ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Bolečine v spodnjem delu trebuha

Default avatar
Spoštovani dr. Pušenjak
Že v naprej se opravičujem ker bo opis malo daljši. Stara sem 33 let. Težava pa je že dalj časa prisotna bolečina v trebuhu ,ki se v zadnjih mesecih močno stopnjuje in je prisotna vsak dan. Trenutno pa še velik strah, ki se je pojavil zaradi morebitne diagnoze.
Začelo se je z bolečinami v spodnjem delu trebuha, stalno napetim in trdim trebuhom in nenehnim odvajanjem plinov. Po večmesečnih kurah in dietah ter sumov na težave v črevesju, bolečine niso popustile. Bolečine so bolj tope, nekakšen pritisk, ne pa krči. Po več kot pol leta vsakdanjih bolečin sem opravila kolonoskopijo, ki je potrdila da je s črevesjem vse uredu. Bolečinam v trebuhu se je pridružila nova bolečina in sicer zadaj,nekje med trtico in vhodom v črevo, vendar v notranjosti in sevala v obe ritnici in v noge, stegna vse do kolen. Zaradi tega sem naredila še MR ledvene hrbtenice, ki ni pokazala odstopanj. Bolečine so se nadaljevale iz meseca v mesec.
Vmes sem naredila še najmanj tri ginekološke uz, ker so postale tudi menstruacije tako boleče, da pet dni nisem bila sposobna živeti. Bolečina so bile prisotne še najmanj tri dni, po koncu menstruacije, medtem ko bolečine pred začetkom menstruacije niso nič bolj izrazite kot te ki jih preživljam vsak dan. Tudi krvavitve imam zelo šibke. Dva do tri dni. Dobila sem terapijo Stedirila, da bi vseskupaj malo omililo. Jemala sem ga tudi nekaj časa neprekinjeno, vendar ni bilo nič boljše. Gin. UZ ni pokazal nobenih sprememb. Poslali so me v Ljubljano da naredim še rektalni uz, zaradi suma na globoko endometriozo. UZ ni potrdil domneve.
Čez dva meseca sem zaradi vseh hudih bolečin naredila še MR medenice, ki zopet ni pokazala nekaj konkretnega, razen to da je na kranialnem desnem delu tekočinskega žepa rektouterino vidna majhna solidna sprememba, ki ima na posnetku visok signal, meri približno 1cm?…vendar brez konkretnega zaključka.
Trenutno, oziroma zadnja dva meseca je bolečina v spodnjem delu trebuha postala nekako čudno pekoča, tišči in pritiska, peče me tudi v nožnici. Vendar ne gre za kakšno vnetje ali ranico ampak nekako pekoče seva od znotraj. Ta bolečina je bila pred dvema mesecema prisotna po dve uri in je popustila ter se ponovno pojavila in zopet popustila, zadnjih 14 dni pa seva že skoraj neprestano. Močan in boleč pristisk v spodnjem delu trebuha in ta pekoča bolečine me vsako jutro zbudijo okoli pol šeste ure zjutraj in se mi zdi kot da malo popusti ko vstanem in hodim po hiši, vendar je potem prisotna skozi cel dan. Boli me tudi v zadnjem delu hrbta . Izvidi urina so bili v mejah normale.
Prosila bi vas če bi mi lahko karkoli svetovali, ker se mi meša od bolečin. Če spominjajo bolečine na karkoli vam znanega? Bojim se da bi bilo kljub normalnim ginek. izvidom lahko kaj narobe na ginek. področju, pa se na uz ne vidi. In še to, nedolgo sem na internetu zasledila da so bolečine v spodnjem delu trebuha, trd in napet trebuh, meteorizmi ter bolečine v spodnjem delu hrbta lahko znaki za raka na jajčnikih in sem malo v šoku, ker se popolnoma ujemajo z mojimi znaki. Ali je možno da se tega ne vidi na uz?za kakršenkoli nasvet in razlago vam bom izredno hvaležna.
hvala in lep pozdrav,
Alenka
Default avatar
Spoštovani,

posebej jasne ideje o tem, kaj bi utegnilo povzročati vaše težave seveda nimam, se pa čudim, da še nihče ob takšni zgodbi ni prišel na misel, da bi bila smiselna diagnostična palaroskopija. Vsega namreč z UZ in NMR ni mogoče videti in čeprav gre pri LPSC za invazivno diagnostiko, je včasih za izključitev pomembnih sprememb neizogibna, zlasti pri površinski endometriozi, ki lahko povzroča hude simptome ob skoraj nevidnih spremembah. Tudi raka jajčnikov se lahko včasih diagnosticira oziroma izključi le invazivno. Upam, da so vam do zdaj opravili vsaj tudi preiskavo tumorskih markerjev, čeravno za raka ni najbolj značilno, da bi brez vidne spremembe povzročal tako hude težave. Te se praviloma pojavijo kasno v razvoju bolezni, ko se že od daleč vidi, da je nekaj narobe. Pogovorite se v to smer še s svojim ginekologom.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak