Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Invalidska komisija I. stopnje

Default avatar
Stara sem 35 let, novembra 2010 sem zbolela za rakom dojke.

Za mano je težko zdravljenje (kemoterapije, odstranitev leve dojke, obsevanja, hormonska terapija z Nolvadexom, ki bo trajala še cca 4 leta in pol), Oktobra 2011 pa so mi preventivno odstranili tudi desno dojko ter istočasno naredili rekonstrukcijo obeh dojk.

Ker sem že več kot leto dni v bolniškem staležu je moja zdravnica sprožila postopek pri invalidski komisiji. Z delodajalcem sva izpolnila obrazca delovna anamneza, sedaj pa sva tako jaz kot moj delodajalec prejela vabilo na invalidsko komisijo I. stopnje za oceno (ne)zmožnosti za delo.

Tako mene kot mojega delodajalca zanima če je nujno da se te invalidske komisije udeleži tudi delodajalec.

Hvala za vaš odgovor!
Default avatar
Spoštovani,


delodajalec ima to pravico, nima pa obveznosti. Domnevam, da je to tudi jasno napisano v pravnem pouku pri samem vabilu.

lp

Jaka
Default avatar
l.p. žena ima raka na sapniku ni blo možnosti za operacijo in se je šlo z obsevanjem in kemo terapijo zdaj miruje po končanem poszopku in je šla na komisiju v ljubljanu za invalidnonst dobila je prvu kategoriju in predlog za invalidsku upokojitev po 2 tedni je dobila zavrnjeno z penzijskog da gre na odločanje za drugu kategoriju zanima me kaksni so postopki l.p hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani,

ker je vprašanje relativno nejasno vam težko odgovorim konkretneje. Ni namreč jasno ali gre za prvostopensjko ali drugostopenjsko odločbo. V vsakem primeru se je potrebno pritožite. Pri tem sledite pravnem pouku, ki sta ga dobili napisanega na odločbi.Pri tem PAZITE, da ne zamudite rokov!

Jaka
Default avatar
Darja35,
priporočam, da se tvoj delodajalec udeleži obravnave pred invalidsko komisijo. Nasplošno je zaželeno dobro sodelovanje delodajalca in delavca, ki je v postopku invalidske upokojitve. Gre za trikotnik: delavec- delodajalec-zavarovalnica (Zavod pokojninskega in invalidskega zavarovanja - ZPIZ). Vloga delodajalca je, da v postopku pove (izpove/ se izjavi) o tem, kakšne so zdravstvene zahteve delovnega mesta, ki jih delavec (zavarovanec v postopku invalidske upokojitve) mora izpolnjevati. Delodajalec mora zagotavljati izpolnjevanje predpisov o varnosti in zdravju na delovnem mestu. Delavec, čigar zdravje je slabo oziroma okvarjeno ne sme opravljati takih del in nalog na delovnem mestu (DM), ki bi njegovo zdravje še poslabšalo.

Pogovori se odkrito s svojim delodajalcem. Moral bi te delodajalec že prej napotiti na pregled na medicino dela, da tam ocenijo, ali izpolnjuješ posebne zdravstvene zahteve za svoje DM. Od 3. 12. 2011 velja nov Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1; uradni list RS št. 43/2011), ki prinaša veliko novosti in sprememb v primerjavi s prejšnjim na področju promocije zdravja na DM. Za kršitve ZVZD-1 so predpisane visoke kazni za delodajalca (tudi za delavca). Več preberi na tej povezavi: http://www.zsss-podravje.si/index.php?o ... &Itemid=50) Delodajalec mora sprejeti t.i. Izjavo o varnosti z oceno tveganja v pisni obliki. Glede na vse povedano mora biti delodajalec še kako zainteresiran za sodelovanje v tvojem postopku invalidske upokojitve. Upam, da to bo opisano vsaj malo v pomoč.
LP yke
Default avatar
Pozdravljeni!

Imam 55 let in sem lani julija bila operirana na desni dojki zaradi raka. V celoti so jo odstranili. Delodajalec mi ne izplačuje zdravstvenega zavarovanja in ostalih stvari. Z invalidske komisije sem pred približno tremi tedni dobila odločbo v, kateri so mi dodelili polovični delovni čas (4 ure-1 leto). Moj delodajalec zame nima delovnega mesta, saj naj bi firma propadla, jaz pa sem namreč še zmeraj na bolniški (do 20.10.). Zanima me kako je z izredno odpovedjo in kakšne so posledice, če to ne uspe? in kako je z brezplačnimi odvetniki, saj namreč čakam (1 mesec), da mi odgovorijo, moja bolniška pa se izteče 20.10.? Kakšna je možnost, da pristanem na zavodu? Ne vem kaj naj storim?

V naprej se vam zahvaljujem.

Petra
Default avatar
V kolikor vam vaš delodajalec ne izplačuje kar vam gre po pogodbi o zaposlitvi in se to nanaša na denarne terjatve lahko to najprej zahtevate od njega ali vložite tožbo na pristojno delovno sodišče. Ni razvidno iz opisa dejanskega stanja , ki ga podajate ali že imate odvetnika, ki vas zastopa in čakate po en mesec , da vam odgovori ali pa čakate en mese, da vam odgovori delodajalec. Po zakonu o brezplačni pravni pomoči (ZBPP, Ur.list RS, št. 48/2001 s spremembami), je do brezplačne pravne pomoči upravičena stranka, če njen mesečni dohodek oz. povprečni dohodek na člana družine ne presegadvakratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialno varstvene storitve. Prošnja se vloži pisno pri sodišču.Najboljše je da se v zvezi s tem zglasite na sodišču pri stropkovni službi za brezplačno pravno pomoč, kjer vam bodo tudi dali obrazec. V kolikor gre za delovni ali socialni spor na območju Ljubljane je za to pristojno Delovno in socialno sodišče v Ljubljani in se prošnja vloži pri strokovni službi za BPP tega sodišča na Resljevi 14, Ljubljana.

Delavec lahko v osmih dneh po te, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če je podan še eden od primerov, določenih v 1.odst. 112.člena Zakona o delovnih razmerjih ( ZDR; Ur.l. RS $"/2002 s spremembami). Gre za taksativno določene primere: npr. če vam delodajalec več kot dva meseca ne zagotavlja dela in tudi ne izplača zakonsko določenega nadomestila plače; če vam delodajalecvsaj dva meseca izplačuje bistveno zmanjšano plačilo za delo; če delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačilo za delo ob zakonsko oz. pogodbeno dogovorjenem roku.itd.
Tako v primeru izredne odpovedi kot v primeru, da vam bo odpovedana pogodba o zaposlitvi v posledici stečaja podjetja ali drugega načina prenehanja podjetja ste se dolžni prijaviti na zavodu za zaposlovanje.

Delodajalec je dolžan zagotoviti delovnega invalida na delo, v primeru, da nima ustreznega dela pa je za odpoved pogodbe o zaposlitvi predpisan poseben postopek.

Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Zelo sem Vam hvaležna za odgovor. Kar se tiče odvetnika sem že izpolnila obrazce o finančnem stanju družine. Problem je to, ker bom 1 mesec čakala na odobritev (oz. ali bom sploh dobila odvetnika), medtem, ko se bo moja bolniška zaključila ta mesec dvajestega.
Kar se pa tiče izredne odpovedi, sem svojega delodajalca, kar nekajkrat opomnila. Rekli so mi tudi, da v primeru ne uspešne izredne odpovedi lahko ostanem brez vsega. Česar me je zelo strah, saj tako ali tako nič ne dobijam (bolniške niti plače).
Moj delodajalec mi je tudi ponudil pomoč njegove odvetnice a mi vse skupaj nekako ni zanesljivo in se mi celotna situacija okoli vsega tega zdi zelo čudna.

Lep pozdrav.

petra
Default avatar
Pozdravljeni!Pred petimi leti je bil moj mož operiran na črevesju.Zaradi malignega polipa so mu odstranili 20 cm debelega črevesa.Ali se mu šteje to kot telesna okvara in ali ima pravico do invalidnosti ?Je upokojen.Hvala za vaše pojasnilo.
Default avatar
Pozdravljeni!Pred petimi leti je bil moj mož operiran na črevesju.Zaradi malignega polipa so mu odstranili 20 cm debelega črevesa.Ali se mu šteje to kot telesna okvara in ali ima pravico do invalidnosti ?Je upokojen.Hvala za vaše pojasnilo.
Default avatar
Spoštovani,

delna odstranitev tankega črevesja se ne šteje kot telesna okvara in zato ni upravičen do invalidnine.
Default avatar
Poštovani imam par pitanja za vas.Na l-stepenoj komisiji sam proglašen invalidom treče kategorije sa promjenom radnog mjesta puno radno vrijeme .zaposlen sam u transportnoj firmi kao voznik tovarnjaka .-šleper.Imam poškodovanu lijevu ruku 80% tjelesne okvare . Po ocjeni doktora ruka je potpuno nefunkcionalna .Žalio sam se ll-stepenoj komisiji koja je odbila moju žalbu i potvrdila odluku l-stepene komisije. Sada se namjeravam žaliti na delovno sudišće .Pitanje.da li za vrijeme tog postupka imam pravo na bolniški status kao do sad (na bolniškom sam 18 mjeseci) i uredno sam primao nadknadu za platu u punom iznosu (povreda na radu).Da li ču i ja biti pozvan na sudišče i dali če me iko pogledati od doktora ili vještaka na sudišču .Na l-stepenoj komisiji pregled je trajao 3 min.Na ll-stepenu me nisu zvali mada sam i pismenim zahtjevom insistirao na tome.Koliko traje taj proces?Ako na sudišču ne ostvarim svoje pravice koji je moj sledeči korak?Moram naglasiti da imam i psihičkih problema F43-1 HRONIČNI PTSP. HVALA NA ODGOVORU!
Default avatar
Spoštovani,

postopek invalidske upokojitve in bolniška odsotnost nista neposredno povezana, saj je vprašanje bolniške vprašanje sposobnosti opravljanja vseh del, v opisu vaše zaposltive in je vprašanje zdravstvene komisije, postopek ugotavljanja invalidnosti, pa je postopek, ki ga najprej vodi invalidska komisija... Če menite, da zaradi zdravstvenega stanja, niste sposobni opravljati dela in bi morali zato biti na bolniški, morate vlagati tudi pritožbe zoper morebitne odločbe o tem, da ste za delo sposobni in da morate na delo.

Ker ste vložili tožbo na Delovno in socialno sodišče, v zvezi z ugotavljanjem invalidnosti, bo sodišče sklicalo glavno obravnavo. Na glavni obravnavi bo, če bo tako zahtevala katera od strank ali pa po uradni dolžnosti, postavljen izvedenec, ki bo presodil vašo morebitno invalidnost. Izvadenec bo presojo opravil na podlagi zdravstvene dokumentacije, verjetno pa vas bo tudi pozval na pregled. Če bo I. stopenjsko sodišče menilo, da je odločba invalidske komisije pravilne, imate še možnost pritožbe na II. stopenjsko sodišče. Postopek bo verjetno trajal okoli 1 leta, lahko malo manj ali malo več. Tožba pa ne zadrži izvršitve odločitve invalidske komisije in ne vpliva na vašo "bolniško"

lp

Jaka Cepec
Default avatar
Pozdravljeni zanima me če lahko gren v invalidsko,kajti zdravim se že od Aprila 2014,moja diagnoza je sy.thorocale et lumable chr.,idem,Bursitis subcoracoacromialis dex.SCC bil.incip.SYTieteze,imam stalne bolečine in ortoped je rekel,da nebom mogla opravljati dela ko so prisilna drža,kajti nemorem se skloniti plus tega mi desna strn telesa ne odziva kot leva. Zanima me če mi lahko podate kakšno pojasnilo glede mojega zdravja.Hvala lp Lidija
Default avatar
Spoštovani,

forum je namenjen pravni pomoči bolnikom z rakom. Na vprašanja odgovarjam kot pravnik in nimam nobenih znanj o zdravniških diagnozah. Na vaše vprašanje, kot ste ga zastavili, vam zato ne morem odgovoriti oziroma vam ne morem pomagati.
Default avatar
Pozdravljeni! Pred dvajsetimi leti sem imel poškodbo levega očesa, na katerega ne vidim več-nesreča pri delu, pri katerem mi je 6mm debela žica predrla oko. Lečeča zdravnica je v tem času šla v pokoj, kasneje sem se preselil tako, da do danes še nisem uspel pričeti postopka o uveljavljanju invalidnosti. Zanima me, če po tolikih letih še lahko le to uveljavljam.
Hvala
Tomaž
Default avatar
Gospod Kos,

kaj točno oziroma s kakšnih razlogom pa invalidnosti želeli uveljavljati? Invalidsko upokojitev, zmanjšanje sposobnosti za delo na krajši delovni čas, zgolj ugotovitev stopnje invalidnosti, ker vas telesna poškodba ovira pri delu in posledično dela niste sposobni opravljati?

Zgolj dejstvo telesne poškodbe vam namreč ne prinese denarnih ali drugih upravičenj iz naslova invalidskega in pokojninskega zavarovanja. Pravice iz naslova telesne poškodbe lahko povežete z vprašanjem invalidnosti, če vas telesna poškodba ovira pri delu. 63. člen ZPIZ-2 določa:

(1) Invalidnost po tem zakonu je podana, če se zaradi sprememb v zdravstvenem stanju, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije in so ugotovljene v skladu s tem zakonom, zavarovancu zmanjša zmožnost za zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje.

(2) Invalidnost se razvršča v naslednje kategorije:

– I. kategorija: če zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali ni zmožen opravljati svojega poklica in nima več preostale delovne zmožnosti;

– II. kategorija: če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50 % ali več;

– III. kategorija: če zavarovanec ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo s krajšim delovnim časom od polnega, najmanj štiri ure dnevno oziroma če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50 % ali če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerem dela.

lp

Jaka
Default avatar
Dne 30.12.2014 je moj zdravnik ponovno poslal vlogo na invalidsko komisijo za 1.stopnjo invalidnosti. Do sedaj še nisem prejel vabila in me zanima kdaj ga lahko pričakujem oz. ali se da kje to izvedeti?

Lep pozdrav in hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani,

zanima me, ali je možno prestaviti termin invalidske komisije I.stopnje osebe v bolniškem staležu in če, pod kakšnimi pogoji, ter kaj se zgodi v primeru neudeležbe.

Hvala za odgovor.

S spoštovanjem,
Martin Glavan
Default avatar
Lep pozdrav, mene pa zanima kje je pa vhod za invalidsko komisijo v Celju, vem katera ulica in kja pridit ne najdem pa vhoda.

Vnaprej hvala za kakšno pomoč.
Siniša

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec