Med.Over.Net

Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica

Imate težave, ki bi lahko pomenile ščitnično obolenje? Se zdravite zaradi motenj v delovanju ščitnice ali se soočate z diagnozo rak ščitnice? Bi želeli svoje izkušnje izmenjati z drugimi tovrstnimi bolniki, potrebujete spodbudno besedo in pogovor o bolezni? Svoje izkušnje z vami delijo člani društva Metuljčica.

Povečanje doze Eutiroxa - vrtoglavica, boleč vrat,..

Default avatar

MagaMago

Pozdravljeni,

Večkrat berem vaš forum in vedno najdem kakšen koristen nasvet.
Zanima me ali ima še kdo podobne izkušnje in sicer - pred par tedni mi je zdravnik povečal dozo Eutiroxa iz 100 na 125, ker se mi je zvišal TSH (po 3 letih jemanja 100). Imam pa hašimota.
Ne vem ali je moje slabo počutje povezano z povečanim odmerkom, ali ne, ker na začetku nisem bila najbolj pozorna na dogajanje...trenutno pa se počutim kot cunja. Skratka, vrti se mi, imam glavobole in občutek "polne glave" kot pri prehladu, utrujena sem bolj kot pred zvišanjem doze, vratne mišice (pri strani) imam trde kot kamen in vrat je na splošno boleč, ne samo v predelu ščitnice, ampak tudi pri strani pod čeljustjo in zadaj proti ušesom. Občutek imam kot bi me stalno nekdodržal za vrat. Ščitnica se ni povečala in tudi kakšnih vozličev ni bilo videti na UZ.
Ali je ta bolečina v vratu lahko povezana s ščitnico ali povišanjem odmerka, se pravi da povišan odmerek nekako spodbudi ščitnico oziroma, ščitnica odreagira tako, da se" vname" in povzroča težave vse okoli po vratu? Nekaj sem že zasledila na forumu o bolečem vratu, ampak me zanima, če ima kdo podobne težave?
Kar se vrtoglavice tiče, tudi ne vem ali sem tako občutljiva na povišan odmerek in mi to povzroča težave?
Ali ima kdo podobne izkušnje?


Hvala in lep dan vsem!
Default avatar

Meta.Jurecic

Ne vem točno kaj naj ti odgovorim, zato odlašam.
Take bolečine v vratu in otrdel vrat mi niso znane kot "ščitnične". Morda se kdo javi...

Kaj pa če bi vprašanje zastavila strokovnjakom na forum "hormonske motnje" ?
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

Abeceda

Pozdravljeni

Podobne težave imam tudi jaz. Po dvigu doze iz 25 na 50 se slabo počutim. Vratne mišice so boleče, zatilje boleče, glavoboli so vsakodnevna stalnica, vrtoglavice pa vsak dan. Tudi jaz sem kot cunja, stalno utrujena. To traja že pol leta. Zato sem kontrolirala hormonsko stanje ščitnice, kjer je TSH znašal 0,02 normalen razpon (0,46 - 6,68), T3 8,15 normalno (4,26 - 8,10) in T4 21,8 normalno (10 -28,2). Dvid doze mi je le škodoval, saj se mi je TSH znižal na ničelno vrednost, T3 pa presega mejo normale. Zdaj so mi predpisali en dan 25 mcg, en dan 50 mcg. Sem že naveličanega vsega. Sem kot poskusni zajček.

Dejansko sem imela samo enkrat mejno povišan hormon TSH, ko še nisem pila tablet, pa sem vseeno pristala na tabletah. Ob pitju doze 25 mg je znašal hormon TSH 2,92. Na podlagi tega rezultata so mi predpisali višji odmerek, kljub temu, da je bil v mejah normale.

Moram pa omenit, da so mo odkrili boreliozo, ki lahko delno povzroča te vrtoglavice.

lp
Default avatar

Nova11

Pozdravljena,
moje težave so identične tvojim, od glavobolov, utrujenosti in predvsem vratu- bolečnah ob straneh in zatilju in vrtoglavic. Prav tako imam diagnozo Hashimoto.
Sploh več ne vem kaj naj naredim, saj naj ne bi smela imeti težav, ker je TSh v mejah normale, ki je znašal 3.
Tudi jaz sem že sita takega počutja, zdravo jem, veliko se ukvarjam s športom, ne vem več kaj naj naredim.

LP Nova
Default avatar

Meta.Jurecic

Ne vem vam ravno kaj pametnega svetovati, bi pa rada napisala da niste poskusni zajčki za nikogar.

Enostavno povedano - zelo težko je individualcu določiti njegovo "tapravo" vrednost tablet, ker niti dve osebi ne presnavljata enako, ker je absorbcija in nadaljnja pretvorba iz T4 v T3 zelo individualna reč in odvsna tudi oz zunanjih okoliščin, predvsem od načina jemanja in živil, dodatkov, ki jih jemljemo ob ali po tabletah itd, itd... Zato zdravniki zmanjšujejo in zvišujejo doze v glavnem glede na krvne izvide, skušajo najti pravo dozo, a pravila ni.
Zato njim in seveda sebi najbolj pomagate tako, da se opazujete in kaj kmalu boste same začele čutiti pri kateri dozi (in seveda konstantnih ostalih okoliščinah) se počutite najbolje.
Izgleda komplicirano, pa ni. Veliko se jih že javlja, ki čutijo sami koliko tablet potrebujejo v danem obdobju za dobro počutje.
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

Janez_58

Boleč vrat tudi tukaj. Zadnje par let. 125 Eutiroxa. Lahko uporabim kar copypaste ker je enako:

Vratne mišice (pri strani) imam trde kot kamen in vrat je na splošno boleč, ne samo v predelu ščitnice, ampak tudi pri strani pod čeljustjo in zadaj proti ušesom. Občutek imam kot bi me stalno nekdodržal za vrat. Bolečine se povečajo če obrnem glavo levo desno v skrajne lege. Boli tudi zatilje.

Lp
J.
Default avatar

slikica23

Pozdravljene!

Tudi jaz imam ob povišanju doze iz 25 na 50 težave. Nimam energije, vrtoglavico, omotičnost, srce mi rabija, utrujenost.... Najbolj pa me bega to, da je izvid 0.27, tireolog pa je rekel, da naj najprej jem 50, ker je baje to normalno. T3 in T4 v mejah normale. Sam pomoje to ni ravno normalno. Nevem več kaj naj.

lp