Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

darilna ali prodajna pogodba

Default avatar

zacetnica

Pozdravljeni,
imam vprašanje..... Dedek želi prepisati celotno posest s hišo name (vnukinjo). Najprej smo želeli na rediti tako da bi najprej podaril moji mami, nato pa bi mama podarila naprej name. Jaz osebno se na to ne spoznam, kaj se bolj splača ali gre po "stopničkah" ali kar direktno podari vse name? Bojim se, da nikoli ne bo prišlo to do mene, ker imamo v družini takšne...............,jaz pa sem tudi že veliko vložila v to hišo in tudi veliko naredim za dedija in skrbim zanj.


Kaj je najbolje??? Ali naredimo darilno ali prodajno pogodbo (glede davka)? Treba bi bilo še izplačati dve hčerki oziroma eno (eno sem že). Ali naredimo darilno po stopničkah ali direktno name?????


Najlepša hvala za odgovor.
Lp
Default avatar

lunara

Pozdravljeni,

v kolikor boste delali darilno pogodbo je bolje, da se nepremičnina podari direktno na vas, saj ste z dedkom v prvem dednem redu in torej davka na darilo ni. Posledično prihranite tudi pri stroških sestave pogodbe in overitvah, saj plačate za eno in ne za dve pogodbi.
Če imate v družini težave pa je najbolje narediti izročilno pogodbo. Je enaka kot darilna s tem, da se dediči odpovedo bodočemu dedovanju za to hišo in ne more kdaj kasneje priti do težav.

Pri prodajni pogodbi je stopnja davka 2%.

Ker niste navedli od kdaj je dedek lastnik nepremičnine še podatek, da se pri odsvojitvi nepremičnin( tako po darilni kot tudi po kupoprodajni pogodbi ), ki so bile pridobljene po 01.01.2002 obračunava še dobiček iz kapitala. Predvidevam, da je dedel kastnik že pred letom 2002 in vas ta vrsta davka ne zanima.

lp
Default avatar

mp25

Izročilna pogodba!
Darilna se lahko izpodbija!
Default avatar

južni veterc

Prodajna pogodba te bo odrešila skrbi za to, kdo bi lahko izpodbijal darilno pogodbo, ko dedka ne bo več.Plačati bo treba 2% davka, in to je vse.

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak