Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

ESTROGENI

Default avatar
NEURAVNOTEŽEN ESTROGEN V OBDOBJU PERIMENOPAVZE.

Estrogen je hormon, ki ustvari žensko z vsemi zunanjimi spolnimi znaki in osebnostjo. Estrogen ustvari libido v življenju ženske. Libida ne enačim samo z željo po spolnosti. Libido se kaže v vsakdanjem življenju, je v volji do urejenosti, komunikativnosti, ljubezni do sebe in ljudi.

Tako kot libido oživi najlepše v nas, lahko ima razdiralno moč, kadar ni uravnotežen. Uravnoteža ga drugi najmočnejši hormon v ženskem telesu: progesteron.

Težave, ki jih ženske povezujejo z obdobjem pred in po menopavzi niso povezane samo s padcem estrogenov v telesu (ženskega spolnega hormona), lahko so posledica estrogenske dominance. Skozi rodno obdobje delovanje estrogena ves čas uravnoteža progesteron. V obdobju ciklusov brez ovulacije progesterona skoraj ni več, neuravnotežen estrogen pa povzroča težave.

Čeprav jajčnik po menopavzi izloča zanemarljivo majhne količine estrogenov, v krvi kroži merljiva količina estradiola E2 in estrona E1.Periferna tkiva (predvsem mišice in maščevje) aromatizirajo estrogene iz testosterona.

Ženske z več maščobnega tkiva imajo torej več estrogenov E2 in E1, kar jih sicer ščiti pred osteoporozo, povečuje pa tveganje za raka materničnega telesa in raka dojk. Žal se debelejše ženske ne izognejo niti menopavzalnim simptomom. Razlog je verjetno v tem, da so pred menopavzo navajene na toliko večje količine estrogenov, da je padec ali sprememba količine hormonov v obdobju po menopavzi tako velika, kot bi esrogen izginil.

Estogeni, ki samostojno in neuravnoteženo vladajo v telesu ženske v obdobju perimenopavze, so torej škodljivi. Izjema je hormon E3 (estriol), ki ga je največ v nosečnosti, v pomenopavzalnem obdobju pa ga v krvi žensk skoraj ne zaznamo več. Po delovanju je najmanj agresiven estrogen.

Estrogenska dominanca se kaže v simptomih, kot so:
1. Pred menopavzo: PMS (predmenstrualni sindrom), otekanje in zadrževanje vode, pridobivanje maščobnega tkiva, predvsem na bokih in stegnih, boleče in vozličaste dojke, razdražljivost, depresija, čustvena nestabilnost, jokavost ali samo stalno solzenje oči, glavobol, fibromialgija, bolečine v sklepih, močne menstruacije, srbeč izpuščaj po koži obraza in dlaneh, nestrpnost z jasnimi mislimi.
2. Po menopavzi: pridobivanje na teži, nespečnost, razdražljivost, bolečine v mišicah in sklepih, razdražljivost, čustvena nestabilnost, depresija, brezvoljnost.

Poveča se ogroženost za srčno-žilne bolezni, za neoplazme maternice in dojke.

Progesteron ne izniči delovanja estrogenov, le prepreči njegovo dominanco, uravnoteži njegovo delovanje.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena doktorica Sabina Senčar,

Tako sem presenečena in res zelo vesela, da imamo sedaj ženske v sloveniji ginekologinjo, ki se ukvarja tudi z BH.! Kot sem že enkrat zapisala - Končno.

Sem že dobri dve leti pacientka dr. Tojanove. Mislim, da sem bila prva njena pacientka iz Slovenije. Imela sem težave, zaradi nihanja hormonov skozi ciklus, skratka vse težave perimenopauze. Imam ginekologa, ki mi je brez problemov omogočil preiskave hormonov iz krvi - že dvakrat. Seznanjen je z mojo terapijo BH in s tem ni problemov.
Progesteron imam v obliki kapsul ( progesteron dajo pri Recepturi v olivno olje v kapsulo ). Estrogen E2 sem jemala nekaj časa v obliki liposomatskega gela, kasneje pa sem ga za nekaj časa zamenjala(zaradi stroškov) kar za Climara obliže. Sedaj že drugi ciklus preiskušam "lozenges" ( pastile, ki si jih dam pod jezik, oz. med ustnico in dlesen in pustim, da se tam raztopi in preide skozi sluznico v telo). Stvar se odlično obnese, enostavno je... in super se počutim. Pri obližih je problem predvsem poleti, ker se radi odlepijo in tudi prve dni izločajo več hormona ..in niti slučajno ni dovolj, da obliž zamenjaš vsakih sedem dni (kot piše v navodilih) Za dobro počutje "potrebujem" 1mg estradiola dnevno, to sedaj že vem zagotovo, kar pa z obliži ni tako enostavno doseči.
Ampak jaz sem zadovoljna, zdrava in zaenkrat še nekako prenesem strošek BH, ki jih dobim iz tujine. In srečna sem, da je tako.!
Me pa vseeno zanima, ali čisto zares ne obstaja pri nas BH estrogen v drugačni obliki, kot je Climara ( v tabletah ga ne želimo, pa še z gestageni je "obogaten"
) ? Ni možna napr. injekcija LE hormona estradiola ? Za utrogestan vem...ampak se predpisuje samo nosečnicam...še nisem šlišala, da bi ga kateri ginekolog predpisal kakšni predmenopavzalni ženski zaradi njenih težav...
Kar nekaj žensk poznam, ki bi se takoj odločile za hormonsko terapijo pa odlašajo zaradi kar velikih stroškov, ki so s tem povezani. In čakajo...da bo minilo samo...
Saj vem, da ste tudi vi napisali, da je večina stvari odvisna od naše zdravstvene blagajne...kaj so zdravila na recept in kaj ne morejo biti... Vem, da to ni odvisno le od zdravnikov.
Ali je možno BH vsaj delo "pokriti" z zdravstvenim nadstandardom ? Saj končno...ali nam zavarovalnice ne ponujajo zdravstvenih nadstandardov tudi za "zdravila na beli recept"..? Vem, da bo vam težko odgovoriti na moja vprašanja tukaj na forumu...pa vseeno vam bom hvaležna za vsak vaš odgovor. Res sem srečna, da vas imamo!
Iz srca vam želim veliko uspehov pri vašem delu in čimmanj ovir na vaši poklicni poti !

Vsem skupaj želim srečno leto 2012 !

L.P.
Default avatar
Pozdravljeni in hvala za topel pozdrav!
Lepo se znajdete s kombiniranjem! Na recept lahko dobite Estradiol (E2), ki vam ustreza in ga harmonično uravnotežate z BH progesteronom. Vagifem so vaginalne globule BH Estrogena E2. Sicer je delovanje na mestu absorbcije največje, se pa v zadostni meri absorbira tudi v kri in s tem deluje sistemsko.
Vidite, da tudi v državni blagajni lahko najdete kaj zase! Samo vprašati morate.
Lepo vas pozdravljam in veseli me, da vam terapija z BH pomaga!
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za vaš odgovor in še enkrat vam čestitam za vse res dobro napisano o BH !
Ko sem prebrala vaše pisanje o libidu in o tem, da je še veliko več, kot želja po spolnosti v življenju ženske....sem se pri sebi kar nasmejala ! To je tako res ! Vi to veste, kot strokovnjakinja, zdravnica.
In vem, da tiste, ki smo že občutile, kaj je to "padec" libida in smo sedaj na BH vemo zelo natančno kaj to pomeni..!

L.P.
Default avatar
Hvala lepa za vaše pismo in lepo misel. Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Zdravo!

Bila sem na postopku IVF, sedaj sem po transferju in na terapiji z 600 mg Estime (estrogen) na dan (vaginalno). Pri sebi opažam, da sem depresivna; sicer pomirjena, ampak depresivna. Zanima me, ali bi bila možnost, da bi kakorkoli lahko sama uravnala ta hormon s prehrano ... da bi bilo tudi moje počutje boljše. Je pa res, da imam tudi zjutraj slabosti - je to lahko zaradi viška estrogena?

Hvala za odgovor,


Mojca
Default avatar
Pozdravljeni Pikapoka!
Estima GE je progesteron in estrogen. Če ste pomirjeni, progesteron dobro deluje na vas. Ali ste depresivni ali samo zaskrbljeni?
Jutranje slabosti so v zgodnji nosečnosti običajne, prav tako kot visoke koncentracije spolnih hormonov. Cilj celotnega postopka IVF je nosečnost. Vsi ti znaki so torej dobrodošli, saj so morda že znaki nosečnosti.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič