Starševski čvek

Alergija na sonce

Default avatar
Mož je lani na morju dobil hudo alergijo. Bil je ves pikast in vse ga je srbelo. V lekarni so mu dali tablete proti alergiji. Pozdravila se mu je šele 14 dni po prihodu domov. To je bilo prvič saj do zdaj sploh ni imel težav s kožo. Nima občutljive kože. V bistvu sploh ni bil na soncu ampak v globoki senci, namazan s faktorjem 30 kot vsako leto. Sonce ga je videlo le v 5 minutnem sprehodu do kavarnice. Zdaj pa me zanima kako se s temi alergijami soočate ? Ali obstaja kakšna preventiva ? Očitno senca in kirema ne zadoščata.
Default avatar
Meni se je med prvomajskimi na morju zopet pojavila ( kao koprivovka). Krema in morska voda naj bi to reakcijo povzročila. Claritin 10 dni pred morjem jemat, pa je bolje, oz. sploh ne pride do alergije.
Default avatar
Glede na to, da je bil močno zaščiten in v senci, je bolj verjetno, da ni bila tipična alergijska reakcija na sonce, ampak bolj začitno kremo (v kombinaciji s potom morjem, soncem).

Meni se je pred leti že zgodaj spomladi pojavila alergija na sonce (pa na odprtih delih). Ker ni bilo prehudo, se nisem obremenjvala in je v parih tednih spontano prešla. po 4 letih pa je ni bilo več na spregled. Ampak to jaz. Ena mojih hčera pa ima kar probleme, pa še vrtčevski otrok. Že pred tedni se je začelo, koprivnica. In tako bo do jeseni ... jaz se klaritina ne poslužujem ne pri sebi, ne pri njej, ker niti ni pomagalo, ko sem poskusila. Na morju pomaga izogibanje soncu, zaščitna sredstva s kemičnim filtrom in pogosto tuširanje.
Default avatar
Vsak človek je individualen in v takih primerih je najbolje se posvetovat z zdravnikom, da ugotovijo, za kakšno alergijo gre (samo sonce, sonce+krema, morje,pot, .....)

Jaz imam že vrsto let tablete (Letizen), lani sem se jim odpovedala, kupila kremo za sončenje posebej za to stanje in je bilo bolje, nič kaj veliko pik in srbenja . Letos pa sem že na zgodnjem soncu in nobenemu namernemu izpostavljanju, dobila pike in srbečico. Sicer je v mojiem primeru še prisotna kožna bolezen, ki zahteva sončne žarke. Tako, da sem v čudnem stanju.

Vsak pač reagira drugače, svetujem vama posvet pri DR.
Default avatar
čisto možno je napisal/a:
Točno to. Dvomim, da je njemu sonce tako škodovalo kot krema. Te kreme so namreč zelo agresivne. Jaz imam alergijo na sonce in sem poskusila že marsikaj: tablete, Fenistil gel (ko sem že dobila koprivnico, umirja srbenje), neprestano mazanje s kremami z visokim faktorjem, pa ne vem no, ni bilo OK. Zdaj se držim tega, da imam kremo s faktorjem 25, maksimalno 30, ker višji faktor ne prinese dejansko toliko več zaščite, v njih je pa krepko več kemije. Mažen se 1x dnevno, res izjemoma večkrat, ker kombinacija kreme, slane vode in potu je najslabša, in zadržujem se v senci. Definitivno najboljša rešitev, ne potrebujem nobene dodatne kemije (tablet ipd) in koža je neprimerno boljša kot ob vsem pretiranem mazanju. Uporabljam pa La Roche-Posay kremo (dobi se v lekarni).

Možno pa je tudi, da je dobil alergijo od česa drugega, recimo hrane (morski sadeži, določeno sadje).
Default avatar
Meni se je par let samo stopnjevalo, antihistaminiki že pred dopustom in cel dopust naprej niso pomagali; enkrat sem morala celo po injekcijo k dežurnemu :(
Pa niti slučajno nisem ležala na soncu..

Pomagal je solarij; cca 2 meseca pred dopustom; na začetku 1x tedensko 3 minute, potem stopnjevanje do zadnjega tedna pred dopustom 3x po 3 minute.

Ja, vem, da je solarij ob pretirani uporabi škodljiv, vendar sta se glede na moje močne alergijske reakcije tudi dermatolog in nevrolog strinjala, da je solarij v taki meri bistveno manj škodljiv kot pa tako močna alergija.
Default avatar
Jaz in moja hči jo imava tudi.

Vsako leto, ko se malo bolj otopli (nad 28 stopinj) in v kolikor se v takem vremenu veliko gibamo zunaj (pohod, razne igre na soncu), potem že začnemo jemati claritin v maju. V kolikor je slabše vreme in ni visokih temperatur, potem začnemo kasneje. vedno pa par dni pred vikendom, ko nameravamo na bazen in 14 dni preden gremo na morje in vsak dan na morju. Odkar prakticiramo tako, se alergije že dve leti niso pojavile, prej pa vedno.
Kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 zadnja leta kupujem v Lidlu in je v redu.

Se pa kljub temu pazimo in se namerno ne izpostavljamo soncu.

Jaz sem to reakcijo prvič dobila po prvem porodu, pred skoraj 9 leti, hči pa pred 3 leti, ko je dopolnila 4 leta.

Sama vsako leto pred morjem jemljem tudi tablete, z dodanim beta karoten, ki vzpodbuja nastanek pigmenta, tako hitreje porjavim in posledično zato ne dobim alergije. Vsaj sama sklepam, da mi tak način kot sem opisala najbolj pomaga.

Upam, da rešite to neprijetno zadevo.
Default avatar
Meni kar precej pomaga krema za sončenje Ilrido. Naj bi bila brez vseh alkoholov, parfumov in ne vem česa še.
Default avatar
Barca je napisal/a:
jaz sem bila zaradi tega dvakrat pred dopustom v solariju, ko pa sem to omenila dermatologu, je skoraj popenil od sile in me nadrl, če sem nora.... in mi priporočal zaščitno obleko na morju...
Default avatar
Tudi midva s sinom nimava koprivnice, odkar se maževa z Lidlovo sončno kremo.
Mali je bil alergičen tudi, ko sem ga mazala z Ilrido.
Baje kalcij pomaga.
Kr ena123 je napisal/a:
Default avatar
Kr ena123 je napisal/a:
Katere tablete z beta karotenom pa so to ?
Default avatar
Imam hčerko, ki je dobila enkrat močno reakcijo - ampak na kremo, ne na sonce. Za kreme s kemičnimi filtri je zelo pomembno, da so nove. Lanskih pri nekomu, ki je občitljiv, ne uporabljajte. Seveda pa so najboljše naravne. Odkar uporabljamo linije 'naravnih' krem, se reakcija ni ponovila, pa je hčerka veliko na soncu. Tako da je bilo definitivno od kreme. Ali pa na kaj drugega. Na sonce še najmanj.
Default avatar
Sončica pikasta je napisal/a:
braunemon.. da pocrniš a ne izgoriš :)))
Default avatar
V DMu imajo cenejše beta karoten kapsule
mujo bio ovdje je napisal/a:
Default avatar
meni najbolj pomaga da se preden grem vn namažem z lotionom Eucerin, faktor 50, namenjena prav proti sončnim alergijam.

Je sicer draga (20 evrov), ampak meni edina to pomaga.

Zjutraj se namažem, pa imam mir cel dan.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Barca, a na solarij pa nisi dobila alergije? Resno sprašujem, ker imam tudi sama alergijo na sonce in se mi zdi, da predlani in leto poprej, ko sem šla parkrat prej v solarij teh težav nisem imela. Sem sicer tudi od tam prišla kar nekaj rdeča ampak je to kmalu minilo.Letos in lani pa si nisem upala v solarij prej. Misliš. da bi pomagalo?
Default avatar
eucerin je napisal/a:
Tudi meni Eucerin pomaga, ampak sovražim to kremo, ker imam potem vsa oblačila rumena:( Sicer pa sem vesela, da vsaj nekaj obstaja, da pomaga.

Aja, še vprašanje za vse. Ali je sedaj prepozno za začet jemat nekaj s kalcijem in tiste za barvo kot so npr. Braunemon? Ker alergijo imam pa skos, če grem na sonce, torej tudi doma, ne samo, če grem na morje :)
Default avatar
floridan tabletke ... nekaj večerov pred odhodom na morje
alergije tu ni, samo na morju
Default avatar
V bistu so te alergične reakcije kao na sonce najbolj težke za pogruntat na kaj si v bistvu sploh alergičen.

Lahko si alergičen na sonce, na kremo, na pot, na klor v vodi (če gre za bazene), na slano vodo in na hrano. Največkrat sicer nisi alergičen na nobeno stvar posebej, ko pa združiš dve ali tri pa pride do reakcije, tako je čisto možno, da je alergijo moža sprožila neka hrana v kombinaciji s sončno kremo, ali pa sončna krema sama, ali pa sončna krema v kombinaciji s švicem ...

Midve s hčero se tudi ubadava z alergijami na sonce, ki včasih so, včasih jih pa ni. Še najbolj zihr je jaz ne dobim, če se nič ne mažem in sem cel dan v senci :)

Se pa tudi pri naju najbolj obnese Eucerin (ampak tisti z fizikalnim filtrom), na praktično vse ostalo (tudi na naravne kreme) vsaj ena dobi pike.
Default avatar
chuchi je napisal/a:
Ne, nisem imela alergije po solariju, seveda ne.
Ampak meni se v dveh mesecih, kolikor običajno hodim, niti ne vidi, da res hodim - ne dobim še nič barve, ker kot pravim, začnem z enim obiskom na teden za 3 minute.
Pa še to - lastnica solarija me dobro pozna in se zmenim za začetek popoldanskega termina, ko so žarnice in solarij še mrzli. Če pa je bil v manj kot eni uri pred mano kdo v solariju, pa še krajšam moj čas. Rdeča iz solarija nisem prišla še nikoli.

Na morju pa prvo leto še ni bilo čisto OK, nekaj pik, oteklin in srbeža se je še pojavilo, vendar res bistveno manj kot pa leto pred tem in ni bilo več potrebe za k zdravniku (sem pa še vedno potrebovala tablete), naslednje leto je bilo še manj... zdaj pa že nekaj let res čisto nič.
Pa nikoli, res nikoli ne ležim na soncu, tudi na surfu imam ali neopren do zapestij in kolen ali pa zaščitno majčko do zapestij in hlače do kolen, pa čez poldan nisem na vodi.