Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zakaj je Švica tako uspešna ???

Default avatar

Me zanima

http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_fede ... tion,_2011

Kot je razvidno (tudi na prejšnih volitvah) vedno zmaga ljudska stranka. Podporo jim pa daje FDP (sorodna našemu Virantu). Stranka, ki pa jo pri nas pooseblja Janković pa je dobila na zadnjih volitvah 28.800 glasov oziroma 1,2% ali povedano s številom sedežev v parlamentu - nič!!!
Default avatar

to se ve

ker so vsi tajkuni sveta, tudi slovenski, naložili tja pokradeni dnar
Default avatar

Me zanima

Officially founded in 1894, the party's classical liberal predecessors had governed Switzerland outright for most of the 19th century, and had been the guiding force behind the creation of modern Switzerland

http://en.wikipedia.org/wiki/FDP.The_Liberals

Uspeh ne pride čez noč. Posameznik rabi desetletje ali več, narod pa stoletje.
Švica kot simbol države blagostanja je postala to ravno zaradi vodilne politične vloge klasičnih liberalcev. Kaj pa pri nas? 65 let komunizma z nekaj malega prekinitvami. Razlika med nami in njimi je očitna ....
Default avatar

Bankirji za lopove

Švica je tako uspešna zato, ker v njihove banke nosijo svoj nakradeni denar največji lopovi na svetu: nacisti, Gadafi ipd., pa tudi vsi mali lopovi: Walter Wolf, Wolfi Riedl, Jurček Cekuta, Jožef Zavožen...
Default avatar

švicarka

Zato, ker vlada dela v dobro ljudi in jim ne krade!!!
Default avatar

Me zanima

Bankirji za lopove je napisal/a:
Kaj pa Singapur, poznan tudi kot "azijska Švica". Pred 40 leti so bili revni kot cerkvena miš, danes pa so država 1. sveta. Spet je "naklučje", da je za uspeh zaslužna politika, ki je temeljila na klasičnem liberalizmu.
Kje so pa tu tajkuni ....

Vse gospodarsko uspešne države na svetu temeljijo na ekonomski svobodi, ki jo zagovarja klasični liberalizem. Nimate argumentov zato se zatekate k sprenevedanjem, lažem, sprevračanju dejstev.


PS: pred dnevi je bilo tu, da ima v Švici snažilka 3.000€ plače. Evo vam vaš socializem - k**** v rit brez vazelina
Default avatar

Me zanima

švicarka je napisal/a:
Seveda, ker imajo najprej poštene volilce in iz njih izhajajoče poštene politike. Pri nas pa imate komuniste in njihove naslednike. Saj ne more biti drugače.
Default avatar

Me zanima

to se ve je napisal/a:

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Switzerland

The Swiss economy follows the typical First World model with respect to the economic sectors. Only a small minority of the workers are involved in the Primary or Agricultural sector (3.8% of the population, in 2006) while a larger minority is involved in the Secondary or Manufacturing sector (23% in 2006). The majority of the working population are involved in the Tertiary or Services sector of the economy (73.2% in 2006)

Switzerland has an extensive industrial sector, it is not very well known around the world but present with companies in different industrial sectors such as food processing like Nestlé, chemical for industrial and construction use like Sika AG, pharmaceutical like Novartis, roof coating Sarnafil, among many others.

Apart from industry, trade has been the key to prosperity in Switzerland.

Switzerland has a highly developed tourism infrastructure, especially in the mountainous regions and cities, making it a good market for tourism-related equipment and services. Tourism contributes about SF 1.5 billion to the Swiss economy every year.

In 2003, the financial sector comprised an estimated 11.6% of Switzerland's GDP and employed approximately 196,000 people


Vaši tajkuni so doprinesli le 11,6% k švicarskem gospodarskem uspehu :-)))))
Bo potrebno najti bolj verodostojen argument.
Default avatar

DRRR

Pojma nimate!

Švica je uspešna zato, ker v zadnjih 700 letih ni bila udeležena v nobeni vojni in zato so jasno druge države vlagale v nevtralno državo...poleg tega jo rešuje izvoz(en kup firm z visoko dodano vrednostjo oz. svetovno prepoznavnostjo) in s tem povezan visok BDP in posledično visok standard...Tlele je ves keč....njihova politika je drugotnega pomena...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

je teško priznati, kajne

DRRR je napisal/a:

Še enkrat: Singapur so med ww2 Japonci pošteno zje***li. Tam sredi 60ih je bil to revna vukojebina na koncu malajskega polotoka. Danes je na vrhu vse mogočih kazalnikov gospodarske uspešnosti.
Torej???
Nemčija, Avstrija, Francija, ... celotna zahodna evropa je bila po WW2 gospodarsko sesuta.
Torej???


Si pa deloma prav ilno povedal: ... poleg tega jo rešuje izvoz(en kup firm z visoko dodano vrednostjo ....
Da keč je v temu, da imajo podjetja, ki proizvajajo visoko dodano vrednost. Da pa postanejo podjetja takšna pa rabijo primerno okolje, ki ga pa ustvari ali zamori politika s svojo ideologijo.
Pri njih je bil ključni klasični liberalizem, pri nas pa komunizem.
V tem je ves keč in v ničemur drugem.
Default avatar

hehehe

Me zanima je napisal/a:

Glede na njihove cene, mora imeti dobro plačo :) Naša čistilka bi tam bankrotirala v dobrem tednu, pod pogojem, da ji rk plačuje stanarino :)
Default avatar

jkcghp

Zakaj je Švica uspešna? Zato, ker se narod ne kolje zaradi levih in desnih. Dokler bo tako, se bo tudi Slovenija vrtela v začaranem krogu. Vsaka vlada bo že vnaprej vedela, da ji pripadajo samo 4 leta mandata in v tem času bo poskusila pokrast čim več. Kriv je naš sistem, Že to, da se ubadamo s politiko, namesto s pomembnimi temami, pove o nas vse. In zato smo narod brez prihodnosti!
Default avatar

Ardi

hehehe je napisal/a:

Pa saj imajo preko 140 Hoferjev .... Ni hudič, da se ne da dovolj poceni kupiti tirolsko salamo pa kruh :-)))
Default avatar

megaboy

Bankirji za lopove je napisal/a:

A naj bi dali v Ljubljansko banko tako kot hrvaški in bosanski varčevali, in ostali brez vsega?
Default avatar

vilid

Švica je uspešna, ker državljani znajo racionalno živet. Tudi njim ni lahko v teh trenutkih, a vseeno boljše od drugih držav. Švicarji so vedno znali gospodarno ravnat z denarjem.
Default avatar

simpl k pasulj

Tako je.

Klasični liberalizem (oz. kakor rečejo slovenski intelektualni levičarji - "neoliberalizem") je najboljši gospodarski, politični in "moralni" model ever.
Default avatar

vilid

DRRR je napisal/a:
Default avatar

vilid

vilid je napisal/a:
Podpis.
Default avatar

simpl k pasulj

DRRR je napisal/a:
Pojma nimaš, Švica je bila nazadnje v vojni v 19. stoletju.

Si pa povedal nekaj prav - druge države so vlagale vanjo. Recimo pri nas se otepamo tujega kapitala.
Imajo kup firm z visoko dodano vrednostjo - tudi zaradi tega, ker imajo tam veliko tuje delovne sile (ogromno tujcev). Iz Slovenije pa sposobni le odhajajo, pride pa redno kdo.

Ampak, da je pač tako, je zaslužen tudi politični in ekonomski sistem.