Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Noduli in generalizirana anksiozna motnja

Default avatar

matejatomi

Pozdravljeni,
stara sem 42 let in pred osmimi leti (2004) sem prvič doživela panične napade ter tesnobo po zelo stresnem obdobju na zahtevnem del. mestu. Psihiater mi je postavil diagnozo "panična motnja" in mi predpisal antidepresive, pomirjevala ter kognitivno vedenjsko terapijo. Po enem letu sem depresive nehala jemati in moje počutje je bilo spet v redu. Leta 2008 sem rodila (prvič) in po letu in pol (2010) se je stanje hude tesnobe, nespečnosti in enega paničnega napada ponovilo. Dva meseca sem hodila na psihoterapijo (družinska terapija,vzrok za tesnobo videla v odnosu z mojo mamo), a ker se stanje ni izboljšalo, sem šla spet k psihijatrinji. Tokrat je bila diagnoza generalizirana anksiozna motnja pa antidepresivi (1 leto), pomirjevala in nadaljevanje psihoterapije (ponovna povezava).
Avgusta 2011 smo se za eno leto z družino preselili na Tenerife, od koder je mož. Oba sva se pripravljala na selitev in soglašala z idejo. Verjela sva, da bo zaradi ugodne klime in odprtih ljudi moje počutje dobro. Žal pa sem že konec decembra spet začela z nespečnostjo in tesnobami, nisem pa imela nobenega paničnega napada. Odločila sem se za obisk psihoterapevtke, ki mi je najprej svetovala pregled ščitnice in mineralov. (Moja osebna zdravnica je rekla, da so moji simptomi verjetno znak pomladanske utrujenosti in menjave klime ...)
Izvidi so pokazali naslednje:

TSH 2,340 (0,270-4,200)
prosti T4 1,44ng/dl
Ca 10 mg/dL
K 3,98 mmol/l
Na 140 mmol/L
sečna kislina 2,98mg/dL
hemoglobin 33,4 pcgrm

Osebna zdravnica je ugotovila, da so rezultati v redu.
Ker se je tesnobnost samo še povečevala, sem šla k tukajšnji psihijatrinji, ki mi je spet predpisala antidepresive (Paroxat) in pomirjevala (po potrebi).
Antidepresivi so potrebovali kar nekaj tednov, da so "prijeli" (več kot prvič in drugič). Odpravila sem se še k eni zdravnici, ki je poleg splošne medicine specializirala še homeopatijo, akupunkturo in biomedicino. Po dolgem pogovoru in proučitvi izvidov mi je svetovala, naj naredim ekografijo ščitnice.(kljub temu, da so rezultati v mejah normale, naj bi bilo nekaj narobe z razmerji - glede na mojo starost)

Rezultati so naslednji:
ščitnica je normalne velikosti, homogenega aspekta in noduli koloidnega aspekta. Na levem režnju velikosti 5,6 mm in na desnem 3,8 mm ter 8,7mmx6 mm.
Desni lobul 36x13x18 mm
Levi lobul 27x15x16 mm
"Istmo" (ožina??) 4 mm
Submaksilarna in "parotidna glandula brez posebnosti.
Gangliji reaktivnega postinflamatornega tipa manjši od 1 cm.

Torej, zadnja zdravnica mi je predpisala Levotiroxin 12,5 mcg vsak drugi dan in mi predlagala, naj čez dva tedna že počasi začenjam zmanjševati antidepresive.
Ne vem več, komu naj verjamem. Vsi trije psihiatri so mi brez laboratorijskih izvidov določili diagnoze in predpisali antidepresive, tukajšnji psihoterapevtka in zdravnica pa sta obe posumili na ščitnico.
Moja vprašanja so:
1. Naj grem pred začetkom zmanjševanja AD še na kakšen test? Ker se poleti selimo v Slovenijo in se septembra vrnem na delovno mesto, pričakujem še kakšen "manjši" stres.
2. Se iz zgornjih rezultatov res da razumeti, da je "krivec" za moje tesnobe, popoldansko utrujenost (verjetno zdravila) in hujšanje kljub dobremu apetitu (tudi verjetno zdravila) ščitnica?
3. Po dveh mesecih jemanja AD in pomirjeval se počutim dobro, le zjutraj mi še malo nagaja tesnoba.Vendar se redno zbujam med tretjo in četrto uro zjutraj. Zakaj? Potem poslušam relaxacijo in zaspim nazaj.
Iskrena hvala za vaše odgovore
Mateja
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Kot že rečeno gre pri vas za manjše vozliče (noduse) v ščitnici, ki sicer deluje normalno in ni vzrok za anksiozno depresivno motnjo.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
cron