Zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Zavarovalnina (odškodnina) pri obrtniških delih

Default avatar
Spoštovani!

Vse,ki bi lahko podali kakšen nasvet,pomoč, mnenje,... prosim za odgovor. Sedaj pa k temi.

Pri obrtniškem delu, obnovi parketa, v hiši nam je izvajalec del pri brušenju parketa poškodoval stekleno ograjo in sicer po celi dolžini. Vidne so raze in praske različnih globin na steklu. Podal se je odškodninski zahtevek do izvajalca del, pridobil predračun za zamenjavo stekel. Nakar je izvajalec vse dokumente posredoval svoji zavarovalnici kjer ima zavarovano svojo dejavnost. Prvotno je bilo s strani obrtnika in njegovega zavarovalnega agenta rečeno,da bo predračun zmanjšan za vrednost odbitne franšize (cca 250evrov). Sedaj po skoraj šestih mesecih smo prejeli odgovor, da bo odbitna franšiza znašala 4x toliko, ker se pač poškodovana stekla lahko zamenja vsakega posebej čeprav so med seboj povezana (zlepljena) z lesenim ročajem ograje. Torej, če hočeš zamenjati eno steklo moraš odtrgati ročaj ograje iz vseh. Pri tem pa se lahko ročaj tudi zlomi.
Zavarovalnica zahteva tudi, navajam" V primeru menjave je potrebno obvezno predhodno obvestiti zavarovalnico ter zamenjana stekla obvezno shraniti za možni kasnejši ogled lahko tudi pri steklarju."

Sedaj pa vprašanja:
-Ali lahko zavarovalnica upošteva odbitno franšizo za vsako steklo (medsebojno povezana stekla, poškodbe storjenem pri enem delu) ??
- Ali lahko zahtevajo kar je zapisano v navedkih, ne želijo pa si sedaj ogledati stanje poškodb ??
- Ali je normalno, da se tak postopek vleče že skoraj pol leta, hkrati pa še vedno ne vemo kdaj oz. če sploh bo izplačana odškodnina??
-Ker je razlika med obljubljeno odškodnino in predračunom sedaj 1000evrov (mimogrede kar veliko več kot moja mesečna plača), kako do razlike denarja??? Z tožbami in podobno se ve kako je.
- Kaj lahko sledi,če se zavarovalniška odškodnina sprejme, stekla pa ne zamenjajo ali pa se zamenjajo šele takrat, ko (če) bi se izterjalo,dobilo, tisto razliko 1000 evrov ?? Kakšne so lahko posledice nezamenjave stekel??
- ...
- ...


Vsem hvala za odgovore, namige!!
Default avatar
Odbitno franšizo je dolžan plačati izvajalec del in ne vi.
Iz prakse vam povem,da takšni odškodninski zahtevki res trajajo nekaj dlje,vendar pa je veliko odvisno od angažiranja vašega zastopnika.
Pred popravilom stekel pa se prej pogovorite z izvajalcem del-parketarjem in zavarovalnico,da ne boste na koncu razočarani.
Druga možnost pa je ta,da se z zavarovalnico povzročitelja dogovorite za pavšalni znesek,v tem primeru pa vam poškodovanih stekel ne bo potrebno zamenjati.
Lepo vas pozdravljam,Bruno
**************************************
B&M Zavarovalna pisarna
Bruno Šneberger s.p.
Kermaunerjeva 17,1000 LJ
tel. 051/625-611
e-mail:[email protected]

Moderatorji

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav
ZavarovalnicaTriglav