Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Občutek cmoka v grlu

Default avatar
Pozdravljeni!!

Že nekaj časa imam občutek, kot, da imam cmok v grlu in tudi težje požiram. Včasih imam takšen občutek kakšne par dni in potem mine, vendar se nato spet pojavi. Zadnje časa pa je veliko bolj prisoten in tudi bolj moteč. Zelo se mi tudi spahuje, zaradi česar mi je potem tudi bolje. Nekaj tednov nazaj sem imela stalen občutek praznega želodca. Sicer ima tudi moj oče teževa z želodcem, pri njemu gre za vnetje želodčne sluznice.

Zelo sem že zaskrbljena zaradi tega, zato Vas prosim za mnenje!

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav,

Andreja
Default avatar
Pozdravljeni!

Težave, ki jih navajate so posledica gastroezofagealne refluksne bolezni, zato opravite štrirnajstdnevni poskus z zaviralci protonske črpalke (Nolpaza, Controloc...). Če se stanje ne bo izboljšalo, je potrebna gastroskopija.


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
Pozdravljeni,

Tudi jaz imam podobne težave, cmok v grlu, spahovanje. Jemal sem že emozul 14 dni in se je stanje izboljšalo, vendar se je potem po desetih dneh ponovno začelo. Opravil sem tudi gastroskopijo, ki pa ni pokazala nič posebnega (res pa je da sem se takrat počutil v redu). V glavnem diagnoza je dispepsija in refluks. Zdravljenje z emozulom po potrebi. Težave ponavadi izginejo po dveh do treh dneh jemanja emozula, na žalost pa se vedno ponovijo. Problem imam tudi z emozulom, ker me skoraj vedno začne bolet spodnji del trebuha, oziroma se mi pojavijo prebavne težave (napenjanje, driska, bolečine v črevesju).

Ali je takšna terapija ustrezna? Je to sploh ozdravljivo ali bom moral stalno jemati zpč? Naj vprašam zdravnico za kakšne druge zpč, če mi ti povzročajo stranske učinke ali bo isto?
Kaj še priporočate za lajšanje teh težav? Dosti se omenjajo diete in izločanje določene hrane, vendar pa mi nikakor ne uspe ugotoviti, ali mi neka specifična hrana ali pijača povzroča težave.

Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Na gastroskopiji le v 40% potrdimo refluksni ezofagitis (vidimo spremembe na sluznici), v 60% teh sprememb ni videti in govorimo o neerozivni refluksni bolezni. Vsi zaviralci protonske črpalke imajo žal stranske učinke v smislu napenjanja in drisk. V prehrani se morate izogibati predvsem gaziranih pijač, alkohola, pravega čaja, čokolade, paradižnika, paprike, začimb... Od zdravil včasih pomaga Ranital 150 mg zvečer.
V kolikor bodo težave perzistirale svetujem 24-urno pH metrijo požiralnika, kjer se točno lahko določi, ali imate kisel refluks ali ne.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
Pozdravljeni,

Hvala za hiter odgovor. Težave trajajo že od januarja, se pravi okoli 5 mesecev, so pa različno intenzivne ampak večinoma prisotne skoraj vsak dan. Kot rečeno gastroskopija brez posebnosti, ultrazvok prav tako bp. Nikoli težav z zgago, občasno se mi dvigne malo vsebina želodca vendar ni nikoli posebno kisla, u bistvu je večinoma slina... Tudi dvigne ne vem, če je pravi izraz, mislim, da jo bolj sam potegnem ven, ko je cmok posebaj izrazit. Občutek je kot da bi hotel rigniti, pa ne morem, kot da bi me nekaj stiskalo u prsih...

Kaj bi pa pomenilo, če je refluks kisel? Kako to vpliva na zdravljenje?

lp
Default avatar
Pozdravljeni!

Če gre za pravi refluks, potem je kisel, saj gre za vračanje kisline iz želodca v požiralnik. V tem primeru zdravimo z zaviralci protonske črpalke, lahko z antacidi ali H2-blokatorji. Od vseh teh zdravil so ZPČ najmočnejši. V primeru alkalnega refluksa (vračanje žolča) pa je zdravljenje bolj komplicirano. Za kakšen refluks gre in če sploh, pa odkrije 24-urna pH metrija.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
Pozdravljeni, pred 3 meseci sem začutil bolečine v žrelu (občutek cmoka), včasih se pojavi rahla bolečina v prsih, kislega okusa ne čutim in to sta edina bolezenska znaka. Zdravnik mi je predpisal terapijo z Emozulom, delno je bilo boljše. Pregled ORL je pokazal, da je z grlom vse v redu. Dihalni test pa je bil pozitiven (3,50 per mill). Pričel sem s terapijo z antibiotikoma Efloran in Friomilid ter Emozulom. zanima pa me:
- ali je lahko tudi drugi vzrok za bolečino v žrelu
- bolečina se pojavi že po nekaj minutah, če sedim na tršem stolu,
- kako se bakterija Helicobacter prenaša, lahko tudi z hrano ali tekočino (veliko sem se prehranjeval v restavracijah, imam plinsko etažno ogrevanje in toplo vodo)
- sluznica je verjetno poškodovana, kaj vpliva na obnovo (zdravila, čaji...)
- kako se ugotovi želodčna kila ali razširitev spodnjega dela požiralnika
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Verjetno je bolečina v žrelu posledica refluksa kisline.
Logične razlage, zakaj se bolečina pojavi po sedenju na trdem stolu, ni.
Pot okužbe je oralno-oralna ali fekalno-oralna. Se pravi, da se okužimo direktno od okužene osebe ali z umazanimi slabo umitimi rokami.
Sluznica se sama zaceli, če je kislost želodčnega soka manjša, kar naredimo z zdravili iz skupine zaviralcev protonske črpalke.
Želodčno kilo in razširitev zapiralke se ugotovi z ezofagogastroskopijo ali z rtg požiralnika in želodca.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Pozdravljeni!

Kaj pa, če sploh ne gre za refluks? Namreč občutek cmoka dobim ne glede na to kaj jem. Ko vstanem je OK, ponoči se tudi ne zbujam zaradi cmoka. Takoj ko kaj pojem se pa težave začnjo in to ne glede na to kaj pojem čez dan. Edino zvečer so bolj mile.

Lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Nič hudega ne more biti. Jejte manjše obroke, ne najejte se do sitega, pa bo boljše. Če ni bolečin pri požiranju, ne bruhate, ne hujšate, se nimate česa bati.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Pozdravljeni !
Začelo se je pred približno dvema mesecema ko me je malo peklo grlo , nakar se mi je pojavil suh kašelj ki ni ponehal cca. 14 dni , obiskal sem zdravnika ki mi je dal tablete proti kašlju , ker po enem tednu ni bilo boljše sem obiskal zdravnika ki mi je predpisal antibiotik 2x1 tableto. Po cca. 14 dneh mi je kašelj ponehal vendar sem začutil pod prsnico nekakšen pritisk ozr. topo bolečino ki pa ni bila prehuda ,zato me je zdr. napotil k pulmologu .kjer je bilo vse bp , še pred obiskom pulmologa sem dobil občutek da imam cmok v grlu ki je bil rahlo boleč ozr. skoraj nič , in to trajalo cca 1 teden zraven pa se mi je spremeni tudi ton glasu ki pa ni bil hripav , ter pritisk v predelu delu grla tik pod stikom ključnic ozr. v predelu kjer čutim cmok ,spahovanje zato mi zdr. predpiše controloc. Potem je bilo približno tri dni v redu in zopet se mi je ponovil občutek cmoka in pritiska v grlu. Zdr. me je napoti še na gastroskopijo kjer mi je zdr. povedal da imam vnetje želodčne sluznice ( rdečina na sluznici) dvanajsternik bp. Ektopija želodčne sluznice v požiralniku 2x1 cm; ; dianoza pangastritis erythematosa ectopia duas mucosae ventriculi e oesophagi regio proximalis .Po pregledu je bilo cca. 4 dni v redu sedaj pa zopet enak občutek cmoka v grlu,ki traja že pet dni, spahovanje itd. Diete se redno držim, obroki so manjši in več krat dnevno . Sedaj uporabljam emuzol pa tudi po teh tabletah ni vidnega izboljšanja . Moram povedati da je ponoči vse ok.čez dan pa zopet vse po starem , pri požiranju nimam težav apetit je v redu. Zelo me skrbi izgubil sem tudi cca. 4 kg v dveh mesecih mislim da zaradi strahu.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani,

zdravljenje gastritisa naj bi trajalo 4 tedne. Toliko časa jemljite Emozul. Šele če v 4 tednih težave ne minejo, pojdite na kontrolo k osebnemu zdravniku. Verjetno je takrat smiselna gastroskopija.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Pozdravljena !
Dobil sem tudi test na bakterijo ki pa je negativen. Zanima me eno ali se ne vidi dovolj na prvi gastroskopija , ali se skrivajo kakšni znaki ki pridejo na dan šele po 4 tednih.
Zaradi stanja sem zelo zaskrbljen.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Če terapija ne prinese predvidenega izboljšanja, preverimo stanje sluznice. Stvar terapevta je, ali se za ponovitev preiskave odloči. Lahko se na primer bakterije ne dokaže, ker se ta ob jamanju zdravil tako razredči, da so testi za dokazovanje negativni. Pregled sluznice pa je tako zanesljiva reč, da pomote praktično niso mogoče. Naj vas ne skrbi, saj so bile hude boletni izključene.

LP. Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Pozdravljena,
zopet seoglašam , z enakimi težavami kot prej 14 dnevi , pritik za prsnico ,občutek cmoka v grlu.
Bil sem tudi pri ORL in razen manjše rdečine na grlu nič posebnega, pravi nič nevarnega. Dodatno sem izgubil še 2kg ,ali je to normalno da sem shujšal cca.6 kg.Pri prehrani pazim ,a se kljub temu stanje po nekaj dobrih dneh poslapša. sedaj je to že cca. 8 tednov od kar jem tablete ZPČ. moram reči da nekoliko je boljše kot pa na začetku vendar neka drastična izboljšava ki bi bila zelo vidna pa ni. Povsod zasledim da bi moralo prenehati po nekaj tednih , moja terapija traja že več kot osem tednov.
Zanima me če se da kaj ugotoviti preko krvne slike ozr. če je kakšno drugo vnetje kje drugje..
Kaj mi svetujete? Ali se lahko razvije iz tega vnetja kaj hujšega ali pa se je že pa še ni prišlo dovolj na dan.Čedalje bolj me strah.
Tablete še moram jemati cca. 4 tedne potem pa nazaj na kontrolo k svojemu zdravniku
.Hvala za odgovor!
Lp A.P.
Default avatar
Spoštovani,

imam paciente, ki se jim je vnetje umirilo šele po več mesecih jemanja ZPČ. Jemljite zdravila dalje, ob enem pa živite čimbolj zdravo, kar poleg zdrave prehrane vključuje tudi gibanje in zmanjševanje stresa. Hujšanje je predvsem lahko posledica tega, da izbirate hrano, da jeste manjše obroke, kar je povsem zdravo. Skrb, ki ni potrebna in je prevelika, vam ne koristi in uporabite aktivne tehnike sproščanja, da jo zmanjšate na minimum.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Pozdravljeni,

Zanima me še kaj pomeni sluz na blatu. Opažam namreč da se poleg blata občasno izloči tudi nekaj sluzi, predvsem, ko je blato bolj trdo. Sluz je prozorna ali svetlo rjave barve. Po občutku bi rekel, da je obarvana od blata ne krvi.

Kaj to pomeni? Ali moram na pregled?
Default avatar
Spoštovani,

sluznica vedno izloča sluz. Z njo poskrbi, da vsebina lažje zdrsne po površini in ne rani sluznice. Če je je nekaj več, jo opazite. Tose zgodi pri draženju zaradi trdega blata ali vnetju. Ne pomeni nevarne spremembe.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Od mojega zadnjega javljanja je minilo že več kot en mesec, od skupnega zdravljenaj pa že 4 mesece ozr. zdravljenja z Contoloc zdravili cca. 3 mesece, stanje je približno enako , občutek cmoka v grlu , spahovanje ter dokaj slaba volja.Pri hrani pazim , pa tudi prej nisem nekaj pretiraval saj sem moral pri prehrani paziti zaradi povišanega holesterola v krvi in visokega tlaka.
Do sedaj sem izgubil na teži že 10 kg, moja zdravnica me je zopet napotila na pregled k ORL. Sedaj res nevem kam to pelje...koliko teže bom še izgubil da se mi bo stanje umirilo če se sploh bo ozr vsaj malo izboljšalo. Kaj priporočate vi ?
Ali se da sedaj ugotoviti če gre za bakterijo, po tri mesečnem jemanju tablet ZPČ?
Hvala za vaš odgovor in vas prav lepo pozdravljam.
Lp A.P.
Default avatar
Spoštovani,

če se zdravite in vam ne pomaga, je potrebno preveriti, če je še kakšen razlog za težave. Izključiti je potrebno povečanje ščitnice, spremembe na požiralniku, pljučih, srcu, želodčno oz. hiatusno hernijo, itd. Če ste precej predebeli, je smiselno shujšati do normalne telesne teže. Potrebno je upoštevati ritem prehranjevanja in izbirati hrano, ki ne pospešuje refluksa. Če je cmok posledica hiatusne hernije in je vse drugo v redu, se poslužimo celo operativnega zdravljenja.

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija