Prehrana in kulinarika

Kako naredite riž, da je res dober

Default avatar
Jaz kar olje malo čebule, popražim in dodam riž ter zalijem z vodo, dodam malo vegete...včasih kaj zelenjave, pa ni preveč OK..., je za jesti no, kako ga pripravljate ostale, da je res dober...
Default avatar
ga skuham. veliko boljši kot surov :p
Default avatar
Tukaj imaš nekaj strani poglobljenega branja na to temo.

Rižota
Default avatar
Seveda pustim, da voda povre...ne jemo surovo...
Default avatar
Kos čebule, najraje šalotko malo popražim, dodam riž...kocko za juho (kokošjo) zalijem z vodo, posolim. Ko je riž nekje na sredini kuhanja, še malo zalijem dodam željene dodatke (zelenjava, ....), meso pa prej popečem in naknadno primešam.
Moj pravi, da mu je full dobra, jaz pa nisem nek fen rižot in riža...
**********************************************************************************************************
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

by J. R. R. Tolkien
Default avatar
Olivno olje+čebula, kasneje česen, riž še malo popražim + 0,5 konjaka ali ruma ali belega vina pokuham, da izpari, zalijem z vodo, dodam sol in začimbe po okusu (klasika: peteršilj, koper, origano, bazilika, poper ipd./ eksotika: čili, curry, ingver, kurkuma ipd.). Na koncu dodam 1 žlico masla in včasih malo parmezana. Pa vedno basmati riž, tistega navadnega imam samo za ribjo juho in rižev narastek:P
---------------------------------------------------------------------------------
Prevajanje: http://www.parisienne.si/

Medved z otoka, zgodba za otroke:
http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knj ... otoka.html
Default avatar
Jaz če delam riž kt prilogo, potem ga samo skuham v slani vodi, s pikico masla.

Ali pa na ol. olju prepražim e seseklan por, vžem gor riž, da postekli in zalijem, kuham do mehkega in na konc v njega vmešam nekaj naribaneha parmezana.

Zelo dobra pa man ne rižoa na belo - zgornji recept, samo da dodam še sl. smetano in malo mocarele.
Default avatar
Nič kock, veget je napisal/a:
K rižu kot prilogi dodam vedno grah - rizi bizi.
Default avatar
Mi pa ne mramo riža z dodatki., mora bit fajn "suh", zato , kadar ga imamo na jedilnikui, je vedno oni iz vrečke Stric Ben . :)
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar
Riž sam ( riso bianco) skuham v slani vodi. Ko odcedim včasih dodam par koščkov masla.

Sicer pa na ol.olju popražim drobno narezano šalotko, malo česna. Ko posteklenita, dodam 1 dcl belega vina, pustim, da izpari , dodam riž, pražim dokler ne postekleni in zalijem z jušno osnovo. Nikoli ne dajem kock, vegete ! To mi je ogabno (tudi nezdravo? ). Po potrebi ga med kuhanjem še malo zalivam, dodam nekaj zelenjave, gobe...kar pač imam v mislih.Dosolim po okusu + popram. Včasih pa jemo kar takega. Tik pred koncem kuhanja vmešam še malo masla. Pred serviranjem ga potresem z drobno narezanim petršiljem.
Default avatar
jaz pa kupim s buget riž in ga najprej prepražim na žlički olja nato ga zalijem s primerno količino vode,dodam eno govejo kocko in po potrebi solim, ko zavre pa ga dam v pečico. Probala sem že vse vrste riža ampak ta v šparu nam je pa najbolj dober.
Default avatar
Rižoto delam iz basmati riža in to v pokriti posodi v pečici!!

Npr. v ponvi na hitro popečem meso (piščančje....), ga preložim v posodo za v pečico, nato v isti ponvi podušim tisto zelenjavo, ki jo je treba malce podušit (čebulo, por ...), dodam pelate ter vsujem riž ter zalijem z vročo vodo. Dodam začimbe in različno zelenjavo (bučke, korenje,papriko, grah...). Vse skupaj stresem na meso in dodam dovolj tekočine. Pečem v pečici v pokriti posodi (stekleni). Zalijem z juho, če jo imam (npr. kupim piščančje prsi, iz kosti skuham juho, meso pa dam v rižoto). Med peko je treba preverjati, da se vse skupaj ne izsuši!
Dodate lahko koščke klobase, rakove repke....

V bistu dobimo soparjen riž, ki je na tak način pripravljen zelo okusen. Pa še priprava je preprosta, pride prav, če se najavi veliko jedcev.

Pa dober tek.
Default avatar
Včasih naredim tole:

Na ol.olju popražim šalotko,česen in na trakce narezano stebeljno zeleno, zalijem z vinom, dodam riž, popražim, zalijem z jušno osnovo,sol, poper, 5 min pred koncem kuhanja dodam na koščke narezano jabolko (tisto zeleno, kislo). Na koncu potresem s petršiljem in parmezanom.
Mi je všeč, ker ima nek poseben , svež priokus.
Default avatar
Ravno danes delam rižoto, riž sem že včeraj namočila (mi imamo najrajši pirin riž), na olivnem olju sem prepražila čebulo in svinjino, dodala sem riž, še malo popražila in zalila z vodo, posolim z himalajsko soljo, dodam kurkumo, kajenski poper, paradižnikovo mezgo, peteršilj, zelenjavo (cvetača danes) in počasi na malem olju kuham.
Default avatar
Hermančka je napisal/a:
Mi lahko prosim razložite kaj je to pirin riž?

Ali ni pira ena žitarica in riž druga? Res en vem, hvala za pojasnilo.
Default avatar
Pira je zelo zdrava žitarica, riž iz pire pa je unikaten, slovenski, ekološki, zelo okusen izdelek.
Pira je žitarica, ki je prednik današnje pšenice. Je ena iz med prvih gojenih žit. Od pšenice se razlikuje predvsem po tem da ima pleve ter veliko večjo vsebnost vlaknin, vitaminov in beljakovin. Je tudi veliko odpornejša na različne bolezni in škodljivce, zato je ekološka pridelava lažja in primernejša. Pirin riž je dodatno brušena pirina kaša.

Obnaša se zelo podobno kot navaden riž, zato ga lahko uporabljamo za priloge, rižote, v solati in tudi za sladice.

Meni je pirin riž da bolj poln okus kot pa navadni, je pa to stvar okusa.
Default avatar
Hermančka, mogoče govoriš o pirinem bulgurju?
Default avatar
Bulgur je žitarica, bogata z B vitaminom, vsebuje tudi cink, proteine.
Default avatar
Hermančka je napisal/a:
Sama super živila. In kje si se naučila o teh super živilih?
Default avatar
metka kofetka je napisal/a:
Aja, sem guglala in vidim, kaj je pirin riž :)