Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Pravica do porodniškega dopusta po preteku pogodbe v tujini

Default avatar
Pozdravljeni!

Moja situacija je dokaj specifična in zaenkrat mi na CSD niso uspeli dati konkretnega odgovora. Do 17. januarja sem bila kot čezmejna delavka (živim v Sloveniji, vendar sem se vsak dan vozila na delo v tujino) zaposlena za določen čas v Italiji. V času delovnega razmerja sem zaradi zdravstevnih težav v nosečnosti morala na bolniški dopust, kasneje pa na predčasni porodniški dopust (še šred pretekom pogodbe), ki mi ga je omogočil delodajalec in je specifičen za italijanski sistem. V času predčasnega porodniškega dopusta (ki še teče) od nekdanjega delodajalca in italijanske socialne službe (INPS) prejemam nadomestilo v vrednosti 80% plače (teče mi tudi delovna doba in vse kar sodi zraven: gre praktično za isti status, kot ga imajo zaposlene osebe). Redni porodniški dopust bi po italijanaski zakonodaji morala nastopiti s 15. aprilom, 2 meseca pred predvidenim datumom poroda (15.6.). Ker v Italiji porodniški dopust traja vsega skupaj 5 mesecev (2 pred porodom in 3 po porodu) me zanima, do kakšnih nadomestil sem kot brezposelna oseba upravičena v Sloveniji po preteku porodniške v Italiji, oziroma ali je možno, da nastopim porodniški dopust v Sloveniji. Na CSD so mi povedali, da do porodniškega dopusta v Sloveniji nisem upravičena, ker sem prispevke plačevala v Italiji in da mi vsekakor dohodki iz Italije ne bi bili priznani. Ali se v tem primeru ne uveljavljajo kakšna posebna pravila za čezmejne delavce?
Kot čezmejna delavka sem sicer upravičena do zdravstvenih storitev v Sloveniji in v Italiji, koristim jih pa v celoti v Sloveniji. Ni mi jasno, zakaj naj ne bi bila upravičena do porodniškega dopusta v Sloveniji, oziroma, zakaj mi po slovenskem sistemu dohodki v tujini niso priznani, kar zadeva porodniški dopust, medtem ko pa moram v primeru nadomestila za brezposelnost koristiti storitve v Sloveniji in ne v Italiji. Pri CSD torej ne morem koristiti storitev v Sloveniji, ampak v Italiji, na Zavodu za zaposlovanje pa jih moram v Sloveniji in ne v Italiji. A ne gre pri tem za razhajanja?
Kaj torej lahko po preteku porodniškega (3 mesece po porodu) uveljavljam v Sloveniji oziroma ali bi lahko že na začetku nastopila porodniški dopust v Sloveniji?
Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav,
Nika
Default avatar
Draga Nika,

slučajno sem zasledila tvojo godljo, ki je zelo podobna moji z zelo negativnim izidom. Običajno se na forumih ne oglašam, ampak ker vidim, da tvoje vprašanje nima nobenega odgovora, sem se odločila, da jaz nekaj dodam. Sploh ker vem, kako je, če te v tvojem iskanju pravice ignorirajo.
Več kot razumem tvoje začudenje nad tem, da si bila pred nastopom porodniške zaposlena, plačevala davke in socialne prispevke, zdaj pa iz tega naslova praktično nimaš nobenih pravic in da ti nihče ne da konkretnega odgovora kako, kaj in zakaj. Sama sem bila zaposlena v Avstriji, se po rojstvu prvega otroka preselila k partnerju v Slovenijo in po izkušnji z dvema porodniškima me je minila vsaka želja po kakršnikoli zaposlitvi v tujini, čeprav sem imela skoraj idealno službo. Meni se je zdelo logično, da če plačujem prispevke, bom upravičena tudi do nadomestila za čas porodniškega dopusta. Ko sem se med nosečnostjo pozanimala, sem poslušala dobesedno pravljice o tem, kako je za moje pravice poskrbljeno na ravni EU in da je za izplačilo pristojna najprej država, kjer živim, nato pa država, kjer delam. Nazadnje sem ostala na porodniški z vsega 196 evri na mesec in brez zdravstvenega zavarovanja. Ne vem, kam se nisem pritožila, od nacionalnih uradnih ustanov, do vseh možnih evropskih ustanov, izid je bil vedno enak: ignoranca ali odgovor v stilu "žal nam je", da ste se znašli v taki situaciji, ki je "najverjetneje" v nasprotju z določili EU glede socialnih pravic, ampak ... mi vam ne moremo pomagati. Najbolj me je pribil odgovor Evropske komisije, ki je tudi ugotovila, da so moje pravice "najverjetneje" kršene, ampak da ne bodo sprožili postopka, ker imajo samo mojo pritožbo, kar za njih pomeni, da se podobne kršitve ne dogajajo (ena krivica ni nobena krivica).

Tako, moj konkretni odgovor, do katerega sem se prebila po kakih dveh letih mojih izkušenj, zate bi bil: če živiš v Sloveniji in delaš v Italiji in če je tvoj partner zaposlen v Sloveniji, moraš v Sloveniji dobiti starševsko nadomestilo (celih 196 evrov na mesec), kar ti ne da pravice do zdravstvenega zavarovanja. V Italiji ti morajo izplačati razliko do nadomestila, ki bi ga dobila, če bi z družino stalno bivala v Italiji, in zdravstveno zavarovanje. Če je tvoj partner nezaposlen ali mogoče tudi dela v Italiji, ti v Sloveniji ne pripada nič, ampak ti mora vse izplačati Italija, seveda po svoji nacionalni zakonodaji. Kaj ti bojo eni in drugi od tega dejansko priznali in kaj vse bodo zahtevali od tebe, ti ne more povedati nihče. Po mojih izkušnjah zelo malo ali pa nič. Opevana mobilnost v EU mladim mamicam žal ne prinaša nobenih pravic - in nihče tega noče jasno povedati.

Po datumih vidim, da ti moram že čestitati, res upam, da kljub vsemu uživaš!
Me zanima, kako se je rešila tvoja zgodba.

Res - uživaj!
Default avatar
mene pa zanima kako je szi vrcem,zivim v sloveniji zaposlena sem v italiji lahko dam otroka v slovenijo v vrtec in sem upravicena mogoce tudi subvencije?hvala

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic