Forum.Over.Net

Politični čvek

Kaj se dogaja na politični sceni? Če so že naši voditelji, se lahko o njih in njihovem delu tudi pogovarjamo, saj je politika del našega vsakdana in zaradi nje smo tam, kjer smo. Skupaj smo v dobrem in slabem.
Forum je nemoderiran in uredništvo ne odgovarja za komentarje, si pa pridržuje ppravico tudi do izbrisa tem brez obrazložitve.

Če Janez Janša popusti, Sloveniji ni pomoči

Default avatar

zadnja šansa

O protivarčevalni histeriji

Danes se bo začela odločilna seja državnega zbora o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju in usodno zaznamovala finančno prihodnost naše države.

Ker je Slovenijo zajel populistični val protivarčevalne histerije, ki jo ob politični opoziciji, sindikatih, armadi takšnih in drugačnih mencingerjanskih ekonomistov podpihujejo tudi dominantni mediji, si je treba postaviti vprašanje, ali lahko naša država sploh preživi brez varčevanja.

Ni alternative varčevanju

Minuli teden je bil v Financial Timesu objavljen izredno odmeven članek No alternative to austerity (30. aprila 2012). Avtor Gideon Rachman je odprl pomembno vprašanje o najnovejšem populističnem protivarčevalnem valu v Evropi, ki ga pooseblja novoizvoljeni francoski predsednik Francois Hollande.

Avtor omenjenega članka je naštel glavne razloge, zakaj evrsko območje nima alternative varčevanju: ne gre za noro željo nacionalnih ekonomij, denimo Italije ali Španije, da bi se s krčenjem proračunskih primanjkljajev ekonomsko uničile, ampak za odziv na dejstvo, da mednarodni finančni trgi od njih zahtevajo nevzdržno visoke obrestne mere za zadolževanje. Po mnenju avtorja ni nobenega razloga, da bi se finančni trgi kar naenkrat premislili in začeli radodarno financirati še večje proračunske primanjkljaje.

Janković je vodja protivarčevalne histerije

V Sloveniji je vodja populističnega vala protivarčevalne histerije gotovo prvak glavne opozicijske stranke PS Zoran Janković, ki varčevanje v javnem sektorju enači kar z uničevanjem in strahovlado Janševe vlade.

Pri tem seveda vsi, ki jahajo na valu protivarčevalne histerije, zamolčijo, da je Slovenija zaradi prevelikega javnofinančnega primanjkljaja že od decembra 2009 formalno v postopku pred evropsko komisijo in mora zmanjšati primanjkljaj pod tri odstotke BDP do leta 2013.

Pahorjeva vlada se je že januarja 2010 v programu stabilnosti zavezala, da bo vsako leto postopoma zmanjšala primanjkljaj, vendar tega ni storila. Lanski javnofinančni primanjkljaj je namesto napovedanih 5,5 odstotka BDP znašal kar 6,4 odstotka BDP (2,3 milijarde evrov) in je bil največji v zadnjih 16 letih.

Za letos je Pahorjeva vlada obljubila primanjkljaj v višini 3,9 odstotka BDP, torej je Janševa vlada le nasledila »strahovlado« varčevanja Pahorjeve vlade.

Pod Pahorjem smo postali banana država

Podatki iz grafa o gibanju javnofinančnega primanjkljaja Slovenije in evrskega območja kažejo, da se je povprečni primanjkljaj na evrskem območju po izbruhu krize leta 2008 zmanjšal s 6,4 odstotka BDP (leto 2009) na 4,1 odstotka BDP lani (glej graf Javnofinančni primanjkljaj v Sloveniji in na evrskem območju).

Slika

Povsem drugače velja za Slovenijo, ki je - pozor! - ob Cipru edina država na evrskem območju, ki v zadnjih treh letih primanjkljaja ni zmanjšala, ampak ravno nasprotno, celo povečala, in sicer s 6,1 odstotka BDP na 6,4 odstotka BDP. Guverner ciprske centralne banke je konec minulega leta napovedal, da bo njegova država morala prositi za pomoč evropsko komisijo.

Iz grafa lepo vidimo, kakšno godljo sta nam zakuhala Pahorjeva vlada in njen nesposobni finančni minister Križanič v samo treh letih vladanja: Slovenijo je spremenila v neverodostojno, banana državo, ki tujim posojilodajalcem ne izpolnjuje danih zavez o zmanjšanju javnofinančnega primanjkljaja.

Kazen za neizpolnjene obljube

Evropska komisija je novembra lani prvič objavila pesimistično napoved, da Pahorjeva vlada ne bo izpolnila danih zavez iz januarja 2010 o zmanjšanju javnofinančnega primanjkljaja. Temu je sledil sunkovit skok zahtevane donosnosti slovenske desetletne državne obveznice nad psihološko mejo sedmih odstotkov, po kateri se ne more zadolževati nobena država, sicer bankrotira (glej graf Zahtevani donos desetletnih državnih obveznic).

Slika

Podatki iz grafa o gibanju zahtevane donosnosti do dospetja za desetletne državne obveznice potrjujejo, da so mednarodni finančni trgi že novembra lani Sloveniji poslali jasno sporočilo, da jo zaznavajo kot finančno tvegano državo, ki ni zmožna obvladati javnofinančnega primanjkljaja in ne bo mogla vrniti hitro naraščajočega državnega dolga.

Šele poznejša potrditev Janševe vlade in varčevalni ukrepi, ki so nastali na mizi finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ob ukrepih ECB za sprostitev evropskega bančnega krča (LTRO) so vrnili zaupanje finančnih trgov v Slovenijo in s tem znižanje stroškov zadolževanja pod šest odstotkov.

Večji primanjkljaj pomeni dražji denar

Podatki iz grafa o višini javnofinančnega primanjkljaja in zahtevanem donosu desetletnih obveznic držav evrskega območja prinašajo naši državi še eno pomembno sporočilo, da večji javnofinančni primanjkljaj vpliva tudi na dražje zadolževanje države, in nasprotno (glej graf Javnofinančni primanjkljaj in zahtevani donos desetletnih državnih obveznic).

Povezava med višino javnofinančnega primanjkljaja in ceno državnega zadolževanja bi morala odpreti oči tudi našim največjim nasprotnikom varčevanja: brez zmanjšanja primanjkljaja z lanskih 6,4 na letošnjih 3,9 odstotka BDP, ki ga je - ponovimo! - že januarja 2010 obljubila Pahorjeva vlada, bo ostala Slovenija v očeh tujih finančnih trgov banana država brez upanja na nižjo ceno denarja. Brez nižje cene denarja pa ne bodo cenejša niti posojila bankam in gospodarstvu, kar je pogoj za zagon novih podjetniških investicij in dolgoročno vzdržno gospodarsko rast.

Eksplozija zunanjega zadolževanja države

Bankrotirani »razvojni model« koalicije Pahor-Golobič-Kresal je namesto zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja dejansko ohranjal socialni mir s podkupovanjem javnega sektorja na račun eksplozivnega zadolževanja države v tujini (glej graf Javni in zunanji dolg slovenske države).

Slika

V samo treh letih Pahorjevega vladanja se je skupni javni dolg države povečal z 8,2 milijarde evrov na 16,9 milijarde evrov ali kar za 8,7 milijarde evrov. Večino od 8,7 milijarde evrov novega državnega dolga so dejansko financirali tuji vlagatelji, saj se je v obdobju 2009-2011 zunanji dolg slovenske države povečal s 3,7 na skoraj 9,9 milijarde evrov (za 6,2 milijarde evrov).

To pomeni, da so po letu 2008 predvsem tuji posojilodajalci omogočali preživetje naše socialne države, javne uprave, javnega šolstva in zdravstva, kulture ter drugih svetih proračunskih krav, ki so v zadnjih tednih stavkali in jahali na valu protivarčevalne histerije

Eksplozija državnih obresti

Zaradi eksplozivne rasti državnega dolga in višjih obrestnih mer so se v obdobju 2009-2011 skokovito povečali tudi državni izdatki za obresti, in sicer s 416 na 696 milijonov evrov ali skupaj kar za 280 milijonov evrov. Hkrati so se v istem obdobju državni izdatki za investicije zmanjšali s 1.646 na 1.287 milijonov evrov, skupaj za 359 milijonov evrov (glej graf Državni izdatki za plačilo obresti in investicij).

Slika

Hitra rast državnih izdatkov za obresti in na drugi strani krčenje izdatkov za naložbe je grška pot v bankrot, ki se dogaja v naših javnih financah že vse od leta 2008, a je nihče noče videti: ker Pahorjeva vlada po nastopu krize ni posegala v plače in socialne transferje, ki tvorijo večino javne porabe, je naraščajoči delež obresti izrinjal druge razvojne proračunske izdatke, med njimi tudi izdatke za investicije.

Če JJ popusti, Sloveniji ni pomoči

Analiza razmer v slovenskih javnih financah prinaša dve pomembni sporočili.

Prvič: če JJ popusti protivarčevalni histeriji in ne zmanjša javnofinančnega primanjkljaja, bo šla cena zadolževanja naše države znova v nebo in z njo tudi cena denarja za banke in podjetja. Vse to bo ubilo vsa upanja o novih naložbah in gospodarski rasti.

In drugič: če JJ popusti in ne varčuje, bodo tujci dokončno izgubili zaupanje v našo državo in nam zaprli finančne pipe. Plače v javnem sektorju, pokojnine in drugi socialni trasferji potem ne bodo nižji le za nekaj odstotkov, ampak bodo strmoglavili.

To je kruta, a zamolčana resnica o naših državnih financah. http://www.finance.si/352126/Public-ene ... omo%C4%8Di
Default avatar

Boom

oh, ja, finančni trg, banke, finančniki, to je alfa in omega. Njim kljub recesiji ne sme nič manjkat. Žalostno je tudi, da vse več financarjev vodi gospodarstvo, ob tem pa niti pojma nimajo kaj jim podjetja sploh proizvajajo. Najprej bi to bando bilo treba razf..., saj so edini in glavni krivci za tako stanje.
Default avatar

kdo drug

Boom

Glavni krivci so tiste države, ki se niso držale dogovora. Tudi Slovenija bo med njimi, če se ne bo držala dogovorjene poti.
Že dva meseca gledamo samo sindikate, Štruklja ter Semoliča, ki samo izsiljujejo in izsiljujejo !
Default avatar

pupapupa

Se strinjam, da smo v ....., da je potrebno varčevati. Vendar pa me nekaj moti pri vsem tem. Janša je pač prišel kjer je na en čuden način. Da bo moral konkretno nekaj narediti se strinjam - to bi moral kdor drug tudi. Glavna motnja pri vsem tem pa je, da če bi JJ udaril po mizi, rekel - poslancem, ministrom, manegerjem se znižajo plače,... skratka, da se začne na vrhu države, bi tudi narod drugače gledal na vse. Zakaj pri sebi ne začnejo? Da pokažejo nam vsem da je zadeva resna, da smo VSI v istem dreku. Zakaj bo nekdo za sedenje in nič narejenega prejel 4000 € in več, nek delavec pa po 12 urah trdega dela 500 do 700€. Če bi to malce pogledali z ljudskimi človeškimi očmi, potem bi bila rešitev Slovenije hitro na mizi. Brez hude krvi, štrajkov,... Isto z tajkuni - koliko bi pridobili v blagajno, če bi jih postavili pred neizogibno? Ne, očitno nismo pravna država, ne veljajo isti zakoni, pravila, pa ni važnokdo je na vladi. Pahor, Janša, Virant, Jankovič,.... kdor se je pripravljen odpovedati delu plače, kakšne sejnine,..???
Če kdo ni videl tega prispevka - take politike bi potrebovali!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=TrHTjLio5Sw
Default avatar

Boom

Zanima me, koliko direktoratov, agencij..,. iz spiska, ki je nedavno krožil, je bilo do sedaj ukinjenih. Najbrž, da niti ena, ker tam so zgleda mesta za nagrado "zaslužnim". Udarilo pa se je recimo po šolstvu in sociali. Kako naj ne bo namen več kot očiten. Posledično lahko pričakujemo ukrepe za "oživitev gospodarstva" v smislu klestenja zaščite in pravic, nižanja plač ipd.

In zdaj se je fant šel še podojit k mami Angeli, ki ga Evropi razkazuje kot pridnega in vzornega otročka.
Default avatar

ninej

hja hlapci rojeni, hlapci ostali!!!!:))))))))
Default avatar

ellen

A tako pravijo v Pingvinski stranki in v Murglah? Res ste mentalni hlapci.
Default avatar

ellen

A tako pravijo v Pingvinski stranki in v Murglah? Res ste mentalni hlapci.
Default avatar

ninej

hahaha, kaj a te mal panika grab, a te je kaj strah al kako???:)))))))))))
Default avatar

momento

Panika grabi tebe in one v Pingvinski stranki.
Default avatar

ninej

zakaj bi pa mene in zakaj bi njih, saj niso na ablasti????
Default avatar

šušu

ninej za sebe sprašuje druge. O drugih pa vse ve, posebno o Janši !>))))

Malomeščanska vzgoja pač !>)))))))
Default avatar

zakaj zato

ninej je napisal/a:
zakaj bi pa mene in zakaj bi njih, saj niso na ablasti????
Hvala Bogu, da niste na oblasti.

Zakaj vas grabi panika? Ker bo Janši uspelo rešiti Slovenijo pred propadom.
Default avatar

Jajc

A da bo Janši uspelo rešiti pred bankrotom??? Ta je pa lovska! In kaj če mu ne bo uspelo ker vse tako kaže?! Pravite, da so z varčevanjem že davno pričele številne države, Grćija, Španija, Italija, a rezultatov ni nobenih, ravno nasprotno vse slabše je in v Sloveniji s takšnimi ukrepi ni prav nobenih šans za uspeh! kaj bo potem, če ne bo uspelo???
Spewt bodo razni strici in komunajzarji krivi? Upam, da bo ljudstvo prej prišlo k pameti!
Default avatar

Boom

zakaj zato je napisal/a:
Zakaj vas grabi panika? Ker bo Janši uspelo rešiti Slovenijo pred propadom.
Rešuje Slovenijo na račun Slovencev.
Default avatar

kokodakaš

A misliš boom, da bi Slovenijo morali reševati na račun koga drugega ?>))))))
Default avatar

Boom

kokodakaš je napisal/a:
A misliš boom, da bi Slovenijo morali reševati na račun koga drugega ?>))))))
Glede na to kdo se ima za Slovenijo - ja.
Default avatar

tone-tonči

Torej se imaš za Slovenijo ali Slovenca ?>)))))