Forum.Over.Net

Starševski čvek

vrtec-javljanje odsotnosti

Default avatar

marusskica

Naj najprej povem, da mi je povsem jasno, da je prav, da se javlja odsotnost otrok med prazniki in počitnicami.

...ampak....pri nas so presegli vse meje dobrega okusa.

....v kolikor ne javite prisotnosti, bomo smatrali, da vaš otrok ne bo prisoten v vrtcu!!!!

zraven 5 klicajev itd....skratka zveni kot grožnja- Take listke dobivamo konstantno, med poletnimi počitnicami se moramo vnaprej opredeliti glede bivanja otrok v vrtcu, potem krompirjeve, novoletne, zimske, velika noč, prvomajske in tisti teden ko je pranik npr. med tednom.

Midva sva zaposlena oba in niti pod razno nimam toliko dopusta, zaboga še sedaj ne vem, če bom drug teden prosta, ne vem niti tri dni vnaprej, se pač prilagajamo potrebam po delu.

Se vprašam, s kakšno pravico, mi odjavljajo vrtec teden za tednom, račun pa vedno enak brez v celoti odštetega tedna. Imajo to pravico?

Pa naj poudarim, da se zavedam, da je prav, da se javlja odsotnost, zanima me, če lahko takole na osnovi kakšne zakonske podlage vnaprej odpovejo varstvo.
Default avatar

zakajčakaš

Tole se malo čudno bere. Ker otrok se smatra prisoten v vrtcu, če odjaviš pravočasno pač odštejejo prehrano. To je pa tudi vse. Edino med počitnicami in okoli večjih praznikov zaradi planiranja prisotnosti kadrov razobesijo liste, da se vpiše prisotnost/odsotnost otroka vnaprej. Tako da ... Javlja se odsotnost. Nikoli ne prisotnost. Če je res kar pišeš, stopi do višjih inštanc. naše izkušnje ne štejjeo nič, šreje zakonodaja, ki je na tvoji strani oz. na strani otrok.
Default avatar

ne se razburjat

Po mojem mnenju je delovanje in organizacija takih zadev v vrtcu velik odraz vodje vrtca. Tudi mi smo v preteklih letih prejemali podobna obvestila, ki so izgledala kot neke vrste teženje, da se čimprej odločimo kdaj naših otrok ne bo v vrtcu. Smo hitro opazili, da hočejo vzgojiteljice splanirat svoje dopuste, se kombinirat tako, da je otrok čim manj in hkrati seveda čim manj vzgojiteljic, pa še takrat so uredili tako, da so imeli razno razne praktikantke iz pedagoških fakultet, pa tiste, ki delajo prekvalifikacije in morajo opraviti prakso ipd. Tako smo eno leto ugotovili, da je bila naša vzgojiteljica toliko na dopustu, da niti pod razno to ni moglo biti v zakonskih predpisih, ker seveda vemo, koliko lahko javni uslužbenec ima NAJVEČ dopusta, tudi če upoštevaš nevemkakšno izobrazbo, delovno dobo, etc. Dobro so se splanirale in celo leto smo srečevali same neke študentke in pomočnice, vzgojiteljic pa od nikjer.

Počasi je to začelo presegat meje dobrega okusa in starši smo se začeli pritoževat. Do ene meje toleriraš, ampak da pa prihajaš po otroka in konstantno ne veš če je ta otrok jedel, spal, če je bilo kaj narobe, če je bilo vse v redu, kako se obnaša v skupini, otroci se v celem letu niso naučili ene pesmice, kljub temu, da smo na roditeljskem na začetku leta slišali kako se bodo odvajali od plenic tudi v vrtcu, se ni zgodilo nič. Popoldne smo (po dogovorjenem načrtu) otroke odvajali, v vrtcu pa so bili še vsi poviti, da ne govorimo, da če smo pojamrali, da naj jim dajo plenice dol, smo jih popoldne dvignili polulane in pokakane. Skratka nič od nič. Vzgojiteljic od nikjer, študentke niso imele pojma, ker so se ves dan menjavale po skupinah, v glavnem kaos.

potem je prišla nova vodja in vse se je končalo kot odsekano. Enostavno je naredila red. Sicer tudi sedaj pred prazniki in počitnicami dobimo obvestilo, da vpišemo odsotnost otroka, vendar nihče ne reče nič, če enostavno otroka ne vpišeš na seznam odsotnih, ker to smatrajo pač, hja, kot prisotnost. In tako se potem organizirajo. In od tedaj ni več študentk, ki ti predajo otroka, pač pa vzgojiteljica ali pomočnica, ki je bila ves dan z njimi, tako da ob prihodu tudi povejo kako je potekal dan, kako se je počutil otrok, kaj so kaj počeli ipd. Skratka, vse je dosti bolj orgaizirano. Vem, da nekatere vzgojiteljice trpijo zaradi tega, ker so bile leta in leta navajene dopustov.

Eno leto je bila pomočnica v skupini mojega sina znanka. Smo se slišale, smo bile frendice na facebook in naša moža sta bila sodelavca. Ženska je bila vsak tretji teden na dopustu, kar je odkrito povedala. Kljub temu je bila potem poleti še 5 tednov na dopustu. Matematika ni moj paradni konj, ampak seštevat pa znam zelo dobro, tako da meni ni jasno kako so to uspele. Najbrž enostavno niso izrabile dopusta pač pa so si pisale prisotnost. Ne more bit drugače. Samo to ni prav. Ne do otrok, ne do davkoplačevalcev.

Moj nasvet je, obrni se na predstavnika staršev in ta naj urgira pri vodji vrtca ali ravnatelju. Take stvari je treba opozarjat. Vrtec je v prvi vrsti varstvena ustanova in nehigienično je, da odrekajo varstvo zaposlenim staršem.
Default avatar

marusskica

Obema res najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

sparker

Meni se ne zdi prav. Če izrecno ne odjaviš, naj bi se po moje smatralo, da otrok BO v vrtcu (če potem dejansko bo ali ne, pa je stvar staršev - mi plačujemo, kajne?).
Pri nas je vedno nalepljen list na katerega bi naj vpisali odsotnost - če sem 100% da ga ne bo, naredim križec, v nasprotnem primeru pa kljukico. Ne morem se obvezati.
Vprašajo pa zato, da se ob manjši prisotnosti otrok skupine združijo (normalno jih je šest, v počitnicah pa ponavadi dve ali ena).

Drugače pa je glede odsotnosti pri nas tako, da se malica od plačila odbije šele za tretji dan odsotnosti (če v ponedeljek javiš, da ga ta teden ne bo, se ti torej odbije le za sredo, četrek in petek - čeprav za sredo nisem povsem prepričana).
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Ponudba oblačil, obutve, opreme in igrač za malčke:
http://www.mojalbum.com/marsha.
Default avatar

marinka.

Tele zadeve v vrtcu mene vedno razkurijo. Kot prvo me vedno (sicer npr. 2 tedna ali 10 dni prej) začnejo "maltretirat" s tem, ali bo otrok v vrtcu prisoten ali ne, še preden sama vem, kako se bomo doma organizirali (ali bom jaz ali mož lahko na dopustu, bodo lahko vskočili stari starši ...). Razumem, da hočejo splanirat dopuste, ampak vsaka stvar ima svoje meje. Saj imajo izkušnje iz preteklih let, kakšna približno je udeležba med dopusti in tako lahko tudi približno načrtujejo prisotnost zaposlenih v vrtcu.
Potem pa še "grožnje" ... da se predpostavlja, da otroke, ki bodo prijavljeni tudi pripeljemo, pa še kakšne bolj prikrite metode. Saj razumem, da hočejo tudi vzgojiteljice na dopust (a kot pravim, po izkušnjah iz preteklih let komot planirajo dopuste), me pa razjezi, da plačam konkretno cifro za vrtec potem se pa ukvarjam, a bom imela otroka kam dat ali ne (če ga slučajno odjavim, pa kaj vmes pride - do zdaj še nisem imela težav, ker so bili vedno stari starši na razpolago, ampak slednje pač ni samoumevno).
Tak primer kot ga pa ti navajaš, bi pa šel krepko preko mojega razumevanja. Predlagam ti, da zahtevaš od vodje vrtca, da ti pove od kod podlaga za takšen ukrep. In ne se pustit.
Default avatar

še ena vrtč.mami

Mene tudi to moti. Sicer pri nas ni tako hudo, ampk moramo ta teden za vsak dan v naslednjem tednu vpisati + ali -.
Problem je, ker sem se v službi sicer dogovorila za kakšen dan dopusta, a še ne vem katere dni bom doma, bo to samo 1 dan, morda 4, lahko se zgodi tudi 0. Pač, glede na delo in res ne morem TA teden do vključno četrtka tega v vrtcu povedati!
GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
Default avatar

Ciklamca

Tega ne morejo domnevat. Če ne javič, lahko domnevajo le, da BO v vrtcu. Če ga ni, ti lahko pač edino zaračunajo tisto malenkost prehrane.
Default avatar

mi zrase pritisk

marinka. je napisal/a:
Evo, isto je pri nas. Vsake počitnice, mostove, že 2 tedna hopla ven s seznami! In pri nas je še tako, da če je manj otrok, jih selijo v drugo enoto. In te tako skoraj nekako prisilijo, da iščeš varstvo (se mi zdi kruto otroka za par dni dajat v drugo enoto, kjer je nesrečen). Dopusti gor ali dol. Tudi v službi se moremo organizirati tako, da stranke naših dopustov ne občutijo!