Forum.Over.Net

Starševski čvek

mama me je šokirala

Default avatar

grozno, no

Sicer nekega posebej toplega odnosa z mamo nikoli nisva imeli, ampak vem, da me je imela rada, jaz pa njo. Imam 35+, družino in živim drugje, stran od mame. Pa sem bila zadnjič na obisku in jo nekaj upravičeno skritiziram, pa mi reče, da saj jaz sem vedno bila svojeglava, trmast otrok, da naj se je trudila, kolikor se je dalo, jaz sem vedno svoje gonila, da me nikoli ni razumela, da sem šla z glavo skozi zid, če je bilo treba ali pa ne. Da me kot otroka nikoli ni "začutila" karkoli naj bi to pomenilo, da me še zdaj ne razume, da mi nikoli ni mogla ustreči, da nikoli nisem bila zadovoljna n nobeno stvarjo, s katero se je trudila okoli mene, skratka iz nje je kar vrelo, kot bi izbruhnil dolgo zatajevani vulkan.

Vem, da sem znala biti težavna in težka, trmasta in tako dalje, ampak da bi bilo v mami toliko nabranega gneva, si pa nisem mislila. Potem sem popokala in šla, nisem se ji še oglasila, ona pa ne meni.

Zdaj ne vem, kaj naj. Sem edinka, ampak očitno tudi otrok, ki ga mama ni mogla razumeti. Z očetom je bilo lažje, sva bolj podobna, ampak je žal že pokojni.
Default avatar

za razvajenke

nič tebi ne manjka draga moja...Polna rit, polna usta
Default avatar

eueueu

zadnji stavek pove veliko. najbrž se je v njej nabralo toliko za povedat, da je pretiravala ko je "izbruhnila".

jaz bi na tvojem mestu počakala, da pokliče in se opraviči.

še to: je možno, da ni bila 100% trezna. to se je dogajalo pri nas doma. je bila prikriti alkoholik, kar sem ugotovila po 10 letih, ko sem enkrat nenpovedano prišla na obisk.
Default avatar

podobna situacija

Uh, pri meni je podobno. Sicer mi vsega tega ni nikoli povedala v enem izbruhu, ampak po delčkih. Ampak se nekako ne sekiram. Ker je tudi ona daaaaleč od popolne mame. Nič hudega, pač se nista začutili nikdar. Lepo je, če se začutiš z mamo oz. mama s svojim otrokom, ni pa to pogoj za preživetje. Nekaterm nam pač to ni dano. Je pa krivda, da se nista začutili v veliki večini na mamini strani. Mati je tista, ki zavestno ustvari oz. ne ustvari vez z otrokom. In to od trenutka ko zve, da je noseča.
Default avatar

narobe svet

Da se mama opraviči? Zakaj že?
Default avatar

grozno, no

eueueu je napisal/a:
:)))ne, niti slučajno, moja mati je čisti abstinent. Gnjavi vsakega, ki spije kakšen deci vina, pa čeprav na praznovanju. Ko smo bili enkrat v gostilni skupaj, smo jo povabili na kosilo, pa je moj spil eno pivo ob kosilu, me je čez nekaj dni klicala in vprašala, če ima moj mož "težave z alkoholom", ker da je takrat spil "celo" pivo. :)))))
Default avatar

si pomislila

Si mogoče pomislila, da ima mama težave? Saj vem da je zate šok, ampak - kako pa se drugače ti obnašaš do nje? Sama si rekla, da si nista nikoli bili blizu - (tudi jaz z mojo pokojno mamo ne) ampak.... mama je mama. Moja se okoli mene ni trudila, ampak me je pustila že kot otroka. In ko sem ji nekoč ob pogovoru zmetala pod nos vse za nazaj se je razjokala, prizadelo jo je, ampak jaz sem se olajšala. Mogoče je tvoja mama potrebovala nekaj takega, sploh če si si bila z očetom bližje in se je počutila odrinjeno?
Kak pogovor bi vama po moje zelo koristil, ko se malce pomirita.
Default avatar

oprosti ji

Ne zameri preveč mami. Mislim, da iz nje ni bruhal gnev, ampak je prodirala žalost, da se je na vse načine trudila te razumeti a ji to ni uspevalo.
Počakaj malo da se obe ohladita. Potem pa upam, da bo mama naredila tisti prvi korak proti tebi, ki ga je dolžna storiti. Saj ni vse tako črno kot se sedaj vidi. Srečno hčerka.
Default avatar

Andreja

grozno, no je napisal/a:
Ni nujno. Preberi to izpoved: http://med.over.net/forum5/read.php?261 ... sg-7498609
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

grozno, no

Andreja je napisal/a:
Saj vem, da mislite dobro, ampak ne. Mati ne pije. Imela je očeta pijanca in se je že v otroštvu, sploh pa malo pozneje zarekla, da nikoli v življenju ne bo niti poskusila alkohola. Ob človeku, ki pije, jo vidno prevzame gnus. Tudi moj oče se nikoli, razen za silvestrovo in za svoj rojstni dan ni pritaknil alkohola, pa še takrat kozarček. Ne, to pri njej ni problem, v življenju ni kupila steklenice alkohola. Tudi cigarete nikoli ni prižgala.
Default avatar

ne bo šlo

Praviš, da ne živiš z njo. Prideš in jo kritiziraš. In si prepričana, da upravičeno.S kakšno pravico se vmešavaš v njeno življenje in ji soliš pamet? Nekomu, ki ti je povedal, da se je celo življenje trudil in nisi bila nikoli zadovoljna?
Mislim, da si trd človek, nesposoben empatije. Da si polna same sebe..
Žalostno, da boš razumela šele, ko ti bo tvoj otrok priredil podobno sceno. In niti minute prej.
Default avatar

petra333

Ja,jaz se tudi podpišem pod ugotovitvijo,da je večja krivda na mamini strani in da je mama tista,ki naj ustvari zavesten odnos z otrokom.Mama je bila odrasla oseba,ti pa otrok in odnos raste že od rojstva,ali pa ne.Ona je bila tista prva,ki bi se morala za odnos potruditi.Taka mama ti lahko da samo polno rit in polna usta,kot se je izrazila ena zgoraj,to pa še zdaleč,zdaleč ni vse.Kje je pa občutek,da si ljubljen otrok,da si sprejet,občutek varnosti?To so tiste najbolj važne stvari v življenju,te stvari otrok najbolj potrebuje!Pa še potem,ko si odrasel,in imaš otroke,čakaš,da te tvoj starš pohvali!Jaz bi zdaj mamo nekaj časa pustila pri miru,da se obe ohladita.Za naprej pa bi se jaz izogibala kritiziranju mame.Očitno tega ne prenese dobro.
Default avatar

narobe svet

Mamina edina napaka je ta, da je hči vzgojila po permisivni metodi in ji s tem ni vcepila hierarhične lestvice. In s tem, kdo koga spoštuje in kgo koga nadira. Ker nimašp postavljenih jasnih meja, si pač misliš, da lahko materi rečeš, kar hočeš in kar ti pač pade na pamet. Pa to enostavno ni res. Spoštuj jo, ker je tvoj amati. Kritiziraj sebe, ne nje. Nimaš nobene pravice.
Default avatar

anonimen

Jaz sploh ne razumem,da se nekdo ne razume s svojo mamo.Moja mama je carica,ki vedno odpušča in jaz tudi.Od kar imam svojega otroka to gledam popolnoma drugače,on je moj svet in je ni stvari,da mu je ne bi oprostila,....jaz ljubim svojo mamo in očeta.Sta moja najboljša prijatelja!!!!!
Default avatar

halo?

Bila si na obisku pri mami, kritizirala si jo , po tvoje upravičeno, pa ti je še ona povedala, kar ji je ležalo na duši. Zdaj naj se pa ona opravičuje tebi, si ti kdaj poskušala razumeti njo, ali pa si bila samo parazit, klub svoji družini in letom. Pa kakšni ljudje ste to, kako vzgajate svoje otroke in kakšne zglede jim dajete?
Default avatar

petra333

Mislim ,da tukaj ne gre za nobene hierarhične lestvice,ampah za hladen odnos mame,ki se vleče že od rojstva.In ,ki nikoli ne bo drugačen Tudi sama sem trikratna mama,sinova sta že odrasla,hči pa v najstniških letih.Tudi ona me kdaj pokritizira,pa se ne počutim napadeno.Premislim,mogoče pa ima prav.Saj nisem vsevedna.Včasih pa tudi jaz streljam z vsemi topovi,takrat pa ona premisli.Pa se lepo pogovoriva.In kar dobro voziva.
Default avatar

grozno, no

halo? je napisal/a:
Ma rekla sem ji, da je jota preslana. Povabila me je na joto, ampak je bila ta preslana. A ne smem povedat? Saj ji nisem rekla, da je bila slaba mati. Ona je meni med vrsticami rekla, da sem bila slaba hči.
Default avatar

grozno, no

petra333 je napisal/a:
Ma saj ni bil tako hladen, spet ne. Mogoče sem tiste njene momente crkljanja občutila kot prisiljene , kaj pa vem. Mogoče jo res malo bolj pokritiziram kot bi smela.. Najbrž se je res za tisto joto potrudila, ker ni ne vem kakšna kuharica, ampak ve, da imam jaz rada joto, pa me je povabila.

kaj pa vem, morda sem bila res malo pregroba. ampak s tistim monologom je pa vseeno pretiravala.
Default avatar

petra333

Jaz držim s teboj. Mislim,da še zdaleč nisi eno scrkljano,nevzgojeno dete,kot te hočejo eni tukaj prikazati.Prav fejst punca si,z mamo sta imeli samo en bolj hud nesporazum.Čez en teden boš gledala vse skupaj manj čustveno.Če bi bila brez vsake empatije,nikoli ne bi takole napisala tega zadnjega posta.Lp