Starševski čvek

prispevki s.p.

Default avatar
Je možno da človek, ki ima s.p. plača prispevke in osnovno ter dodatno zavarovanje zase za 1 leto vnaprej? Se mi je včeraj en znanec hvalil tako, pa prvič slišim da je to sploh možno..
Default avatar
:)

Če ima nadnaravne sposobnosti, ker za eno leto vnaprej niti niso znani. Mogoče dodatno zavarovanje lahko plačaš tako (to itak nima veze z espejevstvom), za ostalo pa sicer lahko nakažeš denar na konte, ampak tako na približno. Ne vem pa, zakaj bi nekdo na račun dursa položil nekaj tisoč evrov brez obresti. Če je tako dobrega srca, bi jih lahko tudi meni :)
Default avatar
Se opravičujem, ker bom kar tukaj vprašala, tudi nekaj v zvezi s prispevki s.p.-ja. Ali lahko s.p. plača prispevke iz OSEBNEGA računa (prek klika). Dvig gotovine iz poslovnega računa (nima PROKLIKA), polog na osebni račun in plačilo. Ali se to smatra kot gotovinsko plačilo, kar se ne sme?

Hvala.
Default avatar
Mogoče se je samo hvalil, da ima že dovolj prisluženega za plačilo prispevkov za 1 leto vnaprej, ne da jih je dejansko plačal. Če bi jih dejansko plačal vnaprej (kar je po svoje možno, pač na DURSu bi imel na kontih neko neznano preplačilo), bi bil pa zelo trapast, prvič, ker bi bilo pametno in smotrno, če bi ta denar vezal in plačal takrat, ko bi bilo treba, drugič pa je to čudno, ker ni nujno, da že vnaprej ve višino prispevkov.
Default avatar
s.p. je napisal/a:
Lej, računovodkinjam to ni čist idealno, ampak jaz sem imela poslovni račun, pa sem prispevke vedno nakazovala s klika in kar se tiče dursa, ni bilo nič narobe - pa sem imela neko kolobocijo s konti, tako da je šla kontrolorka večkrat skozi.
Gotovinsko plačilo je samo tisto, ko neseš papir in kovančke v trgovino oz. na blagajno, ostalo ni gotovinsko. Pa tudi mejo so spet dvignili (oz. jo bodo, če je že niso).
Default avatar
espejevka je napisal/a:
Hvala za odgovor. Gre za to, da bi rada malo zmanjšala bančne stroške - provizije, ki jih je skozi leto kar preveč. Dvig, pa polog, pa virmani, ... tako pa bi samo gotovinski dvig, polog na osebni račun kot plačo in potem plačilo prek klika. Plačam samo provizijo pri kliku, kar bo bisveno manj, kot doslej.

Bi šlo tako skozi tudi pri morebitni davčni kontroli?

Hvala.
Default avatar
s.p. je napisal/a:
Na srečo nimam izkušenj s tem, bo mogoče Barca povedala ... Meni se sicer zdi, da je najpomembnejše, da je plačano, ampak glede na to, da prej dobiš opomin, če ne oddaš obrazca, kot če ne plačaš prispevkov, ne bi dala roke v ogenj :)
Default avatar
espejevka je napisal/a:
Ok. Jaz imam kar nekako občutek, da to ni prav (z vidika davčne kontrole), ne vem pa kako je z zakonsko podlago. Torej dajmo počakat Barco (upam, dabo videla temo) :)
Default avatar
S.p.-jevci prosto razpolagajo s svojim denarjem in nakazilo na osebni TRR, plačilo računa, ki niti slučajno ne sodi med poslovne stroške ... se pač upošteva kot pretok z gospodinjstvom.
Ravno obratno, kot pretok iz gospodinjstva v dejavnost pa se upošteva, če se iz osebnega računa plača kak strošek za dejavnost.

So sicer malo bolj komplicirane kontrole, če so tudi prispevki plačani iz osebnega TRR, ker verjetno svoji računovodkinji ne dajete poleg poslovnih izpiskov še osebne, na DURS-u pa imajo včasih zmešnjavo na karticah, še posebej, če nalog ni do pičice točno izpolnjen, z vsemi sklici.
DURS namreč gleda samo sklice, ne pa tudi, iz katerega TRR je prišlo nakazilo, tako da če se bo nekdo npr. zmotil in navedel napačno davčno številko, bo nakazilo knjiženo k lastniku te DŠ, napačen sklic pa bo pokrival kako drugo (lahko tudi še nezapadlo) obveznost in bodo na določenih karticah preplačila, na drugih pa minusi, od katerih bodo obračunavali tudi zamudne obresti.

Lahko se tudi prispevki in akontacija davka plačajo za celo leto naprej, le razloga za to ne vidim, da bi nekoga brezobrestno kreditirala. Kvečjemu bi prek el.bančništva odposlala "na čakanje" naloge, denar pa do zapadlosti obračala za kaj drugega in ga ne bi pustila kar tako ležati na TRR.
Default avatar
Barca je napisal/a:
No, saj sklic pa menda človek že zna točno napisat in nalog si shraniš med plačila, pa spreminjaš samo znesek.
Spraševalka je morda na normiranih odhodkih in računovodkinje sploh nima.
Default avatar
espejevka je napisal/a:
Ne boš verjela, koliko je nalogov, ki so z nepravilnimi sklici ali pa celo čisto brez njih (kolegica je kontrolorka na DURSu in se pogovarjava tudi o tem). Še zdaj dobivajo nakazali s starimi sklici, čeprav se je celoten sistem lani jeseni spremenil.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Hvala Barca in espejevka. Nisem sicer na normiranih, ampak znižujem stroške kjer se le da, med drugim tudi pri banki :) Torej, kot razumem, zakonsko ne bo nič narobe, če prispevke plačam z osebnega računa.
Default avatar
Barca je napisal/a:
No, tole s sklici se je zgodilo tudi meni, in sicer zaradi zmedene SKB, ki nove naloge uvrsti med "evropska" in ne "domača" plačila, pa sem kmalu po uvedbi spremembe nehote poslala kar po starem nalogu s shranjenih plačil. Mi je pa kontrolorka razložila, da ni problema, ker vsake toliko potem poknjižijo ročno.
To, da pa sklica ne znajo vnesti, me pa res preseneča no.
Default avatar
Nemalo nas je takih, ki bi si življenje poenostavili in namesto, da plačujemo banki npr. za presežna sredstva na TRR, nakazali vse dajatve vsaj kakšno leto vnaprej in še privarčevali pri bančnih provizijah. Žal pa FURS po kakšnem tisočaku preplačila kar sam vrne. Tako sicer lahko plačaš na (tretnuno) vsaj na vse tri glavne račune in nebroj "kartic" vnaprej, ne pa ravno veliko. Glede natančnosti pa jih čisto nič ne moti, če ni ravno "v nulo", samo da je v plusu. Računovodje pa so večinoma že navajeni na nas "pametnjakoviče" in samo odmahnejo z roko ...