Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

pecivo

Default avatar

puppy

V družini imamo sladkornega bolnika, ki je tudi na inzulinu, pa me zanima, kakšno pecivo lahko spečem takšnemu gostu, ki pride na obisk.
Hvala.
Default avatar

MILAK

Jabolčni zavitek brez sladkorja z nič oz. čim manj maščobe.
Default avatar

KarmenJ.

Pozdravljeni,

v pecivo res lahko date umetna sladila in uporabite graham ali polnozrnato moko. Toda ali morate res peči pecivo? Kaj, ko bi pripravili kaj novega, kot običajno. Na primer na krožnik narezeli več vrst sadja, dodali še nekaj različnih oreščkov.. ko vam pišem se mi kar "cedijo sline", precej bolj, kot če bi dali pečeno pecivo. Morda se bodo tudi vašim gostom.

Lep dan
Karmen Janša
Default avatar

Jože

Lahko pa pečete tudi z naravnim sladilom stevio (je bolje kot umetno), če želite, sporočite naslov in vam brezplačno pošljemo knjižico receptov, ki jih je pripravila in ovrednostila prehranska strokovnjakinja Andreja Širca Čampa. Knjižico (ali 100 %-no stevio) lahko naročite tudi na www.hisa-zdravja.si
Default avatar

iča

Prvi odgovor je definitivno najboljši. V nedeljo sem spekla jabolčni zavitek in je bil odličen, ker so zdaj domača jabolka že "uležana" in so precej sladka.Res pa je, da sem med jabolka stresla dobro pest rozin.Narezano sadje , pa nima s pecivom prav nobene zveze. Kdor ni sladkorni bolnik , prav gotovo ne ve , kako si včasih človek zaželi nekaj pečenega in takrat se res cedijo sline.
Default avatar

KarmenJ.

Pozdravljeni,

krasno, upam, da ste vsi skupaj uživali v jabolčnem zavitku. Sicer pa pravijo, da je prvo vedno najboljše, ha, ha.

Morda bo kdo poslal še kakšen predlog za razvajanje brbončic pri sladkornih bolnikih.

Ljudje imajo različne okuse, kajne gospa Iča?

Lep pozdrav
Karmen Janša
Default avatar

mima52

Recept: PECIVO IZ POLNOVREDNE MOKE ZA DIABETIKE :

200 gr.polnovredne moke
2-3 gr.soli
6 gr.pec.praška
30 gr. margarine
150 ml.navadnega jogurta
30 gr. rozin (namočenih)
in malo limonine lupinice

Moko,sol,pec.prašek zmešamo,vgnetemo margarino,dodamo rozine in jogurt ter zgnetemo testo. Razvaljamo ga 1 cm debelo in izrežemo poljubno št. okroglih piškotov (približno 5 cm premera). Piškote položimo na pekač,premažemo z mlekom in jih spečemo na 220 st.C približno 10-12 minut.

Pa dober užitek vam želim
Default avatar

študentska

v bistvu imate vsi prav.

Če bo diabetik na insulinu karkoli pojedel, pa naj bo to sladica ali malica ali večerja, si bo vedno tako ali tako moral pred tem dati insulin.

Torej na diabetiku je odločitev in odgovornost kaj in predvsem koliko (količinsko) si bo privoščil. Pa tudi diabetiki imamo tako ali tako vedno SLABO VEST.

Tako da predlagam gostiteljem, ki imajo na obisku diabetika, dodajte čim manj oz. nič sladkorja, za ostalo bo pa osveščeni diabetik sam poskrbel.


Ideje pa so še naslednje, čeprav diabetiki vemo, da tega ne smemo oz. smemo le, če si sami izračunamo OH:

doma narejen puding
palačinke z domačo marmelado (eno si lahko privošči)
sadna kupa
vse vrste zavitkov, lahko tudi slanih
keksi

Predvsem je pomembno KOLIKO jabolčnega zavitka, ali KOLIKO sadne kupe.
Default avatar

Miha44

Pozdravljeni,
pri peki lahko uporabite kot sladilo Stevio, poiščite 100 %-no stevio, ki ima glikemični indeks 0, saj je večina stevij na trgu le nekaj procentnih. Obstaja pa tudi knjižica Pečemo s stevio, ki jo je pripravilo eno podjetje, recepte pa je "ovrednotila" ga. Andreja Širca Čampa, ki je prehranska strokovnjakinja (z dolgoletnim stažem v UKC Lj. na klinični prehrani). Jaz sem jo dobil na pohodu v soboto. Mislim, da bi vam to knjižico na tem naslovu podarili - http://hisa-zdravja.si/trgovina/prehran ... _s_stevio/
Default avatar

Rose Ann

ANGELSKO PECIVO
4 jabolka
1 jogurtov lonček zdroba/pšeničnega/koruznega/......
1 jogurtov lonček ovsenih kosmičev
1 jogurtov lonček mletih orehov/lešnikov/mandeljnov.....
1 jajce
1 pec prašek
1,5 jog. lončka mleka
0,5 jog. lončka olja
Jabolka naribamo, dodamo ostale sestavine in zmešamo. Damo v namaščen in pomokan pekač in v mrzlo pečico, nakar jo vklopimo na 160-180°C. Pečemo eno uro. V pečici pustimo čez noč. Naslednji dan narežemo (cca 8 solidnih porcij).
Ne potrebujemo sladila, lahko dodamo začimbe po želji, kolač je sočen in dosti sladek in kolikor vem, ima izredno nizek GI.
LP
Default avatar

Marinko

Pozdravljeni dr. Karmen,

nam mogoče lahko poveste vaše mnenje o steviji? Sam imam sladkorno bolezen 15 let, tip 1, pa nisem preveč navdušenec nad vsemi temi stevijami, ki so na voljo. Tudi 100%, brez dodatkov me ne prepriča, in če že, raje posegam po medu.

Kako je pravzaprav taka stevija, ki jo lahko kupiš v trgovini priporočljiva za sladkorne bolnike?

Hvala za odgovor.
Default avatar

KarmenJ.

Pozdravljeni,

tudi jaz poznam stevijo samo po člankih na internetu. Moji bolniki mi še niso dali informacij o okusu in izkušnjami z uporabo.

Sama sem sicer mnenja, da človek ne potrebuje sladkorja v zdravi prehrani in da se navadi na okus brez sladkorja. Toda 100 ljudi, 100 okusov.

V kolikor človek želi sladek okus, pa je po opisu stevija primerna. Kakšne pa bodo informacije glede uporabe in varnosti uporabe čez nekaj let, pa ne vem.Svetujem uporabo po pameti, tako kot pri vsem, vsakega po malem.

Lep dan
Karmen Janša
Default avatar

imamo sladkorčka

Pozdravljeni!

V družini imamo diabetika tipa 1 že pet let.
V začetku smo tudi mi iskali nadomestila sladkorja. Še preden je bila dovoljeno živilo v Sloveniji, smo jo kupili v Avstriji (po priporočilu dietetičarke).
Vendar je to bila stevia v prahu, izjemno sladka, dozirali smo jo z zobotrbcem in se mi zdi sedaj ta ponudba stevie, ki ni tako sladka in jo dodajaš kar v tabletkah, malce vprašljiva.
Stevio še vedno uporabljamo, ampak v izjemno majhnih količinah. naš otrok se je navadil piti nesladkane napitke, ttudi limonado in sladkanja ne potrebuje.
Prav tako je z ostalo hrano. Všeč mi je le stevia, ker z njo sladkajo nekatere marmelade in kaj podobnega.
Vendar pri peki domčega peciva raje uporabim običajen sladkor, le da količino glede na recept močno zmanjšam. Npr. sladkam samo z 20 % sladkorja ali del moke zamenjam z rožičevo moko, ki je že sama po sebi sladka ali celo v pecivo za sočnost, rahlost in sladkost naribam korenček. Stevio dam v pecivo res redko, kadar ne uporabim sladkorja.
Vendar že tako so peciva redko na jedilniku in otroku za njegov rojstni dan raje spečem nekoliko manj sladko torto, a z običajnim sladkorjem in za praznike poje kos običajne, a manj sladke orehove potice.
Res, stevia v hrani da poseben okus, sploh v čaju - meni ni všeč, otrok diabetik pa sladkega okusa niti ne potrebuje.
Osebno menim, da je stevia primerna, saj je na Japonskem npr. skoraj dosegla 50% delež med umetnimi sladili, kot tudi v Avstraliji, Kanadi.
Bolj me skrbi dejstvo, da prouzvajalci stevie iščejo primeren okus in jo kombinirajo z dodatki kot so eritrol, ksilol, sladkorni alkohol in tudi sladkor.
Prav zato se mi je zdela tista naša prva kupljena stevia v prahu, katere 100 g smo imeli 3 leta, pa je nismo porabili, ker je res sladka, v redu , nad vsemi temi izdelki iz stevie pa tudi jaz nisem navdušena, oz. zelo berem drobni tisk.

Se pa veselim dne, ko bodo z njo sladkani jogurti, morda še kakšni napitki in podobno.


Upam, da sem kaj pomagala in lepe cukre.
Default avatar

Marinko

Hvala za vaše razmišljanje, se popolnoma strinjam z vami.
Sladkorni bolniki se lahko popolnoma privadimo, no bom rekel večina, na ta ne sladek okus. Brez problema pijem kavo, čaj, itd popolnoma brez dodatkov.
Stevija ima pa še ta poseben okus, ki res ni prijeten in večini ni všeč. Tako da, če že, jaz pravim je bolje pojesti kos običajne torte, košček čokolade, tudi marmelado in med, samo da je v mejah normale.
Sploh se pa da to na drug način pokompenzirat- ali večjo dozo insulina ali malo več rekreacije, pa si zlahka na 5-ici.
Priznam, da sem in tja grešim, ampak brez vsake slabe vesti ;)

Pa lep pozdrav.
Default avatar

malina:)

Pozdravljeni,

sem nova pri teh stvareh, imam nosečniški diabetes. Ker bi rada zdravo prehrano tudi za sina, sem nekoliko brala o tem že prej, vendar ne vem, če so te stvari primerne za diabetike. Kaj menite o kokosovem maslu in agavinem sirupu?

Pa vnaprej hvala za odgovor!
Default avatar

Erikaa

Tudi jaz sem nova pri tem. Imam namreč tip 1 in me zanima, če ima kdo kakšne recepte za slaščice iz pirine ali ajdove ali pa graham moke? Potrebujem namreč za sestrino birmo.