Med.Over.Net

Limfom in levkemija

bezgavke na vratu pri otroku

Default avatar

barč

Pozdravljeni Kristina
prosim za pomoč, ker me zelo skrbi, sploh ne vem kam se še obrniti. Moj fantek je star 4 leta. nedavno, 17.novembra prebolel neko bakterijsko vnetje, zdravljen z Ospenom. Bolelo ga je grlo in imel je povečane bezgavke na vratu, eno celo 3 cm. Najprej je bezgavke tri tedne spremljala pediatrinja in šle so malenkostno nazaj, še vedno pa je največja ostala, sedaj je velika 2 cm in tudi nekaj manjših.
Poslali so nas na pregled 14.12.2011 na pediatrično k hematologu. Po pregledu krvi je bilo rečeno, da so to reaktivne bezgavke. Na krvi ni bilo nič posebnega, odstopanja so bila le Ht 0,364, K-MCHC 360 g/L, DKS ; ly 6%, CRP<8. Naj pa povem da je bil takrat zdrav, naj ne bi preboleval nobene okužbe. Bezgavke so bile opredeljene kot verjetno reaktive ter potrebna kontrola čez en mesec, če bodo še vedno takšne bezgavke, sledi še ultrazvok.
Na kontroli 17.01.2012 najprej ultrazvok vratu - Izvid : nekaj povečanih bezgavk obojestransko, na videz reaktivne. Večje bezgavke v submandibularnem kotu velikosti 22 mm z nizkimi rezistenčnimi indeksi. prav tako 20 mm bezgavka na videz reaktivna v levem submandibularnem kotu. 8,9,12 mm bezgavke v podkožju supraklavikularno. Mnenje: simetrični limfadernitis vratu, ob kliničnem poslabšanju kontrola takoj. Radiolog je na moje vprašanje, kaj naj bi to bilo, rekel, da dečka premalo pozna, da bi kaj rekel, vendar če bodo zatekle in če oz.ko pordrečijo, moramo nazaj, da še enkrat pogledajo. Drugače ni to ok, se pa pojavlja in to včasih izgine.
Pri zdravnici je rekla, da me ne more potolažiti 100%, da so po njenem mnenju bezgavke reaktivne, vendar pa je potrebno spremljenje. Kontrola čez 3. mesece, če pa se poslabša takoj nazaj.
krvni izvidi , samo tisti, ki izstopajo : MCV 79 fl, MCHC 354 g/L, DKS, monociti 66%, li.pl. 11%
( ne vem, ali je napačno napisano, ampak se mi zdi, da močno odstopa ). Naj povem še to, da je bil pred tem 1 teden bolan ( kašelj, vročina ) .
Zdaj je zopet bolan, zopet bakterija - dobil Amoksiklav. odvzet bris, ni pa ugotovljeno katera bakterija.
Ves čas tipam vrat in bulice, sem že malo nora, googlam in iščem prave odgovore in vidim vse mogoče, si lahko predstavljate. Saj veste kako to gre, potem si že sam skoraj bolan.
Ali naj vprašam še za dugo mnenje in kam naj se obrnem ( radiologa, hematologa )... verjetno ni vsak hematolog, tudi otroški hematolog. Težko čakam in nič ne storim. Kaj vi pravite glede na sam potek.

Vnaprej hvala za kakršnekoli informacije, resnično mi bo v pomoč.
Default avatar

barč

najlepša hvala,
poročam, ko bo kaj novega.
lp,barč