Starševski čvek

Javna tribuna: Skrivnosti matičnih celic

Default avatar
Kot obljubljeno pričenjamo z današnjo Javno tribuno, v kateri gostimo ga. Martino Oražem, MBA, iz družbe Neocelica, ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, največje evropske banke za shranjevanje matičnih celic, ki bo v uri, ki je pred nami, z veseljem odgovarjala na vsa vaša vprašanja.

Želite izvedeti:
  • kakšna je moč matičnih celic?
  • v kakšne namene se jih uporablja?
  • ...
Izkoristite priložnost in povprašajte našo današnjo gostjo vse, kar vas zanima o skrivnostnih matičnih celicah.
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar
kakšna je res resnična moč matičnih celic? torej kaj z njimi lahko vse pozdravimo pri otroku?
Default avatar
Pozdravljeni,

menda se da shranjene celice tudi kasneje še namnožiti. Zanima me, ali kvaliteta še vedno ostane enaka, ali se tudi to kaj spremeni potem. Verjetno se jih v nedogled ne da, ali pač.
Pa še to, ali hranitelji to potem naredijo še proti dodatnemu plačilu?

Hvala, lp
Default avatar
Kako pogosto je potrebno matične celice uporabit?
Default avatar
Zdravo,
mene pa zanima, koliko popkovnične krvi je potrebno pri odvzemu odvzeti? Si predstavljam da to najbrž naredi porodna babica - pa je to dovolj kvalificirana oseba za tako delo? Ker najbrž je od tega odvzema potem odvisna kvaliteta samih celic itd.
Se lahko potem šele po analizi tega vzorca odličim ali jih bom hranila ali ne?
Default avatar
Pozdravljeni,

Je res, da so tuje matične celice pri večini bolezni, ki jih z matičnimi celicami zdravimo danes, bolj uporabne, kot lastne? Torej je vseeno bolje, da se starši odločimo za darovanje celic javni banki? Pri prebiranju člankov/literature na to temo se mi zdi, da raziskave še niso tako naprej in, da zasebne banke "zavajajo" s podatki in visokimi cenami. Kaj menite?

Hvala in lep dan!
Default avatar
600 je napisal/a:
Spoštovani,

Hvala za vaše vprašanje. Matične celice iz popkovnične krvi imajo nekaj pomembnih prednosti, ki jih matične celice odraslih tkiv (kostni mozeg, periferna kri) izgubijo ali pa so zmanjšane:

So »mlade«: ker so stare največ devet mesecev, še niso bile izrazito podvržene posledicam procesa staranja, pogosto se hitreje delijo in so bolj sposobne za življenje v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv.

So bolj »sveže«: ker so v maternici zaščitene pred številnimi virusi in okužbami iz zunanjega okolja, je manj verjetno, da so okužene ali prizadete zaradi bolezni.

So bolj »naivne«: v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv je manj verjetno, da bodo povzročile zaplete pri alogenih transplantacijah.

Seznam bolezni, ki jih lahko zdravimo z matičnimi celicami najdete TUKAJ.

Lep pozdrav.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Pozdravljeni!

Mene pa zanima ali se lahko z matičnimi celicami zdravi tudi bolezni od bratov in sester? Doma imamo že dva otroka in nimamo shranjenih matičnih celic. Zdaj sem noseča tretjič in razmišljam, da bi jih tokrat dala shranit. Ali se lahko s temi celicami pozdravijo tudi bolezni od drugih dveh otrok?

In še eno vprašanje? Zakaj se shranjuje tkivo popkovnice?

Hvala!
Default avatar
Js bi pa vprašu, kaj storite v primeru, če en starš želi shraniti matične celice, drugi pa je proti?A morta bit obadva za, ali zadošča samo eden od partnerjev za odločitev?
hvala
Default avatar
martinaorazem je napisal/a:
hvala za odgovor. a obstaja seznam v slovenščini?
Default avatar
Kaj se zgodi z matičnimi celicami, če starši ne bi zmogli več plačevati hranjenja v banki?
Lepa hvala za odgovor
Default avatar
enaaa1 je napisal/a:
Pozdravljeni,

Metoda namnoževanja matičnih celic je sedaj v fazi kliničnega testiranja. Beremo že o primerih zdravljenja z namnoženimi matičnimi celicami, vendar bo do dokončne potrditve metode potrebno še nekaj časa, ko bodo znanstveniki določili še primerno stopnjo namnoževanja matičnih celic.

Vzorec matičnih celic se vedno pripravi pred transplantacijo na lokaciji zdravljenja in je tudi ta proces sestavni del samega zdravljenja.

Lep pozdrav.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Cilka je napisal/a:
Spoštovani,

Vašega vprašanja ne razumem povsem. Če ste imeli v mislih, kolikokrat se lahko uporabi shranjen vzorec matičnih celic, je to povezano s konkretnim primerom zdravljenja, pri katerem bo presaditev matičnih celic potrebna. Laboratorij Cryo-Save vzorec matičnih celic pred shranitvijo razdeli v dva vsebnika, kar daje možnost dvojnega koriščenja.

Upam, da sem odgovorila na vaše vprašanje. Drugače pa se še oglasite.

Lep pozdrav.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
S partnerjem sva se odločila za shranitev matičnih celic otroka. V roku 3 let premišljujeva, da bi se selila v tujino, zato bi vprašala, kakšne so možnosti, da jih že danes dava hranit v tujino - torej v državo, kamor se bova selila in jih sploh na hraniva v Sloveniji? Ali je po vašem mnenju to sploh sprejemljiva rešitev?
Default avatar
Jst se izjemno bojim igel in bolečin. Ali je poseg oduzema kej boleč? O matičnih celicah vem bolj malo, o posegih pa se še nisem zanimala, ker še nisem premišljevala o otrocih. Sedaj so se stvari spremenile zato sem se tudi odločila vprašati tukaj. Opravičujem se, če bo vprašanje izpadlo neumno. Hvala že vnaprej za odgovor.
Lep dan še naprej, pa čeprav zunaj ni sončka:(
Default avatar
Rdečelaska je napisal/a:
Pozdravljeni,

Vse ekipe ginekologov in babic v vseh 14 slovenskih porodnišnicah so usposobljene za postopek odvzema popkovnične krvi in tkiva popkovnice pri porodu. Pomembno je razumeti, da je pri porodu prioritetno zdravje mamice in otroka, šele nato sam postopek odvzema. Se pa ekipe vedno potrudijo, da odvzamejo vso preostalo popkovnično kri in primerno količino tkiva popkovnice. Količina popkovnične krvi je različna in je lahko odvisna od dolžine popkovnice, velikosti otroka ipd. Število matičnih celic pa ni odvisno samo od volumna pridobljene popkovnične krvi, saj je lahko volumen krvi majhen, a zelo bogat z matičnimi celicami.

Storitev shranjevanja matičnih celic se obračuna šele, ko je ugotovljeno, da vzorec ustreza zahtevanim kriterijem za shranitev.

Lep pozdrav.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Pijavka je napisal/a:
Tudi mene tole zelo zanima.
Default avatar
Spoštovani!

Mene pa zanima, če je časovno kaj omejeno kako dolgo se matične celice lahko hranijo, oz. kako dolgo so uporabne? Pa če mi lahko na kratko razložite kakšna je prednost zasebnih bank pred javnimi, glede na to, da slišim vse sorte informacije? Eni namreč pravijo, da je hranjenje v javni banki čisto dovolj, da potem v večini primerov najdejo pravega darovalca. In še kako hiter je razvoj (vem, da je to težko predvidevati) kar se tiče zdravljenja z matičnimi celicami, je v parih letih za pričakovati, da se bo z njimi lahko zdravilo tudi hujše avtoimunske in nevrološke bolezni ali so raziskave še zelo v povojih?

Hvala za Vaše odgovore in lep pozdrav!
Default avatar
Pijavka je napisal/a:
Spoštovani,

V primeru, da bi potrebovali zdravljenje, se lahko zgodi, da bo iskanje ustreznega darovalca težavno, vsako odlašanje zdravljenja pa ima lahko za posledico napredovanje bolezni. Poleg tega je uporaba alogenskih, torej darovalčevih matičnih celic povezana tudi z določenimi tveganji. Telesu lastne celice pa so kompatibilne in jih organizem ne bo zavrnil, če jih bomo uporabili kasneje v življenju. Shranjene matične celice iz popkovnične krvi so na voljo za zdravljenje, takoj ko jih potrebujemo. Poleg tega so shranjene matične celice vašega otroka lahko koristne tudi za bližnje sorodnike, kot so bratje in sestre.

Pomembno je, da javna banka popkovnične krvi deluje, saj je glavni argument za shranitev matičnih celic v javni banki popkovnične krvi v tem, da se s tem povečajo možnosti bolnikov, ki iščejo primerne celice za zdravljenje. Vendar pa vam nihče ne more zagotoviti, da bo darovana kri na voljo vašemu otroku ali vaši družini (podatki kažejo, da javna banka popkovnične krvi shrani manj kot 25 % darovanih vzorcev).

Možnost zasebnega shranjevanja je bodočim staršem na razpolago, ti pa se glede na svoje zmožnosti in prepričanja odločijo, ali bodo matične celice shranili zasebno ali podarili javni banki.

Lep pozdrav.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
martinaorazem je napisal/a:
Ne, v mislih sem imela kako pogosto starši potrebujejo uporabo matičnih celih za svoje otroke?