Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

kandida in estrogen

Default avatar
Spoštovani! Sem študentka, stara 22 let. Že dalj časa se borim proti suhi nožnici, medtem ko ne jem KT je kr vredu, medtem ko jih jemljem je nožnica popolnoma suha, srbi in imam veliko vnetij. Glivična vnetja se mi pojavljajo že dalj časa po dvakrat na mesec, tudi ko ne jem KT. Pred dvema tednoma sem začela s protiglivično dieto, saj sem opazila tudi druge simptome te okužbe, med informiranjem o tem sem zasledila tudi, da kandida zavira sproščanje estrogena v telesu, ki pomaga pri vlažnosti nožnice in da po tem ko pozdraviš kandidio se stanje izboljša. Je to res?
Default avatar
Pozdravljeni!
KT je verjetno kontracepcijska tabletka? Kontracepcijske tabletke lahko povzročajo hipoestrogenizem, ki se kaže tudi v suhi sluznici nožnice. Ste prepričani, da imate gljivično vnetje nožnice, saj je srbeč občutek brez značilnega izcedka tudi lahko posledica izsušene sluznice. Niste napisali, kaj mislite z "drugimi simptomi gljivične okužbe".
Kandida nima vpliva na sproščanje estrogena. Estrogeni se sproščajo iz jajčnika. Glivične okužbe jajčnika zagotovo nimate.
KT vpliva na jajčnik in zavira njegovo delovanje, gljivična okužba pa ne. Poskusite z zamenjavo kontracepcijskih tabletk.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za vaš odgovor. Res je KT so kontracepcijske tablete. Drugi simptomi ki sem jih povezala s kandido so še utrujenost, napenjanje, vedno bel jezik in večkrat tudi srbeče rdeče lise okoli ust, ki so izginile po večdnevnem mazanju s canestenom. Res je da je možno, da me nožnice več ali manj vedno srbi zaradi izsuženosti. Prej sem jemala KT Tri regol, sedaj Yarino pa ni nič bolje, kar se tiče tega stranskega učinka. Mogoče veste priporočati tabletke, ki ne bi tako zelo vplivale na suhost?
Default avatar
Pozdravljeni!
Predlagam KT z večjo vsebnostjo hormonov, katero, pa se bo odločil vaš ginekolog.
Če so lise okrog ust izginile po terapiji s Canestenom, je bila izbira zdravila verjetno prava. Utrujenost in napenjanje težko pripišem gljivicam. Kandida je gljiva, ki živi z nami in se razraste v ugodnih okoliščinah. Rada ima toplo, vlažno in hranljivo okolje človeških sluznic (nožnica, ustna votlina).
Bolezensko razraščanje kandide po prebavilih je povezano s hujšimi boleznimi imunskega sistema (npr. AIDS).
Običajno gljivično vnetje nožnice spremlja obilen, sirast izcedek iz nožnice.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič