Politični čvek

Izmišljeni komunistični »dan upora« proti okupatorju

Default avatar
Končno so nekateri uvideli, da je z našim »znamenitim« praznikom 27. aprilom nekaj hudo narobe. Ta Kidričeva izmišljotina v Vidmarjevi rezidenčni vili se vse bolj kaže kot velika prevara.

Kidrič in Vidmar sta začutila, da je treba dejavnost komunistov v času med 6. aprilom in 22. junijem 1941 čim bolj zamaskirati. Ob kavici in v družbi nekaterih sta se odločila ustanoviti fronto, ki bo podpirala socializacijo države in hkrati se obrnila proti zahodnim zaveznikom, predvsem proti Angliji. Do Nemcev, kljub njihovi agresiji, je veljalo kazati spraven in naklonjen odnos. Zato kakršno koli osvobajanje izpod Nemcev, ni prišlo v poštev. To je tiho nagovarjal že sam sporazum o nenapadanju med Nemčijo in SZ. Slovenska partija je videla sovražnike na zahodni strani Evrope. Zahodnjaki bi jim lahko prekrižali načrte, saj bi morali z njihovim prihodom namesto sovjetizacije sprejeti demokratično družbeno ureditev. Prav tega pa so se komunisti močno bali, saj na demokratičen način ne bi prišli nikoli na oblast. Zato je bilo logično in nujno, da sta omenjena modreca ustanovila Protiimperialistično fronto (PIF) in ne Osvobodilno fronto (OF). Šele ko se je prijateljstvo med Nemčijo in SZ končalo, so PIF smeli preimenovati v OF. Takrat je slovenska partija slišala in upoštevala le klic internacionale, klic domovine Slovenije je ni zanimal. Takrat so začeli padati mladi in verni Slovenci, največ iz kmečkih družin. In takrat so za ohranitev svojih življenj in imetja odšli po orožje k manj nevarnemu sovražniku.

Tudi preostali del zgodbe okrog 27. aprila sodi bolj v neposrečeno in umazano preračunavanje, kot pa v resno, korektno in pošteno prizadevanje, usmerjeno v prid ljudstvu. Okrog tega nenavadnega, nelogičnega in zlaganega praznika je še danes veliko neznank. Velikokrat je bilo že napisano, da je bil ustanovitveni sestanek 26. in ne 27. aprila. No, tudi za to zadrego stojita v ozadju dva močna razloga: 26. aprila je prišel v Maribor Hitler in bi bilo ustanavljanje OF nespodobno in za Hitlerja preveč oporečniško, hkrati pa so 26. aprila praznovali svoj praznik fašisti. Če tu dodamo še izmišljanje in menjavanje samega imena (enkrat PIF drugič OF), je bilo dovolj razlogov za takratno partijsko mešetarjenje. Podobno je z današnjim preimenovanjem v Dan upora.

Že večkrat sem v različnih časnikih postavil javno vprašanje: Kdo in s kom se je 27. aprila uprl?! Simbolično opravičevanje upora ni opravičilo, zgodovina mora sloneti na dejstvih. Čas od aprila do junija 1941 je zanimiv tudi po tem, da je v rokah partijcev in njihovih simpatizerjev marsikje na Dolenjskem plapolala nemška zastava. Tudi zahteve po priključitvi k Nemčiji je bilo slišati. (V literaturi prof. dr. Metoda Mikuža je marsikaj pojasnjeno.) Seveda, tovrstno takratno partijsko povezovanje z nemškimi agresorji poznejši komunistični oblasti ni ustrezalo, zato je temeljito počistila vse arhive, da vendarle ne bi resnica prekmalu pokukala na dan. Mnoga partijska početja so bila tako »neoporečna in neomadeževana«, da jih je bilo potrebno nujno in temeljito skriti oziroma uničiti. Morala je priti nova vlada, da je omogočila svobodnejše razmišljanje.

Danes, po dvajsetih in več letih samostojne države Slovenije, je bil vendarle storjen korak naprej. Že vnaprej znanega in vsako leto ponavljajočega obreda »zmagovalcev«, ki temelji na lažni podstati, ne bo. Čestitam vsem, ki ste se uprli takemu »uporu« in ponarejevalcem zgodovine rekli odločno NE!

Ive A. Stanič
Default avatar
Domobrančke spet zvija, so imeli fižol za večerjo.
Default avatar
Bogi narod, kateri pljuva po lastni zgodovini, pa naj bo taka ali drugačna. To smo mi taki in drugačni z napakami in vrlinami. Zelo slabo pa je, če se dajemo v nič in to delamo sedaj. Vsi so boljši od nas, vsi so pametnnejši, bogi, bogi mi. Dajmo potegnimo črto pod vsakim obdobjem in seštejmo minuse in pluse. Kaj dobimo?
Default avatar
Najprej se opravičujem za dolg nick, ampak me je malo pogrelo!

Izmišljen praznik ali ne, me zanima pa kaj je potem z vsemi cerkvenimi prazniki ala božič, velika noč, Marijino vnebovzetje, dan mrtvih itd????? To pa niso izmišljeni prazniki?????? Od kje ti dokaz za rojstvo in kaj šele za vstajenje Kristusa??????????!!!!!!!!!!!

Praznik je in ima da bo! Zaradi mene si lahko še kakšnih 5-6 izmislimo, vedno bodo dobrodošli!
Default avatar
Jao domobrančki.....
Sem ljubitelj narave, plesa in vsega lepega, ločen po tuji krivdi, ne pijem ne kadim - 1. april...
Default avatar
2012 je, če ste pozabili na kurčev datum, duhovi preteklosti pa še vedno strašijo, politika se kot veliki satan futra iz vaših čustev, ste samo olupek čigar sredico posrkajo vase spretni manipulatorji katerim edina čast je sejanje razdora med ljudmi.
Default avatar
komunističi golaž je napisal/a:
vse je ena sama izmišljotina. ukinit vse komunistične praznike s 1.5. vred, podreti vse spomenike in spominske plošče posvečene II sv. vojni in prisluhniti "komunističnemu golažu" kaj in kako se je v resnici dogajalo
Default avatar
duhovi preteklosti pa še vedno strašijo...//quote


"duhovi" preteklosti..? nekateri strašijo že 2000 let ? kaj pa to?
Default avatar
Pa ukinimo še prvi maj, ki se je začel v spomin na Haymarketski izgred1886, do tega pa je prišlo, ko so se delavci uprli bogatemu zgornjemu sloju in zahtevali pravice zase. Hudo sporno v današnjem času.
Default avatar
Pa mater vam... no!

Leto 2012 je! Zgodovina je minila - je točno to - zgodovina. Če je kaj zlagano, je treba to vedeti - ampak kar naprej težiti s tem je pa anahronistično.

Vsi vemo da je kar nekaj različic zgodovinskih dejstev - vendar je to mešanje že davno minule megle.
Se ne bi raje ukvarjali s sedanjimi problemi, namesto da jih zamegljujemo z davno minulimi zadevami?
Default avatar
no, ja - očitno nisi razumela mojega sporočila kajne?
Default avatar
Ja bogi domobrančki. Ne odnehajo!!!
Default avatar
A ni bil Virantov pogoj vstopa v vlado ta, da se SDS ne bo ukvarjala s preteklostjo?

Te plačane provokacije so očitna kršitev koalicijske pogodbe. Me prav zanima, ali bo Virant mož beseda.
Default avatar
en glas je napisal/a:
Naši pogumni predniki se obračajo v grobu. Ni dovolj, da kregamo med seboj, nič pa ne naredimo, da bi bilo bolje, zdaj se je treba spraviti še na zgodovino! Eni ste popolnoma destruktivni
Default avatar
Že na začetku je treba stvari malce popraviti. Zadnje raziskave, ki sem jih opravil, kažejo, da so na ustanovnem sestanku, tako namreč priča letak Centralnega komiteja (CK) KPS s konca aprila 1941, najprej govorili o Osvobodilni fronti Slovenskega naroda in šele naknadno se je pojavlja v nekem dokumentu izraz Protiimperialistična fronta (PIF).

Moja razlaga je, da so nekateri vodilni (morda Edvard Kardelj) s tem skušali uskladiti naravo organizacije s trenutnimi mednarodnimi razmerami, ki jih je še zmeraj obvladoval pakt Hitler –Stalin. Kljub veljavnosti tega pakta pa je bila vsaj od omenjene konference jeseni 1940 KPS oz. KPJ odločno protiosno usmerjena.

Tako lahko rečemo, da je bila organizacija vse od ustanovnega sestanka protiokupatorsko tj. protiosno usmerjena, a hkrati pa tudi še proti Britancem. To je treba poudariti. To se spremeni šele po napadu nacistične Nemčije na SZ, ko odpade protiangleška ost in se organizacija ponovno preimenuje v OF ter pozove na oboroženi odpor proti okupatorju.

Vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/godesa-o ... cev/255986

Podrobneje pa tukaj: http://hs.zrc-sazu.si/Portals/0/sp/hs6_n/HS_6_6.pdf

Tako, da ne mantrajte vedno enih in istih trstenjakarskih laži in izmišljiotin.

Najbrž bi po vaše bilo treba ta praznik prestaviti na 20. aprila, a ne da?
Default avatar
cgklđp je napisal/a:
Zato tudi ne sodeluje na proslavi!!

Plačne provokacije pa so skupno delo Jankovića in Stanovnika. Ta dva se ukvarjata s preteklostjo!!!!
Default avatar
Že na začetku je treba stvari malce popraviti. Zadnje raziskave, ki sem jih opravil, kažejo, da so na ustanovnem sestanku, tako namreč priča letak Centralnega komiteja (CK) KPS s konca aprila 1941, najprej govorili o Osvobodilni fronti Slovenskega naroda in šele naknadno se je pojavlja v nekem dokumentu izraz Protiimperialistična fronta (PIF).

Moja razlaga je, da so nekateri vodilni (morda Edvard Kardelj) s tem skušali uskladiti naravo organizacije s trenutnimi mednarodnimi razmerami, ki jih je še zmeraj obvladoval pakt Hitler –Stalin. Kljub veljavnosti tega pakta pa je bila vsaj od omenjene konference jeseni 1940 KPS oz. KPJ odločno protiosno usmerjena.

Tako lahko rečemo, da je bila organizacija vse od ustanovnega sestanka protiokupatorsko tj. protiosno usmerjena, a hkrati pa tudi še proti Britancem. To je treba poudariti. To se spremeni šele po napadu nacistične Nemčije na SZ, ko odpade protiangleška ost in se organizacija ponovno preimenuje v OF ter pozove na oboroženi odpor proti okupatorju

http://www.rtvslo.si/slovenija/godesa-o ... cev/255986

Podrobneje: http://hs.zrc-sazu.si/Portals/0/sp/hs6_n/HS_6_6.pdf

Tako, da ne mantrajte stalno enih in istih trstenjakakizmov o PIF

Po vaše pa bi najbrž bilo najbolje, da se praznik prestavi na 20. april.
Default avatar
Nekaterim ni nič sveto vse bi zrušili poteptali opljuvali joj joj kje živimo!?
Default avatar
Oni bi radi praznovali 20. aprila.
Default avatar
ajajajaj je napisal/a:
HA, HA, HA, enim pa res odgovarja, da imajo potvorjeno zgodovino!
Glavno, da vasa zgodovina zabrise vaso, s krvjo, popravljeno zgodovino, ane?!?