Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

psihični vzrok za motnje srčnega ritma

Default avatar

Matejahana

Pravkar sem opravila preiskave zaradi naslednjih težav, ki trajajo že kar leto ali več:

- ponavadi po zajtrku občutek mrazenja in hkrati oslabelost, sem popolnoma brez energije - po popiti kavi se stanje običajno zelo hitro popravi. Ta pojav se je drugače pojavljal ob različnih časih, tudi popoldne, enkrat je trajal tudi ves dan, včasih pa se sploh ne pojavi ali pa traja dopoldne pol ure do uro in se nato do konca dneva ne pojavi več. V tem primeru mine tudi brez kave

- dva večera zaporedoma se mi je (pred kratkim) pojavilo zvečer, ko sem sama ležala na kavču, razbijanje srca, neenakomerno in močno, kot da hoče skočiti ven, to je trajalo, dokler nisem zaspala, cca uro

- nekajkrat v letu se je zgodi, da se ponoči preznojim brez očitnega vzroka

Opravila sem kratek (cca minuto) EKG, ki je pokazal "motnjo v povezavi" če sem prav razumela zdravnico. Pregled krvi kaže, da je ščitnica OK, enako tudi sladkor, holesterol in nisem slabokrvna.

Zdravnica mi je pojasnila, da te vrednosti EKG-ja zame ne pomenijo nič posebnega in da bi težave lahko bile psihične. Dogovorjena sem, da čez 2 tedna spet pridem, da ponovimo EKG

Stara sem 37 let, imam 2 otroka (4 in 6 let). Nimam direktnega stresa in skrbi, res pa je, da sem po zadnji porodniški ostala doma in sem nezadovoljna, ker sem obtičala, večinoma sama skrbim za otroka, kot gospodinja - zadnje je po moje izguba časa. Po naravi sem ambiciozna in imam rada dinamično, predvsem pa kreativno delo. Tudi nimam navade, da svoje težave "izpovedujem", kar vem, da je narobe. Večkrat gojim zamere do moža, saj si on večkrat vzame čas zase, svoj hobi in prijatelje, na račun časa, ki bi ga lahko namenil otrokom. Včasih sem se ukvarjala s športom, zdaj pa zato nimam energije ali pa si časa ne vzamem, ker potem doma ne bo zlikano ali pospravljeno.

Glede na moje težave in izvide, kaj priporočate? Če mi ne bo predpisala zdravnica, bom šla samoplačniško na nadaljne preiskave oz. obisk psihologa - psihiatra.

Hvala za odgovor že vnaprej,
Default avatar

Reschner

Spoštovana!

Glede na dokaj podroben opis težav ki jih navajate, menim da bi jih težko vse zbral na isti imenovalec. Videt je da so težave res mešanega tipa. nekaj težav je posledica situcije v kateri se nahajate, in ki Vam ni pisana na kožo. Del tega Vašega stanja se odraža tudi na organske spremembe. Ta del je verjetno področje drugih specijalistov.
Nekatere težave ki jih navajate so videti da imajo resnično organsko podlago. Namreč težave ki jih opisujete kot razbijanje srca in močno ter hitro urtripanje srca so lahko posledica manjšega prolapsa mitralne zaklopke ali dislokacija litiča mitralne zaklopke. Za to bi bilo potrebno opraviti dodatne preglede odnosno vsaj ultrazvok srca. Primeren bi bil tudi kardiološki pregled.
Iz Vašega pisma mi edno ni razvidno, ali ste opisane jutranje težave imeli ko ste bila priključena na 24-urni EKG, in če so bile prisotne ob tem spremembe v EKG zapisu.
Vsekakor Vam priporočam pregled v kardiološki ambulanti.

S spoštovanjem in lep pozdrav

Hrvoje Reschner dr. med
spec. interne. med. kardiolog

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar