Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Endometrioza

Default avatar
Imam 27 let in bila sem že dvakrat operirana zaradi endometrioze (ostranitev cist). Trenutno se zdravim z novim zdravilom Visanne, poskusila pa bi z bioidentičnimi hormoni, saj kot razumem, je endometrioza posledica hormonskega neravnovesja. Zanima me, kako uspešna je taka terapija pri endometriozi in kakšne so lahko posledice.
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Endometrioza je posledica estrogenske dominance. Svetujem vam dodatno terapijo s Progesteronom. S kirurškim posegom, kot tudi z zdravilom Visanne zdravimo bolezen. S progesteronom bi ublažili estrogensko dominanco.
Nikakor se ne zdravite s progesteronom sami, brez kontrole izbranega zdravnika. Tudi dosedanje terapije NE opustite! Endometrioza je preresna bolezen, da bi jo rešili na forumu z eni splošnim odgovorom.

Lep pozdrav, sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor. Ali mi lahko pojasnite v čem je razlika, če jemljem Visanne (ki ga lahko jemljem samo 6 mesecev neprekinjeno), ki vsebuje dienogest in progesteronom kot bioidentičnim hormonom?
Na lastno pest se vsekakor ne mislim zdraviti, samo zanima me, kakšne so alternative, ker bom počasi morala prenehati z jemanjem Visanne, na klasične kontracepcijske tablete pa ne nameravam, ker bi rada čez nekaj mesecev zanosila.
Imate kakšne izkušnje na tem področju?
Default avatar
Pozdravljeni!
Diogenest je gestagen, to pomeni, da je derivat progesterona. Veže se na enake receptorje kot naravni progesteron in vendar ima nekoliko drugačno kemično formulo in nekoliko drugačno delovanje. Predvsem pa nima zaščitne vloge za rodila in dojke, tako kot jo ima naravni progesteron (o tem sem že pisala).
Endometrioza predstavlja pomemben vzrok ženske neplodnosti (estrogenska dominanca in nesorazmerno premalo naravnega progesterona). Na terapiji z BH progesteronom lahko zanosite, na terapiji z Visannom pa ne.

Če nameravate zanosit, vam zagotavljam, da boste z nosečnostjo zvišali nivo naravnega progesterona. Endometrioza vam v nosečnosti ne bo delala nobenih težav. BH progesteron boste izdelali kar sami. V nosečnosti se koncentracija progesterona znatno poveča! Nosečnost je, s stališča hormonov, še za eno stopnjo bolj naravna terapija endometrioze od BH!
Kot porodničarka imam veliko izkušenj z naravnim progesteronom in izboljšanjem simptomov endometrioze v nosečnosti.
Če planirate nosečnost, pa le pogumno, s stališča zdravja vam nosečnost priporočam čimprej! Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pred 1 letom sem bila operirana zaradi endometrioze. Ze dalj časa sem poskušala zanositi. Po posegu mi je ginekologinja ki me je operirala svetovala čimprejšnjo zanositev, leto je naokoli in to se še ni zgodilo. Stara sem 34let. Začenja me skrbeti. Po predpisu ginekologinje niso pomagale takoj po posegu niti tabletke za ojačanje ovulacije...Bojim se, da mi zmanjkuje časa za zanositev, do zdaj nisem bila panična. Če lahko kaj ukrenemo bi zdaj, dokler je še morda čas. Kot sem prebrala je endometrioza, policistični jajčnik itd. Izpadanje las, vzkipljivost...to opažam že nekaj let.....povezana s pomankanjem hormona. Zdaj ne vem, če to pomeni, da mi po pregledu predlagate morda terapijo BH oz kakšno drugo rešitev.

Se lahko prosim naročim pri vas? Je to samoplačniško ali je možno priti na pregled po redni poti?
Kako pridem v stik z vami?
Hvala in Srečno, zdravo in uspešno novo leto 2012!
Sabina
Default avatar
Spoštovana!

Stara sem 38 let. Imam dva otroka in ne nameravam več zanositi. Ginekolog mi je po ultrazvočnem pregledu zaradi zelo bolečih menstruacij postavil diagnozo endometrioza in mi predpisal tablete Qlaira. Jemljem jih dva meseca in imam tudi trikrat mesečno vmesne krvavitve, pred kratkim pa se mi je pojavil obilen izcedek in glivično obolenje. Rada bi poskusila z BIH.

Kako se lahko naročim pri vas? Je posvet samoplačniški?

Lep pozdrav

Tamara
Default avatar
Pozdravljeni!
UZ preiskava ni dovol za postavitev diagnoze endometrioza. Tudi zelo boleče menstruacije ne potrjujejo diagnoze. Zelo boleče menstruacije so lahko organskega vzroka, največkrat pa niso posledica patoloških procesov na rodilih.

V več primerih je dismenoreja (boleče menstruacije) posledica sinteze specifične vrste prostaglandinov v sluznici maternice, ki povzroča močnejše krče in spazme manjših žil v steni maternice. Dismenoreja je zelo moteče stanje, ne predstavlja pa hujše ogroženosti za razvoj težje patologije maternične votline.

Terapija dismenoreje je nesteroidni antirevmatik, ki ga vzamete prvi in drugi dan menstruacije (npr. Nalgesin, Naklofen, Ketonal, idr.). Nesteroidni antirevmatik blokira sintezo prostaglandina, ki povzroča boleče krče.

Vaš zdravnik vam je predpisal kombinirano hormonsko kontracepcijo, ki blaži simptome dismenoreje, kot tudi preprečuje neželeno nosečnost. Če jemljete HK, ne pride do ovulacije, menstruacije torej nimate. Krvavitev, do katere pride 1x mesečno se imenuje odtegnitvena krvavitev.
BH ne preprečujejo neželene nosečnosti in niso hormonska kontracepcija!

V prvih treh mesecih jemanja HK vmesne krvavitve niso neobičajne.
Z veseljem sem vam na voljo za dodatna vprašanja in dvome!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovani!


Hvala za izčrpen in hiter odgovor. Jaz kontracepcije ne potrebujem, saj je v preteklosti nisem nikoli uporabljala. Ker mi QLAIRA ne paše zaradi povečanega izcedka in glivičnih infekcij, bi raje poskusila z naravnimi hormoni. Bi to olajšalo moje težave z bolečimi menstruacije?

Kaj mi svetujete?

Lep pozdarv

Tamara
Default avatar
Spoštovana!

Pozabila seem napisati, da imam tudi druge težave: močno izpadanje las, srbeče lasišče, nespečnost, napade tesnobe in veča se mi telesna teža. Bi bilo to poleg bolečih menstruacij lahko znak hormonskega neravnovesja?

Mi svetujete, da opravim hormonske teste? Ali vam jih lahko pošljem na ta forum, da jih pokomentirate in vidiva, če bi rabila pregled pri vas? Koliko časa pred preiskavo krvi moram nehati z jemanjem QLAIRE?

Hvala za odgovor in veliko sreče na novi poti


Tamara
Default avatar
Spoštovana!

Jaz kontracepcije ne potrebujem in mi tudi ne paše, ker imam povečan izcedek in pogoste glivične infekcije. Raje bi poskusila zdravljenje z BIH, če bi mi seveda pomagalo pri bolečih menstruacijah.

Ali bi bilo smiselno, da opravim krvno preiskavo hormono in vam jo prek foruma pošljem, da jo pokomentirate? Če bo potrebno, bi kasneje prišla na posvet z vami.

Koliko časa pred preiskavo krvi moram nehati uporabljati QLAIRO?

Lep pozdrav

Tamara
Default avatar
Pozdravljeni!
Ničesar ne spreminjajte samo s pomočjo posveta na farumu. Pregled pri zdravniku je veliko več, kot branje izvidov.
Če hormonske kontracepcije ne potrebujete ali, če vam ne odgovarja, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.
Qlairo odlikuje najmanj izražen hipoestrogenizem (pomanjkanje libida je zabeleženo v manjši meri kot pri drugi HK), kar kaže, da običajno ni težava Qlaire v zavrtem endogenem estrogenu, ampak prej v delovanju gestagenske komponente HK (to je tudi vzrok za vmesne krvavitve, ki jih opisujete).
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana!

Ali lahko za moje zelo boleče menstruacije poleg QLAIRE uporabljam še progesteronsko kremo?

LP

Tamara
Default avatar
Pozdravljeni!
Ne vem, če bo progesteronska krema kakorkoli vplivala na bolečino ob krvavitvi. Krvavitev, ki jo imate ob jemanju HK ni menstruacija (menstruacija sledi ovulaciji), zato ne moremo govoriti o bolečini, ki je posledica menstruacije. Če imate še vedno boleče krče, Qlqira verjetno ni primerno zdravilo.
Preden začnete jemati še dodatno hormonsko terapijo vam svetujem pregled pri ginekologu.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni.
Na začetku te teme sem vas spraševala o zdravljenju endometrioze z naravnim progesteronom. Trenutno jemljem Visanne, poskusila pa bi z bioidentičnimi hormoni. Zanima me, ali se lahko naročim k vam na posvet in ali moram prej dati pregledati hormone? Glede na to, da jemljem tablete, je najbrž vseeno, kateri dan dam kri, saj nimam ne ovulacije ne menstruacije.
Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!
Prav bi bilo, če imamo referenčne vrednosti vaših hormonov. Če še vedno velja, da imate namen zanosit, je progesteron dobra izbira. Nosečnost pa najboljša, glede na diagnozo endometrioza.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Trenutno še nimam namena zanositi, rada pa bi zamenjala Visanne s progesteronom. Nosečnost, kolikor vem, endometrioze ne pozdravi, ampak ta v teh 9 mesecih samo miruje. Ali je vseeno, kateri dan dam kri?
Hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
V nosečnosti vam endometrioza ne bo delala težav. Kljub visokim količinam progesterona (ki sicer vpliva na rast endometrijskega tkiva), žarišča endometrioze mirujejo.
V vašem primeru je vseeno kdaj si daste pogledat kri.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Še zadnje vprašanje - katere hormone si naj dam pregledati? Kaj je v moji situaciji relevantno?
Hvala za odgovor že vnaprej in hvala, ker nam tako nesebično dajete nasvete!
Lp
Default avatar
Pozdravljeni!
Predlagam, da si pregledate estradiol in progesteron. Za začetek bo povsem dovolj.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena,

Stara sem 37 let. Pred šestimi meseci so mi z laparoskopijo ugotovili endometriozo. V bolnišnico so me prinesli z tako hudimi bolečinami, ki si jih niti zamisliti nisem mogla. Dvakrat roditi ni bilo nič v primerjavi s tem. Ginekologi so me očistili in mi predpisali Visanne. Ker nikoli nisem želela v sebe vnašati sintetičnih hormonov (niti kontracepcije ne) sem to rešitev opustila. Vseh teh šest mesecev sem v nenehnem iskanju prave rešitve. Najprej sem bila na bioresonanci, pa ni bilo kaj uspeha (uspeh lahko merim po bolečinah v medenici in križu pred in med menstruacijo). Šla sem tudi na pregled specialistki za bio.hormone. Pregledali so mi hormonsko sliko, vse vrednosti so bile na sredini med mejama normale. Ni bilo prevelikega pomanjkanja progesterona. Mi je pa zdravnica vseeno predpisala Utrogestan 100 mg, katerega sem 1 tableto zaužila na usta zvečer. Čeprav so bile bolečine med menstruacijo še vedno prisotne, sem se tako dobro počutila kot še nikoli. Videla sem, da sem dejansko vse svoje življenje imela premalo progesterona. Bila sem dobre volje ne glede na situacije okoli mene, energije sem imela za vse družinske in poslovne potrebe. Vse je bilo kot bi si vsaka mamica želela. Potem sem pa opazila, da mi je zrastel nosečniški trebušček. Po naravi nisem obilna in ta trebušček je prav smešen. Kot žoga. Takoj sem prenehala z Utrogestanom, saj me skrbi, da je on vzrok za odebeljeno maternico. Je to možno? Nekje sem brala, da je progesteron nosečniški hormon, ki varuje otroka v maternici. Druga varijanta pa je, da imam v meternici spet polno sluzi.
Prosim vas za vaše mnenje. Kako naj si še pomagam?

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič