Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

New york-nasveti

Default avatar

princeska1

Maja meseca se odpravljamo v New York. Imeli bomo celih 8 dni. Zanimajo me vaše izkušnje, kako naj se organiziramo. Razmišljali smo, da bi za par dni najeli avto (morda 3 dni) in šli malo naokrog.
Se sploh splača do Niagarskih slapov?, Morda Washington, Pensilvanija (Amiši)...

Moram še povedati, da bomo imeli s sabo 2 najstnika in se je treba temu malo prilagoditi.
Default avatar

Kimgi

Kaj pa vem če se splača it naokrog če si tam samo 8 dni. NY je velik, pa imaš tudi New Jersay blizu, pa Washington je dost blizu, zato se po moji oceni ne splača rentat avta, jaz osebno ga nisem in sem vse to prekruzal.
Default avatar

jansi2

Kupite lahko tedensko city pass kartico (okoli 120$) in so noter vštete vse znamenitosti, muzeji živalski vrtovi, akvarij, popusti v zabaviščnem parku itd. 8 dni je ravno dovolj za se vsaj približno spoznati z New yorkom. Nabavi se lahko tudi tedenska karta za podzemno in ne potrebujete nobenega avta, če pa slučajno želite do washingtona, ali niagarskih pa je ogromno vodenih enodnevnih tur, ali pa vlakov in busov. Pač po želji. Vam pa v new yorku definitivno ne bo dolgčas, ker je polno vsega...za vsakega :-) od sprehodov po central parku in ulicah s stavbami iz filmov, do zabavnih muzejev kot recimo "intrepid", pa že obiski nebotičnikov, ali pa podzemne železnice je dogodek sam zase...
Default avatar

Ursha

Tudi sama bi predlagala da se osredotočiš na NY in pa okolico, imaš kaj videti!
Default avatar

NYC 5064

za vse to kar si naštela je 8 dni premalo :)) samo ta NYC če bi si ga res želela pogledati lahko porabiš 7 dni :)) avto? noway
Default avatar

primozK

Če greš v New York na potovanje je 3 dni New Yorka samega dovolj! Če pa hočeš vse počasi pa je lahko 14 dni premalo; vse je odvisno kaj vse želiš videti; za 82 USD/osebo dobiš za 72 ur kartico s katero se lahko priključiš vsem turam, ki so zanimive v New Yorku; Downtown tura, Večerna tura po New Yorku, Brooklyn tura, vožnja z ladjico okrog Manhattna, vožnja z ladjo do kipa svobode in Ellise Island; Upper Manhattan tura + Harlem, tura muzejev v New Yorku + razgledna točka na Empire State Bulding ali na Top of the Rock; Ture vključujejo vse in nevem, če se splača sam lutati po New Yorku za tako ceno; sam obisk Empire State Buildinga stane 22 USD in malo več vožnja do Kipa svobode. Se pravi 32 usd za vse ostale izlete, ker ostali 2 stroška maš obvezno; da ne govorim o vstopninah v muzeje, ki so tukaj vključeni,...
Washington je dobro obiskati z busom; karto dobiš tudi za 8 usd; zasledil sem zmes, da je bila 1 dan tudi za 1 USD/osebo; smešno.
Če si na tem koncu ZDA, mislim, da je obvezno pogledati Niagaro. Imaš 1 dnevne ture, ki niso nevem kako drage.
Tako, da še ti ostane 2 dni za individualno raziskovanje ali obisk kakega Outlet centra v New Jersyu. To je to.
Lp
Default avatar

Mojcej

Mi smo pravkar iz NY (tudi z dvema najstnikoma).

Na voljo smo imeli celih 8 dni + nekaj ur + letalo.
Prileteli na JFK in takoj rentali avto in šli proti Washingtonu, vmes se ustavili v državi Delaware (shopping v trgovinah brez davka, tudi računalniška oprema na primer! V drugih outletih je nakup brez davka možen za oblačila in obutev).
Washington je lepo mesto, vredno ogleda, čisto, urejeno. Vsi muzeji v sklopu tega parka od Kapitola do Lincolnovega muzeja na drugem koncu so brezplačni. In vsi po vrsti zelo zanimivi (botanični vrt, muzej Indijancem, Narodni, Prirodoslovni, Space...). Brezplačen je tudi ZOO. Celoten spominski park in to področje ti vzame kar cel dan, zanimivo je tudi zvečer, osvetljeno in povsod polno ljudi, ki posedajo po stopnicah.
Nato ovinek in ogled par zadev v Pensilvaniji, ki so nas pač zanimale in vrnitev v NY, vračilo avta, nakup tedenske karte za metro za 29 USD. Ena vožnja stane 2,5 USD.
V naslednjih 4 dnevih smo si ogledali vse, kar nas je pač zanimalo.
Imaš dve možnosti:
Poglej si stran http://www.citypass.com/new-york. V Kip svobode ne moreš, je zaprt.
In še http://www.newyorkpass.com/. Kar vam pač ustreza. Odvisno tudi, koliko so stari otroci. Malo primerjaj cene teh kart in cene vstopnin.

Če vas zanima, ogled kakšne predstave na Brodwayu (recimo Spiderman je sedaj zelo aktualen in res vreden ogleda - tudi za najstnike). Karte lahko kupiš on line že prej, da dobiš kakšno ugodno ceno. Na last minute ne preveč računat, oziroma vsaj za take zanimive predstave ne. Mogoče imaš pa srečo na licu mesta. Že sprehod po Brodwayu je zanimiv.

Če imaš navdušene košarkaše, mogoče ogled kakšne tekme v Madison Square Garden. Karte kupi obvezno prej, že doma. Tiste dneve pred tekmo so cene ubijalske zaradi uspešnosti domače ekipe.

V NY smo imeli rezerviran hotel, drugod smo ga iskali sproti, po potrebi. Ves čas smo imeli lepo, sončno in toplo vreme, kar je tudi vplivalo na naše oglede. Nam so bili 4 celi dnevi v NY dovolj.

Niagaro smo si ogledali pred leti, nam je bilo zelo všeč. Ker smo bili v mesecu oktobru, ni bilo skoraj nič obiskovalcev in je bilo resnično zanimivo. Imeli smo lepo sončno vreme in smo si za vse skupaj vzeli skoraj cel dan, lepo počasi z vseh strani (ZDA in obvezno tudi Kanada) in kotov, resnično smo uživali. Že preko spletne strani viamichelin si lahko izračunaš, koliko približno potrebuješ za pot. Ni tako blizu, vsekakor ti vzame več kot en dan.

Srečno.
Default avatar

Davidkotešlivi

zakaj pa je kip svobode zaprt?
Mojcej je napisal/a:
Default avatar

vse piše

Davidkotešlivi je napisal/a:
Evo, našla v dveh klikih ...
Default avatar

ARI

Pozdravljena Mojcej,
naslednji teden potujem v New York, kjer bom preživel novo leto. Zanimam se za nakup računalnika pa zanima me glede trgovin, ki omenjaš brez ddv-ja za računalniško opremo. Kako se imenuje? Koliko je oddaljena ta trgovina iz New Yorka? Kje se točno nahaja?
Hvala vnaprej za pomoč,
Andrej
Default avatar

ARI

Pozdravljena Mojcej,
naslednji teden potujem v New York, kjer bom preživel novo leto. Zanimam se za nakup računalnika pa zanima me glede trgovin, ki omenjaš brez ddv-ja za računalniško opremo. Kako se imenuje? Koliko je oddaljena ta trgovina iz New Yorka? Kje se točno nahaja?
Hvala vnaprej za pomoč,
Andrej
Default avatar

Mojcej

Pozdravljeni, ARI,

Zvezna država Delaware se nahaja južno od mesta New York proti mestu Washington. Ko se voziš po cesti številka 95, prečkaš Delaware prav na zgornjem robu (za orientacijo glej npr. mesto Newark). Do tukaj je malo več kot 2 uri vožnje. Ob glavni cesti ni večjih krajev, so le nakupovalna središča, ki so kar obiskana ravno zaradi ugodnosti nakupa.

Mi smo obiskali Christiana Mall in sicer Apple Store http://www.apple.com/retail/christianamall/. Kupovali smo iPhone.

Srečno in lepo se imej v NY čez praznike.

Mojcej
Default avatar

joe69

Mi načrtujemo pot do New Yorka junija ali julija 2013, če gre kdo v tem času naj se javi izmenjava izkušenj glede avio kart, nastanitve.....
Default avatar

bm69

Midva greva v NY 25.6.2013...ali gre še kdo ta termin?
Default avatar

jakline

Jaz grem 23.7. Smo prestavili iz 25.6. zaradi zadravstvanih težav.
Default avatar

takanaka

Pozdravljeni, mi lahko, kdo pove kako je s cestninami oziroma plačilom mostnin v NY, ali moram imeti EZ-Pass, dobil sem neko stran PEASY, kjer ponujajo storitev plačilo cestnin, je to v redu. Prosim za vsak dober nasvet. Lep pozdrav

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net