Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Je možno da terapija z BH ne pomaga?

Default avatar
Dr Senčar, lep pozdrav!

Kot ostale sem tudi jaz hvaležna za tale forum, saj smo si do sedaj same pomagale in svetovale na bazi lastnih izkušenj.
Pred 2 leti (46 let) sem izgubila menstruacijo, valunge pa so se pričele iznenada....od takrat ne spim več kot 2 uri, včasih le po par minut in že me prebudi saj imam obdobja ko se mi pojavljajo valunge na 10 minut, pri tem me stiska v grlu, razbija srce, dobim nekakšen pritisk v sinusih...prav hlastam za zrakom in seveda spim pri odprem oknu ne glede na temperaturo, poleti pa tik ob ventilatorju...zatekam, se redim.....počutim se zelo slabo. Tudi meni je ginekolog ponudil Livial, a NHT ne želim, čeprav sem skoraj klonila, ker sem že popolnoma izčrpana.
Oktobra sem bila pri dr. Toljanovi, dobila sem dve kremi Estradiol in progesteron (3%). Po začetku mazanja mi je bilo še huje, vsa sem zatekala, sklepi so me zelo boleli, valunge še močnejše....zato mi je svetovala naj prekinem z Estradiolom in se mažem le s Progesteronom a 2x na dan. No mažem se 2 meseca a izboljšanja še ni.
Lepo vas prosim za info koliko časa je še "normalno" da ob mazanju ni efekta in kdaj npr lahko rečeš, da pač ta terapija tebi ne pomaga? Je sploh možno, da nekaterim ta način lajšanja simptomov menopavze z BH ne pomaga?
Moji izvidi so bili sledeči:

estradiol 6,41 pg/mL
progesteron 0,344 ng/mL
testosteron 0,132 ng/mL
FSH 89,41 mIU/mL
S_LH 45,53 mIU/mL
DHEA_S 4,5 umoI/L

Prisrčno se vam zahvaljujem za odgovor
Default avatar
Pozdravljeni!

Laboratorijske preiskave kažejo to, kar vi občutite, pomanjkanje spolnih hormonov. Pravilno je izmeriti vrednosti hormonov pred terapijo, bolj zato, da imamo informacijo, kako je kvantitativno terapija z BH izboljšala stanje. Zanimivo bi bilo videti vaše izvide sedaj, po jemanju terapije. Tako bi videli, koliko moramo prilagoditi količino posameznega hormona.

V obdobju neposredno po menopavzi so nihanja hormonov največja, tudi kadar absolutne koncentracije v krvi niso najnižje. Nihanje hormonov povzroča vse simptome, ki ste jih našteli.

Pomembno je tudi vedeti, na kakšne koncentracije estrogenov je bilo vaše telo prilagojeno v času pred menopavzo. Kako ste se počutili, ko ste jemali kontracepcijske tablete? Kako ste se počutili v času nosečnosti? V katerem delu ciklusa ste se počutili najboljše (če je to tik po menstruaciji, vam odgovarjajo višje doze estrogenov)?

Zelo pomembno je najti optimalno, še primerno dozo estrogenov za vas in nato estrogen uglasiti s progesteronom. V času perimenopavze, simptome ublažijo višje doze estrogenov. Višje doze estrogenov pa zahtevajo uravnoteženje z več progesterona (3% je po mojem vedenju v tem obdobju prenizka koncentracija).

Estrogeni so v telesu v treh oblikah Estradiol E2, Estron E1 in Estriol E3. Estradiol je sicer najbolj agresivna oblika estrogena, povezana je z največ stranskih, neželenih učinkov. E3- estriol ima najmočnejšo zaščitno vlogo. Najbolj varno razmerje vseh treh estrogenov bi predlagala: 80% E3, 10% E2 in 10%E1.

Da bi naravni ciklus najbolj posnemali, se progesteron priporoča ciklično, po 10-14 dni in potem pavza 14 dni.

Ni pomembna samo količina hormonov v krvi. Če upad hormonov traja daljši čas, je tudi receptorjev za hormone na celicah vedno manj. Smiselno je terapijo z BH začeti jemati dovolj zgodaj, dokler je telo še odzivno na hormone. Kasneje je za telo bolj ekonomično imeti manj receptorjev na celicah, saj ti ničemur več ne služijo.

Povdariti je treba, da je terapija učinkovita in varna le, če je individualna, nadzorovana in uravnotežena. Škoda je že, če terapija ne pomaga, huje je, če lahko škodi!

Lepo vas pozdravljam, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Dr Senčar najlepša hvala za odgovor,

Če sem prav razumela, sem pričela s terapijo prepozno in se moje telo ne odziva več dovolj? Bi mi morda pomagala večja koncentracija Progesterona, je 3% premalo?
Res sem že obupana, vedno težje prenašam vse skupaj.....vse sem poskusila a očitno zame ni pomoči....V službi in doma pa moramo ženske funkcionirati brezhibno...Res se mi včasih zdi da ne bom zdržala.....
Prisrčne pozdrave!
Default avatar
Pozdravljeni!
Strinjam se z vami, da smo ženske danes ravno v obdobju perimenopavze najbolj aktivne. Morda od simptomov menopavze neposredno ne umremo, se pa človeku zazdi trpljenje, v 21. stoletju, v tehnološko najnaprednejši družbi, res nepotrebno.

Terapija z BH, kot ste jo prejemali do sedaj, je za vas nezadostna in neprimerna. Če bi vam zadostovala, bi simptomi izginili. Terapija z BH učinkuje takoj, zato jo lahko dnevno prilagajate. Hormoni niso kot vitamini, da bi mesece in leta čakali na izboljšanje.
Če sedanja terapijane ne ustreza, ne obupajte! Skupaj z zdravnico jo prilagodita. Najti morate tako kombinacijo obeh hormonov, ki ustreza hormonom, na katere ste bili navajeni v rodnem obdobju in pri katerih ste se počutili najboljše.
Zagorovo pa je 3% progesteronska krema za vas premalo. Estrogene tudi ne priporočam kar ukinit, saj so nekateri vaših simptomov posledica njihovega pomanjkanja.

Terapija z BH je čarobna v svoji individualnosti in prilagodljivosti. Medicina prihodnosti je ravno v tem, da se posveti posamezniku in njegovim posebnostim in potrebam. Zahteva pa tudi motiviranost in angažiranost uporabnika takšne terapije. Harmonija je potem ključ do uspeha.

Ni vam potrebno dva meseca vztrajati na terapiji, ki vam ne ustreza. Prilagodite količine in ritem jemanja! Posvetujte se z lečečo zdravnico in farmacevtom, ki vam je kremo individualno pripravil!
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Najlepše se zahvaljujem za mnenje in vzpodbudo!
Se bom dogovorila z dr Toljanovo pa sporočim kako se bo obneslo. še enkrat hvala!!!
Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,

zanima me, če vi osebno zdravite pacientke, ki imajo težave s hormonskim neravnovesjem, samo z BH ali tudi s sintetičnimi hormoni, ali pa odločitev prepustite ženski. Zanima me tudi, kje vi nabavljate BH? Verjetno ne v Sloveniji.
Pa še to: kakšno je vaše mnenje o testiranju hormonov iz krvi in sline. Ali so pomembne razlike in katero metodo zagovarjate vi? Kolikor vem, se testov iz sline v slovenskih laboratorijih zaenkrat ne da narediti.


LP Jerneja
Default avatar
Dr Senčar, vem da delate v Ljubljanski porodnišnici, pa bi rada vprašala ali se lahko k vam v ambulanto v Leonišču naročim ali sprejmate le nosečnice in če morda imate tudi samoplačniško oz zasebno ambulanto?
Zelo si namreč želim zase v tem stanju kot sem, predvsem pa za moji dve odrasli hčeri ginekologa, ki razmišlja tako kot vi - da je potrebno gledati človeka kot celoto in ga obravnavati individualno.
Najlepša hvala za odgovor!!!
Default avatar
Hvala lepa za zaupanje!
Lahko se naročite k meni v Leonišče, čeprav delam popoldanske ambulante redko (en četrtek v mesecu). Z veseljem vas sprejmem za svoje pacientke. Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni gospa Jerneja!
Mi zdravniki ponudimo vso terapijo, ki jo poznamo in je na voljo. Svetovanje je posledica naše strokovne usposobljenosti, izkušenj in osebnega mnenja. Ni vsaka terapija primerna za vsakogar. Namen mojega zdravljenja ni le zdraviti simptome, odpraviti želimo vzrok bolezni, predvsem, pa ne smemo narediti škode.
Terapija z BH zahteva veliko osebne motivacije in angažiranosti pacientke. Nekaterim bolj odgovarja konvencionalna medicina.
Živimo v času, ko imformiranost ni več monopol zdravnikov. Moja dolžnost je terapijo predstaviti z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi, končna odločitev pa je vedno v rokah tistega, ki jo bo uporabljal.
BH hormone dobim v Ljubljani, pri magistri farmacije, ki ji povsem zaupam in je strokovno podkovana o posebnosti terapije. Z njenim dovoljenjem: Lekarna Murgle, gospa mag. Mirjam Ključevšek.
Še zadnji odgovor: laboratorijske preiskave iz krvi so kvantitativno zaenkrat še zaneslivejše in natančnejše od testiranja iz sline. Seveda pa so iz sline neinvazivne in zaradi tega obetajo v prihodnosti veliko.
Laboratorij je pomemben pri spremljanju terapije z BH. pri uvedbi terapije z BH pa nam ne pomagajo veliko. Jaz navadno ne zdravim laboratorijskih izvidov, ampak človeka, ki ima težave.
Upam, da sem vam uspela odgovoriti na vaša vprašanja.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana zdravnica,

še nekrat hvala bogu za vašo prisotnost na tem forumu. Upam, da se tudi ostale ženske, ki iščejo poti zdravljenja mimo sintetičnih zdravil, zavedajo, kako veliko smo pridobile z vami. Strokovni odgovori, poleg tega pa vaš celostni pogled na zdravje ženske in njeno telo so tisto, kar smo tako dolgo čakale in končno dobile.
Hvala za vaš čas, ki si ga jemljete za odgovore na naša vprašanja.
Še nekaj me zanima in sicer, če je možno BH kupiti v lekarni, ki jih vam izdaja, brez recepta, pod katerim bi bil podpisan zdravnik.


Lp Jerneja
Default avatar
Pozdravljeni gospa Jerneja!
Hormone zaenkrat izdajajo na recept. Tudi v tem je smisel. Na receptu je napisano kakšno zdravilo se izda točno določeni osebi, ne karkoli, komurkoli.
Hormoni so zdravilo in prav je, da se izdajo na recept. Uradna procedura je namenjena zaščiti pacienta. Ste že kdaj pomislili, da nas omejitve (zaščitne ograde) v resnici ne omejujejo, ampak ščitijo pred nevarnostjo?
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
sabinasencar je napisal/a:
Najlepša hvala za povabilo, takoj se naročimo k vam!!!
Imam pa še dve vprašanji, eno zame in enega za moža, če dovolite:

Seveda zopet prosim za nasvet in le ponavljam vrednosti progesterona in Estradilola pred dvema mesecema ko so bile - estradiol 6,41 pg/mL progesteron 0,344 ng/mL.
Torej začela sem se mazati s 3% Prog kremo zjutraj in s 17 ß-Estradiolom 0.12% prav tako zjutraj...simptomi so po cca enem tednu postali hujši oz dodatno sem začela zatekati okoli oči in po rokah, zato je Toljanova predagala takoj prekiniti z Estradiolom in sedaj se cca 2 meseca mažem z 3% Progesteronom zjutraj in zvečer (kot sem omenila me vsakih 15 minut (24/7) preplavi tesnoba, razbijanje srca in oblije vročina, tako da sem nadaljnih 5-10 minut nezmožna narediti karkoli). Mi morda lahko že sedaj svetujete ali naj se pričnem zopet mazati 1x dnevno z Estradiolom in morda 3x na dan s Progesteronom??? ali je bolje da počakam na pregled pri vas?

No drugo vprašanje pa je za mojega moža;
Star je 61 let, zelo aktiven človek poln energije, ki pa je v zadnjem letu ali dveh pričela strmo upadati, s težavo sem tudi njega peljala k dr Toljanovi, njegovi izvidi pa so:
Estradiol 13,26 pg/mL
Testosteron 2,89 ng/mL
Progesteron 0,519 ng/mL
FSH 10,81 mIU/mL
LH 4,7 mIU/mL
DHEA 6,8 umoI/L

No prejel je 10% Testosteron kremo in se maže prav tako 2 meseca a ne občuti nikakršne spremembe v počutju, nič se ni spremenilo. Vidim da je razočaran in mi ni prav da kar preneha...sva pa oba že res obupana.

Lepo lepo vas zopet prosim za nasvet in se vam NAJLEPŠE zahvaljujem!!!
Default avatar
Pozdravljeni Nalica!
Vse ste stavili na progesteron, ta pa ne reši vseh težav. Oblivanje in tesnobo boste rešili z estrogeni, le pravilno razmerje morate najti. Predlagam estriol, E3, ki je manj agresiven od estradiola (2xdan).

Ne vem, kaj je osnovna težava vašega moža. Testosteron morda ni zdravilo prvega izbora. Testosteron lahko povečamo tudi s cinkom. Morda bi mu bolj koristili antioksidanti ali celo progesteron. Predvsem je pomembno vedeti katera je njegova glavna težava. Če bi vedela, kakšna pričakovanja je imel od terapije, bi lažje razumela nad čem je razočaran.

Če mu manjka energije, je morda le v fazi mirovanja ali zimskega spanca do pomladi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana Dr. Senčar

Pred 1 letom sem bila operirana zaradi endometrioze. Ze dalj časa sem poskušala zanositi. Po posegu mi je ginekologinja ki me je operirala svetovala čimprejšnjo zanositev, leto je naokoli in to se še ni zgodilo. Stara sem 34let. Začenja me skrbeti. Po predpisu ginekologinje niso pomagale takoj po posegu niti tabletke za ojačanje ovulacije...Bojim se, da mi zmanjkuje časa za zanositev, do zdaj nisem bila panična. Če lahko kaj ukrenemo bi zdaj, dokler je še morda čas. Kot sem prebrala je endometrioza, policistični jajčnik itd. Izpadanje las, vzkipljivost...to opažam že nekaj let.....povezana s pomankanjem hormona. Zdaj ne vem, če to pomeni, da mi po pregledu predlagate morda terapijo BH oz kakšno drugo rešitev.

Se lahko prosim naročim pri vas? Je to samoplačniško ali je možno priti na pregled po redni poti?
Kako pridem v stik z vami?
Hvala in Srečno, zdravo in uspešno novo leto 2012!
Saba
Default avatar
Dobro jutro dr Senčar, ali se E3 lahko dobi na recept (beli) v Murglah in ali naj se istočasno mažem tudi s progesteronom?
Najlepša hvala?
Default avatar
Pozdravljeni gospa Saba!
Uradna medicina dela že skoraj čudeže na področju neplodnosti. Predlagam, da vas vaša ginekologinja čimprej napoti z napotnico na Ginekološko kliniko, KO za reprodukcijo. Glede na vašo starost je pomembno, da vas čimprej napotijo na postopek IVF.

Ni pa nič narobe, če istočasno prejemate kakšno podporno terapijo. Nimam v mislih le bioidentičnih hormonov (npr. Melatonin), tudi vitamini in psihoterapija so dobra podporna terapija.
Z veseljem sem vam na voljo za nasvet. Naročite se lahko v Leonišču v mojo ambulanto.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!
Estriol E3 se dobi na recept. Krema in vaginalne globule so na voljo pod imenom Ortho-Gynest, recept pa vam napiše vaš ginekolog.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
sabinasencar je napisal/a:
Tudi jaz potrebujem novega ginekologa, ker se je moja zdravnica upokojila. Če vas prav razumem, delate le enkrat mesečno pop., kar pomeni, da je pregled samoplačniški? In če je, koliko stane pregled in kolikšna je čakalna doba.
Default avatar
Dr Senčar spet lep pozdrav!!
Po našem odzivu vidite kako smo "navalile" na vas saj smo NUJNO potrebovale nekoga, ki nam bo pomagal pravilno razumeti delovanje hormonov in nas pomiril s svojo potrpežljivostjo in strokovno pomočjo...vsak dan nas bo po moje več in več....prosim zdržite in seveda HVALA za vse vnaprej!!!
Kot rečeno sem vstopila v menopavzo za 46. roj dan, iznenada brez predznakov (razen hypotiroze)..dobesedno čez noč (najprej sem mislila da imam malarijo hahaha, saj smo se ravno vrnili s Karibov :) ) Našla sem izvide ob začetku menopavze:
No takrat decembra 2009 sem imela vrednosti:
FSH 84,5
LH 51,8
E3 45,66

zdaj čez 2 leti pa sta ostala FSH in LH skoraj na isti ravni le Estradiol je močno padel:
E3 6,41

pred 2 leti si žal nisem dala pregledati ostalih hormonov, ker počnem to že ves čas samoplačniško, saj se mi je moj ginekolog smejal češ da sem premlada in da ni potrebe...no zdaj pa vidim da nas je večina pri 46 ali pa še prej vstopila v menopavzo.

Ker meni 3% Prog krema NIČ ne pomaga, mi je Toljanova spet svetovala naj se zjutraj namažem z 17-ß E3 0,12% in zvečer s 3% Progesteronom.
Pred 2 meseci se to ni obneslo saj sem pričela zatekati, se rediti...počutila sem se še slabše...
No še enkrat bom poskusila za en mesec saj sem v začetku februarja naročena v vaši popoldanski ambulanti in se že sedaj veselim!!!
Najlepša hvala in NASVIDENJE!!!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič