi splošni zmogljivosti, zdravilih ki jih jemlje... Varianta je prositi za osebno prisotnost na konziliju - ne samo bolnika, temveč tudi vas in tam vprašajte vse, kar vas zanima.
Stranski učiniki - driska, težave z odvajanjem blata - proktitis, krvav urin - radiacijski cistitis...

Bolezen v zadnjem stadiju se kaže zelo različno, odvisno od tega, v katero smer se razvija - lahko gre za lokalno napredovanje - v tem primeru so prisotne hude bolečine v predelu mehurja, kadar rak raste na kost in ostale organe - dokler ne zapred odtoka urina (se napravijo nefrostome) in blata... Pri drugih pride do zasevkov v kostnem mozgu - slabokrvnost - hujšanje - neješčnost... bolnik "ugasne"... Pri tretjih so lahko zasevki v kosteh - patološki zlomi hrbtenice - paraplegija... Zasevki se lahko pojavijo tudi kjerkoli drugje po telesu... odvisno kje...
Predvsem pa v vašem primeru obstaja precejšnja možnost, da do vsega tega sploh ne bo prišlo, saj bo, če bo konziliju OI predstavljen, obsevan (če že ne bodo opravili cistektomije z ureterokutano stomo) in je pričakovati, da bo obsevanje (po dveh TURih) zaustavilo napredovanje bolezni.

Predvsem pa - vse zapisano so zgolj ugibanja - pojdite do urologa, ki bolnika zdravi in se pogovorite z njim!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL