Forum.Over.Net

Starševski čvek

denar kot darilo - rd

Default avatar

kaj naj si mislim

Vem, da je že kar nekaj let v praksi ob poroki podariti tudi denar .

Kaj pa za rd?
Dobila sem vabilo od znanke, katera praznuje okroglo obletnico. In spodaj pripis, da namesto darila želi denar, da si omogoči potovanje.
Zdaj pa se sprašujem - sem jaz za luno ker se počutim kot dobrodelna organizacija , imam občutek da sem vabljena le zaradi denarja ...??? ( darilo bi ji z veseljem prinesla, tudi denar bi primaknila če bi vedela da ga rabi - pa ga ne).
Ali je tak način rd praznovanj v 'modi' ? Se prakticira? Če da, potem to sprejmem.

Razsvetlite me, prosim, ker res ne vem kaj naj si mislim.
Default avatar

eeemmm

Mah, jaz nisem za take fore. Sploh ne bi sla. Pocasi bo prislo do tega, da bo za vsako darilo vsak hotel denar. Meni je to mimo. Vsak se sam odloci, kaj bo dal za darilo, tudi za porocno.
Default avatar

adiva

Bi šla in nesla darilo, denarja vsekakor ne. Ne vem, v kolikšnih zneskuh kupujete darila, mi smo iz nižjih slojev in pkupujemo večinoma uporabna darila za 10-15 €, če je obletnica okrogla pač več. Če pa daš denar 15 €, je nekako....smešno, deluje premalo.
Default avatar

takole

Ja, pri nas se to kar prakticira, sploh pri okroglih obletnicah.

Sicer ne ravno tako direktno, ponavadi eden izmed povabljenih vpraša slavljenca, kaj si želi in potem ostali prispevamo ali denar za darilo oz. bone. Smo pa taka družba, da se bolj ali manj vsi med seboj poznamo, pa se kar hitro dogovorimo.

Jaz dam raje denar, pa da ga slavljenec porabi za kar se je pač namenil, kot pa, da nosim darila, za katera ne vem, če sem zadela in so potem slavljencu bolj v breme kot v veselje.

Zadnjič je še moja hči prinesla eno tako posrečeno vabilo od sošolke, kjer je napisala, da naj ji namesto darila raje prinese 10 €, ker zbira za Nintendo. Pa smo jin dali 15 in je bila ful vesela.
Default avatar

ergo cogito

A si zdaj vabljena na rd ali na nabirko?

Sorry, meni tudi ni všeč in bi zavrnila povabilo v tem smislu: pozdravljeni, vašega rd se ne moremo udeležiti, ker ne poslujemo z gotovino.
Default avatar

denar v modi

Denar je kot darilo precej v modi. V družini mojega moža naj bi tako ali tako na vsako slavje, kamor spadajo tudi rojstni dnevi, krsti in podobno, prinesel 25 evrov na osebo. Meni je to tako mimo, da bi najrajši nehala hoditi. Družina je namreč ogromna in vsako leto vsaj dva nekaj praznujeta. To pomeni, da za vsakega slavljenca, ker smo pač štirje, porabimo 100 evrov. Preveč!
Default avatar

kaj naj si mislim

Hvala vsem za odgovore.

Kot vidim, se prakticira v smislu da družba zbere denar - to mi je všeč, na ta način nisi izpostavljen koliko si dal v kuverto. Vendar jaz sem povabljena kot posameznik, in ostalih niti ne poznam , niti nimamo stikov- oz polovico njih le na videz.

Všeč mi je predlog zavrnitve v smislu 'ne poslujemo z gotovino', ampak priznam, da nimam j....jc.
Default avatar

v izogib vazam

No, najprej je malo hecno, da te na praznovanje vabi znanka - jaz vabim le dobre prijatelje in ožje sorodnike.
In ker sta očitno le znanki, je še bolj hecno to, da pričakuje tvoj denarni prispevek.
Nič, če se ti ne gre (pa ne le zaradi nabirke), ostani doma, sicer pa daj v kuverto 15 EUR, lepo aranžiraj in se ne obremenjuj več.
Default avatar

zaželjen evelike družine

Huje kot poroke! Še otroke ti omolzejo! A si narobe razlagate in bi vi kot družina morali prinesti 25 eur na slavljenca?
Default avatar

kaj naj si mislim

v izogib vazam je napisal/a:
Res je - znanka. Zato pa se še toliko bolj počutim kot molzna krava.
Vabila sem bila iskreno vesela, ob zadnjem stavku se mi je pa čeljust povesila in tega neprijetnega občutka se nikakor ne morem znebiti.
Default avatar

denar v modi

zaželjen evelike družine je napisal/a:
Pri nas se daje 25 evrov na osebo. S tem naj bi slavljenec pokril stroške slavja. Zato pa pravim, da me ima, da sploh ne bi prišla. Od slavja ponavadi nimam nič. Bend igra tako glasno, da se sploh ne moreš pogovarjati, hrane toliko, da ti leze ven skozi ušesa, "žural" naj bi do jutranjih ur, jaz in otroci pa že ob enajstih zehamo, da bi si vsak hip lahko izpahnili čeljust. Brezzveze.
Default avatar

no ja

denar v modi je napisal/a:
No, tole je pa res brezveze, jaz se tega tudi ne bi šla.
Default avatar

pameten

denar v modi je napisal/a:
????? Pa dobiš hrano a la carte? Imaš pravico do izbire glasbe? OMG...
Na taka "praznovanja" se ne hodi. Sorry :((((
Default avatar

a ni fajn

Men bi blo pa to super.
Ni se ti treba razbijat glave, kaj kupit za darilo, pa mogoče celo zapravit denar za kakšno darilo, ki bi obležalo kje v kakšnem kotu ... Kupiš eno lepo voščilnico, daš notri denar in ob voščilu dopišeš, da ji želiš super potovanje.
Vidim, da vam je očitno problem to, koliko dat pa da ne boste dali manj kot kdo drug in podobne štose. Jaz bi dala toliko, kot pač zmore moj proračun in moji prijatelji to itak vedo.
H kar nekim znancem pa na rojstne dneve itak ne hodim.
Default avatar

nadarjenka

denar v modi je napisal/a:
Kaj? To je pa res noro.

Ne, pri nas smo darila ukinili, razen za okrogle obletnice. No, pa seveda otrok tudi ne moreš prikrajšat, ampak se zmenimo in damo skupaj denar za kaj večjega.

Sto evrov za vsako žurko? Noro. Za naš proračun bi bil to čisto predrag špas in bi se vljudno zahvalili. Jaz glede tega nimam zadržkov. Sori, časi so taki plus nimamo toliko. Evo, nimamo, a je to mogoče sramota?
Default avatar

ojoj, kakšne navade

denar v modi je napisal/a:
Imam normalne prijatelje in sorodnike, ki vejo, da sem vesela zgolj njihove družbe in pridejo k meni samo z vrečami dobre volje :)
Jaz res ne maram daril, jih pa z velikim veseljem pogostim in uživam v njihovi družbi.
In potlej izvem, da ljudje vabijo zato, da si pokrijejo stroške žurke.
Pa saj niso normalni, res ne....
Default avatar

a je tako težko

Vidim, da ste škrti. Seveda raje prinesete darilo, ki ga lahko kupite za 15 eur, kot da bi dali darilo kot se spodobi.

Kolikokrat v življenju pa človek praznuje 50 let? In a je tako težko enemu bratu prinesti darilo kot se spodobi, ali pa najboljši prijateljici?

Moj mož je praznoval abrahama in mu je njegova sestra (spet) prinesla ENO FLAŠO vina. Pri tem, da je njen mož direktor velike firme, ona pa dela na Loteriji, kjer ima snažilka 2 jurja plače. Sem že ugotovila, da so največje škrtice tisti, ki imajo denar.
Default avatar

ojoj, kakšne navade

a je tako težko je napisal/a:
Torej je bistvo praznovanj darilo?
Oh, ja.
Jaz to pojmujem drugače.
Mogoče sem malo čudna.
Ampak vsi se imamo radi in se ne pogovarjamo o tem, kaj je (ali ni) kdo komu kdaj prinesel.
Meni bi šlo na živce, če bi mi ljudje nosili nekaj, kar ne potrebujem ali ni po mojem okusu.
Tako prinesejo le svojo družbo in vsi smo zadovoljni.
Default avatar

mečka

a je tako težko je napisal/a:
To ne drži za mojega brata. Vedno dobim res lepo in uporabno darilo za rojstni dan,
čeprav sama ne morem kaj velikega kupiti, podarim kakšen svoj izdelek.
Default avatar

kaj naj si mislim

Najprej hvala vsem za vaša mnenja in izkušnje.

Kot sem že omenila, vabila sem se razveselila, tudi darilo bi dobila - zagotovo nekaj takega , česar bi se razveselila ... in tudi ne le za 20 eur .

Zdaj ko berem, se mi pa poraja vprašanje - se pravi, cca 20 eur na osebo da si pokrijem stroške pogostitve, + denar za potovanje ???
Ker smo vabljeni vsi - 2 odrasla in 2 otroka, znese torej 50eur ( otroke sem štela polovično) za to kar nam bodo dali za pojesti, plus vsaj 50 eur za potovanje = 100 eur?????
In to za znanko?

Poraja se mi vprašanje, če nisem vabljena le zato, da bo končni znesek večji?
Se opravičujem, vendar meni osebno je tole res žalostno.