Starševski čvek

triletnik krade

Default avatar
prosim za mnennja, kaj bi storile..?

Z otrokom 3,5 star greva v trgovino in nato na kavico in sok. čisto zrevn je trgovina s čevlji, kjer imajo tv in vedno predvajajo risanke. otrok prosi, če gre lahko pogledat, katero risnko imajo. ker velikokrat hodiva v to trgovino kupovat čevlje zanj, jo dobro pozna, ni prevelika, jaz sedim 4 metre stran od vhoda. Torej, otroka gledam, ko gre noter.
čez nekaj časa se pojavi na vratih(trgovinskih) in v rokah drži igračko, neko plastik fantastik za 2 eura in jo želi dat v žep...
zraven pridrvi trgovka, ki ga prime za roko, mu igračo vzame. jaz vzamem torbo in (parkiran imam voziček poln špecarije zraven mize) stopim do prodajalke. Ona začne vpit da : , Vaš otrok krade!!'
Čisto sem bila v šoku. Kaj bi storile?
Jaz sem samo rekla, da je bilo to prvič, da je kaj vzel v trgovini (RESNIČNo) in da se opravičujem. otrok je začel jokati, ona pa še kar, kako da ga pustim brez nadzora, da oni niso otroški vrtec!?, da on krade!! Sem samo še enkrat rekla oprostite in prijela otroka, ki je medtem že jokal in ga odvlekla stran....

Odnos prodajalke mi je bil čisto mimo, da se tako dere, da otrok krade....šele potem sem razmišljala, da otroka najbrž ne bi smela tako izpostavljat in ga obdolžit, da krade (nedoločnik!!!) če je to storil prvič in igračo mel v rokah... jezno sem odšla, seveda sem otroka tudi spraševala, kaj mu je padlo na pamet, da je vzel igračko...pa je rekel, da mu je bila všeč...potem sva ponovila pravila, da se nič ne jemlje, vse se plača...ne vem, kaj mislite o dogodku???
zdi se mi, da se nisem nič 'potegnila' za otroka, ki je jokal...in bil šokiran. In tudi jaz sem bial šokirana, da mu to pade na pamet....ker nisem nikoli zaznali česarkoli v tej smeri. Res je, da ne hodi veliko v trgovine, da si vedno kaj želi, pa nikoli ne kupujemo igrač, ker jih imamo preveč. In čeprav on včasih teži, ko vidi kakšno igračo, je ne kupim in striktno gremo ven brez. A nikoli je še ni vzel... vedno si je dal dopovedat, da je pač ne bo imel . Poleg tega je bila pa tale v deichmanu res bedna igrača...tko da mi ni jasno, kaj mu je padlo na pamet. Mogoče mi jo je hotel samo pokazat...

Kakorkoli že, če bi jo prinesel do mize (najbrž bi že prej jaz skočila k njemu, pa ne bi bilo prodajalki sploh treba- ker sem gledala direktno na izhod... bi jo takoj nesla nazaj in pojasnila, da jo je vzel, da se opravičujem itd...
prosim za mnenja...kaj naj starš še stori?
Default avatar
Ne razumem kako puščate otroke same brez nadzora, da se sprehajajo po trgovinah ipd. mestih.

Kaj če bi v trgovini tičal stric in mu pmahal s kakšno igračko al pa cukrom pa hop na zadnja vrata ven pa v dostavni avto pa via Italija?
Default avatar
drugič bodi z njim in ne puščaj tako majhnega otroka samega v trgovino, čeprav ti stojiš pred vrati..
Default avatar
Ima otroka pod nadzorom. Si ne predstavljam, da bi pustila tako majhnega otroka samega v trgovino, jaz pa bi zunaj pila kavo. Saj trgovka res ni varuška tvojega otroka. In zdaj razmišljaš o tem, kaj je trgovka narobe rekla...
Default avatar
se strinjam s predhodnim postom,le naj dopolnim,da tri in pol letnik ne krade,le vzame si nekaj,kar mu je všeč...trgovka bi lahko imela malo razumevanja za majhnega otroka,ti pa večji nadzor nad njim...
Default avatar
Za otrokovo varnost kot tudi za škodo, ki jo naredi, si ti odgovorna in začni se temu primerno tudi obnašati. Otrok je star 4 leta, zato ga moraš imeti ves čas pod nadzorom, ne pa ga puščati samega po trgovinah. Prodajalke res niso varuške.

Naslednjič bo pa prodajalka morda malo manj uvidevna in bo, ko bo videla otroka samega tavati po trgovini, poklicala policijo in oni bodo prišli s kom s CSD. Potem se boš pa lahko njim zagovarjala, zakaj si zapustila otroka. V skrajnem primeru ga lahko vtaknejo še v kakšno rejniško družino.
Default avatar
monovke popolne. me prav zanima, če res držite svoje otroke kar naprej za roko vsepovsod in vedno.
Default avatar
Verjetno se bo razvila kar sočna debata in v večini ti bodo očitali, da otrok sam nima kaj delati v trgovini in da je trgovka prav reagirala. Ni pa tvoj otrok tat. Pri treh letih še ne razumejo vsega in tudi ne razumejo, da to ni bila njegova igračka in da se je ne sme vzeti......skratka bila je velika šola, predvsem zate in res otrok mora biti pod kontrolo staršev in noben trgovec ne želi, da se otroci sami motajo po trgovini.
Default avatar
nič se ne zgovarjam. Pišete pa res čudno...

On je šel samo POGLEDAT katera risanka je na tv, ni pa bil v trgovini dolgo (najbrž 3 minute), jaz sem bila čisto zraven vhoda/ihzhoda.
kakšen CSD? Kaj boste rekle, da otrok ne sme sam v tgovino npr. v dm, kupit sok, če je star 4,5, 6 let in ga mama ČAKA pred vrati?je to zdaj nova, popolnoma nadzorujoča se vzgoja? Da kar csd pokličejo, če gre otrok sam noter in ga mama čaka pri vratih, on pa pogleda eno stvar??? (KER Z VOZIČKOM NE SMEM NOTER).

ne vem, ali vam to resnično uspeva v resničnem življenju, ali kar tako nekaj pišete???
otrok ni TAVAL po trgovini...NOBENA prodajalka pa se itak ne zmeni za otroka, ker imajpo tv, in jih vsaj 5 vedno bulji v tv. Torej, kake varuške so prodajalke??? Zakaj pa imajo tv? Da privlačijo otroke noter, mama skače naokoli po štacuni, in otrok gleda tv.A takrat pa ni BREZ nadzora???? Če je mama pri ženskih čevljih??
pa ne govorit, da tega ne delate??
Default avatar
Ne bom komentirala tega, da si bila 4 metre od otroka, ker te bodo že druge napizdile. Čeprav, resnici na ljubo, ne verjamem nobeni od njih, da so se jih otroci ves čas tiščali ob kiklo.

Osredotočila se bom na te kraje.

Moj mali...ah, ta mi je naredil sivih las! No, začelo se je, ko je bil še zelo majhen. Verjetno tudi sama nisem dovolj hitro kaj se dogaja, ker moja svakinja je imela navado, da kar so njeni odrabili (obleke, igrače) je prinesla k nam, za mojega, tudi če so bile igrače za večje otroke in tako se je hitro pomešalo tisto, kar sem vedela, da otrok ima in tisto, kar je svakinja prinesla. Velikokrat me ni bilo zraven oz je bil zraven očka, ko so pretresali te igrače in tako je nastala zmeda. Sicer sem jo kasneje rešila in prepovedala to nošenje igrač. Tako smo večkrat kam šli na rojstni dan in ko smo se vrnili domov se je tu pa tam znašla kakšna miniaturna igračica, ki mi ni bila znana. Prvič, drugič, tretjič....potem pa se mi je posvetilo. Mali je preprosto "vzel". ko smo to ugotovili smo seveda poostrili nadzor na obiskih in v drugih okoljih, to je bilo prvo. Nato smo se pogovorili in mu razlagali kaj pomeni vzeti nekaj, kar ni tvoje, mu poskusili razložiti kaj je to lastnina. Efekt nula. Vmes so bila obdobja, ko se to ni dogajalo, potem pa spet obdobje. Ko je začel hodit v vrtec je naenkrat prinašal domov majhne brezoblične igračke, na pol polomljene, nikakve v glavnem, češ da mu je to "dal" kak njegov prijateljček, enkrat je spet z obiska prinesel eno majhno lego kockico oz nek dodatek (rastlinica), ki jo je skril, pazi to, med dvema prstoma!!!

Meni se je mešalo, bila sem osramočena, počutila sem se nevredna, nesposobna vzgoje. Vsi smo mu dopovedovali, da se to ne dela. NIhče od naju ali od naše družine ni še nikoli vzel niti centa. Jaz sem enkrat našla v izposojeni knjigi iz knjižnice takrat 5.000 tolarjev, kar bi bilo za it na dve pici in dve pivi, pa sem knjigo nesla nazaj v knjižnico, pokazala 5 jurjev in povedala da naj z njimi naredijo kar hočejo, jaz jih vzela ne bom! A moj sin takole?! To me je tako bolelo, da ti ne povem kako.

Potem mi je psihologinja razložila, da otroci ne razumejo kaj pomeni moje tvoje še zelo dolgo potem, ko odrasli mislimo, da oni že vse vejo. Celo to mi je povedala, kot primer, da nekateri otroci naprimer poznajo uro, vejo koliko je ura, razberejo, da pa nimajo sploh še razvitega občutka za čas in da če jim rečemo 1 ura ali pa 2 uri zanje to ne predstavlja velike razlike.

Skratka, takrat sem na to začela gledat malo drugače, predvsem z manj čustvenega vidika. Poostrila sem nadzor, ob odhodih iz vrtca neopazno pregledovala žepe, tega mu nisem več izpostavljala. Doma smo še vedno o tem govorili, vendar nismo poudarjali ali izpostavljali ali celo kregali! V zelo kratkem je s tem popolnoma prenehal.

Svetujem ti, da bodi pozorna. Če ga ni ženska v trgovini zdaj zafrustrirala do konca, bo najbrž še poskušal kdaj kaj vzet, kot tudi ti nekako ne verjamem, da je bilo to prvič. Ne zameri :-)

Kar se tiče reakcije te trgovke pa mislim, da je bila pretirana. Vsekakor mene v tisti trgovini ne bi več videli, pa ne zato, ker bi me bilo sram, pač pa zaradi odnosa trgovke. Če ima nadrejenega bi ga poklicala in mu ves dogodek pojasnila. Triletnika obtožiti, da krade je vseeno malo pretirano.
Default avatar
fajn, če bi se oglasila kakšna prodajalka iz Interšpara ali Mercatorja ali od kje je že bil ta dogodek.

Mogoče bi ji odtrgali od plače oz. se ji je že večkrat to zgodilo, da je domov prinesla le še par 10 € ostanka od plače (residuum), pa je tako reagirala (znorela). Mogoče je imela slab dan...? Mogoče je bil to kakšen flash njene travme iz otroštva?


Zanimivo bi bilo izvedeti, če je tudi Jankovič začel tako zgodaj k*****?
Default avatar
Nimaš kaj puščat tako majhnega otroka da sam hodi po neki trgovini. Če ne drugega lahko kaj prevrne oziroma si kaj "sposodi" kot si je tvoj. Trgovka je pa čisto aut če ne ve da tak otrok še ne krade in niti ne ve kaj to je.
Zanemarjen od uživaške matere in kregan po nedolžnem od sitne trgovke.
Default avatar
otrok še ni ZANEMARJEN če gre sam v trgovino pogledat, kaj vrtijo na tv.ju in se vrne čez par minutk....kaj vam pa je????Sloh veste, kaj pomeni beseda ZANEMARJEN???
Default avatar
tbb je napisal/a:
To sem morala poudariti,ker se TOTALNO ne strinjam s tabo.da pa 4 letnik ne zna da se za stvari plača in da se jih ne sme vzemati iz trg. ipd.Da on ne zna da je to kraja.
Ja, se vidi kako se NE ukvarjate z otroci.ker če bi se,bi otrok pri 4 letih to že znal!!!!!!

Če bi jaz bila na trgovkinem mestu bi te prijavila,ker si zakonsko odgovorna za svojega otroka in to pomeni tudi da ga varuješ,čuvaš in ga imaš pod nadzorom.Kar ga ti NISI imela.Lahko te je sram!!!
Default avatar
@tatiček mali. Kaj, ti bi klicala nadrejenega? če bi bila jaz na mestu nadrejenega, bi te pijazno odslovila, da 3,5 leta stari otroci nimajo kaj sami iskati v trgovini. Res, da ga tgovka nebi smela zmerjati z kradljivci, bi pa naj kaj povedala avtortici posta. Avtorica v tem primeru si pač kiva ti.
Default avatar
Tudi jaz mislim da tako majhen otrok nima kaj sam hodit v trgovino, pa četudi gre samo kaj pogledat. Pri tej starosti res še ne razume, da stvari ne sme vzeti, mu je pač všeč in pogleda, je radoveden, ampak zato so pa tu starši - zraven in ne pri vratih trgovine, da tak dogodek takoj preprečijo. O odzivu trgovke pa ne bi, vsekakor, če bi bila mama zraven, se to ne bi zgodilo in o njenem odzivu sploh ne bi bilo potrebno razpravljati.
Default avatar
da je bila prodajalka prej zaposlena v kakšnem "nevarnem okolišu"; tam kjer živijo cigani, torej kakšen Bršljin, Mlačevo, Pušča, Rakova Jelša, Fužne, Spodnje Črnuče.

Tam so triletniki že tako zverzirani da ....
Default avatar
Možno je tudi je napisal/a:
spet ta ******, ki s svojimi komentarji seje mržnjo! Zihr ga mama ni imela rada. Še zdej ji gre na jetra.
Default avatar
Verjameš ali ne, draga Zgrožena, ko so bili moji otroci stari tri leta, sem jih pa res imela vedno na očeh, ko so bili z mano v trgovini in niti na pamet mi ni padlo, da bi jih pustila v drugo trgovino gledat risanko. Pa so ravno tako zrasli v samostojne otroke.
Default avatar
Se strinjam, da ne moreš 3-letnika pustiti, da je sam v trgovini, pa čeprav si ti 4 metre stran sedela, ampak odziv trgovke je bil pa tudi milo rečeno pretiran. 3 leta star otrok še nima občutka, da če nekaj vzame v trgovini in odnese ven, ne da bi plača, da je to kraja. ampak zato bi morali pa starši biti zraven, da se prepreči take neljube situacije.