Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

Mezoteliom in odškodnina

Default avatar

svetlina

Zanima me, kako je urejeno vprašanje odškodnine pri azbestnem raku - mezoteliom plevre. Ali so do odškodnine upravičeni samo zaposleni v Anhovem ali tudi tisti, kjer ni jasno, kje so prišli v stik z azbestom. Azbest se je na široko uporabljal, vsi sosedje so imeli salonitno strešno kritino, izolacijske plošče pri štedilniku,...nismo vedeli, da je nevaren. V družini smo že imeli smrt zaradi mezotelioma, zato me ta vprašanja zanimajo.
Zanima me tudi, kje bi se dalo dobiti podatek o pojavnosti mezotelioma v Sloveniji, katera območja so bolj ogrožena.
Za odgovor se zahvakjujem.
Default avatar

jakacepec

Spoštovani,

vaše vprašanje je relativno zelo splošno, zato je tudi moj prvotni odgovor dokaj splošen. Celotno "problematiko" odpravljanja posledic dela z azbestom ureja poseben zakon in sicer: Zakon o odpravljanju posledic dela z azbestom (ZOPDA), ki ga najdete na tej povezavi:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... evilka=681.

V kolikor tukaj ne boste našli odgovor na vaša vprašanje me prosim ponovno kontaktirajte.

Glede pogostosti bolezni in o območjih, ki so bolj ogrožena, pa vam ne znam odgovoriti. Morda vedo več povedati na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije ali kaj podobnega.

lp

Jaka Cepec

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec