ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

vztrajen HPV

Default avatar
Stara sem 33 let, brez otrok. Septembra 2008 je bil izvid pap testa negativen. Marca 2010 je bil izvid CIN 3, junija 2011 lletz. Vsi brisi po tem so bili negativni. Marca 2012 sem bila testirana tudi na virus HPV, ki je bil potrjen (bris neg.) Partnerja v tem času nisem menjala in tudi on ni imel drugih partnerk. Torej gre za isti virus(visokorizičen), s katerim sem okužena že kar nekaj časa. Zanima me, če lahko pričakujem, da bo virus kdaj izzvenel? A mogoče razpolagate s podatkom, v koliko odstotkih isti virus čez par let zopet privede do predrakavih sprememb? Hvala in lepo pozdravljeni!
Default avatar
Spoštovani,

HPV ima v osnovi dva različna načina preživetja v gostitelju:
1. produktivni (se deli in ustvarja nove viruse, ki se izločajo v okolico ter ob priložnosti preidejo na drugega gostitelja) in
2. abortivni (se vgradi v gensko strukturo gostitelja in tam dela "zgago" tako, da moti delovanje regulacije genov in v odvisnosti od tipa HPV lahko povzroča tudi raka.

Gostitelj, torej okuženi, se na prisotnost virusa tudi lahko odzove različno, praviloma pa se na produktivno prisotnost virusa odziva z imunskim sistemom bolj kot na abortivni način bivanja. virus svoj način bivanja v gostitelju tudi lahko spremeni. večinoma je najprej v prvi obliki, kasneje pa v drugi obliki bivanja. Zdravljenja žal ni, zato se proti HPV lahko zaščitimo le z bariernimi metodami kontracepcije (kondomi) in s cepljenjem, kolikor ga imamo.
Glede na to,da ste vi že razvili predrakave spremembe CIN III, kaže, da je HPV visokorizičnega tipa (takšnih je vsaj 10) pri vas prisoten v aboprtivni obliki in v takšni obliki bo obstal še naprej. Če, koliko in kdaj bi lahko ponovno povzročil spremembe pa je emogoče napovedati. odstranjevanje obolelega tkiva je namreč zgolj to, torej odstranjevanje posledic delovanja virusa, ne pa odstranjevanje virusa. Ker ne vemo, kaj se bo zgodili v prihodnje in koliko je vaš imunski sistem odziven na omenjeni virus, ostane le trajna, redna kontrola brisov, kar vam toplo priporočam. Načeloma so tako hitre spremembe, kot jih vi navajate redke, če se pojavijo pa kažejo na morda večjo dovzetnost za onkogeno delovanje virusov kot je v povprečju. Povprečni čas, potreben za spremembo v predrakavo stanje CIN III je namreč med 5 in 10 let. .
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Jaz se bi kar pridruzila tej temi z vprasanjem o hpv. Zanima me ce je opravljena konizacija (cin3),in se spremembe ponovijo, se torej opravi rekonizacija.Kaj sledi potem,ce se spet ponovi? Kolikokrat je mozna konizacija? Veliko sem prebrala in mogoce tudi prevec razmisljam o tej zadevi, da sem ze cisto zmedena.Torej moje mnenje je, da se tega virusa nikoli ne bom resila in neke starosti tudi ne docakala,ali pac?Hvala za vas trud, ki nam veliko pomeni in lep pozdrav:-)
Default avatar
Samo brez panike. Neko obliko odstranitve sprememb na MV doživi cca. 15% žensk v življenju in velika večina med njimi ne potrebuje ponovitve posega. Torej za zdaj ne razmišljajte o ponovitvi. običajno je potrebno poseg ponoviti le, če gre rez pri prvi odstranitvi skozi spremembo in ta ni izrezana v zdravo in gre za hujšo spremembo. Če spremembe slučajno res stalno napredujejo, nastajajo na novo in se širijo, se pač odstranjuje, dokler je kaj odstraniti in če zmanjša materničnega vratu, ga pač zmanjka, ampak takšnih primerov je tako malo, da jih štejemo na prste ene roke na leto v celi državi. V tem procesu HPV večinoma oslabi in ga imunski sistem nekako ohromi, zato se spremembe ne pojavljajo več oziroma pogosto ostanejo blage in pod nadzorom.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Spoštovani,

pred pol leta sem vam že pisala glede izvida PAP C3, HPV +, odščip je pokazal spremembe CIN I (starost 36 let, okužena po vsej verjetnosti več kot 7 let).

Sedaj sem bila ponovno na kontroli in HPV je še vedno prisoten, spremembe so se nekoliko razširile (na eni strani sicer malenkost potegnile nazaj), odščip na dveh mestih je pokazal spremembe CIN I-II. Glede na priporočila naj ta izvid še ne bi bil kritičen in potreben takojšnjega ukrepanja, vendar če bi bil trend tudi vnaprej podoben, bi slej kot prej sledil lletz.

Pred pol leta ste mi omenili, da je odločitev kdaj lletz 'mehka' in odvisna od obsežnosti sprememb. Kot mi je bilo razvidno od razlage ginekologinje, so po moji laični presoji spremembe kar obsežne (narisala mi jih je čez cca polovico kroga - obsega materničnega vratu, kjer nastajajo spremembe). Sicer ne vem ali je to veliko ali povprečno... Ginekologinjo sem vprašala po možnostih za lletz že kar sedaj, ker se mi zdi škoda izgubljati dragocen čas, sploh zaradi vztrajnosti hpv in napredovanja sprememb. In se je strinjala. Zanima pa me tudi vaše mnenje. Ali lletz sedaj ali naj spet čakam pol leta in upam, da bo potem bolje in če ne bo, lletz takrat? V kratkem bi rada tudi zanosila - ali še vedno velja, da se ne sme zanositi 6 mesecev po lletz? Meni je namreč gin rekla, da lahko brez problema zanosim po 2-3 mesecih. Seveda, če se vmes kaj ne zakomplicira, inficira etc...

Zelo se vam zahvaljujem za vaš odgovor. Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,

v bistvu se strinjam z vsem, kar ste se dogovorili s svojo ginekologinjo. Glede na površino sprememb, bi bil vsekakor smiseln LLETZ že zdaj, zanosite pa lahko 4 mesece po posegu. Običajno se da po 4 mesecih ponovno vzeti bris PAP in ta bo takrat že reprezentativen, torej bo prikazal dejansko stanje.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Spoštovani,

hvala za vaš komentar. Se mi je zdelo, da res nima smisla čakati, ker bo samo še slabše. Če smem še nekaj vprašanj:
1. ali grem lahko 10 dni po posegu (prvi možen datum bi bil 1.6.) na 2 dnevno službeno pot z letalom ali je bolje prestavit poseg za en mesec?
2. s posegom bodo odstranjene trenutne spremembe; kaj pa na preostalem delu površine - verjetno je okužba tudi tam in se bo pojavila npr čez pol leta. Torej bi takrat v tem primeru sledil ponovni lletz oz spet pregledi na pol leta? oz, četudi bodo trenutne spremembe uspešno odstranjene, bo hpv test še vedno pozitiven?
3. kakšna je verjetnost, da se spremembe ponovno pojavijo na delu, kjer je že bil izveden lletz?
4. ali se spremembe lahko širijo tudi v notranjost materničnega vratu - kako pa se le-te kontrolirajo na tem mestu?
Vse skupaj me je začelo že resno skrbeti, saj imam občutek, da tole ne bo tako enostavno rešljivo in da bom postala stalna stranka pri ginekologu...

Najlepša hvala za pojasnila! lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani,

običajno so morebitni zapleti po LLETZ do nekje 8 dni po posegu, zato bi verjetno 10 dni po njem že lahko šli kamorkoli. Kako je ali bo s površinami, ki trenutno niso spremenjene, bi težko napovedoval, ker so poteki zelo različni. V ve.liki večini primerih aktualni virus HPV, ki je povzročil spremembe, v preostalem tkivu ne povzroča več pomembnih sprememb, seveda pa se situacija lahko spremeni, če odpove imunski sistem ali če s k obstoječemu tipu HPV pridruži še kateri. Spremembe se lahko pojavijo tudi v kanalu MV, kar pa običajno zaznamo z rednimi citološki brisi PAP. Vsekakor boste nekaj časa še gotovo stalna stranka oziroma pacientka pri svojem ginekologu, ni pa rečeno, da bo to trajalo dalj kot 2 ali 3 leta. Če se v 3 letih stanje ne poslabša, ga namreč lahko izenačimo s stanjem pred pojavom sprememb.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,

mi lahko pojasnite samo še situacijo okoli kanala MV: ali se pri postopku lletz odstranijo tudi te, v kolikor obstajajo ali za to obstaja kak drug postopek, ki ga je potrebno opravit ob drugi priložnosti?

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,

še nekaj glede imunskega sistema: kaj pomeni da 'imunski sistem odpove'? Ker na splošno nimam nikakršnih težav z zdravjem, morda enkrat letno kakšna viroza, dve leti nazaj sem bila en teden na AB zaradi vnetja ledvic, ne kadim, ne uživam alkohola, isti partner že dlje časa... Res je edino to, da sem zadnje čase v službi pod stresom in da se ne ukvarjam s športom (če se to šteje kot rizično). Ali imaš lahko slab imunski sistem kljub temu, da se sicer dobro počutiš, da se torej navzven nič ne opazi?

Bi rekla, da v splošnem nisem v rizični skupini kar se tiče možnosti za premagovanje okužbe, zato razen, da si najdem manj stresno službo in začnem redno jemati kakšne vitaminske pripravke, po moje nimam kaj drugega storiti. Kaj menite?

Se opravičujem za toliko vprašanj, ampak me je tole res zadelo kot strela z jasnega in sem precej pretresena (dodatni stres :-/).

HVALA za razumevanje in vaše skrbne odgovore vsem, ki smo jih potrebni.
Default avatar
imunski sistem je zelo pomemben in obsežen organ našega telesa in včasih proti določenemu vsiljivcu tudi odpove. Kako pomemben je ta organ, vemo iz zgodbe o infekciji s HIV in AIDS, ko pacienta pokoplje navadna glivična infekcija ali neka banalna bakterija, ki jo imamo tako rekoč vsi v sebi. Včasih pa proti določeni klici, bakteriji, virusu, glivi ali parazitu odpove tudi sicer povsem ustrezno delujoč imunski sistem in HPV pri tem ni nobena izjema. Če ta odpove proti določeni, posebni klici to še ne pomeni, da je z njim kaj narobe. Je pač po naključju za to klico neobčutljiv ali proti njej nesposoben ukrepati. tudi virusi za svoje prikrivanje prisotnosti in delovanja uporabljajo različne strategije napadanja tkiva in če ima oseba, ki se okuži smolo, virus v danem primeru uporabi ravno eno od tistih strategij vgradnje v gensko zgradbo gostitelja, ki je obramba organizma ne prepozna.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Spoštovani,

z LLETZ se seveda odstranjuje tudi spremembe v kanalu, ampak se teža takšne vrste poseganja usmeri bolj na površino zunanjega ustja MV. Za podrobnejša vprašanja glede konkretno vaših sprememb in njihove odstranitve se bo verjetno najbolje obrniti konkretno na kirurga, ki bo ali je odstranil spremembe, ker so ti podatki zelo, zelo individualni in so splošni odgovori neustrezni.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
pozdravljeni
zanima me,ce ima okuzba z hpv kaksno vezo z zanositvijo oz.ali imas zaradi tega tezave pri zanositvi?
hvala za odgovor
Default avatar
ne, neposredno HPV nima nobene zveze s plodnostjo, je pa infekcija s HPV SPI (spolno prenosna infekcija), kar pomeni, da se hkrati s HPV lahko dobi še kaj drugega, kar bi pa utegnilo imeti zvezo s plodnostjo, npr, klamidija.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Spostovani!zanima me glede lletza ki sem ga imela 4.6.2015 pise sil visoje stopnje cin2 in sil nizke cin1robovi so izrezani v zdravem danes pa sem morala na kontrolo kjer pise apc-n .hpv pozitiven 2015 in se stalno nekaj dogaja pozitivno in zopet negativno od 2011.sedaj me je poslal v maribor za mnenje kaj vi menite na vse to?!hvala in lp
Default avatar
Spoštovani,
težko je formirati posebno mnenje, ker vas ne poznam dovolj. To, da imate brisa na HPV pozitivne pomeni le to, da je prisoten najmanj en virus HP, ki je povezan s tveganjem za razvoj raka na MV. Tipov teh virusov je vsaj 12, morda še kakšen več, ki ga še ne poznamo. Lahko je ves čas isti, lahko jih je več, lahko se izmenjujejo itd. Virus je spolno prenosen, torej se ga dobi s spolnimi odnosi, imunski sistem pa ga bodisi premaga sam v nekaj mesecih ali pač ne in temu primerno je tudi pestra slika sprememb na MV. O tem torej ne moremo imeti posebnega mnenja ampak so to dejstva, ki jih poznamo okrog HPV in sprememb na MV.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet