Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

vrtoglavice, ekstrasistole

Default avatar
Pozdravljeni,

imam sledečo težavo. Že 3 mesece se mi pojavljajo vrtoglavice in omotice, tudi kar hude in ekstrasistole, ki so ZELO moteče. 24 urni EKG je pokazal povprečna srčna frekvenca 69/min, minimalna 50, maksimalna 124. Paroksizmov atrijske fibrilacije ni bilo, 2 SVES in 803 VES - monotopne, občasno v obliki trigeminusa, ki so se pojavljale večinoma čez dan. Daljših pavz ni bilo. Omotice in vrtoglavice ustrezajo pojavljanju VES.
Najprej sem jemala zdravilo Propranolol, potem so mi zamenjali z Concorjem (1 tabl. - 2,5)
Rentgen pljuč in srca je bil ok. Pri testiranju z nagibno mizo je bil potrjen sum na refleksno sinkopo.
Zanima me vaše mnenje glede vrtoglavic in ekstrasistol in koliko se te ES nevarne? Ali gre dejansko lahko za bolezen srca ali je lahko vse tudi psihične narave, ker sem imela kar nekaj stresnih dogodkov v jesenskem času? Ali nujno vse te težave izvirajo od srca?
Na UZ srca še čakam.

Hvala za odgovor.
Default avatar
Pri vas niso ugotovili organske bolezni srca. Piporočam še nadalje Propranolol ali Concor. Ne zanemarite velike koristi aerobne vadbe
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
G. Cibic,

hvala za vaš odgovor. Problem je v tem, da mi je osebna zdravnica na podlagi izvida 24ur EKG odsvetovala gibanje do ultrazvoka in tudi sicer sem že mesec dni na bolniški zaradi vrtoglavic (se mi je dvakrat zvrtelo v avtu) in ES. Ali je lahko aerobna vadba zame prenaporna ali je zdravnica le previdna?

Lep pozdrav!
Default avatar
Upam, da bodo zdravniki, na osnovi izvidov preiskav, ugotovili vzrok za vrtoglavice (nizek krvni tlak, zelo nizka srčna frekvenca?, vnetje ušesnih organov?) in ustrezno ukrepali
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni,

ponovno se vam javljam. Opravila sem UZ srca, ki je pokazal prolaps mitralne zaklopke. Kardiolog mi je tudi razložil kaj to pomeni in sem bila kar pomirjena. Problem je v tem, da so neprijetni občutki okoli srca še vedno včasih res grozni. Čutim, da mi srce bije čisto iz ritma, čutim dušenje v grlu, strah, omotico in vrtoglavico ter res grozen občutek, da se mi bo srce ustavilo. Zamenjali so mi je tudi zdravila, sedaj jemljem Concor in to samo 1/2 zjutraj, včasih vzamem Persen. Ali svetujete kakšno drugo zdravilo glede na to, da imam še vedno neneakomerno bitje srca, vrtoglavice? Ali je lahko prolaps vzrok vrtoglavic ter ali se mi lahko srce kar ustavi? Čaka me še obremenili test.

Lep dan
Default avatar
V dopisu ste navedli kar hude težave in, da vam je kardiolog razložil kaj pomeni prolaps mitralne zaklopke. Ali vam je povedal, da to prirojeno napako imajo predvsem ženske in, da pri tej napaki nastopajo nepričakovane, včasih hude težave, predvsem ob spremembah vremena, ob raznih fazah mesečnega ciklusa, ob duševnih pretresih, itd.? Izgleda, da je sedanje stanje posledica navedenih vzrokov. Pričakujem, da se bo stanje kmalu zboljšalo, ko boste nekoliko povečali odmerke Concorja in Persena ali drugega močnejšega pomirjevala (Lexaurin ali podobno)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Dr. Cibic,

hvala vam za ta in vse prejšnje odgovore. Izgleda, da se bom pač morala navaditi na občasne, hude težave zaradi prolapsa.

Vse lepo tudi vam.
Default avatar
Rad bi vedel, če ste že kdaj imeli težave podobne sedanjim in kako jih ste premagali. Velik pomen dajamo redni športni rekreativni dejavnosti, predvsem več krat na teden polurni hoji, s fazami pospešene hoje, nekajenju, izogibanju stresnim stanjem in podpori z blagimi pomirjevali (na pr. Persen ali Lexaurin)i
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni,

spomnim se, da sem imela nekaj podobnega v srednji šoli, takrat sem nekaj časa jemala Bloxan. Mislim, da so težave po nekaj časa pač izginile. Ker sem bolj "živčne" sorte sem nato v času izpitov na faksu občasno jemala Propranolol. Po drugem porodu sem imela kar hude težave s sindromom razdražljivega črevesja, cca. 2 leti, to se je sedaj dokaj umirilo. Pridelala pa sem si vrtoglavice in ekstrasistole. Zdi se mi, da je to vseeno posledica stresnega in dokaj napornega vsakdana ter neprespanih noči zaradi majhnih otrok. Zdi se mi, da izvor vseh mojih problemov ni le srce temveč tudi hrbtenica, ker imam bolečine v vratnem predelu, pekoče bolečine v lopaticah,...
Na UZ mi je kardiolog priporočil jemanje Procoralana, ampak zaenkrat jemljem še kar Concor (to so mi predpisali na IPP, kjer so mi naredili tudi rentgen, pregledali kri). Kardiolg je rekel, da sem lahko stanje glede prolapsa poslabšala tudi z pretirano vadbo joge in pilatesa, ki sem jo izvajala v jesenskem času in vztrajala kljub hudem musklfibru, predvsem v predelu vratu, rok in prsnega koša.
Ali mislite, da sem si s tem nakopala dolgotrajne težave? Kaj mi vi predlagate glede zdravil?
Ekstrasistole sedaj čutim redkje, še vedno pa v mirovanju, po blagi aerobni vadbi, ko se umirjam ali po kakšnem razburjenju.

lep dan
Default avatar
Glede na dosedanjo simptomatiko morda ima Concor določeno prednost pred Procoralanom ki, razen, da zmanjša srčno frekvenco, ima še druge koristne učinke na srčnožilni sistem. V dopisih ni podatkov o občasnem jemanju blagega pomirjevala, ki bi ga priporočal.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Ponovno pozdravljeni,

za mano je tudi obremenilni test, ki je bil ok. Kardiologinja mi je predlagala nekaj mesečno jemanje antidepresivov, pomirjevala mi je odsvetovala. Ne vem sicer zakaj, mogoče ima kaj veze s 24urnim holterjem, prolapsom mitralne zaklopke,...
Osebna zdravnica mi je vseeno predpisala Helex, ki naj bi ga vzela pred stresnimi dogodki, imam pa pomisleke glede stranskih učinkov - omotice, vrtoglavice in vožnje z avtomobilom.
Prosim vas za vaše mnenje glede na izkušnje.

Hvala.
Default avatar
Seznam zdravil z vplivom na živčevje in duševno stanje je izredno velik. Njihovo delovanje, bolj podrobno, poznajo le psihiatri. Ločimo: antipsihotiki, anksiolitiki, hipnotiki, sedativi in antidepresivi, torej 5 različno delujočih skupin. V vsaki skupini je 5 - 10 različnih kemičnih spojin. Mislim, da imamo sedaj pri nas 20 - 30 različnih imen. Za nekatera zdravila je po več imen, odvisno od izdelovalca.
Pri zdravljenju katerekoli bolezni si zdravniki prizadevamo, da bolniku predpišemo zdravilo o katerem mislimo, da bo najbolj učinkovito. Zdravniki, ki niso psihiatri, po navadi svojim bolnikom z duševnimi težavami predpisujejo anksiolitike (Apaurin, Helex, Lexaurin, Lexilium), ki so mnogo krat uspešni tudi v primerih, ko bi morda bili bolj uspešni antidepresivi (Cipramil, Zoloft, Ecytara, Zoloft, itd.).Glede na vašo informacijo psihiatri ne podpirajo hkratnega zdravljenja z anksiolitiki in antidepresivi. Verjetno obstajajo strokovni razlogi za tako stališče,
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar