Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

kardiološki izvid

Default avatar

palpitacije

Spoštovani prim. Cibic,

najlepše bi Vas prosila za interpretacijo kardiološkega izvida...
na kardiološki pregled sem bila napotena zaradi palpitacij in občasne sinusne tahikardije... (en primer v umirjenem stanju naenkrat na 200/min za krajši čas)
danes sem po pošti prejela izvide in bi vas najlepše prosila za pomoč pri razlagi in vaše mnenje:

ob poslušanju srca: levo ob prsnici slišen tih šum

egk: s frekvenco 89/min, normalna os, PQ 0, 14 s

uz srca: srčne votline normalno velike, stene levega prekata niso hipertrofične, sistolična funkcija normalna. segmentnih krčljivostnih motenj ni. Krčljivost desnega prekata je glede na TAPSE primerna. Zaklopke so finkcijsko in morfološko normalne. Doplersko dobim signal trikuspidalne in minimalne mitralne regurgitacije, obe sta nepomembni. Pljučne hipertenzije ni. Perikard: b.p....mnenje: je normalen izvid...


obremenitveni test sem končala pri 114% predvidene obremenitve... ob doseženi obremenitvi ob zmerno visokem dp mni bilo ishemičnih sprememb in motenj srčnega ritma...

za palpitacije je napisano,d aso lahko posledica ekstrasistol...

sem pa naročena še na 72-urni holter ekg, za izključitev resnih motenj ritma

sicer mi je bilo rečeno, da je vse normalno - me pa skrbi predvsem ugotovljeni tihi šum ob prsnici, pa doplersko signal trikuspidalne in minimalne mitralne regurgitacije...kaj to pomeni, posledica česa je lahko to in kaj bi se priporočalo...zdravil nisem dobila nobenih glede na ugotovljeno stanje in tudi rečeno relativno nizek k.tlak 110/80 desno in 120/90 levo.

posledice česa so lahko omenjene palpitacije in kako resno me mora skrbeti glede na omenjen izvid - če se stanje ne umiri in se to še ponavlja - ali lahko kako resneje še nadalje vpliva na stanje srca - glede na trenutni izvid.
izvide za ščitnico sem tudi že dala skozi in je vse ok.

Iskrena hvala za vašo pomoč in strokovno mnenje.

Prijazen pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate minimalne, nepomembne spremembe na trikuspidalni zaklopki, ki niso potrebne zdravljenja in vam ne zmanjšujejo delazmožnosti. Morebitno napredovanje boleznise bo kazalo z zatekanjem nog in napetostjo v trebuhu.
Posamezne ekstrasistole kažejo na vegetativni vpliv na srce. Lahko jih skušate zmanjšati z blagimi pomirjevali, sicer vam osebni zdravinik lahko predpiše tablete Conco.
Napade tahikardije (palpitacije) lahko skušate prekiniti že s poskusi po Valsalvi, ki vam jih lahko opiše izbrani zdravnik r
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si