Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Komentar na oddajo o BH na valu 202

Default avatar
Drage moje kolegice !

Zelo sem razočarana nad govorom dr. Franića v današnji oddaji na valu 202 ! Govoril je o tisti "slavni" raziskavi med uporabnicami NHZ...ni pa povedal na kakšni populaciji žensk je temeljila ta raziskava - ali moraš biti strokovnjak, da razumeš posledice in škodljivost dodajanja hormonov pet ali še več let po menopauzi...? Raziskava je namreč temeljila na starejši populaciji uporabnic NHZ.
Vsaj bolj bi se potrudil in ponudil kakšne konkretne argumente razen teh, da ni kliničnih študij o BH. O groza...Moje odlično počutje v zadnjih dveh letih je po njegovem verjetno posledica placebo učinka ! Verjetno sem si neprespane noči in nočne napade potenja, nihanje razpoloženja in še pred tem hude, vse daljše krvavitve in pms kar sama izmislila. Saj...pri takšnih kot je on dobimo "strokovno" razlago o tem, da je vse to del staranja in se je treba pač sprijaznit.
Imam občutek, da so "sile dr.Franića" v naši domovini zelo močne.! Tako močne, da bodo strokovnjaki, ki si želijo naprej in pomagati nam, onemogočeni.! Napadeni z danes ponovno slišanim cinizmom, označeni za "cvetke" in zaslužkarje.
Rada bi pomagala, pa ne morem. Občutim le nemoč in razočaranje.
Bomo pri nas spet začeli jesti z leseno žlico ??!!


Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!
Opravičujem se vam, saj danes nisem poslušala radijske oddaje o BH, vam pa obljubim, da si bom vzela zvečer čas in ji prisluhnila. Bila pa sem prejšnji teden na njegovem predavanju v Rogaški Slatini in bolj ali manj poznam njegovo stališče in stališče uradne medicine.

Dr. Franić je govoril o eni skupini BH, o spolnih hormonih. Zagotovo ni imel v mislih melatonina ali ščitničnega hormona T4 (Euthyrox) ali npr. oksitocina (Syntocinon). Verjetno je tako kot na predavanju povedal stališča uradne medicine o BH estrogenu, progesteronu in testosteronu.
Za estrediol je navedel, v kakšni obliki in zakaj ga uporabljamo in verjetno ni sporen (evidence based medicina). Ko je govoril o BH je verjetno imel v mislih predvsem progesteron in testosteron in še to konkretno o uporabi za lajšanje simptomov menopavze.
Zakaj so ravno ti trije hormoni tako zelo sporni ob dejstvu, da medicina (tudi ginekologija in porodništvo) uporablja veliko hormonov v BH obliki. Prav, "evidence based" (z dokazi utemeljena) uporaba BH progesterona kot HNT ni upravičena, kaj pa "common sense" (zdrava pamet) zamenjava gestagenov s progesteronom? Brez common sense-a, ni možen niti začetek evidence based medicine.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena Stana62 in doktor Senčarjeva !

Na to oddajo , ki sem jo poslušala skupaj s prijateljico in sotrpinko v pms težavah, lahko h komentarju stane62 dodam le to, da upamo, da nam boste vi doktor Senčarjeva prisluhnili, da ne boste obupali in da se lahko zanesemo na vas.Preveč žensk na svetu dokazuje, da je uporaba BH dobra , da nam ne škoduje in da je učinkovita.Sicer pa počakajmo še nekaj let.Vrli dr.Franiči bodo ugotovili, da je terapija z BH hormoni dobra in da na nas ki ga uporabljamo in ga še bomo nima placebo učinka in nam ne škoduje.

Lepo pozdravljam vse uporabnice BH hormonov in želim Vam dr.Senčarjeva, da greste po poti ki ste si jo zadali, to je da nam pomagate, brez pretresov .
Default avatar
Pozdravljene!
Dr. Franić ni zvenel odklonilen, prej zadržan. Predstavil je stališče uradne medicine.
Glede na vaše dosedanje izkušnje in vedenje, vas radijska oddaja ni mogla neprijetno presenetiti.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena dr. Senčar in ostale...

Saj ravno zaradi svojih dosedanjih izkušenj sem bila ob besedah dr. Franića v oddaji razočarana. Upala sem pač, da bo ta zdravnik manj zadržan (čeprav...meni je zvenel tudi odklonilen...) do BH. Ker sem ena tistih, ki je zaradi zadržanosti morala po pomoč drugam. Pa zato ker je "zdrava pamet"( tu mislim zamenjavo gestagenov za progesteron) takšen "podvig" pri naših ginekologih, oz. naši uradni medicini. Odločitev za gestagene ali progesteron bi morala biti lastna izbira zdravnika in tudi ženske, ki se odloča za NHZ. In BH bi morali biti na razpolago tudi za ženske v perimenopavzi.

L.P.
Default avatar
Pozdravljeni ga. Stana!
Strinjam se z vami. Odklonilen odnos nas bo samo oddaljil od bistva, ki ste ga tako lepo povedali, da ga sama ne bi znala boljše. Ne želimo vas odgnati, da bi bile uporabnice hormonske terapije brez zdravniške pomoči in kontrole.
Kako je lahko zdravilo odobreno za eno starostno skupino, za drugo pa povsem nesprejemljivo? Saj se molekula hormona v času enega življenja v telesu ženske ne spremeni. Ista molekula progesterona vzdržuje nosečnost in preprečuje simptome estrogenske dominance v menopavzi.

Zakaj je tako pomembna borba za spolne hormone? Delujejo in prevladujejo v najproduktivnejšem obdobju človeškega življenja, v reproduktivnem obdobju. Vsakdo bi prisegel, da je kljub naporom in izzivom tega obdobja, to obdobje mladosti, moči, lepote, zdravja in uspeha. Kar izmerimo ob koncu reproduktivnega obdobja je le upad spolnih hormonov. Prehod v menopavzo je povezan s simptomi bolezni. Farmacija je izkoriščala to obdobje dolga leta za prodajo različnih nadomestkov hormonov z obljubo podaljšane mladosti. Kako težko je narediti majhen korak nazaj k naravni obliki nadomeščanega hormona. Medicina priznava pomanjkanje hormonov kot vzrok za bolezenske simptome, priporoča različne motilce hormonskih receptorjev (gestagene), ne priznava pa kemično identičnega, nativnega hormona?
Argumenta, da ni pravih študij, žal, v tem primeru ne morem povsem sprejeti. Morda tudi zato, ker sem poklicno orientirana bolj v kirurško stroko. Kako bi na primer naredili prospektivno randomizirano, s placebom kontrolirano študijo reševanja ploda s carskim rezom? Eni skupini bi naredili carski rez, ko bi sumili, da se plodu med porodom ne godi dobro, drugim pa ne? Potem bi imeli z dokazi podprto študijo, da je potrebno narediti carski rez vsakič, ko izmerimo slabo stanje ploda. V porodništvu se ne odločamo tako in verjamem, da v marsikateri kirurški stroki take študije niso mogoče.
Kako vemo, da je varneje skočiti iz letala s padalom kot brez? V nekaterih primerih nimamo prave z dokazi podprte študije, s placebom kontrolirane.
Kako bomo izmerili uspehe plastične kirurgije pri operacijah pomlajevanja, subjektivno ali je možna povsem objektivna ocena?
Varnost je pomemben faktor. Pri hormonski nadomestni terapiji nismo dokazali absolutne varnosti izdelka in vendar ga predpisujemo. Koliko ženskam izmerimo najmanj laboratorij preden ji predpišemo HNT? Koliko minut časa namenimo ženski, ki pride po pomoč zaradi simptomov hormonskega neravnovesja v naše ambulante?
Za nekatere snovi, ki so telesu tuje, ni dovolj dolžina opazovanja par let, saj se lahko posledice (govorim o motilcih hormonskih receptorjev) pokaže v naslednji generaciji, na naših potomcih. Zagotovo se telesu lastna kemična molekula vključuje v kemične procese celic boljše, kot telesu tuja in metaboliti (stranski produkti) telesu lastne snovi so manj strupeni.
Argumentov farmaciji podrejene medicine ne sprejemam.
lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena dr. Senčar

Hvala vam za vaš komentar in in vaše odkrito mnenje.!

L.P.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič