Starševski čvek

Nova Gorica v 70-ih

Default avatar
Danes sem gledala en slovenski mladinski film iz leta 1976. Bil je sneman v Novi Gorici. Snemali so ga med bloki, kjer sem kot otrok stanovala. To si bloki na Cankarjevi ulici, blizu bivše picerije Triglav in bivšega Kemometala.
Presenetilo me je, ker sem videla otroška igrala; gugalnice, vrtiljak, leseno igralo za plezanje, peskovnik katerih na tistem mestu kot otrok nisem nikoli videla. Rojena pa sem bila le leto po tem, ko se je ta film snemal. Res mi ni jasno, kako to, da tistih igral ni bilo tam, ko sem bila stara štiri leta.
Kam so šle tiste gugalnice? Kje so danes tisti betonski peskovniki.
Sicer sem opazila v teh 20 letih, da se je marsikaj spremenilo. Določene peskovnike so že odstranili. Ne vem zakaj. Ali je res tako težko obnoviti, vzdrževati stvari. Danes se otroci ne morejo igrati med bloki. Nič ni ostalo, le zelena trava. Tu pa tam so postavili kakšno gugalnico, tobogan, vendar so tista prava igrala daleč v centru mesta. Pred bloki, kjer živijo starši z otroki, pa je vse prazno in neuporabno (polomljeno že kar nekaj let).
Spominjam se svojega otroštva, ko smo se otroci lovili okrog teh blokov, igrali, gugali. Sedaj je to okolje pusto, nezanimivo. otrok ni. Vsi hodijo v center na igrala.

Neka kolegica, ki živi na drugem koncu mesta, mi je povedala, da so pred njenim blokom v 70ih pa tudi 80-ih nekoč stala krasna igrala. Nekaj jih je propadlo zaradi slabega vzdrževanja. Nekaj so jih uničili objestneži. Nekaj pa so jih kar odstranili. Npr peskovnike, ki so bili narejeni iz betonskih ograd. Sedaj je tam trava in ni ne duha ne sluha, da bi to sploh tam kdaj bilo.
Kaj so jih motili?

Nihalne gugalnice na Cankarjevi so popolnoma neuporabne. Polomljene tam stojijo že nekaj let. Nkoč so se nahajale tudi pri zadnjem bloku na ulici. Pol pa so jih pred le nekaj leti, neznano kam odpeljali. Bile so še funkcionalne. Nastal je le en problem. Ko so urejali okolico, so tlakovali tla pod njimi z mačjimi očesi (kamen), kar pa je bilo zelo nevarno za otroke. Morali so jih odstraniti of tam. OK, samo lahko bi jih postavili le nekaj metrov proč, nasuli pesek, pa bi bilo.
Očitno ni bilo časa in je bilo pomembno samo to, da se je takrat Nova Gorica potegovala za najlepše mesto v Evropi in da je moralo vse izgledati lepo in urejeno. Tudi brez gugalnic.
Sedaj pa pelješ otroka preb blok in se nima s čim igrat. So samo klopi in trava.

Jezi me, ker smo kot občina imeli tako lepo priložnost. Ko se je mesto zgradili, ko so se tile bloki gradili, se je veliko denarja vložilo v ta igrala. Okolje je bilo urejeno tako,da je bilo uporabno za mlade družine. Otroka si lahko poslal ven se igrat.
Pol pa so vse zanemarili in opustili, oz. tudi brez veze uničili in odstranili.
Default avatar
Jaz pa sem ta vikend se sprehodila po tej Cankarjevi ulici in na vsake 3 metre videla v travi pasji kakec. V teh blokih ne živijo samo mlade družine, ampak tudi obsedeni lastniki psov, ki menijo, da se njihov kužek lahko poserje čisto povsod. Za seboj ne čistijo, kar je OČITNO. Edini še obstoječi peskovnik, ki se nahaja za gostilno metulj, je poln dreka. Gnusi se mi, da bi otroka puščala na ta igrala. Povsod dreki. Nobenega reda ni. Sem videla mnogo lastnikov psov, pa razen enega starejšega gospoda, noben ne počisti za svojim cuckom. Res žalostno.
Pol pa smo starši primorani hoditi z otroci v center, kjer naj bi bilo čisto. No, pred Cicibanom že vemo, da tam ščijejo narkomani in klošarji s celega mesta. V Borovem gozdičku pa se tudi zbirajo tile, tko da moraš kar gledat in pazit.
Nova Gorica je mesto, ki bi rado bilo navzven bleščavo in nekaj ekstra, v resnici pa je podn od podna. En velik drek.
Default avatar
Mah, tudi jaz sem gledala ta film, Odprava zelenega zmaja.
Takrat, v 70-ih je bila Gorica rastoče mesto, novi ljudje so tja hodili. Službe so bile. polni so bili optimizma. Urejali so okolico okrog blokov. Otroci so se igrali okrog. Res je bilo lepo.
Pol pa se je konec 80-ih in v 90-ih začela ponoči med bloki po teh igralih družit čudna mladina, ki se je opivala, razbijala, uničevala, kadila in se drogirala. In danes ni nič drugače.
Ljudje pa niso več tako optimistični. Dol jim visi za vse. Nekateri so še brez služb ostali, tako da mi je jasno, zakaj je tako vzdušje.
Default avatar
Pa zakaj ste tako pesimistični? Samo kritiziranje in neka melanhonija, kako je bilo in kako ni več itd. Morda pa je danes vseeno še kaj pozitivnega.
Default avatar
Pa saj nisem pesimistična. Samo zanima me, zakaj ni več toliko igral. Zakaj so jih odstranili.
Default avatar
Pošlji Arčonu. KOnec koncev se je večino ven pometalo v času Špacapana, ko je bil še LDS.In župan ima sina letnik 2007 oz. 2008 - ne vem točno, čeprav, ...

Je bilo tako kot je bilo prikazano v filmu- bloki pri vrtecu Kurirčku so to bili, pri garažni hiši. Igrišče lahko koristimo pri OŠ Ledine, pa čez Lavričevo je tudi ograjeno potem pa se že neha. Bevkov ali Borov gozdiček. Edini možnosti, če želijo biti naši otroci kaj na zraku.

Konec '80 pa se je začel razcvet HITa - z njihovimi bajnimi plačami in četudi so ostali propadali - MEBLO zaradi lesne krize, PRIMEX zaradi YU krize itd. je bilo vse bp oz. še "bolje". Aja pa da ne pozabimo Petrol in bencin turizem, ko je imel vsak benziano lep šop din din vsak mesec v žepu poleg plače - v mančah.

Danes smo pa tam.
Default avatar
Kaj ti bodo lepa nova igrala na Cankarjevi, če boš imela vse posrano od psov. Najprej se morajo ljudje držat reda. Pa še kakšno kazen plačat, če ne čistijo drekov. Ker zadnje čase je res neznosno.
Default avatar
Aja pa da ne pozabimo Petrol in bencin turizem, ko je imel vsak benziano lep šop din din vsak mesec v žepu poleg plače - v mančah.

Kaj pomeni - v mančah?
Default avatar
Kaj pa Panovec? Za sprehode in pohode na svežem zraku je odličen.
Default avatar
Ti pasji dreki niso sano v Novi Gorici amapk že povsod. Pobira jih pa ne skoraj nihče.
Jokajo da je revščina, ma ja kakšna, pes je drag hobi. Pasja hrana, veterinaji, pasji zobarji, pa še in še...
Saj jaz ne jočem, ker imam še dovolj za eno mačko prehranit. Pa še ta ni zastonj, pesek, hrana, razna cepljenja, sterilizacija, pa še kakšna veterinarska storitev....Ja bogi smo pa res no...
HB maček vsaj ne onesnažuje okolja.
Default avatar
Manče pri Vipavi je napisal/a:
napitnine.
Default avatar
Ja, pasji drekci so res katastrofa. Ko se napoveduje dež, jih včasih zavoham v stanovanje, pa živim v četrtem nadstropju. Grozno je.
Default avatar
Ne vem ... a živimo v istem mestu? Ker jaz namreč vem za veliiiko več igral po mestu, kot naštevate ve. Že samo na Ledinah (se pravi samo čez cesto) so tri igrala ... pred OŠ Ledine, med bloki (pri nastajajočem vrtcu Ciciban) in potem je še vmes pri vrstnih hišah. Na Cankarjevi dol pri Metulju so tudi neka igrala ... naprej od avtobusne ravnotako ... potem so seveda še na Bevkovem in potem še ta velika v Borovem gozdičku. Pa sigurno sem še kakšno pozabila. Igrala so ... problem je samo ta, da se jih ponavadi hitro uniči. Mladina se zvečer dobiva na teh igralih in tam popivajo in uničujejo igrala in puščajo za seboj svinjarijo. In kaj naj potem naredi občina? Vsako leto dela nova igrala?
Default avatar
Cankarjeva ulica je itak bosansko naselje brez otrok. Ko smo bili mi mladi v omenjeni ulici je bilo veliko igral, ki so se uničevala in jih ni nihče popravljal. Na koncu so bila že nevarna.
Default avatar
bugnavilea je napisal/a:
Bungica gremo po vrsti saj tisto kar človek mimogrede opazi in kakšno je dejansko stanje sta dve različni stvari.

Igrala na OŠ Ledine se lahko koristijo samo od 16.30 do 18.30 ko zapirajo vhod v šolo in samo v delovnem tednu - petek sobota zaprta. To je pa resnično eno najbolj primernih igrišč saj psi in mačke noter ne morejo pa tudi mladina ne, ker je pač dobro ograjeno. Na 30. divizije oz. Lavričevi - polno glaževne po tleh - dva sicer primerna tobogana in peskovnik, ki pa je tako ograjen, da se skozi mačke lahko izmuznejo. Klopce porušene. Za Ivana Regenta ne vem kakšno je stanje. Pri 56 cankarjevi je hiška s toboganom - vendar istočasno mačji in pasji wc. Po Gradnikovi igral ni in smo prišli že do zdravstvenega doma. Potem čez par metrov prideš do Bevkovega trga kjer so solidna igrala za ta male - je pa predhodnica o njem nekaj navedla - tam v vogalu med Cicibanom in Pamije je eno krasno protiveterno/protideževno zatočišče za vse take in drugačne klape. In smo v Borovem - super in krasno - še dobro da je edino pitnik pogrešam - vendar je vseeno zbirališče klap in razbito steklo, pločevinke od latin da ne govorimo o čikih pa so vseeno. Mislim, da tukaj Komunala resnično dosti naredi na dnevni bazi, ker ob nedeljah je včasih porazno. In kaj nam še preostane? Oz. ali sem kaj pozabila?

Pozdrav čez cesto.
Default avatar
;-) je napisal/a:
Ma ne govorim samo opažanja mimogrede ... ampak govorim glede na izkušnje z mojimi otroci. Res je, da so igrala pri OŠ samo ez teden popoldan dostopna ... ampak saj potrebuje se jih takrat ... tam do 18:30 - 19h. Potem je pa itak že skrajni cajt za it domov z otroci (večerja, tuš pa spat). Ostali dve igrišči v tistem koncu tudi velikokrat obiskujemo in ... kaj pa vem ... naši otroci se tam radi igrajo. Res da jih ne pustim preveč kolovratit po travi (prav zaradi kakcev), ampak za se mal spustit po toboganu in se pogugat na gugalnici so OK. Pred leti sem tudi rada zahajala na igrišče pri avtobusni - sedaj res že dolgo nisem bila in ne vem kakšno je stanje. Na Bevkovem se sicer nerada zadržujem ... malo zaradi gužve in dosti zaradi obupnega smradu po urinu. Borov gozdiček je pa itak super. :) Kaj pa vem ... Res se mi ne zdi, da je stanje tako zelo porazno kot se zgoraj navaja. Lahko pa tudi, da sem jaz tista ki sem premalo zahtevna. ;)
Default avatar
Igrišče na Kidričevi, blizu avtobusne postaje tudi ni glih blesteče, gugalnice so uničene, peskovnik je bolj tako tako, edino tobogani so še kar uporabni. Aha pa še miza za namizni tenis je le ena v stanju,da se da igrat. Druače se pa vsak dan zbirajo srednješolci, pa ne samo med odmori, ampak kar preko celega dopoldneva, pa tud zvečer se kakšen najde. In seveda nekateri se "igrajo" na otoških igralih, zato pa je vse uničeno!

Tako, da bi bilo res potrebno napisati kakšno pismo g.Arčonu, naj kaj obnovijo!

LP
Default avatar
Res stanje ni alarmanto oz. katastrofalno. Bi pa se bilo potrebno za to malo pobrigat. Se strinjam, da v tednu igrišča ni potrebno imeti dalj odprtega - ampak, da med vikendom če že ne greš iz Gorice nimaš praktično kam iti razen v Borov pa tudi ni no :-(

Predlagam da mestni redarji ena dva za pasje kakce kaznujejo pa bo že počasi. Pa malček kotrole več na igriščih - kaj je za obnovit itd.

Saj ljudje vedo pa niti niso prezahtevni.


p.s. Predlagam, da si g. župan vzame en vikend časa in sinom obišče po malem vsa igrišča na našem območju. S tem se bo s sliko zelo seznanil - predvsem pa se bo moral odločiti na katerem se mu bo pustil igrati. Sem 100% da bo na marsikaterem v dvomu.


Katera mu pošlje link od debate? ;-)
Default avatar
bugnavilea je napisal/a:
Živimo v istem mestu.
Pred OŠ Ledine so igrala namenjena samo OŠ in so dostopna samo takrat, ko OŠ obratuje. Popoldan niso.
Med bloki pri nastajajočem vrtcu so, ampak sem hotela povedat, da so tam tudi že od nekdaj obstajala. So pa bila še pred drugimi bloki, kjer o njih danes ni ne duha ne sluha.
Pri vrstnih hišah so tudi. Eno gugalnico sem videla, pa nekaj za plezat. Očitno so to kosi igral, ki so jih od nekje privlekli tja, saj manjkajo igrala za vrstnimi hišami tik pri bivšem Kemometalu. Tam jih sploh ni več. So morda ta?
Pri Metulju sta dve gugalnici, ki jih je sama gostilna postavila za stranke.
So pa še odzadaj pri bloku. Tam so tudi nekoč stala, sedaj so v bistvu stara obnovljena. Ko sem jaz bila otrok so med tistimi bloki bili tobogan, vodnjak, gugalnica. Sedaj je le tobogan, gugalnica v obliki račke, ter gugalnica. Vodnjak je šel v maloro. Okrog tobogana je nasut pesek, kao peskovnik a poln drekov. Tja sploh ne grem, ker se mi gnusi.
Na Bevkovem trgu so, a so vsa poscana, ker jih klošarji poščivajo. V Borovem je isto.

Kaj lahko naredi občina?
Red naj vzpostavi.
Imamo zakone.
Kako to, da se lastnike psov ne kaznuje? Zakaj morajo biti tile dreki povsod? Čemu potem zaposljujemo določen kader, ki je postavljen za delanje reda na tem področju?
Če se igrala uničuje, bi se to lahko preprečilo, kot to počnejo na šolah. So zagrajena in pod ključem. Čez noč jim noben ne more blizu. In še čisto ostane.
Zakaj se dopušča, da ljudje hodijo na igrala v Borovem s psmi, če je tam znak, ki to prepoveduje.
Občina bi lahko lepo iztržila že s kaznimi in s tem denarjem bi se lahko marsikaj kupilo, popravilo.
Če se igralo odstrani, ker je dotrajano, bi pričakovala, da bo tam nekaj novega.
Nekaj pa mi ni jasno. Kako so lahko uničili betonski peskovnik? Uliti beton?
Tej peskovniki so z leti kar izginili. Pa ne vem, če zaradi dotrajanosti. Prej sumim, da zaradi svinjarije, ki se je tam nabirala in je šla nekaterim v nos. Čistilo pa se je zelo malo.
Morda so bile igle narkomanov, morda pasji dreki.
Žal je res naše mesto polno necivilizirancev, ki ne razume, da ne more to biti tako, vendar bi morala občina povečat nadzor.
Kako to, da se sredi belega dne lahko nekdo zadeva z iglo v samem cemtru mesta? Kako to, da lahko dva seksata v parku, sredi dneva v centru mesta? Kje so tisti zaposleni, ki jih občina plačuje za uzpostavljenje reda?
Default avatar
bugnavilea je napisal/a:
Saj ne pravim, da so nova igrala slaba. Borov je itak super.
Moti me to, da je tako proč.
Med bloki je pa tako malo igral, in če so že, so prej pasji WC, kot primerna za malčka. Tukaj bi se moral narediti red.

Predlagam ti, da si jutri ob 18h na SLO1 ogledaš tale film, ki sem ga omenila. Bo 3. del. Odprava Zelenega zmaja. Tam boš lahko videla, v kakšni idili so se goriški otroci igrali. Kako lepo urejeno okolico so imeli. Tudi sedaj bi bilo lahko tako. Samo ljudje nimajo smisla za red. Psi še kar kakajo. Muce pa tudi.