Med.Over.Net

Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Zaprtje, napihnjen trebuh, refluks, težko dihanje, hitro bitje srca - od stresa?

Default avatar

NikitaN

Spoštovani,

končno sem se opogumila in se po dolgih tednih branja vašega foruma tudi sama odločila opisati svoje težave, ker jih (tudi na tujih forumih) še nisem zasledila. Upam, da sem poslala pod pravi forum.
Torej. Začelo se je lani oktobra, ko sem po osemnajstih letih izredno umirjenega življenja praktično brez večjih stresov, a) zamenjala okolje za 1000 kilometrov b) začela prvič v življenju živeti samostojno življenje, sama v lastnem stanovanju c) začela izredno težaven študij in d) na daljavo z grozo spremljala hudo bolezen družinskega člana (ki se trenutno na srečo izboljšuje).

Z nemogočim urnikom in samotarskim življenjem (učenje 12 ur na dan resno otežuje iskanje prijateljev) je šlo samo še navzdol. Kljub zdravi prehrani (glede tega se res trudim, veliko sadja, zelenjave, oreškov, brez mleka, glutena, junk fooda, meso samo občasno, veliko tekočine, čaji, ne pijem kave, alkohola, edino včasih ob krizah povečan vnos čokolade in nasploh sladkorja) so postali moji obiski wc-ja redkejši, vse se je nekako ustavilo: na vodo sem šla včasih samo po kapljicah, včasih je bilo ok, menstruacije jasno da niti od daleč nisem videla (ampak to se je zdaj na srečo rešilo), blato pa tanko kot svinčnik in zelo zelo mala količina, običajno enkrat na dan. Dobila sem napihnjen trebuh, tako kot zdaj, izgledam kot v petem mesecu, mislim, da me ljudje že malo postrani gledajo.
Temu je sledilo občasno hitro bitje srca, zvečer v postelji sem srčni utrip čutila pod rebri, v trebuhu, v vsakem prstu posebej.. Potem so se pojavile bolečine v rokah, mravljinci v nogah(!), težko dihanje, mrzel pot.. Lani novembra sem nekaj dni zdržala v takem stanju potem pa sem neke noči šla sama, lastnonožno na urgenco in so me čez nekaj ur odslovili s skoraj idealno krvno sliko in bodrilnim nasmehom. Kakšo ponižanje. Kasneje mi je moj osebni zdravnik zaradi nepojasnjenih hudih bolečin v levi roki predpisal magnezijeve tablete. Seveda mi niso pomagale. Bila sem v paniki, na robu živčnega zloma.
Kar mi je pomagalo, je bil enotedenski izlet domov. Po enem tednu se je stanje iz "jaz bom umrla" vrnilo v "brez posebnosti". Kar tako. Takrat se mi je posvetilo, da bo to najbrž živčnega izvora.
In res. Zdaj so štirje izpiti v enem tednu za mano in mene bo konec. Trebuh imam tako napet, da je že na dotik nekoliko boleč, tik pod rebri (mišica diafragma?) me hudo stiska, težje diham, srce mi začne hitro biti, že če kaj malega pojem, takoj dobim refluks (boleče grlo) in ves čas sem po malem v paniki. Žalostno je, ker sem visoka 1.68, težka 57, obseg trebuha pa imam skoraj 80cm.
Najhuje pa je to, ker se že nekaj dni zares trudim, da redno sproščam mišice (trenutno to niti ni več mogoče), delam dihalne vaje, poskušam dihati s trebuhom (skoraj nemogoče) in jem samo stvari, ki odpirajo, vključno z nekaj kapsulami ricinusovega olja, sadjem, tekočino in lanenim semenom. Vsak dan tudi precej prehodim, telovadim na blazini (zdaj skoraj nemogoče). Ves čas jemljem magnezij in čaje za pomirjanje (aja, psihičnih problemov zdaj, razen stresa z izpiti in tega zdravstvenega problema, nimam). Na wc grem redno, ampak zelo zelo malo. Razen tega barva in konsistenca nista nič posebnega. Ta težava se stopnjuje že kakšen mesec.
Še en teden bom v stresu, potem pa so počitnice in bo morda bolje. Ampak do takrat moram nekako ostati pri življenju. Nočem, da se ponovi zgodba od lani, ali da se zgodi še kaj hujšega...

Lepo lepo prosim za čimprejšnjo pomoč!
Default avatar

MarijaS

Spoštovani,

nekajkrat sem prebrala vaše vprašanje. Strinjam se z vami, da so težave psihičnega izvora. Pomagalo vam bo sistematično uporabljati aktivne tehnike sproščanja, s čimer pa se jaz ne ukvarjam. Pri nas te tehnike učijo psihologi in psihiatri. Metode so joga, avtogeni trening in druge. Bolj to pomaga kot kakšna pomirjevala!

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

anča 29

oj!
Z menoj se nekaj dogaja... Lansko leto sem imela CR, toda po tem nekaj mesecev sem čutila bitje srca v trebuhu... tudi shujšala sem skoraj 24 kg v dveh letih, ampak se počutim ok... zvečer ko se uležem v posteljo mi začne utripat srce tako močno da čutim v želodcu ... Sedaj jem kontracepsijske tabletke za preprečevanje nosečnosti že pol leta.. a mislite da kaj to vpljiva na pospešeno bitje srca? sem naredla test nosečnosti pa je bil negativen ( sem se že vstrašila da sem noseča, ker sem tako čutila v obeh nosečnosti) .. hvala za odgovor.. anča 29
Default avatar

MarijaS

Spoštovani!

Če ste hujšali namerno, s tem ni nič narobe. Palpitacije, kot temu razbijanju rečemo, so lahko posledica motnje srčnega ritma, ki jih povzročijo različni vzroki: bolna ščitnica, bolno srce, slabokrvnost, povišana telesna temperatura, strah oz. tesnoba itd. Potrebno je preveriti, če je vzrok možno pozdraviti, sicer se zdravi simptomatsko. Vsekakor bi vam svetovala obiskati zdravnika, ki naj opravi diagnostiko. On je strokovnjak na tem področju!

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija