Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

alternativne oblike zdravljenja

Default avatar
Spoštovani prof. dr. Kernik,

zanima me, zakaj slovenska uradna medicina zavrača homeopatijo oziroma zakaj homeopatija tudi v Sloveniji ni del zdravstvene dejavnosti, kakor je to v drugih evropskih državah?

Z družino smo zadnja štiri leta živeli na Dunaju. V Avstriji smo se prvič seznanili s to obliko zdravljenja in tam je homeopatija izključno (in samo) zdravniška metoda zdravljenja. Samo na Dunaju in bližnji okolici deluje preko 100 zdravnikov, ki zdravijo s homeopatijo (http://www.praxisplan.at/doctor_lists.php). Ko smo se vrnili domov, smo z začudenjem izvedeli, da se slovenskim zdravnikom, ki bi želeli zdraviti ali pa že zdravijo s homeopatijo, celo odvzame zdravniška licenca in se ga izloči iz zdravništva. Nihče pa nam ni znal pojasniti, zakaj je temu tako.

Homeopatska zdravila so v lekarnah, slovenske farmacevte svetujejo pri izbiri zdravila (kar v avstriji ni običajno, saj te napotijo k zdravniku), slovenski zdravniki pa ne smejo svetovati pri izbiri zdravila?

Glede na to, da ste predstojnik katedre za družinsko medicino v Mariboru, ki je le par kilometrov oddaljen od avstrijske meje, ste verjetno bolj seznanjeni s tem, katere komplementarne oblike zdravljenja izvajajo avstrijski zdravniki (http://www.arztakademie.at/oeaek-diplom ... aldiplome/) in ker ste aktivni v zdravništvu, me zanima, zakaj je temu tako? Ali se bo to v kratkem spremenilo?
Default avatar
Spoštovani!

Uradno stališče najdete v slovenski zakonodaji.

Podajam pa vam mojo osebno razlago, zakaj je verjetno temu tako. Pri tem ne mislim nič slabega niti o homeopatiji, homeopatih ali uporabnikih teh metod zdravilstva, niti o avstrijskih zdravnikih.

Homeopatija in medicina sta dva različna sistema z različnima podstatima, v katere je potrebno verjetni - zaupati, da jih uporabljaš. Težko si predstavljam, da bi nekdo res profesionalno lahko verjel v oba načina enako močno. Drugo je stališče nekaterih, da, če nič ne pomaga, naj pa poskusijo še to, oz. kar hočejo. Medicina se skuša držati načela, da je potrebno imeti za vse, kar se počne znanstvene dokaze in da se sme izvajati le, kar je znanstveno dokazano. Različne alternativne metode zdravljenja imajo drugačen osnovni postulat. V obeh primerih pa je treba vanj verjeti, saj ne enega ne drugega ni mogoče dokazati. Analogno kot ni mogoče niti dokazati da bog je, niti da boga ni. Verniki verjamejo, da je, ateisti, da ga ni. Vse ostalo je izvedeno iz prve premise.

Seveda pa moramo zdravniki sprejeti, da velik del ljudi uporablja različne oblike samozdravljenja in komplementarnih oblik zdravljenja. Ker pa je večina brez dokazanih pomembnih učinkov, jih niti ni smotrno "preganjati", pač pa je zaradi graditve dobrih odnosov od bolnikov dobiti informacijo o vsem, kar v zvezi s svojim zdravjem počnejo, saj ej to njihova svobodna volja in pravica. Prav tako je nesmotrno take bolnike kakor koli ožigosati ali imeti za drugačne, saj tako kot ni dokazov o koristi, tudi ni dokazov o škodljivosti teh oblik. Škodljiva bi bila le opustitev dokazano koristnega medicinskega zdravljenja.

Avstrijski splošni zdravniki so na milost in nemilost prepuščeni trgu in se izobražujejo zgolj v bolnišnicah brez kakršne koli specializacije in jim je homepatsko zdravljenje pomemben vir dohodkov, včasih celo preživetja. Z uporabo homepaatije si pač postavljajo ločnico med tehnološko medicino bolnišnic in bosonogimi zdravniki, ki skrbijo za celega človeka. Tudi avstrijska medicinska kultura občanov se še ni izvila iz medvojnega obdobja spiritualizma.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Hvala za vaš izčrpen odgovor.

Na Dunaju smo se zdravili pri uglednem zdravniku internistu prof. dr. Frassu, za katerega bi težko rekli, da je "bosonogi zdravnik". Je svetovno znani internist dunajske univerzitetne klinike, ki je imel pred leti celo predavanje v Ljubljani - http://24ur.com/servisi/vizita/homeopatija-2.html , izdal pa je tudi knjigo Homeopatija v intenzivni in urgentni medicini pri svetovno znani založbi Elsevier (Homöopathie in der Intensiv- und Notfallmedizin). Poučuje tudi na dunajski medicinski fakulteti.Zasebno ordinacijo pa ima na Dunaju in v Modlingu http://www.ordination-frass.at/

Glede na to, da so homeopatska zdravila določena z evropsko direktivo, ali bi potem lahko rekli, da se celotna evropa unija še ni izvekla iz "medvojnega obdobja spiritualizma"?
Default avatar
Spoštovani!

Ker ste vprašali, sem vam povedal svoje mnenje, kar sicer ni moja dolžnost. V nadaljevanje ev. razprave na to temo pa se ne bom vključeval. Obstajata svoboda govora in svoboda mišljenja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Slovenija je edina država v Evropi, ki homeopatijo preganja in zdravnike celo kaznuje, če jo prakticirajo, ob tem ko je zdravništvo samo predlagalo zakonodajalcu kontradiktorni zakon, da homeopatijo lahko opravljajo samo zdravniki - v primeru, da jo res prakticirajo, pa izgubijo licenco. Ne vem, kdo v tem primeru koga ščiti in pred kom.
Default avatar
Danes, 15. 10. 2012 je v Delu objavljen prispevek novinarke Diane Zajec z naslovom "Osebno z Andreje Možina: Ozdravil bi rad Hipokratov hram" - predstavitev prof. dr. Andreja Možine, novega predsednika Zdravniške zbornice Slovenije.

http://www.delo.si/zgodbe/ozadja/osebno ... hram.html/

Prof. dr. Možina je med drugim dejal: "S temi zdravniki se je treba in se želim pogovoriti o resnih stvareh, o resničnih problemih (...) O tem, zakaj je Slovenija še vedno osamljen otok v Evropi na področju homeopatije; že res, da zdravniki morda ne razumemo njenega delovanja, zagotovo pa vemo, da ne škoduje – in ne nazadnje razbremenjuje zdravstveni sistem.«

Mogoče bo pa prof. dr. Možina res vnesel svež veter v slovensko zdravništvo.
Default avatar
V novembrski številki medicinske strokovne revije Isis je na straneh 68-70 objavljeno kratko poročilo o že 5. Zadravčevih dnevih. Najbolj zanimivi so priporočila in pozivi zakonodajalcu ravno na področju alternativnih oblik zdravljenja, ki jih je povzel prof. dr. Janko Kersnik.

Na tem mestu citiram samo enega, ostanek poročila si lahko preberete na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije (http://issuu.com/visart.studio/docs/isi ... doublePage ali http://www.zdravniskazbornica.si/isis/1 ... ember-2012)

"Z zdravljenjem se morajo ukvarjati medicinsko izobraženi strokovnjaki, ne glede na to, ali gre za uradno šolsko medicino ali katero koli drugo obliko, zato pozivamo zakonodajalca, da posodobi predpise, saj sedanje ostro zavračanje tega, da bi zdravniki z licenco smeli izven rednega delovnega časa izvajati tudi druge oblike zdravljenja, ni najbolj produktivno. S tem se bo varnost uporabe KAM močno povečala."

Mogoče ta poziv zdravnikov zakonodajalcu nakazuje nov začetek na tem področju in se bodo kmalu tudi pri nas zdravniki v skladu s svojimi kompetencami lahko odločali za najbolj učinkovito zdravljenje svojih pacientov.

Hvala vam. Vaša pobuda ima večjo težo, saj ste med drugim tudi predstojnik katedre za družinsko medicino, ki skrbi za nov rod naših zdravnikov,
Default avatar
Jaz sploh ne verjamem v alternativno medicino oz. Hemeopatijo. Samo nekaj bi vas rada vprašala oz. avtorja tega posta. Če je potrebna NUJNA operacija pri pacientu, kako bi izvajal to operacijo Hemeopat??? Ali mislite, da v lekarnah, ki imajo izložene njihova dragocena zdravila, da bi lahko človeka pozdravil brez operacije ali kako??? Če bi to bilo kar tako kot vi pišete sploh ne bi obstajali naši zdravniki in nihče ne bi imel operacij. Npr. če človek ima tumor npr. v glavi. Ali Hemeopat mu lahko z roko in z dragimi zdravili povleče tumor ven? Ne vem kako si vi to predstavljate? Popolnoma se pa strinjam z našim dr. Kersnikom, ker tudi ne želi več nadaljevati to temo in mu dam popolnoma prav, pravilno se je odločil. Pred nekaj leti, ko sem bila tako naivna sem tudi jaz šla, do Hemeopata in mislite, da me je pozdravil? Niti slučajno NE. Ko sem pa odšla k našim zdravnikom je bilo agonije konec. Jaz mislim tako, da ta Hemeopatija je samo zavajanje pacientov, da kupijo vse sorte in to zelo dragocena zdravila. Enkrat mi je moja prijateljica povedala, če grem na eno testiranje k Hemeopatu, da baje takoj ugoptovi, kje si bolan itd. Takrat, ko si je ta Hemeopat delal reklamo je bilo to testiranje 40€ in na koncu mi je naštel tisoč in eno bolezen, in je na listku napisal, da rabim zdravila ta, pa ta pa ta itd.... V drugem prostoru je pa bila kao njegova tajnica, ki je imela vse sorte zdravil. In ona meni narekuje, da rabim to, da pride 70€ nato drugo pride 96€ in tretje 40€ in potem še doda, da bi tako bilo dobro še neke vitamine, ki se zelo drage in samo bi nadevali in nadevali tako, da sem jim povedala hvala lepa in nasvidenje. Lepo vas prosim pri enemu obisku pri Hemeopatu z zdravili vred moraš imeti naj manj 1000€ v žepu in zopet 1000€ čez eden mesec za nova zdravila. Ko sem bila tam, sem na lastne oči videla, ko so prišli eni iz Hrvaške in tako blazno so verjeli kako pomaga in človek je iz žepa plačal 2.000€ za sebe in za ženo za zdravila. Haloooo!!! Je to pošteno??? Na koncu se je pa izkazalo, da je to bil samo lari fari. Zato pravim ljudje božji kako to, da kar tako nasedate tem Hemeopatim, pa bioenergetikim itd. Če bi to bilo tako fenomenalno kot se sliši potem bi pri nas bile popolnoma prazne ambulante in bolnišnice. Pa še to. Mi živimo v Sloveniji in ne v Avstriji. V Avstriji naj delajo kar želijo, ker mene zanima samo naša lepa Slovenija in naše zdravstvo, ki prisegam na naše zdravnike. Če bi oni tako zdravili paciente potem nihče ne bi umrl vsi bi bili zdravi kot riba. Lepo vas prosim odprite oči. Lahko bi o tem pisala še in še pa se ne izplača, ker mene sploh to ne zanima, samo sem vam želela napisati kako to, da tako nasedate tem hemeopatim. Pravilno je napisal naš dr. Kersnik, da oni pač morajo služiti z tem itd. Mislim, da je to več kot dovolj vse povedano. Še 1x vas prosim poglejte z odprtimi očmi ne pa z zaprtimi očmi, ki tako znajo pihati na dušo z njihovo prijaznost in oh in sploh. Zelo osladni so samo, da kupiš njihova zelo draga zdravila. Toliko od mene.
Lep pozdrav vsem in verjemite v našo medicino

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj