Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

DANES OB 10.URI NA VALU 202 O BH

Default avatar
Punce,

katera ima možnost, naj danes ob 10.uri posluša odajo na valu 202 o BH. Sama imam sestanek in mi je prav žal, da ne bom mogla sodelovati.

Bomo kasneje komentirale.

Upam, da bo dr.Senčarjeva poslušala ali pa mogoče sodelovala.


LP Jerneja
Default avatar
Jerneja, mi tudi žal nimamo radia v službi, so pa napisali na inetrnetni strani radia tole:

"Obširna študija, ki je kazala na mnoge hude stranske učinke nadomestne hormonske terapije, je mnoge ženske odvrnila od njene uporabe. Veliko manj škodljiva pa naj bi bila uporaba ženskim povsem identičnih hormonov, ki naj bi pomagali iz še tako hudih klimakterijskih težav.

So bioidentični hormoni res prezrta in prezirana možnost zdravljenja menopavzalnih težav, ali pa jim ginekologi upravičeno ne le ne pripisujejo čudežnega delovanja, temveč celo svarijo pred nepremišljeno in nestrokovno uporabo? V Ambulanti 202 ob 10-ih bo svetoval dr. Damir Franić, dr.med., specialist ginekologije in porodništva."

Ali je katera že slišala za dr. Damira Franića?

Sončne pozdrave vsem!
Default avatar
Dr. dr. Damir Franić ima zasebno ordinacijo v Rogaški Slatini, znotraj ordinacije je ustanovil tudi Menopavzalni center http://www.ginekologija.si/txt/1/11/men ... -menopavza

Krasno, da se zdravljenje z BH vedno bolj uporablja kajne?!

Je katera poslušala to oddajo na katero nas je prijazno opomnila jerneja62?
Default avatar
Dr.Senčarjeva,

če boste utegnili, bi bil zelooooo zaželen vaš komentar na trditve zdravnika.LP Jerneja
Default avatar
Totalno sem razočarana.Človek je zbombardiral terapijo z BH.Poleg tega se je izkazal za totalno nestrpnega do te terapije,mogoče zato ker ima privatno ordinacijo v kateri ponuja super zdravo NHT.
Blebetal je,da ni nobenih študij,da je to placebo,da si ženske domišljajo da pomaga,po treh do šestih mesecih pa se počutijo tako kot prej,da je to nekaj kar je prišlo k nam iz Nemčije....
Za moje pojme totalna blamaža.Sprašujem se ali gospod zadnji 20 let ni odprl računalnika in prebral nobene knjige.Vsaj na področju,ki ga pokriva bi to lahko storil.Pri tem mislim na knjige dr.Lee-ja,ki so seveda v angl.jeziku pa jih mogoče zato ni prebral,na knjigo Michaela Platta Čudež bioidentičnih hormonov,Northrupove Žensko telo ženska modrost...
Totalno mi je dvignil pritisk.Dejal je da bodo potrebne študije,da bo to predlagal svojemu menopavzalnemu centru..Na vprašanje novinarke ,da ženske ki imajo sedaj probleme nimajo časa čakati na študije,ki trajajo nekaj let pa seveda ni bilo pravega odgovora.
Moški kot moški,ki nikoli ne bo razumel kako smo v tem obdobju prizadete,kako se težko prebijamo iz dneva v dan.Zraven pa moramo biti super mame ,gospodinje , delavke in še zvečer nas ne sme boleti glava.
Oddaja je izpadla ravno nasprotno kot ste in kot sem tudi sama pričakovala.
In še to: na živce mi gre,ko nekdo (recimo zdravnik)reče da o določeni stvari ne ve nič oziroma da o tem še ni nič slišal.Človek ,izobraženec si ,upam da veš da obstaja striček Google, a ne?

Tako sedaj sem malo počistila jezo v sebi.

Mogoče lahko oddajo poslušate ponovno v arhivu vala 202.
Default avatar
Bravo Anita, se podpišem pod vse, kar si napisala. Posnetek odaje je v arhivu vala 202.
Kaj porečete na tolebesedilo:
http://med.over.net/za_bolnike/mosko_ze ... _da_ali_ne_?
Če se samo spomnim, s kakšno lahkoto so bili meni ponujeni nadomestni hormoni, me kar zmrazi.
Joj, samo da ne bojo metali polen pod noge naši zdravnici. To pa ne bomo dopustile, a ne?

Komentirajte še druge, pa bomo temu "dohtarju" magari poslale po mailu povezavo do tegale foruma, da bo videl, kaj si mislimo.LP Jerneja
Default avatar
Naj dodam samo še tole: Oddajo je poslušala tudi moja 24 letna hčerka ,ki se je začudila nad tem da je zdravnik skoraj ves čas govoril o estrogenu in skoraj nič o progesteronu.
Cvetka je bila tudi izjava da upad estrogena pač spada k staranju ženske.Normalno da spada, ampak ali se moram jaz ,ki se slabo počutim s tem sprijazniti in čakati na smrt?
Tudi visok tlak, arterioskleroza.povečan holesterol,izguba kostne mase se ponavadi pojavijo s starostjo (če recimo v maladosti živiš zdravo),pa najbrž noben zdravnik s temi besedami ne potolaži svojih pacientov.Nasprotno, zadnja leta vztrajno nižajo mejo dovoljenega sladkorja,tlaka in holesterola in potem z veseljem doživljensko pišejo recepte za tablete.
Zakaj dvojna merila?
Mogoče zato,ker za BH ne stojijo farmacevtski lobiji,zanje se ne da dobiti patenta,ker so naravni.Je to mogoče vzrok za to odklonilno stanje pri zdravnikih?
Sicer pa smo unikum v Evropi - poglejte homeopatijo,bioresonanco, prehranske terapije...
V svetu je to normalno,zdravniki in alternativa hodijo z roko v roki.
Pri nas slovenceljnih pa si je še akupunktura komaj utrla pot med ljudi..

Ampak,kot praviš Jerneja - plaz se je sprožil.Če ne bomo dobile pomoči v naši ljubi deželi pri naših zdravnikih,jo bomo pa poiskale v tujini.Svet je vsak dan manjši,razdalje se krčijo,rešitev je že en sam klik ali telefonski klic.Če ne v Sloveniji ,pa kje drugje.
Bojim se pa,da bo dr.Senčarjeva težko javno komentirala današnjo oddajo.
Nič zato,jo bomo pa tiste,ki beremo ta forum.
Default avatar
Je ta zdravnik Franić ali Franjić? Je bil svojčas zaposlen v ZD Šiška in kasneje na Jesenicah?
Default avatar
Draga dekleta,
Zdajle sem poslušala oddajo. Meni se ni zdelo da bi zbombardiral terapijo z BH...iz njegovih besed pa je bilo razbrati, da kaj veliko se v to ni poglabljal (tako kot je omenila tvoja hči Anita, Progesterona ni omenjal, tudi glede Estrogenov je govoril le o uporabi BH Estriola, V glavnem ni vedel kaj dosti o koristih BH pa nič zato saj imamo svojo zdravnico..
To da predlaga raziskavo je po moje zelo dobro, čimbolj je potrebno zdravljenje z BH raziskati in na koncu, ko se bo pokazala za uspešno, uveljaviti....saj to je naš cilj kajne?!
Boste videle koliko zdravnikov se bo pojavilo v stilu terapije z BH na daljavo, ki smo jo same (vsaj nekatere) že dale skozi..jaz zelo neuspešno z velikim razočaranjem, slabšim stanjem kot pred zdravljenjem in prazno denarnico..po moje si tako res lahko narediš več škode kot koristi. Ne jezite se zaradi nezainteresiranosti enega ginekologa pa še moškega povrhu, ki nima pojma o resničnih tegobah sodobne ženske.
Jaz osebno, kakor tudi ve,prisegam na dr Senčarjevo, na njen holističen in individualen način zdravljenja na eni strani z pomočjo BH (na beli in zeleni recept) na drugi strani pa ob rednih pregledih v ordinaciji.
Punce nasmeh na usta, skupaj smo v tem, pomagale si bomo in uredile, da bo za naše hčere bolje!!!
Pozdrave vsem!
D
Default avatar
Spoštovane bralke !

Kot ginekolog in porodničar hkrati tudi kot klinični farmakolog, ki se poglobljeno okrvarjam z menopavzno medicino že več kot 15 let sem pristal da iz drugačnega zornega kota spregovorim na valu 202 o tim. bioidentičnih hormonih. Pričekoval sem tudi vprašanja vas poslušalk pa tudi tistih zdravnic ki to terapijo že predpisujejo. Žal, se to ni zgodilo. Organiziral sem tudi simpozij ki je v Rogaški Slatini potekal od 19-21.januarja in sicer v organizaciji Slovenskega Menopavznega Društva. Veliki denarji se vrtijo okrog BHT in nisem prepričan da je to kar se predpisuje v skladu z veljavno doktrino. Če na medline vpišete bio-identical hormone replacement boste dobili 11 zadetkov in sicer v obliki preglednih člankov. Ne obstaja nobena relevantna študija ki bi govorila o učinkovitosti, predvsem pa o varnosti tako drage th. In to je osnovni problem. Po drugi strani zdravniki ki pišejo od BHT kot je dr Platt v svetu menopavzne medicine ne pomenijo prav nič. To so zdravniki ki se okvarjajo z alternativno in komplementarno medicino ki je ponavadi zelo draga, učinkovitost (več kot 6 mesecov uporabe) pa zelo vprašljiva. Nisem "a priori"i proti sestavljanih hormonov (to je pravi izraz), sem pa proti da se nekaj za kaj ne vemo točno kaj je, razglašamo za varno, učinkovito in povsem neškodljivo. To preprosto ni res. In zato je potrebna študija! Lepo vas pozdravljam Damir Franić
Default avatar
Spoštovani doktor,

najprej naj vas pohvalim, da ste se odzvali na naše komentiranje na tem forumu. Soočenja mnenj so lahko kvečjemu koristna. Sama sem poslušala odajo na valu 202, kjer ste bili gost. Še pred začetkom sem klicala na val in vprašala, če bo možno postavljati vprašanja, pa mi je novinarka odgovorila, da ne ve, če ni odaja posneta že vnaprej. Kljub temu sem ji povedala, kaj me zanima in mi je obljubila, da bo vprašanje posredovala. Kasneje se je izkazalo, da novinarka sploh ni pozvala poslušalce, naj kličejo v studio in postavijo vprašanje. Žal. Prosimo, če mi lahko odgovorite, kako je možno, da ginekologi predpisujete bioidentične hormone kot so Utrogestan nosečnicam, ki imajo težave. Vem, da jih ne predpišete na zdravniški recept, vendar jih priporočate in baje pišete na beli recept oz. samo na listek. Naj končno nekdo od vas, ki tako vztrajno zanikate koristnost BH odgovori na to vprašanje. A tam vas pa nič ne skrbijo posledice "sestavljanih" hormonov?
Klasična nadomestna hormonska terapija se je izkazala z mnogimi stranskimi učinki, nevarnimi za zdravje žensk, pa jo kljub temu priporočate ženskam v menopauzi. Povejte mi, zakaj to terapijo s tako lahkoto predpisujete, brez da bi žensko poslali na kakršnokoli testiranje hormonov v laboratorij. Nihče me ni vprašal za družinske bolezni, če imam povišan tlak, če je kdo v družini po materini strani zbolel za rakom na rodilih ali dojkah. Kar predpisali so mi te sintetične hormone in sedaj vi trdite, da so ti bolj varni kot tisti, katerim je dokazana ista kemična formula, kot jo imajo naši lastni hormoni.
Enostavno sem jih začela jemati. Postala sem napihnjena v enem mesecu, pritisk mi je zanihal, da sem ga imela spodnjega 130 zgornjega 160 in sem trikrat pristala na urgenci. Seveda sem takoj prenehala z jemanjem in začela iskati naravne poti. Hvalabogu sem prišla do BH.
Moje stanje se je izboljšalo in po enem letu jemanja še vedno čutim vse prednosti jemanja hormonov. Govori se o placebo efektu. Koliko časa pa naj bi trajal ta efekt, ki naj bi bil samo v naših glavah. A to, da so se meni zopet skodrali lasje, kot sem jih imela, preden so se mi začele težave z menopauzo, je tudi posledica placebo efekta? Pa da na vsakdanje strese ne reagiram več z jokom in histerijo, da zopet uživam v spolnosti, da moja koža ni več suha, vse to naj bi bil placebo efekt?
Ker ste moški, ne boste nikoli vedeli, kaj ženske doživljamo pri hormonskem neravnovesju
in kaj vse morajo naša telesa in um prenašati, ko se spopadamo s tem peklenskim stanjem. In s kakšno pravico sedaj sodite s svojim zdravniškim cehom o tem, kaj je za nas koristno in kaj ne. Dosegli boste edino to, da bomo ženske te hormone kupovale v tujini in se tako igrale z lastnim zdravjem, ker nam v domovini onemogočate oz. ne dovolite zdravnikom, ki gledajo na te stvari širše in brez vpliva farmacevtskih velikanov, da bi nam pomagali. Ozrite se malo naokoli in ne bodite zopet bolj papeški od papeža. Kajti ženske bomo že našle pot, da vas zaobidemo, le za marsikatero bo ta pot draga, predraga.
Poizkusimo si podati roke in se srečati nekje na poti oz. dovolite zdravnicam, ki imajo izkušnje s te vrste zdravljenjem, da nam pomagajo in tudi vam predajo svoje bogato znanje in izkušnje, ki so si jih pridobile tudi z zdravljenjem nas, njihovih pacientk.

Trdite:
»Po drugi strani zdravniki ki pišejo od BHT kot je dr Platt v svetu menopavzne medicine ne pomenijo prav nič. To so zdravniki ki se okvarjajo z alternativno in komplementarno medicino ki je ponavadi zelo draga, učinkovitost (več kot 6 mesecov uporabe) pa zelo vprašljiva.«


Kaj pa dr. Northrup, ameriška zdravnica, ena največjih strokovnjakinj za zdravje žensk, predvsem za menopavzo in njene posledice, že dolgo raziskuje, kaj naj bi ženskam zagotovilo zdravje čim dlje v starost. Ima diplomo iz ginekologije in porodništva in prakso več kot 25 let. V svoji knjigi v knjigi "Žensko telo, ženska morost" zelo pozitivno piše o zdravljenju z bioidentičnimi hormoni in zelo iskreno govori o nevarnostih zdravljenja z nadomestnimi hormoni.
A ona po vaše tudi spada med zdravnike, ki se ukvarjajo z alternativno in komplementarno medicin?

Skratka, še bi naštevala, pa bo predolgo. Upam na vaš odgovor, podprt s tehtnimi argumenti oz. za pripravljenost na sodelovanje.


LP Jerneja
Default avatar
Pa še tale izsek iz enega od forumov, ki govorijo o težavah z zanositvijo:

"Utrogestan naj bi se načeloma dobil le v dežurni lekarni (v MBju pri UKCju, drugje po Sloveniji ne vem, kako je...).
Sem dobila beli recept, pa so me sprva v par lekarnah zavrnili, čes, da se tega zdravila pri nas ne dobi, ker nima ustreznih dovoljenj oz. da....citiram: "...je to pri nas nezakonito prodajat." To mi je namreč rekla ena od lekarničark na Ptuju, ko sem ji pokazala recept za Utrogestaan. Pošiljali so me celo v Avstrijo in na Hrvaško, kjer naj bi se to zdravilo prodajalo brez nekih problemov.

Končno sem naletela na lekarničarko v Leclercu, ki mi je povedala, kje lahko dobim predpisano zdravilo, namreč v dežurni lekarni.
Nič nisem rabila prej klicat, da so naročili zdravila, pred tednom dni so imeli na zalogi cca. 800 škatel tega zdravila.

Upam, da je bilo to komu v pomoč, da se ne bo v že tako občutljivem stanju odpravljal po zdravilo v tujino... "


Spoštovani zdravnik, vse to so posledice tiščanja vaše in vaših somišjenikov glav v pesek.


LP Jerneja
Default avatar
Jerneja imaš vse moje spoštovanje......klobuk dol!

ALELUJA!!!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar
Naj še jaz napišem svojo izkušnjo o odzivu zdravnikov na moje težave:
Ko sem pri 45-tih letih začutila, da je nekaj narobe z menoj, sem stopila do svojega ginekologa, ki se je le sladko nasmejal češ "saj ste ja premlada in tako dobro izgledate", no krvnih testov mi ni naredil. Težave so se nadaljevale, splošna zdravnica mi je ponujala antidepresive.....Čez eno leto sem izgubila menstruacijo, vročinski valovi pa so me dušili na 10 minut dan in noč, dan in noč.....No morala sem vzeti stvari v svoje roke in dokazati da nisem nora zato sem si v Adrialabu na svoje stroške že drugič dala pregledati nivo hormonov......za razlago izvidov sem prosila ginekologa na forumu (hvala bogu za forume), ki je odpisal "odpoved jajčnikov". Z izvidi v roki sem vsa prepotena, s podočnjaki do tal in objokanimi očmi obiskala svojega ginekologa, ki je kar malo odskočil ko me je videl in mi takoj v roke porinil recept za Livial, ko sem povprašala za BH je dejal da pozna od "naravnih zadev" samo Remifemin .....kako ignorantsko kajne. Torej ker ne želim doživeti stranskih učinkov NHZ moram trpeti, in vsi okoli mene??!! Poskusila sem vse mogoče "naravne" pripravke iz lekarne (Remifemin, Menosoy, DHEA, Melatonin, 2% Progesteronsko kremo, Maco, Shisandro....in to kar nekaj mesecev.)
Tudi terapija dr. Toljanove mi žal ni pomagala, stanje se mi je celo poslabšalo, saj so moji simptomi izgleda premočni za tako pavšalno zdravljenje na daljavo..Zmetala sem ogromno denarja da sem še dalj kot na začetku......
Začele so se mi tudi težave s srcem in ko sem obiskala kardiologinjo me je napadla da kaj mi pa je zakaj nimam NHT, in nadaljevala da ko bo ona sama v moji situaciji bo sigurno jemala NHT saj da se v menopavzi tudi koža zguba in da ona si bo na ta način podaljšala mladost........si lahko mislite...NORO!!!
Povem vam, da si ne upam stopiti do nobenega zdravnika več, saj se takoj ko izvedo da sem v menopavzi in vidijo da se mi oči polnijo s solzami, utrga plaz očitkov če sem zmešana in da naj za božjo voljo takoj preklopim na NHT, saj je bolje živeti krajše (stranski učinki NHT) kot pa takole hoditi naokoli kot zombi, trpeti in dobivati gube......
Default avatar
Pozdravljeni....

Svoje stališče o oddaji na valu 202 in razočaranje nad stališčem dr. Franića sem že napisala na forumu bioidentični hormoni...tukaj se ne bom ponavljala. Popolnoma se strinjam z mnenjem Jerneje.! Napisala je jasno in argumentirano, zadela je bistvo. Se boste odzvali z argumenti dr. Franić?... ali sploh kdo od strokovnjakov ginekologov.? No...verjamem, da bo odziv podoben temu...že slišanemu.
Upam le, da se bodo strokovnjaki sedaj bolj ukvarjali s "študijami in raziskavami o škodljivosti bioidentičnih hormonov"( ?!), kot pa s tem, da bodo cinično obravnavali in metali polena pod noge tistim zdravnikom, ki nam res želijo pomagati in nam "sestavljajo" bioidentične hormone !
Strinjam se...ženske bomo že našle pot, da vas zaobidemo...vas in vašo "veljavno ginekološko doktrino" ( tu mislim gestagene,konjske estrogene in ostale "raziskane" hormone pri NHZ, ki nam jih toplo priporočate in so po vašem varni in raziskani?!)

Brez zamere in lep pozdrav !
Default avatar
Drage sotrpinke !

Sama sem pričela sodelovati na forumu Bioidentični hormoni prav zaradi dr.Senčarjeve, ki se mi zdi , ne da bi jo prej videla, čudovita oseba rekla bi tudi rešiteljica nas žensk v peri in menopavzi.Komaj čakam , da bom šla na pregled k njej -iz štajerskega konca-,pa četudi samoplačniško.Rada pa bi ji tudi rekla : Ne daj se Franičima!
Glede Utrogestana naj vam povem , da sem ga dobila včeraj na beli recept ,brez problemov v lekarni TOPLEK na Ptuju.

Lep pozdrav !
Default avatar
Pozdravljena nalica....

Želela bi ti reči, da je imela kardiologinja glede "podaljšanja mladosti" prav. Če imaš vse tiste simptome...drviš v starost in starostne tegobe po "avtocesti". "Težava" je le v tem, da ti je ginekolog ponudil NHZ (nadomestno hormonsko zdravljenje). Tudi meni ga je, to ni nič posebnega in se mi zdi tudi prav, če ima ženska take težave, kot praviš, da jih imaš.
Vemo, da nam uradna medicina predlaga le NHZ (tablete Angeliq - vsebujejo estradiol, ki je BH in nek gestagen, ki ni progesteron ).Jaz sem želela NHT - nadomestno hormonsko terapijo. Kar pomeni, da sem želela gestagene zamenjati za BH progesteron. Po moje je bistvena razlika ! Ko sem poskušala z gestageni (tudi mirena mi je povzročila kup težav...) sem imela res obupne stranske učinke - in sem rekla,ne hvala!

L.P.
Default avatar
Stana hvala za poslano,

Aha sedaj vidim razliko men NHZ in NHT ... Veš v angleščini se uporablja Hormone Replacement Therapy (HRT) zato mi je bilo oboje enako..
Ja ginekolog in ostali zdravniki mi seveda predlagajo NHZ, recept za Livial sem dobila, ko sem vsa prepotena, neprespana in izčrpana pri ginekologu planila v jok...no tablete sem v lekarni dvignila potem pa sem jih tja tudi vrnila.....
Po BH estradiolu (krema) sem se obupno počutila, se na hitro zredila, zatekala...tako da po moje če bi jemala Livial bi bilo tudi slabše....ne vem....itak se ful bojim stranskih učinkov.....Tako zelo si želim, da bi se bolje počutila in ustavila ta proces propadanja, ki ga zelooo občutim fizično in psihično, sreča da sta hčerki že odrasli a preskrbljeni še nista, z moškimi pa saj vemo kako je, vsi si želijo mladostno, nasmejano, vitko, sexy ženo, ki je uspešna v službi, dobra mama in gospodinja..... na začetku še poslušajo kakšne težave nas pestijo, morda se jim tudi malo zasmilimo..no potem jim pa kmalu gremo na živce. Moj prag tolerance pa je tudi že zelooo nizek....
Komaj čakam pregled pri dr. Senčar naslednji teden!
Default avatar
Pozdravljena Nalica !

Lepo bi vas prosila, če mi lahko poveste, kako ste se naročili pri dr.Senčarjevi.Sama sem poskušala večkrat, pa brez uspehaProsim , če mi lahko sporočilo pošljete kot zasebno pošto.

Hvala za vaš odgovor !

Sotrpinka

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič