Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Odgovarjajo: Teja Jeras, dr. dent. med.

gingivitis

Default avatar
Pozdravljeni .

Bi mi lahko prosim povedali kaj pomeni kronični gingivitis ? Se lahko razvije v parodontitis in v kaksnem casu ? Kako se ta zadeva ozdravi ?

Najlepsa hvala za odgovore.
Default avatar
Spoštovani/a uw,

kronični gingivitis je vnetje dlesni, ki več ne poteka tako burno kot akutni, vseeno pa vnetje ostaja, dokler ne odstranimo vzrokov zanj. Če vzročni dejavniki perzistirajo, potem tudi kronični gingivitis lahko preide v parodontitis. Tak prehod je nemogoče časovno opredeliti - lahko zelo kmalu, lahko pa nikoli (taka je medicina) - odvisno od vzročnega dejavnika, vaše odpornosti, prisotnosti parodontopatogenih mikroorganizmov,....
Najprej vam mora zobozdravnik odstraniti vse trde zobne obloge na kroni in korenini zoba. Poleg tega morata skupaj ugotoviti, ali bi vnetje lahko povzročalo še kaj drugega. Vi morate predvsem skrbeti za dobro ustno higieno - z uporabo zobne krtačke in nitke. Dokler so dlesni vnete, lahko ustno votlino izpirate z raztopino Hexorala ali žajbljevim čajem.
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva
Default avatar
Pozdravljeni,

Nekaj me se zanima. Kako oz. s čim se odstranijo te trde zobne obloge ?

Hvala in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani/a uw,

trde zobne obloge (po domače zobni kamen) na kroni zoba vam odstrani zobozdravnik z ultrazvočnim čistilcem. Obloge na korenini se odstranjujejo s posebnimi inštrumenti (kirete).
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva

Moderatorji

Teja Jeras , dr. dent. med.
TejaJeras