Avto.Over.Net

Avtomobilizem

Odgovarjajo:

Kateri avto

Default avatar

kupujem

Pozdravljeni!
Rabim en strokoven nasvet, morda od Iztoka F. ali kakega drugega strokovnjaka, ki ima izkušnje z avti. Načrtujem namreč nakup novega avtomobila, pa me zanima, katerega mi svetujete glede na to, da sem ženska, v službo se vsakodnevno vozim 3 km v eno smer (del poti je klanec), vsaj enkrat na teden pa se peljem s Primorske v Ljubljano in nazaj. Ne maram velikih avtov, pa tudi ne tako majhnih, kot je Smart ali kaj podobnega. Všeč mi je Hyundai i20, Ford Fiesta, Peugeot 207... (do Cliota imam odpor, ker sem ga pred leti vozila in se mi ni zdel udoben - no, mogoče so ti novi kaj drugačni). Zanima me predvsem, katero znamko mi svetujete, da je vzdržljiva in relativno poceni, in kakšno moč motorja oz. kubituro naj ima (trenutno vozim staro Fiesto 1.3 in se mi zdi v klancih prešvoh). Pripravljena sem dati do cca. 12.000 eur brez kakšne posebne opreme. Itak se bom pred nakupom dogovorila za testno vožnjo, ampak me vseeno zanima, med katerimi avti naj sploh izbiram, da ne probam prav vseh, ki so trenutno na tržišču.
Hvala za odgovor.
Default avatar

kuku1

Glede na vožnje bencinar
recimo VW POLO 1,2 TSI , Škodaq Fabia 1,2TSI
verjetno en izmed boljših motorjev v tem razredu...........oblika itd. pa pač stvar okusa
Default avatar

IztokFranko

Če sem pravi izračunal letno delate približno 12.000 - 15.000 km. In glede na cenovni rang bi vam priporočal avtomobil z bencinskim motorjem.
Da bi bil poskočnejši je potem možnost, da izberete tistega s turbinskim polnilnikom, kot so renaultovi z oznako TCE, ali pa Volkswagnovi TSI, BMW-jev THP, ki je tudi v Citroenih in Peugeotih...

Poglejte si še morda kakšno Škodo Fabio, Seat Ibizo, Suzuki Swifta (sicer malo trgovcev, vendar zanesljivi avtomobili in trpežni),...

Izmed že testiranih bi vas morda zanimal:
- Nissan Note (ima samo bencinske motorje brez turbine): http://avto.over.net/testi/nissan_note_1_4_acenta_city/
- Seat Ibiza: http://avto.over.net/testi/seat_ibiza_st_1-4_style/ - a sedaj se je pričela prodajati nova: http://avto.over.net/aktualno/novosti/n ... eat-ibiza/

Zelo ugodna varianta bi bila Volkswagen up!, ki pa ni ravno primeren za daljše poti: http://avto.over.net/aktualno/novosti/n ... swagen-up/ No, mogoče pa vam bo všeč.

Kia ima v tem rangu model Rio v večih različicah: http://avto.over.net/aktualno/novosti/n ... ort-sedan/
Default avatar

ibiza

od novih ibiza ali polo.

od rabljenih enka bmw
Default avatar

kupujem

Hvala vsem za odgovore. Sicer ste me malo zmedli, ker imate preveč predlogov in se zato še težje odločim... :) a po čekiranju vseh se trenutno najbolj nagibam k novi Kii Rio. Vsekakor sem za bencinca (glede na moje vožnje), motor (prostornino) pa bi raje 1,4. Se bojim, da bi bil 1,2 prešvoh.

Kaj pa je z i20, ki mi ga niste svetovali? Je to bolj mestni avto za počasne vožnje? Meni je všeč, ker se mi zdi dokaj kratek - naj povem, da vsakodnevno parkiram bočno, kjer imam običajno malo prostora in se vsak cm v dolžino avta pozna. ;-) Pa tudi sedeži so malo višji, kar se mi zdi da ti da večjo preglednost. (?)

Sicer bom pa še malo prespala vse skupaj...
Hvala še enkrat za vsak predlog, vesela pa bom vsakega dodatnega namiga, ki bo sledil.
Default avatar

IztokFranko

Test vozila Hyundai i20 je objaveljen tu: http://avto.over.net/testi/hyundai_i20_1_4_dynamic/
Všečen avtomobilček, vendar sem smatral, da je premajhen za vas. Vsekakor pa se ta avtomobil najbolje počuti v mestu. Ker je majhen se ga da preprosto parkirati, hkrati je tudi pregleden.

Glede motorja glejte, da ima avtomobil vsaj okoli 100-120 konjev glede na to, da imate tedensko poti na relaciji pri višjih hitrostih.

Katera izvedba Ria vam pa je všeč?
Default avatar

kia__

Kia rio ti je boljša izbira k i20. Rio je večji in novejši in skoraj cenejši glede na to kar dobiš.
Default avatar

RSS

Kakorkoli gledaš boš vzela Korejca ali kio ali hyundaija. Kaj pa toyota yaris?
Default avatar

kuku1

@ kupujem

bojazen , da bi bil 1,2TSI motor prešvoh je popolnoma odveč.................od vseh zgoraj naštetih (novih) avtov je ta motor najzmoglivejši - 105KM, pospešek do 100 cca 10sec; poleg tega ima porabo najnižjo(uradni podatki)
npr.:KIA RIO in Hyundai i20 1.4CVVT 110KM , 11,5 sec,


pojdi preizkusit vse 3, p as epojdi malo peljat po mestu, magistralkah in AC.....vzemi tisteg a, ki ti bo najbolj všeč.
Default avatar

600

IztokFranko je napisal/a:
to je pa tut edina prednost teh avtov. poraba čist ista.
Default avatar

kuku1

600 je napisal/a:
...misliš motorjev
nekaterim iskrivost pomeni veliko, pa letna dajatev ob registraciji je malenkost nižja ker si v nižjem razredu.
Default avatar

kupujem

Takole je zdaj:
trenutno imam v ožjem izboru te modele, ki sem jih za primerjavo spravila v spodnjo tabelo. Kakšno mnenje?
Priponke

[Razširitev xls je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Default avatar

kuku1

Tako na brzino bi jaz izbiral med 1,4 RIO-om in Toyoto.
predvsem zato ker imata edina 6 prestav.

Pojdi sprobat pa boš vidla kateri se ti zdi boljši.
Default avatar

kuku1

kuku1 je napisal/a:
Po drugi strani pa sta najcenejša dva 20 % cenejša kar ni malo........
Default avatar

kupujem

Še eno vprašanje:
Ve mogoče kdo, kako je pri avtomobilskem zavarovanju s tistimi "razredi" glede na kW avtomobila, ki ga zavaruješ? Pri kolikih kW padeš v višji razred za plačilo zavarovanja? Ne bi namreč rada samo za 1 kW "presežka" plačala precej višje zavarovanje, kot če bi imela avto z 1 kW manj moči.
Default avatar

morda poglej še

Kaj pa Kia Proceed? Malce večja je od Ria, cenovno pa približno enako, tudi opreme dobiš veliko za npr. 12.000 €. Oblikovno je meni lepša, pa močnejši motor vzameš (1.6, 125 km).
Default avatar

kupujem

morda poglej še je napisal/a:
Sem pogledala tudi tega. Cenovno je res ok, ampak se mi zdi malo prevelik zame. Avto rabim večinoma samo zase in za kakšno vrečko iz trgovine ;-), tako da so mi zadnji sedeži in veliki prtljažniki skoraj odveč - mogoče pridejo v poštev le 2x na leto.
Ampak kakega dvoseda pa vseeno ne bi imela (so premajhni), zato izbiram med takimi dolžine do 4 m, pa da so dovolj stabilni in dovolj močni, da potegnejo na AC tudi v klancu 130 km/h. S sedanjim (44 kW) imam namreč to težavo, da mi na Črnokalskem klancu na AC pade hitrost tudi na 90, čeprav ne dajem noge s stopala za plin.
Vseeno hvala za predlog.

Moderatorji