Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

talno ogrevanje v teh mrzlih dneh

Default avatar

dan jagod

Danes vse bolj propagirajo talno ogrevanje in vse več ljudi se odloča zanje. Tudi meni radiatorji po hiši niso preveč všeč, zato me zanima kako je z ogrevanjem te dni, ko je res mraz.
Uspete samo s talnim ogreti bajto?
Default avatar

GRETKA

Poleg talnega imamo tudi radiatorje.
Živi in pusti živeti
Default avatar

šnofla

Ja, nama uspe, čeprav je bil moj najprej proti in so ga tudi prepričevali, naj vsaj kak radiator dava... Radiator je samo v kopalnici, pa še to zaradi brisač da kje visijo, pa v pisarni kjer je pa popolnoma odveč in mi je žal, da nisem bolj težila...

Talno je zakon. Ni primerjave z radijatorji, mene drugje zebe v noge in poltem me celo. Pa tudi manj se pokuri. Imamo pa celo odprto hišo, veliko steklenih površim, še del tal in odprto stopnišče - pa je zelo toplo.
Default avatar

talno

Brez problema. Smo ravno danes znižali, da ni pretoplo; doma smo pa v zelo mrzlih krajih.
Nimamo dodatnih radiatorjev
Default avatar

pipas

Obnese se super. Če so prostori veliki se kombinira s stenskim gretjem.
Default avatar

jon

GRETKA je napisal/a:
Mi tudi :))
Default avatar

kko to mislite

se manj porabi? Je bolj varčno? sem imela občutek da je treba več kurit? ker je površina večja?

kolk pa približno pride montaža talnega?
Default avatar

severnjakinja

Tisti, ki pravite, da vam je samo talno ogrevanje v teh mrzlih dneh dovolj, ali imate že vsi izolirano hišo oziroma imate fasado?

Mi smo notri prvo zimo in smo letos še brez fasade (izolacije), pa mi je kar mal hladno. Saj ne, da bi me prav zeblo, samo ne dosežemo pa res tiste prijetne temperature. Upam, da je temu kriva samo neizolirana hiša, ne pa tudi odsotnost radiatorjev? No, imamo jih v kopalnici, drugje pa ne.

Če bo sreča, začnemo s fasado letos spomladi.
Default avatar

creativa

Ni dovolj. Pa imamo odlično izolirano hišo in vse kar sodi zraven. Dogrevamo z ventilacijskim kaminom, ki ima izvod tudi v zgornjem nadstropju. Ker nas ni bilo doma in smo kamin zakurili šele zdaj imamo 20,5 stopinje....se je pa kurilo tudi dopoldan....samo talno bi bilo premalo, pa se čuti, da so tla topla.
Default avatar

pipas

Poraba je odvisna s čim se ogrevate in stroški so različni, ker je odvisno od moči TČ, ogrevalne površinei.t.d. Ni pa potrebno nič bolj ogrevat kot z radiatorji, prej manj, ker toplota prihaja iz tal navzgor.
Default avatar

pipas

Nam je dovolj, imamo pa še stensko gretje. Ogrevamo pa velike odprte prostore (galerija).
Default avatar

Yoico

severnjakinja je napisal/a:
Tudi če bi imeli fasado, vam prvo leto ne bi bilo dovolj toplo.Če je bila hiša še hitro narejena, moraš računati, da je v steni vlaga. Hiša se mora presušit pregretii. Naslednjo zimo bo občutno bolj prijetno.
Default avatar

Nam ...

... je dovolj, je pa res fajn izolirana hiša,
Default avatar

severnjakinja

Nam... Koliko je to fajn izolirana hiša? Mi razmišljamo od 12 do 15 cm izolacije.

Ja, hiša se je delala dobre 3 leta. Ko je parketar polagal parket je rekel, da so estrihi fajn presušeni, verjetno pa ni isto za stene....
Default avatar

Yoico

Mojstri pravijo, da se cm estriha suši en mesec. Torej se suši hitreje kot hiša. Naša ima izolacijo 12cm iz kamene volne in je za naše razmere dovolj.
Default avatar

talno povsem dovolj

Prvo leto v hiši, izolacije še ni. V hiši je 22 stopinj, kurimo na drva. Radiator je samo v kopalnici, zaradi brisač. Na podstrešju je samo 15 cm Urse, ker druge plasti ne utegnemo položiti.
Talno vam ne greje dovolj, če so cevi preredko položene. Pri nas so v razmaku 8-10 cm, po vseh prostorih in greje tako, kot mora. Kdor pa misli, da bo privarčeval pri tistih par metrih cevi, ga pa stalno zebe.
Default avatar

severnjakinja

Se ne spomnim več koliko cm so cevi narazen, bi morala it na fotke pogledat. Šparali pa nismo, nismo niti sami polagali. Centralnar nam je zagotovil, da je dovolj. Na srečo imamo tudi kamin, samo ga ne kurimo vsak dan, ker včasih enostavno pridemo pozno domov.
Default avatar

pri nas pa

Pri nas imamo samo talno in brez težav ogrejemo 300 kv veliko hišo. Imamo pa precelj izolacije, ker imamo nizkoenergijsko hišo (20 cm na steni, čez 30 cm na strešni plati). V hiši imamo od 23,5 do 24 stopinj, ponoči pade temperatura največ za 1 stopinjo (zvečer peč ugasnemo). Ogrevamo pa se na pelete.
Default avatar

tudi to je Ain B

Verjetno tudi ni zanemarljiv podatek kakšen režim ogrevanja imate. A kurite čez cel dan ali samo, ko ste doma?
Mi imamo odprto zjutraj dve uri, potem pa se nam zapre in se ogrevanje spet vklopi ob 3h, ker pridemo do 4h domov. Načeloma je dovolj toplo, se pa pozna ob 4h, da ni ful ful toplo (v teh dneh). Pa ponoči se nam spet izklopi.
Imamo pa skoraj čez celo hišo talno, pa nekaj dodatnih radiatorjev (kopalnica, v pralnici je samo radiator brez talnega, spodaj v garderobi)
Default avatar

DRRR

Talno gretje je idealno pri ogrevanju na nafto(kvalitetna nizkotemperaturna peč, po možnosti kondenzacijska, modri plamen, kvalitetna elektronika,...). Vstopna temp v veje naj bi bila okrog 30-32 stopinj. Pogoj pa je dobra izolacija, ker je z njo povezana frekvenca vklopov gorilca in s tem poraba nafte....

Lahko še tako propagirate ogrevanje na drva ampak če je današnja bajta v štartu narejena po propisima(stroškovno racionalno seveda), naj poraba nafte ne bi presegala 4-5l / m2 / sezono , seveda ob komoditeti, ki je pri drvah pač ni...pelete so malenkost bolj na komot, pa še vedno cela zmešnjava v kurilnici...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Andrej Strgar , krajinski arhitekt
AndrejStrgar
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori