Starševski čvek

tako sem jezna - rak

Default avatar
Mama je stara 53 let. Pri 50. letih je šla na mamografijo, ker je zatipala neko malo zatrdlinico na dojki, izvid mamografije je prišel k njenemu ginekologu, ki pa ji je rekel, da ta bulica ni nič, da je nek vozlič, ki jih ima veliko žensk. Rekel je, da naj ne razmišlja o tem. Po treh letih mi je mama omenila, da ima še vedno to bulico in da jo skrbi, ker se ji zdi, da je zrasla. Rekla sem ji, naj gre takoj na pregled, naj vztraja. Spet je šla na mamografijo, potem na biopsijo in so ugotovili raka. Pred 3 tedni je bila operirana, vzeli so ji tudi bezgavke in ugotovljen je bil razširjen rak tudi na bezgavkah. Mama je omenila, da je že pred 3 leti imela to bulico in da ji je ginekolog rekel, da ni nič. Nejeverno so zmajevali z glavami.

Jaz pa sem grozno jezna, očitno je ginekolog zafural zadevo. Moral bi jo že takrat poslat na biopsijo, hudiča. Razmišljam, da bi ga tožila oz. kako se naredi v tem primeru? Ne pristanem na to,da ne bo odgovarjal!!!!!!!!!! A se lahko izmuzne, ko je očitno naredil tako napako. Saj možno je, da takrat še ni bil rak, ampak kako naj bi to samo po izvidu mamografije vedel? Če bi takrat operirali, bi imela mama veliko boljše možnosti za popolno ozdravitev.

Kaj bi naredili vi? RAzkurjena sem ko hudič.
Default avatar
Verjetno bi ga res tožil. Pa niti ne zaradi sebe oz. mame - ampak da ne zajebe še koga. Vsaj za objaviti je, da ne bodo ljudje še naprej tako slepo zaupali.
Default avatar
Kako je izvid prišel k ginekologu? Meni so ga vedno poslali domov, potem sem ga pa sama odnesla, če sem ga (pa ga nisem, ker je bil na srečo vedno b.p.). Saj tam na izvidu tudi vedno napišejo, če je potrebno še dodatno kaj pregledati - ultrazvok ali kaj drugega.
Default avatar
Rok-1 je napisal/a:
Ali ne obstaja neka uradna pritožba, ko morajo potem določen primer vzeti pod drobnogled? Kam se naslovi?

Hvala.
Default avatar
Jaz bi verjetno odreagirala enako.

Predvidevam pa, da mora biti v kartonu jasno razvidno, da je zaradi tega prišla na pregled in kje se ta bulica nahaja. Verjetno pa ji je mama omenila in nič ni zapisala v karton. Če nimaš dokazov - po moje ne moreš narediti ničesar.Bi se pa pozanimala kaj to dejansko pomeni - ali je možno, da pred leti to ni bil rak pa je nastal ali je bil že od vsega začetka rak.

V vsakem primeru bi želela zdravnici osebno v obraz zabrusiti kar ji gre! Jasno, glasno in oštro!

Glede zdravja je tako - če človek čuti, da je nekaj, mora sam vztrajati, da gre naprej na pregled!
Default avatar
no-ja je napisal/a:
Joj, ne vem točno. Možno, da je tudi dobila domov, vendar je z njim šla h ginekologu. Pisalo pa je nekaj v stilu, da gre za zgostitev tkiva 1 cm in da svetujejo neko dopolnilo mamografiji, mislim da metodo BreastScan, ker je mamografija v primerih, ko gre za gosto tkivo manj natančna. Pa jo je "potolažil", da "ni nič".
Default avatar
Aha, potem pa kar po njem, ker to je to, točno napišejo, kaj je še potrebno narediti. Itak pa izvid v kartonu mora biti, tako da lahko dokažeš, da je on tisti, ki je zamočil (seveda, če imate živce za to - saj vidiš, kako so nedotakljivi).
Default avatar
Žal mamografija ni natančna. Tole sem dobila na netu, res je tale metoda breastscan najobetavnejša.

"Poleg tega je mamografija pri dvajsetih od omenjenih 199 bolnic z rakom bolezen spregledala in dobile so izvid, da je z njimi vse v redu.
Po vseh teh dejstvih se seveda zastavlja vprašanje, ali imamo na voljo kaj zanesljivejšega in manj tveganega.
Varnejša termografija
Dejstvo je, da v Sloveniji 85 % raka dojk odkrijejo ženske same z otipom. Takrat je tumor res že dovolj velik, da ga lahko odkrije tudi mamogram, ki lahko zazna tumorje, večje od polovice centimetra. (Tudi pri tem pa se je dobro izogniti starim mamogramom in poiskati centre, v katerih izvajajo veliko sodobnejšo sinhotronsko mamografijo, ki oddaja 30 do 50 % manj škodljivih žarkov.)
Vendar se je tumor do velikosti, ko ga zazna mamogram, verjetno razvijal že tri do šest let. Za bolezen bi bilo prav dobro vedeti že v tem času, da bi ukrepali, ko je težava še obvladljiva tudi z manj agresivnimi prijemi. Tudi magnetna resonanca in ultrazvok nista preveč uspešna, ko gre za zelo majhne spremembe. V tej fazi je najvarnejša in najučinkovitejša metoda breathscan, ki se je razvila iz termografije in deluje na osnovi merjenja temperature tkiva.

Ampak ta metoda je precej draga menda in je navadnim smrtnikom sploh ne delajo. Mislim, da je plačljiva.
Default avatar
Ti povem kako je bilo pri meni: ravno tako sem pred tremi leti zatipala bulico...me je poslal na uz dojk, mamografijo, biopsijo. na srečo ni bilo nič, enkrat na leto sem na kontrolnem UZ, letos ponovno mamografija (čakam izvid in se tresem:( ).
Tako nekako naj bi šlo, kot sem jaz razumela. In mislim, da je to predpisan postopek, kjer se ne bi smelo preskočiti nobenega koraka.Vsekakor zahtevaj vpogled v dokumentacijo.
Mami pa pogum, držte se.
Default avatar
Kaj?? A torej mamografija sploh ni natančna? Lahko imaš raka, pa ti rečejo, da je vse okej?

Tooo much!¨!!
Default avatar
Mamografija je po novih raziskavah ne samo nenatančna, pač pa tudi škodljiva:


Poleg tega so mnogi znanstveniki mnenja, da je že samo pregledovanje z mamogramom tveganje za sproženje raka. Mamogram je metoda, pri kateri tkivo dojke mehansko grobo stisnemo in potem obsevamo z X-žarki. Že samo obsevanje občutljivih tkiv utegne biti nevarno. V kombinaciji z mehanskimi poškodbami pa so tveganja še večja. J. P. van Netten z Royal Jubilee Hospital v Londonu je to predpostavko tudi dokazal v študiji iz leta 1994. Njegova raziskava je pokazala, da se je odstotek tako imenovanega ductal carcinome pri skupini, ki je bila obsevana z mamogramom, povečal za 200 %.
Default avatar
ojooooj je napisal/a:
Hvala bogu za mamografijo. Moja prijateljica je šla novembra na redni momografski pregled, ko sama še ni čutila ničesar. Po mamografiji pa šok. Takoj drugi dan je bila operirana (vsa čast in hvala zdravniku, ki je drugi manj nujen poseg prestavil) odstranili so ji samo bolni del in ker je bila bolezen zgodaj odkrita ni potrebovala niti kemoterapije niti odstranitve bezgavk. Hodila je samo na obsevanje. Toliko v razmislek glede škode mamografije.
Default avatar
Uradna medicina priporoča kombinacijo mamografije, po potrebi tudi specialne mamografije (natančnejša mamografija "sumljivega" predela, UZ in tanko oz. debelo igelne punkcije. Sam bi se odločil tudi za Breastscan metodo, a bi jo vseeno dopolnil še s katero drugo metodo. Več variant kot je uporabljeno, večja je zanesljivost diagnoze.
Sam bi se odločil za pregled dokumentacije, a v tožbo se ne bi spuščal. Moje odkrito mnenje.
Veliko sreče tvoji mami in tebi!
Default avatar
dej no je napisal/a:
To isto bi ji naredili lahko z metodo Breastscan, ki je veliko manj škodljiva in veliko bolj natančno odkrije vrsto zatrdline. Mamografija je zastarela metoda, ki bi morala biti že preživeta in ja, je škodljiva. Seveda pa je bolje mamografija, če imaš zatrdlino v dojki, kot sploh nič. To je menda jasno.
Default avatar
jelkicaa je napisal/a:
Taka pritožba se VERJETNO naslovi na zdravniško zbornico.
Lahko se pa najprej obrneš na zastopnika pacientovih pravic. Spisek in lokacije lahko najdeš na netu.
Default avatar
Kolikor mi je znano, ti na breastscanu sicer lahko rečejo, da je tam notri nekaj narobe, a nadaljnje preiskave so pa potem klasične - mamografija, mamografija samo dela dojke, lahko se dela ultrazvočna preiskava, pa punkcija, več vrst punkcije, magnetna resonanca dojke, nekaj od tega. Ne verjamem, da te bo kakšen onkolog samo na osnovi neke termične slike šel operirati. In ne verjamem tudi, da so tvoji mami po opravljeni mamografiji priporočali breastscan kot nadaljevalno preiskavo. Vsaj ne kakšni onkologi. Je pa res, da dandanes mamografijo v Sloveniji opravljajo marsikje. In rezultate tudi interpretirajo marsikakšni strokovnjaki, kot v tvojem primeru.

Za rakom sem zbolela pri 26 in sama sem odkrila tumor in šla takoj k zdravniku. Po pregledu v centru za bolezni dojk sem dobila navodilo 'kontrola čez pol leta' s pripombo 'saj v vaših letih nima kaj biti'. In to od onkologinje, ki jo nekateri štejejo za zelo prizano. Čez par mesecev je bil tumor opazno večji in po posvetu s svojo zdravnico sem šla ponovno na onkološkega, tokrat pod nujno obravnavo. V roke me je dobil kirurg, ki je zadevo vzel resno in kmalu sem bila operirana. Šlo je za hitro rastoči karcinom, po operaciji sem morala še na kemoterapijo, na obsevanja, na hormonsko zdravljenje. Na tisto veleumno samozavestno onkologinjo s prve obravnave sem bila jezna še enih 10 let, cenim je pa še zdaj ne. Zato te popolnoma razumem, kakšna čustva te v zvezi s tem ginekologom navdajajo.
Default avatar
Seveda gre za malomarno zdravljenje. Dovolj dokaza je, da je mama k njej nesla izvid, kar mora zagotovo biti zavedeno v kartoteki - iz katere pa jasno izhaja tudi, da po njem ni bilo narejeno, kar bi moralo biti. Seveda je zelo pomembna vsebina tega izvida - če dejansko piše, da so svetovane dodatne preisakve, pa jo na le-te ni napotila, gre za malomarno zdravljenje, ginekologinja namreč ni specialistka za onkološke zadeve in bi morala delati v tem primeru po navodilih. Pojdi na posvet k odvetniku.
Default avatar
Pa nehajte že nakladati in vsevprek pametovati. Dejstvo je, da ženska tri leta ni storila nič, da bi razjasnila vsebino bulice za katero je ves čas vedela in upala, da bo čudežno kar sama izginila, če ne bo mislila nanjo. BreastScan metoda ji sigurno ni bila svetovana s strani uradne medicine, saj je večina onkologov ne priznava, ker ni znanstveno dokazana, ima pa tako kot vsaka metoda lahko lažno pozitivne in lažno negativne izvide. Dejstvo je, da je mamografija trenutno še vedno metoda, ki da največ natančnih rezultatov, ni pa popolna. V sklopu osnovnega zdravstvenega zavarovanja pripada vsaki ženski po petdesetem letu na vsaki dve leti mamografski pregled dojk (program Dora), če nima vidnih sprememb na dojkah, v primeru sprememb pa vsakoletno ali po potrebi še gosteje. Gospa je torej zaradi lastne neaktivnosti in ne nesposobnosti ginekologa izpustila najmanj dva pripadjoča pregleda, ki bi verjetno že leto ali dve prej razjasnila diagnozo, ki pa ni nujno, da bi bila drugačna, saj večina rakov dojk raste zelo počasi. Dejstvo je, da smo za svoje zdravje dolžni sami skrbeti in se sami brigati, da izkoristimo vse pravice, ki nam jih sistem nudi. Že itak nam jih vlada reže na vseh koncih in krajih.
Gospe pa želim zdravljenje brez zapletov, predvsem pa čimveč pozitivne energije, ki naj bo usmerjena v bodoče življenje in ne za brezplodno razčiščevanje kaj bi bilo, če bi bilo.
Default avatar
dej no je napisal/a:
Naslednji dan po ugotovitvi je človek kar težko operiran - pred operacijo moraš namreč opraviti kar nekaj nujnih stvari - čakajo te; mamografija, UZ dojk, UZ trebušne votline, UZ pazduhe, EKG srca, obvezen razgovor z onkologom, obvezen razgovor z anestezistom, test krvi... Ponavadi je od prvega obiska pa do operacije treba čakat tja do tri tedne, pa tudi več - do meseca in pol. Razen seveda, če imaš ultra veze, da potem eno "manj nujno zadevo" vržeš s čakalne liste in jo prestaviš na bog ve kdaj... Ravno ta teden je bila kolegica naročena na operacijo - dali so ji že celo tiste obvezne tri tablete pred operacijo, čakala je celo dopoldne, potem so ji pa prišli povedat, da je kirurgu prišlo nekaj vmes in da jo bodo poklicali nazaj v najhitrejšem možnem času.... A je treba še kaj dodat?
Default avatar
Rok-1 je napisal/a:
SE STRINJAM V CELOTI!!