Med.Over.Net

Parodontologija

Odgovarjajo: Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. Parodontologije

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. O njenih vzrokih, preprečevanju in zdravljenju, o kirurški pripravi zob pred protetično rehabilitacijo ter o estetskih kirurških posegih na mehkih tkivih v ustih odgovarja strokovnjakinja.

Ana Mikuž , dr. dent. med., spec. Parodontologije

AnaM

lasersko zdravljenje dlesni

Default avatar

olili

Pozdravljeni!

Zobozdravnica mi je zaradi vnetja dlesni svetovala odstranitev ''mrtvega'' zoba, ali pa odstranitev dela obolelih dlesni. Opažam, da dlesni krvavijo na več mestih, in so ponekod med zobmi temnejše obarvane in boleče, nekje se pojavljajo majhne razjedice.

Mi lahko kaj več poveste o laserskem zdravljenju paradontoze in gingivitisa. Je enako/bolj/manj učinkovito od klasičnega zdravljenja. Je lasersko zdravljenje samo samoplačniško ali je možno tudi na napotnico in približno koliko stane takšno zdravljenje. Mi lahko koga priporočite v Ljubljani ali okolici.

Hvala v naprej
Default avatar

AnaM

Spoštovani,

nabrekla, pordela ali modrikasta dlesen kaže, da je prisotno vnetje obzobnih tkiv, ki je posledica kopičenja zobnih oblog (plaka) na robu med zobom in dlesnijo. Ko je vnetje omejeno na dlesen, ga imenujemo gingivitis. Gingivitis običajno lahko pozdravimo z odstranitvijo trdih in mehkih zobnih oblog, ključno pa je, da pacient vzpostaviti dobro ustno higieno in jo vzdržuje. Če vnetja ne odpravimo v tej fazi, lahko napreduje v globlje strukture in povzroči propad povezave med zobno korenino in tkivi, ki to korenino obdajajo in sidrajo zob v čeljusti. Enostavneje povedano, pride do razgradnje čeljustne kosti. To fazo imenujemo parodontitis, prvi znak parodontitisa pa je nastanek obzobnih žepov. Začetni parodontits zdravimo z ultrazvočno ali sonično odstranitvijo konkrementov in biofilma ter t.i. postopkom luščenja in glajenja korenin. Po začetnem zdravljenju počakamo 2-3 mesece, da ocenimo, ali je vnetje izzvenelo ali ne. Tam, kjer žepi ostanejo, je indicirano kirurško zdravljenje. Ker pa je bolezen kronična, je po kirurškem zdravljenju neobhodno potrebno, da se v rednih, 3-6 mesečnih intervalih, izvaja vzdrževalno zdravljenje. Sicer bolezen tudi ob odlični ustni higieni napreduje. Na kratko sem opisala vse tri faze parodontalnega zdravljenja. Prvo fazo zdravljenja- oralno-higiensko fazo, opravimo s soničnimi oziroma ultrazvočnimi instrumenti, po tem pa površino korenin ročno zagladimo s kiretami. Druga faza zdravljenja je kirurška. Tretja faza je podobna prvi fazi in uporabljamo enake instrumente.
Laserjev je več vrst in imajo glede na valovno dolžino različno uporabnost. Uporaba laserjev v parodontologiji je zaenkrat omejena. Pri prvi - oralno-higinski fazi, ki je neobhodna faza vsakega parodontalnega zdravljenja, lahko namesto ultrazvočnih in ročnih instrumentov uporabimo laser, vendar izključno Er-Yag laser. Tovrstno lasersko zdravljenje se zaenkrat izvaja na raziskovalnem nivoju in ne v klinični praksi. Pri vsakdanjem delu uporabljamo za zdravljenje parodontalne bolezni predvsem mehke, diodne laserje, ki imajo protimikrobno delovanje. Povdariti pa moram, da jih uporabljamo kot dopolnilo h klasičnemu zdravljenju, tako nekirurškem kot kirurškem zdravljenju, ne pa kot nadomestilo zanje. Laserskega zdravljenja ZZZS ne krije, o cenah na trgu pa se morate pozanimati sami.
Prav tako vam žal ne morem odgovoriti na vprašanje, zakaj vam zobozdravnica namerava ekstrahirati mrtev zob, saj imam za to premalo informacij.

Lep pozdrav, am
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

http://www.parodontologija.si/

Moderatorji

Ana Mikuž , dr. dent. med., spec. Parodontologije
AnaM