Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvid ultrazvoka srca

Default avatar

tota 2

Pozdravljen,

Prepisala bom izvid, ki ga je dobila tašča na ultrazvoku srca in prosim za razlago tega izvida. Eno zaklopko ima umetno, vendar ne zna povedati katero, stara je 78 let.

Levi atrij je močno dilatiran, ostale srčne votline so normalnih dimenzij. Levi prekat je globuliran, ohranjene kontraktilnosti. IVS je mejno hipertrofičen, ostale stene niso zadebeljene. Iztisni delež je ohranjen. Desni prekat se dobro krči. Morebitnih shuntov ne prikažem. Perikardialni prostor: Posterolateralno za LV se odpira perikardialna špranja, do 12 mm, perikard hiperehogen, zadebeljen - glede na ehogenost starejši perikardialni izliv. Aorta v začetnem delu ni dilatirana.

AORTNA ZAKLOPKA:[/u][/b] blago sklerotičen obroč in fokalno sklerozirani vsi trije lističi, ki so primernega odpiranja, v 1,9 m/s, VTI 40 cm. Centralno signal regurgitacije, ki je še blage stopnje (1+); VC 0,4 cm, PHT 670 ms.

MITRALNA ZAKLOPKA: obroč je kalciniran, umetna dvolistna vulva; v posteriornem delu zaklopke nekoliko večji panus v področju obroča, anteriorni listič se primerno odpira, listič na posteriorni poziciji nekolikio slabšega odpiranja. Dopplersko MVA okrog 2,5 cm2. Paravalvularnega leak-a ne registriram.

TRIKUSPIDALNA ZAKLOPKA: zmerna regurgitacija.

PULMONALNA ZAKLOPKA: orientacijsko b.p. Pulmonalni trunkus razširjen -43mm, transvalvularne hitrosti 1,1 m/s, centralno signal blage do zmerne regurgitacije. RR v DV: 35mmHg+CVP.


Hvala vnaprej.
Default avatar

Boris Cibic

Po izvidu UZ-pregleda srca bolnica ima vsajeno mitralno zaklopko, ki je zadovoljivo prehodna. Levi preddvor je povečan, verjetno kot posledica odstranjene insuficientne mitralne zaklopke. Blago puščata aortna in pulmonalna zaklopka.
Vtis imam, da bolnica, ob ustreznem zdravljenju (nizki odmerki betablokatorjev, diuretikov, itd.)zmore blage telesne obremenitve.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sadnessss

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje sledečega izvida.

Indikacija: stenokardija (postinfektivna konkavna ST spojnica)
EKG med preiskavo: sinusni ritem, fr. okrog 600/min

Levi atrij je blago dilatiran-29mm/M2. Normalne dimenzije ostalih srčnih votlin. IVS je hiperehogene strukture, mejno zadebeljen, ostale stene LV niso zadebeljene. Izpadov kontraktilnosti ne registriram, sistolična funkcija je dobra. Tudi desni prekat se dobro krči. Diastolična funkcija ni motena. Morebitnih shuntov ne prikažem.Perikardialni prostor: zadebeljen perikard s podrojčja posteriorne stene LV in desnega atrija-do7mm.Izliva ne prikažem.

Aortna zaklopka: morfološko in funkcijskobp. v 1,3m/s,VTI 33,LVOT 1,1m/s. Regurgitacije ne registriram

Mitralna zaklopkpa;: poudarjeni odboji s sprednjega lističa. Zadnji listič bp. Funkcijsko zaklopka bp

Trikuspidalna zaklopka :bp

Pulmonalna zaklopka bp v 0,8m/s, -VTI 21 cm

Mnenje: rahlo dilatiran levi atrij, normalne dimenzije ostalih srčnih votlin. Mejno zadebeljen IVS, normalne debeline ostalih segmentov LV.
Normalna sistolna in diastolna funkcija obehprekatov.
Normalna funkcija valvularnega aparata.
Hiperehogen, zadebeljen perikard s področja posteriorne stene LVin za DA, brez izliva.

Prosim za vaše strokovno mnenje. Kaj ta izvid, izjemoma kar je bp pomeni. Po domače. Že vnaprej hvala inlep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

V izvidu UZ pregleda srca je pri večini pregledanih struktur srca navedba "bp" kar pomeni brez posebnosti. Manjše spremembe (na pr. rahlo razširjen levi preddvor, mejno zadebeljen pretin med prekatoma (IVS) , itd.) dopuščajo misliti, da je prisotna blaga hipertenzija (povišan krvni tlak) in, da ste morda preboleli blago vnetje osrčnika.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

gimperl12

Diagnoza ultrazvoka srca je naslednja.

Po 10 -letnem visokem pritiski, ki ni bil urejen s strani zdravnika imam naslednji izvod ultrazvoja srca.

Debelina miokarda LP1.1-1.2, indeks mase 100g, EDV 50 ml, EE LP 55-60%, segmentnih motenj kontrakcije ni. Mitralna zaklopka je strukturno in funkcijski v mejah normale. Levi atrij je razširjen do 4,8 cm prečnega premera. Aortna zaklopka kaže znake sklerozacije, v komisurah je trilistna in ima največji gradient 26 mmHG z sledjo AR (1-/3). Največji desni gradient je povečan 33-35 mmHG, vidna je začetna odebelitev stene DP (0.4-0.5mm) funkcija b.p. Minimalni

perikardialni izliv.

Hvala z odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da se zadnja leta zdravite zaradi visokega krvnega tlaka in,da tlak ni zadovoljivo znižan, na kar kaže nekoliko povečan levi preddvor. Vidne so tudi manjše sklerotične spremembe v aorti, ki dopuščajo misel, da so nastale zaradi pomanjkljivo zdravljenega povišanega krvnega tlaka. Funkcija aortne zklopke je v mejah normale. Nekoliko je zadebeljena stena tudi desnega prekata morda zaradi kroničnega obolenja pljuč. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

kak

Pozdravjeni,

zanima me, na uz srca se dva zdravnika nagibata k vsd ali asd, ni izključena luknja ne pa tudi potrjena. Moram še na eno preiskavo. TCD po Valsavi.
Ali je dobro opraviti tudi test za trombofilijo v kolikor bo tcd pozitiven?
Pred devetimi leti sem imela podobne znake kot so pri srčnem infarktu, glede na to, da imam mogoče pfo, je možno, da je res bil infarkt (sem jedla kontracepcijo takrat).