Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Montiranje stropne luči za telebane

Default avatar

nevem2

Če je kdo tako dober, bi bila zelo vesela, če bi mi po korakih napisal, kako se zamenja visečo stropno luč. Ali pa, če mogoče kdo ve, zakaj mi vsaka žarnica (varčna in navadna), crkne po nekaj dneh. Zdi se mi, da nekje prebija tok. Zdaj me pa zanima, če bi se z menjavo zadeva popravila, ali pa res rabim električarja?

Aja, še to. Varčna žarnica, preden crkne, pomalo utripa - ugasne in se spet prižge, navadna pa takoj crkne, brez utripanja.
Hvala!
Default avatar

martin12

kaj, če si narobe kupila, poglej na navadno žarnico, če je za 230V je prava, 24V napačna
Default avatar

nevem2

Ja, žarnice so bile prave, ampak tako mi naredi s prav vsako, sem jih že par zamenjala, ker sem tudi sama mislila, da je mogoče kaj z žarnico narobe. Pri navadni se je prav videlo, kako je po enem dnevu odpadel "feder"
Default avatar

Popravila-na-domu

Niti najmanjšega razloga ni, da bi ti žarnice kar tako pregorevale.
Verjetno je posredi slab stik, izrabljen okov ali kaj podobnega.
Za montažo luči ti sicer lahko dam nasvet, čeprav v podobnih primerih raje svetujem, da to opravi vsaj nekdo, ki se na stvari spozna, če že ne električar.

Najprej prekineš oskrbovanje luči z elektriko. Se pravi, odviješ varovalko, ali pa izklopiš avtomatsko. Nato vzameš zanesljivo lestev, preizkuševalec toka inse povzpneš v višave. Odvijeješ blokadni vijak na rozeti ali pa jo samo z lahnim pritiskom povlečeš nazdol. Odvizno od izvedbe. Nato s preizkuševalcem toka preveriš, ali v napeljavi ZARES ni toka, ali pa se ti je tako samo zdelo, ko si izklopila napačno varovalko. Odviješ male vijakce s sponke, v katero vodijo žice. Odvij samo vijakca, na katera je priklopljena luč. Nato luč snameš s kljukice, ki preprečuje, da bi treščila na tla. Nato na isto kljukico na novi luči priložen nosilček obesiš, povežeš žice in zlezeš z lestve. Ko boš razmišljala kam bi dala zeleno-rumeno žičko, lahko storiš naslednje: jo izoliraš in pustiš pri miru, ali pa jo zvežeš s tisto žičko (ponavadi modre barve, še zdaleč pa to ni nujno) na kateri preizkuševalec toka kaže, da v njej ni elektrike. Ta postopek imenujemo ničenje in za silo nadomešča ozemljitev. Če pa ti iz stropa gledajo tri žičke, pa jih lahko vežeš po sistemu enaka barva na enako barvo. Če pa so vse enake barve, pa imaš problem. Lahko, da ti na mestu priključitve "ven" gledata samo dve žički........
No, saj je preprosto, kajne. Zakaj bi nekomu dala 25€ za to....
Seveda pa ne morem odgovarjati, če se ti med nameščanjem nove svetilke kaj zgodi.

Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Default avatar

martin12

Poglej, možno je, če ti je kdo kaj prevezoval instalacijo in imaš sedaj medfazno napajanje, sicer,
to je bolj težko, ampak je mogoče, bi bilo dobro zmerit z Vmetrom kakšna je napetost.
Svetilko pod stropom odklopiš, daš na mizo, v okovu (fasungi) je vijak, ga odviješ in potegneš okov narazen, pregledaš kontakte in nazaj skupaj. Lahko pa da imaš
kovinski okov, tam pa odviješ porcelanasti obroč in gre okov narazen.
PA NE POZABI IZKLOPITI EL. TOK.
Default avatar

nevem2

Hvala za nasvete, moram še premislit, če si res upam :) Gorazd, tebi pa hvala še za dober krohot. Tole je bil res pravi opis za telebane, hehe.
Default avatar

nevem2

No, ko ste ravno zbrani majstri, pa še eno vprašanje, če lahko. A led žarnica paše tudi v "navadno" luč? Sem že videla, da se prodajajo take, ki imajo navoj precej podoben navadnemu. Pa še, kakšne oznake so prave za led, že bi želela recimo po starm 80w. Sicer še razmišljam, kaj bi s tem starim lustrom, ne škodi pa, če zraven še kaj več vem.
Default avatar

Popravila-na-domu

nevem2 je napisal/a:
Hvala za nasvete, moram še premislit, če si res upam :) Gorazd, tebi pa hvala še za dober krohot. Tole je bil res pravi opis za telebane, hehe.
:-) !
G.
Default avatar

vrtnar62

Prvo opozorilo: nikar delati po tokom. Mogoče ni dovilj, da je stikalo izklopljeno. Če je napačno priklopljena luč, uje pod tokom tudi ko je stikalo izklopljeno. Izklopiti je treba pravo varovalko.
Priporočam da se obrnete na strokovnjaka. Meni je pomagal tale.

lep pozdrav
Default avatar

EnejM

Najbrz je tezava na grlu luci, kontakt nekoliko oksidira in ne prevaja vec pravilno..., nekatera grla imajo tezavo, da se zarnice ne da mehko priviti do konca.., menjava luci je najbrz resitev, pa tudi samo grla.., priporocam strokovnjaka, da ne bo dima :)