Starševski čvek

Kako je živeti v Novi Gorici?

Default avatar
Spodaj je ena spraševala o življenju v Velenju. Mene pa zanima bolj drugi konec Slovenije - razmišljamo, da bi se preselili v Novo gorico. Eni zelo pohvalijo, medtem ko Ajdovščino kar kritizirajo. Kako se zdi vam?
Default avatar
Meni je super, ampak vprašanje če sem objektivna ker pač tu živim od nekdaj. Ker sem zmrzljiva si ne predstavljam, da bi živela kje drugje kot na primorskem. Zdaj recimo na balkonu prijetnih 10 stopinj, sonce sije sto na uro, vetra pa smo itak vajeni, pa še perilo se takoj posuši. ;) Sicer pa resno: po moje imamo vse, kar imajo "veliki", po potrebi pa si življenjski prostor lahko hitro razširiš še čez mejo. Še v vrtec ali šolo daš lahko otroka v sosednjo gorico, pa še ceneje je (pravijo). Rekla bi, da je tudi odvisno kje živiš. Malo manj bi si želela živeti v blokih na ledinah, čeprav je tudi tam med bloki dovolj prostora in zelenja. In imam prijatelje, ki se imajo tam super, tako da... Pa saj veš: vsak berač svojo malho hvali!
Default avatar
080tri je napisal/a:
odvisno kje v Ajdovščini. Če greš malo ven v kake okoliške vasi (kakih 10km ven iz ajdovščine) je super. Tu se dobijo kake hiše potrebne obnove dosti ugodno. Center Ajdovščine - kaka hiša se dobi naprodaj, prevladujejo pa stanovanja (recimo Kresnička - novogradnje). Ta so dokaj draga, glede najemnin ti pa ne znam svetovati. Službe so kot so (če si kak kemik - BIA separations bo iskala delovno silo). Primorje je kriza, fructal ravno tako (je pa fajn, ker si tu nakkupiš njihovih pijač za dosti ugodno ceno). če maš službo kje v Gorici, sosednji Italiji sploh ni panike.

če bi izbiral bi kako hiško kje izven mestnega sresišča (obrobje) pa pa kaka bližnja vas. stanovanja pa - oglej in presodi. Precej je hribov in gora okrog Ajdovščine (Predmeja, Gora, Čaven, Mali in Veliki golaki,....), mamo reko Hubelj, precej burje. Pa letela od pipistrela boš lahko opazovala na nebu.....

Ni slabo, lahko pa bi bilo boljše
Default avatar
Najlepeše je v Ajdovščini,prej sem sicer bila v NG ampek sedaj sem par let v Ajdovščini in jo nebi zamenjala.Vse imaš na dosegu roke in ko moraš pa it opravit stvari na občino,sodišče in take podobne ustanove odpraviš takoj nikoli vrste in nč ne komplicirajo glede uradnih ur,skratka preprosti ljudje dosi bolj kot Novogoričani,pa sem sama iz Gorice,sicer službo imam v NG in otroke vozim v VRtec v Italijo ker je 25e za cel mesec ne glede na tvoj zaslužek,je za vse enako.

Moj nasvet Ajdovščina,sicer je pozimi burja ampak nč hudega piha dva dni in konc pol je pa naprej lepo vreme in sonček sije.
Default avatar
Prišla sem s podeželja, kjer sem živela v hiši, v Novo Gorico v blok. Meni je všeč, ker je NG tako malo provincialno mesto, kjer imaš vse na dosegu roke. Čeprav smo v bloku, je okrog veliko zelenja. Kar pa je najpomembneje - v tem mestu se počutim varno.

Marsikdo tarna, da se v NG nič ne dogaja, kar pa sploh ne drži - vsak teden je dovolj ponudbe različnih kulturnih prireditev v Kulturnem domu, gledališču, na Mostovni, po galerijah, ... Edina slabost pa je, da je za mlade bolj slabo poskrbljeno in se konec tedna nimajo kam dati. Manjka tudi kakšen kino (sicer so kinopredstave vsak petek v okviru filmskega abonmaja, a je kvaliteta predvajanja bolj slaba).

Kot zanimivost naj povem, da se v NG prihajajo s svojimi otročki v vozičkih sprehajat celo mlade mamice s podeželja, ker je v mestu urejenih veliko peš poti. Tudi kolesarskih stez je dovolj.
Default avatar
Zdaj pa je dost kompliciranja... Pakirajte in via Gorica. So vam že vsi povedali. Prelepo, prekrasno, oh in sploh. Res.
Pa še jaz vas lahko povabim na kafe&pivo&gelatti (ti&partner&otrok)
Ajde, pojest kosilo, kupit vinjeto in vozimiško....
------------------------------------------------------------------------------------------
koga za precednika???????
Default avatar
Nova Gorica je res lepo mesto. Je pa težava s službami, če nimaš poznanstva je kar problem.
In italijanski jezik je zelo pomemben, če boš iskala službo.
Default avatar
Jaz sem po študiju sicer ostala v LJ, ampak sem vračamo v Gorico vsak vikend. Meni je prit v Gorico, kot si napolnit spet dušo :-) Sonček pozimi, sproščeni ljudje :-)
Default avatar
zozo je napisal/a:
ej zozo, iz kje točno pa si, da tako hvališ Gorico?
Default avatar
Med in mleko se cedita.... Reala je, da služb v Novi Gorici ni, vsaj pametnih ne oz. če nimaš vez. Sem živela v NG, in to na Gradnikovih in mi je bilo ok. Ljudje so dosti bolj prijazni v Ajdovščini, Goričani so pač bolj finčkani :-) Meni Gorica nima pravega utripa, samo v staro Gorico greš, pa vidiš pravi mestni utrip.
Sedaj živim 10 km ven iz NG - obožujem našo klimo in zato plačujem ceno vožnje do službe v LJ (pa da ne boste mislili, da je nisem iskala v NG). Narava je lepa, se pa morate zavedati, da je skoraj celo poletje prekoračena koncentracija ozona v zraku, pa da imamo noro zoprne tigraste komarje, slabo urejeno kanalizacijo (zunaj NG),...
Default avatar
Vi to resno, da je v Stari Gorici mestni utrip? Pa kdaj ste bili nazadnje? Mesto izumira, beda od bede. Če bi izbirala med Novo Gorico ali Ajdovščino bi se odločila za Ajdovščino, pa ne zato ker živim tukaj, ampak preprosto zaradi majhnosti mesta, ker je vse na dosegu roke, rabiš največ 5min iz katerga koli konca Ajdovščine recimo do zdravstvenga doma, trgovin, šole, glasbene šole. Pa prihraniš lahko, ker so razdalje majhne in se povsod lahko odpraviš peš. V primerjavi z Ljubljano ti promet dnevno ne požre 2 uri življenja. Razmere s službami so pa povsod enake, sedaj v tem času, tako da o tem je brezveze razglabljat. Je pa res, da je za mladino Ajdovščina dolgočasna, ampak prav tako Nova Gorica. Če si želite umirjenga življenja...Ajdovščina to je! Glede burje pa, imamo vsaj čist zrak in več sončka kot katerokoli mesto v Sloveniji!
Default avatar
pa kaj je napisal/a:
predhodnica je verjetno mislila razne sejme (recimo andrejev, pa kitakci, ko prodajajo svašta,...), ki se dogajajo takoj ko prestopi bivši mejni prehod v Rožni Dolini. Saj smo jih imeli tudi mi (miklavžev), samo je šlo vse falirat.....
Default avatar
vprašanje je ali govorite o novi gorici ali ajdovščini.....to sta dva popolnoma različna kraja.....živel v obeh. na ajdovskem piha, piha pogosto in zelo močno. ajdovci bodo rekli, da je to kul in oh in sploh, potiho bodo pa kleli. V novi gorici občasno tudi piha, nikoli pa močno.
klima je v novi gorici odlična, še boljša je recimo v rožni dolini ali šempetru (5 km stran)
služb v novi gorici in okolici ni, ali pa jih je zelo malo....največ v trgovini ipd...za minimalca.
nova gorica nima nobene pametne državne institucije, da bi tam iskal službo (razen po vezah), pa še tiste državne institucije ki so, so bolj periferne in temu primerne plače. Solidnih služb v gospodarstvu ni.

pod črto....če hočeš lepo živeti, v lepi klimi, in nisi karierno prezahteven, je to bomba.
Default avatar
Zdravo, imam možnost zaposlitve v Novi Gorici, pa me zanima, kakšno je zdaj življenje tam. Slišala sem, da je mesto v zadnjih letih precej zamrlo. Je to res? Predvsem me zanimajo možnosti oz. dogajanje za mlajše zaposlene (25-30 let). Preselila bi se sama, tako da me malo skrbi spoznavanje ljudi. Nekako si predstavljam, da v NG živijo večinoma sami domačini in je bolj malo priseljencev z drugih koncev Slovenije?
Default avatar
j4zz je napisal/a:
Če si ljubiteljica italijanskih moških, imaš spoznavanja, kolikor te je volja. Samo do Perle stopiš. Ljudje so poleti precej na Bevkovem trgu, po tistih lokalih, pozimi se mi zdi, da se bolj po nakupovalnih središčih zadržujejo (Kulandija, pa Tiare čez mejo). Potem imaš tiste festivale čez mejo na italijanski strani. Ni prav vse mrtvo. Si najdeš družbo.
Default avatar
Kot sem že povedal - daleč najboljša klima (vreme) v Sloveniji. Slovenska California.
Idiote imaš sicer v vsakem kraju, ampak Primorci so morda vseeno malce mehkejši po duši. Malce bolj na izi je vse skupaj.
Blizu imaš čarobni Kras, morje (Monfalcone, Trst, Gradež), Soča, relativno blizu so Benetke... Bližina Italije zelo zaznamuje Goričane in Goriško in ima veliko prednosti. Sploh če si malo svetovljana in rada potuješ. Ker, če si Primorec Italijo in njeno fenomenalno kulturo veliko bolj štekaš. In ceniš. Skratka, N. Gorica ima svoj čar, ampak najbrž ne na prvo žogo. Sicer je pa precej provincialno, zaspano in zapečkarsko mesto.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do what you can't.
Default avatar
Ajdovscina in Vipava sta legli domobranske zalege.
Default avatar
j4zz je napisal/a:
V Novi Gorici živijo domačini ja in pa ciganarija. Na kratko, v gorici se nič ne dogaja (je par dogodkov, ki so brezvezni). V Gorici ni drugega kot Perla in nakupovalni centri.
Če imaš pa rada izletke in nakupovanje je NG ok.
Default avatar
Slogan NG je mesto mladih in to kar velja. Sploh družin z majhnimi otroci je polno na Bevkovem trgu in za gledališčem. Mislim, da če si družabne sorte, ni problem dobiti družbo.
Kar se tiče življenja v NG, bi sama sicer raje izbrala neposredno okolico (kjer tudi sama živim). V NG je poleti noro vroče, ker je mesto sam beton.
Default avatar
j4zz je napisal/a:
Vizualno je mesto vsako leto lepše. Obnavljajo se fasade, gradijo stolpnice in moderne stavbe. Ima res lepo in moderno podobo. Očitno vse temelji na turizmu. Ko pride tujec sem, je lahko fasciniran nad modernim. V ozadju pa je vse bolj gnilo.. Sem sodi tudi prostitucija, ampak to ni nič novega, odkar je tukaj hazarderstvo. Veliko je tudi drogerašev. Mladina se nima kam dat. Najstniki postopajo ponoči naokrog, uničujejo, razbijajo, norijo... Po mestu se zbirajo najstniške klapice priseljencev. Ne počutim se prijetno.
Služb ni. Službe imajo le po vezah. Govori se da so na oblasti še vedno bivši .... Kar vidim, je res veliko po poznanstvih. Če si v pravi stranki, daleč in visoko prideš.
Zadnja leta je veliko tujcev, ki hodi sem: rusov, ukrajincev, albancev, makedoncev. Ti se predvsem zaposljujejo v gradbenih firmah. Spet po vezah, oz. družinsko. V mestu živijo le nekaj let in grejo. Očitno nobenega ne tako privlači, da bi ostal?
Veliko mladih se izseljuje, ker dobi službo drugje. Populacija se je zelo spremenila. Na Gradnikovih in na Cankarjevi je veliko priseljencev, ki pa tu niso za stalno. Zelo malo oz. vse manj je stalnih.

Glede na to, da vidim, da je veliko korupcije, kriminala me vse manj veseli živeti tu. Toplo sončke je tudi drugje, zato zame to ni razlog, da bi se veselila ziveti tu.